jey_pap έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:38
Αυτό που μπορώ να δώσω:
"εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν. 1 Τιμοθ. 9
Το" ηλπίκαμεν" δίνει την απάντηση. Και δεν εννοεί την Ανθρώπινη αλλά την υπερφυά" Ελπίδα". Σύμφωνα με την ενέργεια αυτής στον άνθρωπο, κατά λαμβάνεται αυτός από αληθινή και μεγάλη... χαρά!
αν πω πως αισθάνομαι σίγουρη ότι μετέφρασα σωστά στο μυαλό μου, θα πω ψέμματα
nik_killthemall έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:41
Ο Λιαντίνης ήταν βαθύτατα θρήσκος, αλλά ένθερμος αντικληραλιστής. Ίσως το ποστ σου θα μπορούσε να διαφωτίσει και να δώσει απάντηση στον ανάπηρο νηματοθέτη, που ρωτάει άλλ'αντι άλλων.
Αν και η βασική αναπηρία του νηματοθέτα έγκειται στο γεγονός πως ρωτάει "σας αρέσουν οι ξανθιές ή οι μελαχρινές" για να δώσει απάντηση στο "είστε δεξιός ή αριστερός" ...
Συμπληρωματικά δε, να πω πως το πραγματικό δίπολο που ο δόλιος νηματοθέτης αποσιωπά, ΔΕΝ είναι το ένθεος - άθεος, αλλά το ένθρησκος - άθρησκος.
Η συναλλαγή ή μη, με το θείο είναι στη πραγματικότητα ο πυρήνας της διαμάχης και το χαρακτηριστικό για το οποίο κόπτονται οι θρησκείες και τα ποίμνια τους και ΟΧΙ το αν ένας θεός απλά υπάρχει. Η ύπαρξη ενός θεού από μόνη της τους είναι άχρηστη, αν απο δίπλα αυτός ο θεός δεν μπορεί να χαρεί ή να οργιστεί ή να συναλλαχθεί με το ανθρώπινο είδος (και όχι με όλο το ανθρώπινο είδος, αλλά με συγκεκριμένους εκπροσώπους του πάντα).
Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 18:31
Δεν είναι πολύ περίπλοκο: πρόκειται για άτομα που δεν πιστεύουν σε κακής ποιότητας παραμύθια που απευθυνονταν σε ανθρώπους της προπροηγουμενης χιλιετίας.
Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν σε παραμύθια της προηγούμενης χιλιετίας. Ανεξαιρέτως.
Είτε σε άτομα, είτε σε στατιστικές, είτε σε θεούς και δαίμονες που ζουν μέσα σε αγάλματα, τα παραμύθια είναι χιλιοειπωμένα.
Το πρόβλημα είναι να βρεις πιο παραμύθι περιγράφει καλύτερα το σκοπό της ψυχής στον κόσμο αυτό. Διότι το μεγαλύτερο παραμύθι όλων είναι ότι δεν υπάρχει σκοπός κι ότι απλά ζει κανείς ασκόπως περιπλανώμενος.
Δε θεωρώ ότι χρειάζεται κανείς να θέσει ένα παραμύθι στη θέση της πραγματικότητας για να βρει κάποιον σκοπό.
Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 18:38
Η ίδια η έννοια του Θεού (δεν αναφέρομαι καν στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουν οι διαφορες θρησκείες) δε βγάζει και πολύ νόημα και είναι καταφανώς ανθρωποκεντρική.
Το αντίθετο.
Εφόσον ο Θεός αντανακλά τον "αιώνιο Λόγο" δηλαδή τη λογική που διέπει καί τον κόσμο αυτό, τότε είναι κάθε άλλο παρά ανθρωποκεντρικός.
Τι πάει να πει "υπερφυσικό" ον και "υπερφυσικός" δημιουργός;
Υπερφυσικό είναι αυτό που υπερβαίνει τη γνωστή φύση. Αν η φύση δεν παράγεται από μόνη της, κάποιος ή κάτι εκτός της φύσης την παράγει. Αυτός ή αυτό είναι "υπερφυσικό" αφού βρίσκεται έξω από αυτή.
