Ασέβαστος έγραψε: 09 Αύγ 2018, 11:38
ειναι. να το σωσεις. κι εγω το ιδιο θα εκανα.
αλλα να μη νομιζεις οτι αυτο που κανεις ειναι "οικολογικο". ειναι συναισθηματικη παρορμηση, θα κανει εσενα και το σπουργιτακι να νιωσετε καλα, αλλα δεν θα εχει απολυτως καμμια επιδραση στη φυση, στο περιβαλλον. ουτε αν σωσεις 10 η εκατο, ουτε αν ολοι οι ανθρωποι του πλανητη κανουμε το ιδιο, και σωθουν εκατομμυρια. ισα ισα, μπορει να κανουμε και κακο. τα σπουργιτακια που θα σωσουμε μπορει να τρωνε το φαι των υπολοιπων στη φυση, και τελικα να λιμοκτονησουν ολα. δεν το ξερουμε αυτο ομως, υπαρχει επιστημη που μπορει να εξεταζει τετοιες συνθηκες, και που συχνα λεει π.χ. στους κυνηγους να βγουν και να ξεκανουν οσα μπορουν απο συγκεκριμμενο ειδος, γιατι αυτο ειναι οικολογικα σωστο.
οποτε, μπορει ο ουγκανος που κατεβασε τη φωλια, χωρις να το ξερει, να ειναι πιο "οικολογος" απο εσενα που εσωσες το πουλακι. δεν ειναι σωστο να μπερδευουμε την επιστημη, την οικολογια, με τα συναισθηματικα μας.
Ναι το θέμα που θίγω εδώ δεν είναι ακριβώς τα σπουργιτάκια και τα περιστεράκια ούτε ότι ισχυρίστηκα ότι αυτό είναι το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε ότι η διάσωσή τους αφορά οικολογικά κίνητρα απαραίτητα ούτε η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών στον πλανήτη.
Το θέμα είναι γενικότερα το περιβάλλον και κυρίως αυτό:
...η προστασία του περιβάλλοντος στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον εθελοντισμό κάποιων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και μόνο αντί να είναι υποχρέωση της πολιτείας όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η απονομή δικαιοσύνης και άλλοι θεσμοί που καθιστούν μια κοινωνία λειτουργική και προοδευτική.
Αυτό πιο πολύ ήθελα να σχολιαστεί και όχι η διάσωση της δεκαοχτούρας.
Εγώ προσωπικά το περιβάλλον και ό,τι σχετίζεται με αυτό το θεωρώ πολύ σοβαρή υπόθεση και το γεγονός ότι κατά βάση προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον στηρίζονται στον εθελοντισμό κυρίως και όχι στον κρατικό τομέα με προβληματίζει και με ανησυχεί.
Είναι σαν να μου λες ότι από δω και πέρα η παροχή υγείας πχ θα στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές γιατρούς.