lonelyrider έγραψε: 26 Απρ 2021, 00:37
George_V έγραψε: 26 Απρ 2021, 00:27
lonelyrider έγραψε: 26 Απρ 2021, 00:20
Αιρετικός δεν είναι μόνο κάποιος που ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη αίρεση αλλά και αυτός που διδάσκει διαφορετικά από το πνεύμα της Γραφής που συμπίπτει με αυτό του Αγίου Πνεύματος. Γιατί η Γραφή είναι θεόπνευστη όχι με την έννοια ότι έπεσε από τον ουρανό, αλλά με την έννοια ότι το Άγιο Πνεύμα ενέπνευσε τον συγγραφέα, π.χ. τους ευαγγελιστές, να καταγράψει το αντίστοιχο ιερό κείμενο.
Μα δεν διαφωνω με αυτο.
Η ενσταση μου εγκειται οτι ο Θεος δεν ψιθυριζε στο αυτι του καθε Ευαγγελιστη τι να γράψει μεχρι το τελευταιο κομμα. Η θεοπνευστια της γραφης εγκειται στο μηνυμα που θελει να περάσει ο Θεος στον κοσμο και τις οδηγιες του πως να γινουμε καλυτεροι για να κληρονομησουμε τη βασιλεια του.
Το να λεμε οτι η Γραφη υπαγορευτηκε απο το Θεο λεξη προς λεξη κανουμε κατι χειροτερο. Την εξομοιωνουμε με το Κοράνι των μουσουλμανων και τις κακοδοξιες των Καθολικων.
Ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμας λεει πως η Αγια Γραφη δεν ειναι επιστημονικο εγχειρίδιο αλλα η αποκάλυψη της Ακτιστης Αληθειας. Ειναι ενα βιβλιο που γραφτηκε μεσα στο πλαισιο γνωσεων της εποχης που συντάχθηκε.
Αιρετικος ο Παλαμας? Μη γενοιτο!
Ο Αγιος Γρηγοριος Νυσσης ελεγε: " Όταν συζητάη ένα ορισμένο θέμα, το πόσο η ψυχή είναι ενωμένη με το σώμα, μερικοί επικαλούνται την Αγία Γραφή για να διδάξουν αυτά τα πράγματα, αλλά έμενα, λέει, δεν με ενδιαφέρει τι διδάσκει η Αγία Γραφή, με ενδιαφέρει η αλήθεια."
Αιρετικος και ο Νυσσης? Μη γενοιτο!
Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε μου λες. Ειδικά για του Νύσσης εκφράζω τις αμφιβολίες μου να είπε ο άγιος ότι δεν τον ενδιαφέρει τι διδάσκει η Αγία Γραφή. Από που το ψάρεψες αυτό?
Ο Απόστολος Παύλος ξεκάθαρα στην προς Τιμόθεο επιστολή γράφεις ότι ΠΑΣΑ γραφή θεόπνευστος και ωφέλιμος. Ότι είναι θεόπνευστο δε μπορεί να έχει λάθη και ανακρίβειες όπως μου έγραψες σε προηγούμενη δημοσίευσή σου. Ευαγγέλια, η Αποκάλυψη κτλ κτλ δεν έχουν λάθος ούτε στο κόμμα φρονώ.
Εγω σου λεω αλλα λογια να αγαπιομαστε για εσυ? Εδω διαφωνεις με τον Νυσσης και με τον Παλαμα.
Ο Παυλος στην Β' Επιστολη προς Τιμοθεον κεφ. Γ' λεει
πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἔλεγχον, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ, ἵνα ἄρτιος ᾖ ὁ τοῦ Θεοῦ ἄνθρωπος, πρὸς πᾶν ἔργον ἀγαθὸν ἐξηρτισμένος.
Δλδ η Γραφη ειναι θεοπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για παιδεία που γίνεται με δικαιοσύνη, για να είναι ολοκληρωμένος ο άνθρωπος του Θεού, καταρτισμένος για κάθε έργο αγαθό.
Αρα τι μας λεει εδω ο Παυλος? Οτι η Γραφη ειναι θεοπνευστη και ωφέλιμη για να εκπαιδευτει ο ανθρωπος σε αγαθα εργα και να ολοκληρωθει ως ανθρωπος και ως χριστιανος. Δε λεει πουθενα οτι ο Θεος το ψιθυριζε στο αυτι των Ευαγγελιστών.
Αυτο ειναι δικο σου εφευρημα. Δεν θα εξομοιωσουμε την Αγια Γραφη με το Κοράνι, ουτε θα φερουμε τις κακοδοξιες των Λατινων στην πιστη μας.
Τα λαθη και οι ανακριβειες ειναι σε μη σωτηριολογικα ζητηματα. Σε ζητηματα που απτονται της Σωτηριας του ανθρωπου ναι η γραφη ειναι αλαθητη γιατι αποκαλυπτει την Ακτιστη Αληθεια κατα τον Παλαμα.
Υ.Γ. Οσο για αυτα που παρεθεσα απο τον Νυσσης και τον Παλαμα δεν εχεις παρα να ανοιξεις την Πατρολογια. Ειναι γραμμένα εκει μεσα. Εκτος και αν δεν την παραδέχεσαι.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.