Πριν από κάποιους αιώνες δεν ξέραμε για το μπιγκ μπανγκ και για διάφορους φυσικούς νόμους-δεν ανήκαν στη γνωστή σε μας φύση. Αυτό καθιστούσε το μπιγκ μπανγκ (και γενικά όλα όσα δε γνωρίζαμε μέχρι κάποια στιγμή "υπερφυσικά" ή "θεϊκά"; Οι πτυχές της φύσης που δε γνωρίζουμε ακόμη, είναι "υπερφυσικές";
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Highlander την 03 Μάιος 2021, 22:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΓΑΛΗ έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:50
Κι εγώ βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σύγκριση των θρησκειών διαχρονικά, τόσο στην ομοιότητα των συμβολισμών που τις συνδέουν όσο και στις διαφορές τους.
Η μελέτη των θρησκειών, η συγκριτική θρησκειολογία, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα όντως.
Και καταλαβαίνεις (μαθαίνεις αν θέλεις), πράγματα τα οποία τα νόμιζες τελείως ξένα και ασύνδετα μεταξύ τους.
Αθεος ΔΕΝ είναι όποιος δεν πιστεύει σε μία ανώτερα δύναμη , δημιουργός αιτια έστω του σύμπαντος κόσμου, αλλά αυτός που ΔΕΝ
Κολακεύει με ύμνους προσευχές
Δωροδοκει με δωρα τάματα θυσίες
Μία ανθρωπόμορφικη θεότητα
Για να του λύσει πρακτικά υλικά ιδιοτελή προβλήματα
Ευνοώντας τον ως πιστο οπαδο
Μην τιμωρωντας τον ως ασεβή
Χριστιανός (ή...) ΔΕΝ είναι εάν μελετώ την βίβλο και τας γραφας
Ούτε εαν αποδεχομαι εν μέρη ή εξ ολόκληρου του φιλοσοφικο θεολογικό οντολογικό ηθικό σκέλος του Χριστιανισμού
Ούτε το εάν δηλώνω χριστιανός για κοινωνικούς εθνικούς πολιτικούς οικογενειακούς επαγγελματικούς κλπ λόγους
Ούτε το εάν θαύμαζω την πολιτισμική ιστορική συμβολή του Χριστιανισμού στις τέχνες επιστήμες και γράμματα
Αλλά χριστιανός είμαι μόνον εάν
Κολακεύω με ύμνους
Δωροδοκω με τάματα
Τον ..Χριστο
Την Παναγια
Τους Αγίους τους Αγγέλους κλπ
Για να προστατέψουν το παιδί μου στον δρόμο όταν οδηγεί αυτοκίνητο για να μην τρακαρει
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:04
Αθεος ΔΕΝ είναι όποιος δεν πιστεύει σε μία ανώτερα δύναμη , δημιουργός αιτια έστω του σύμπαντος κόσμου, αλλά αυτός που ΔΕΝ
Κολακεύει με ύμνους προσευχές
Δωροδοκει με δωρα τάματα θυσίες
Μία ανθρωπόμορφικη θεότητα
Για να του λύσει πρακτικά υλικά ιδιοτελή προβλήματα
Ευνοώντας τον ως πιστο οπαδο
Μην τιμωρωντας τον ως ασεβή
Αυτός που κάνει για τους ανθρώπους αυτά που ΔΕΝ κάνει για τους θεούς, τι είναι;
Ας φρόντιζαν
Κατήντησα σχεδόν ανέστιος και πένης.
Αυτή η μοιραία πόλις, η Αντιόχεια
όλα τα χρήματά μου τα ’φαγε:
αυτή η μοιραία με τον δαπανηρό της βίο.
Αλλά είμαι νέος και με υγείαν αρίστην.
