Έχουν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες δικαίωμα να βλέπουν το εγγόνι;
Ρωτάω τελείως υποθετικά: εμένα οι γονείς μου είναι ρατσιστές, μισογύνηδες και LGBTQ+φοβικοί. Εφόσον υπάρχει σχετικός νόμος για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία (4285/2014) θα μπορούσα, με αποδείξεις (ρατσιστικός λόγος στα social media αλλά με fake account, βίντεο όπου σε οικογενειακή συνάντηση υποκινεί σχετικά περιστατικά βίας και επικροτεί σχετικά συμβάντα), θα μπορούσε δυνητικά ένα δικαστήριο να τους απαγορεύσει να δουν τα εγγόνια τους?
Λένε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν δικαίωμα να βλέπουν το εγγόνι τους επειδη είναι εγγόνι. Απο τη μια κάπως το καταλαβαίνω αυτό, αλλα κάτι μου κλωτσάει στη συλλογιστική. Ναι είναι εγγόνι, αλλα δεν είναι παιδί τους και μάλλον μου φαίνεται ότι κανένα δικαίωμα δεν έχουν. Δηλαδή έχουν μέχρι εκεί που αποφασίζουν οι γονείς, αν το παιδι δεν είναι σε ηλικία που να αποφασίζει μόνο του. Αλλα κι αυτό παλι λάθος μου φαίνεται. Τι χανω;
..........δεν αποφασίζουν οι γονείς αν το παιδί τους θα βλέπει τους παπούδες του.
Η νομοθεσία ορίζει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν αυτοτελές δικαίωμα να βλέπουν τα εγγόνια τους και ότι οι γονείς δεν μπορούν να παρεμποδίζουν την επικοινωνία αυτή, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Σοβαρός λόγος που θα κρίνει το δικαστήριο ότι είναι σοβαρός και στρέφεται εναντίον του συμφέροντος του παιδιού.
Σίγουρα δεν πιάνονται ως σοβαροί οι λόγοι τύπου
ακολουθούν άλλη διαπαιδαγώγηση από εμάς, το πηγαίνουν στην εκκλησία ενώ εμείς δεν πιστεύουμε, το ταΐζουν γλυκά ενώ εμείς τα απαγορεύουμε κλπ. Η επικοινωνία ορίζεται από το δικαστήριο κατόπιν αιτήματος των παπούδων και μπορεί να είναι κάποιες ώρες ή μέρες το μήνα, διακοπές, βιντεοκλήσεις, ανάλογα τι ζητάνε οι παπούδες και τι κρίνεται καλύτερο για το παιδί.
Γενικά η επικοινωνία με τους ανιόντες θεωρείται πως επιδρά θετικά στα παιδιά και γιαυτό το λόγο η παρεμπόδιση της συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας εκ μέρους των γονιών.
Ενδιαφέρον ότι με βάση το νόμο οι παππούδες έχουν το δικαίωμα να επικοινωνούν με το παιδί αλλά δεν έχουν υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό. Επίσης ενδιαφέρον που ο νόμος δεν ορίζει τη συχνότητα ή τι είναι παρεμπόδιση σε αυτό το δικαίωμα. Δηλαδή μπορούν να το επικοινωνούν μαζί του όποτε θέλουν, ακόμα και κάθε μέρα; Και καθώς ο νόμος μιλάει για “επικοινωνία”, με ένα τηλεφώνημα καθάρισες ή αν θέλουν να το βλέπουν, θα το βλέπουν; Και πώς θα το βλέπουν, θα το πηγαίνεις εσύ ή θα έρχονται αυτοί;
Έχουν και υποχρεώσεις, για παράδειγμα το παιδί έχει δικαίωμα σε διατροφή από τους παππούδες του αν οι γονείς του δεν μπορούν να πληρώσουν τα απαραίτητα
Ας μας διαφωτίσει κάποια δικηγόρος της παρέας, γιατί αυτός ο νόμος μου φαίνεται πολύ περίεργος.
Η Ελληνική νομοθεσία. – η προισχυσασα του πρόσφατου νόμου αλλά και η νυν- όπως και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί ( άρθρο 1, παράγραφος 2, στοιχείο αʹ, και του άρθρου 2, σημεία 7 και 10, του κανονισμού (ΕΚ) 2201/2003, της 27ης Νοεμβρίου 2003) ορίζουν , με δυο λόγια, ότι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος περι του αντιθέτου, οι παπουδογιαγιαδες έχουν αυτοτελές δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια τους, που δεν εξαρτάται απο την βουληση των γονέων σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Η ΑΜΠΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ
Ποιοι το λένε; Εδώ υπάρχουν γονείς που δεν έχουν δικαίωμα να βλέπουν το παιδί τους. Αν εννοείς τη νομοθεσία, ναι, το λέει, αλλά δεν το λέει ισοπεδωτικά, ακριβώς επειδή υπάρχουν και περιπτώσεις που καλύτερα να υπάρχουν αποστάσεις. Εξαρτάται, είναι η απάντηση.