Κάτοχος της ελληνικής θαυμάσιος
(ξέρω και παραξέρω Αριστοτέλη, Πλάτωνα·
τί ρήτορας, τί ποιητάς, τί ό,τι κι αν πεις).
Από στρατιωτικά έχω μιαν ιδέα,
κι έχω φιλίες με αρχηγούς των μισθοφόρων.
Είμαι μπασμένος κάμποσο και στα διοικητικά.
Στην Αλεξάνδρεια έμεινα έξι μήνες, πέρσι·
κάπως γνωρίζω (κι είναι τούτο χρήσιμον) τα εκεί:
του Κακεργέτη βλέψεις, και παλιανθρωπιές, και τα λοιπά.
Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα
ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα,
την προσφιλή πατρίδα μου Συρία.
Σ’ ό,τι δουλειά με βάλουν θα πασχίσω
να είμαι στην χώρα ωφέλιμος. Αυτή είν’ η πρόθεσίς μου.
Αν πάλι μ’ εμποδίσουνε με τα συστήματά τους —
τους ξέρουμε τους προκομμένους: να τα λέμε τώρα;
αν μ’ εμποδίσουνε, τί φταίω εγώ.
Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήσει,
θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.
Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.
Κι είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
για το αψήφιστο της εκλογής.
Βλάπτουν κι οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.
Αλλά, κατεστραμμένος άνθρωπος, τί φταίω εγώ.
Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ. Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.
Κάτι που πέρισι με εκνεύριζε αφάνταστα στην κρατική τηλεόραση, ήταν που είχαν βάλει κάνα δυο σουσούδες και διαφήμιζαν κάτι για τον Καβάφη (δεν θυμάμαι τι -κάποια εκδήλωση;) και τον αποκαλούσαν "ο Κάπα Καβάφης"!
Μέχρι και εκνευρισμένο email έστειλα και, φυσικά, με έγραψαν κανονικά...
Άκου ο Κάπα Καβάφης!
Κάτι που πέρισι με εκνεύριζε αφάνταστα στην κρατική τηλεόραση, ήταν που είχαν βάλει κάνα δυο σουσούδες και διαφήμιζαν κάτι για τον Καβάφη (δεν θυμάμαι τι -κάποια εκδήλωση;) και τον αποκαλούσαν "ο Κάπα Καβάφης"!
Άκου ο Κάπα Καβάφης!
Offtopic βέβαια, αλλά σιγά το topic...
Εγώ το γράφω έτσι γιατί η γραφή του είναι τόσο χαρακτηριστική που θεωρώ σχεδόν ασέβεια να γράφω ολόκληρο το όνομα του.
Άκου ο Κάπα Καβάφης!
Γω έκανα κανονικά μάθημα φέτος με Καβάφη- αγαπημένος ποιητής- και τους έδειξα με προτζέκτορα ,αφήγηση και άρεσε στους μαθητές η παρουσίαση.
Στο ΕΠΑΛ βέβαια παλιότερα είχα αντιδράσεις: " μεγάλη πουστάρα" και τέτοια, οπότε δεν πέτυχε το εγχείρημα.
Άκου ο Κάπα Καβάφης!
Εγώ το γράφω έτσι γιατί η γραφή του είναι τόσο χαρακτηριστική που θεωρώ σχεδόν ασέβεια να γράφω ολόκληρο το όνομα του.
Δεν έχω ένσταση για το Κ.Κ. στον γραπτό λόγο. Είναι αποδεκτό. Σαν απλή συντομογραφική υπενθύμιση.
Αλλά στον προφορικό λόγο ρε παιδί μου; Στον προφορικό; Επιτρέπεται να λες "Κάπα Καβάφης"; Είναι δηλωτικό ότι ΔΕΝ ξέρεις το όνομά του.
Ακόμα και έτσι να στο έδωσαν στο κείμενο, δεν μπορείς να τον αποκαλείς "Κάπα Καβάφης", λες και είναι φίρμα ειδών υγιεινής...