!!! DEVELOPMENT MODE !!!

«Είναι σαν άγνωστη γλώσσα πλέον»

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
sharp

Re: «Είναι σαν άγνωστη γλώσσα πλέον»

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

Το συμπέρασμα είναι το εξής:

στο βίντεο οι περισσότεροι είπαν ότι θα ήθελαν να ξέρουν καλύτερα Αρχαία Ελληνικά.

Εδώ μέσα κάποιοι λένε, δεν χρειάζονται τα αρχαία, να τα θάψουμε. ΟΚ, δημοκρατία έχουμε, δικαίωμα τους να το υποστηρίζουν.

Κάποιοι άλλοι όμως λένε το εξής περίεργο: αναγνωρίζουμε την αξία τους, θέλουμε να τα μάθουμε, αλλά αν γίνεται χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα, μόνο τα βασικά βρε παιδί μου. Ε λοιπόν, δεν γίνεται έτσι.

Δηλαδή οι παλιότερες γενιές πώς τα μαθαίνανε χωρίς πρόβλημα; Και μάλιστα σε εποχές που δεν είχαν το Ίντερνετ για να αντλήσουν πληροφορίες και επεξηγήσεις.

Επομένως το πρόβλημα είναι η τεμπελιά, κάτι που έχει επισημανθεί ήδη.

Κατά τα άλλα καλά νά 'μαστε, να γράφουμε να εκτονωνόμαστε, τα μνημόνια να έρχονται και να λέμε ότι μάς φταίνε όλα τα άλλα εκτός από την αγραμματωσιά.

Για τους υπερβολικά ευαίσθητους. Όταν αναφερόμαστε σε αγραμματωσιά δεν εννοούμε τους θαμώνες του φόρουμ. Προφανώς όσοι γράφουν εδώ μέσα τα έχουν καλά με τη γλώσσα, γουστάρουν να γράφουν και γι' αυτό το κάνουν. Για κάθε 1 τέτοιο όμως υπάρχουν άλλοι 5 ή 10 παραέξω που δεν τα καταφέρνουν. Και από αυτούς σίγουρα οι μισοί είναι πτυχιουχοι ΑΕΙ αν όχι και περισσότεροι.
sharp

Beria έγραψε: 22 Απρ 2021, 10:15
Οι Ισραηλινοί επανακατασκεύασαν την εθνική τους γλωσσα μετά την δημιουργία κράτους, γιατί έπρεπε να εγκαταλείψουν τις γλώσσες της σκλαβιάς (Γίντις και Λαντινο)
Η νέα Εβραϊκή Γλώσσα είναι δημιούργημα εργαστηρίου με βάση προφανώς τα κείμενα της Τορά
Μήπως γνωρίζεις τι έκαναν με την προφορά;
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

πατησιωτης έγραψε: 23 Απρ 2021, 11:21
Ασέβαστος έγραψε: 23 Απρ 2021, 08:52 τα νεα ελληνικα. οχι τα αρχαια. στα αρχαια δεν σκεφτεται κανεις.
Είχα στο γυμνάσιο - δεκαετία του 70 τώρα - ένα φιλόλογο που μίλαγε αυθόρμητα στην καθαρεύουσα,όχι στα αρχαία φυσικά.Άλλον δεν έχω γνωρίσει.
Ο Μήτσος ο Πουλικάκος
Εξαιρετική καθαρεύουσα, όχι ψευτό
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

sharp έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:06
Beria έγραψε: 22 Απρ 2021, 10:15 Οι Ισραηλινοί επανακατασκεύασαν την εθνική τους γλωσσα μετά την δημιουργία κράτους, γιατί έπρεπε να εγκαταλείψουν τις γλώσσες της σκλαβιάς (Γίντις και Λαντινο)
Η νέα Εβραϊκή Γλώσσα είναι δημιούργημα εργαστηρίου με βάση προφανώς τα κείμενα της Τορά
Δεν είχε χαθεί εντελώς η προφορά, γιατί υπήρχαν τα Εβραϊκά σαν θρησκευτική γλώσσα. Είναι γεγονός όμως ότι τα σύγχρονα Εβραϊκά έχουν απλή προφορά με λίγες εξαιρέσεις
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Leporello την 23 Απρ 2021, 12:09, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

sharp έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:01
Κάποιοι άλλοι όμως λένε το εξής περίεργο: αναγνωρίζουμε την αξία τους, θέλουμε να τα μάθουμε, αλλά αν γίνεται χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα, μόνο τα βασικά βρε παιδί μου. Ε λοιπόν, δεν γίνεται έτσι.

Δηλαδή οι παλιότερες γενιές πώς τα μαθαίνανε χωρίς πρόβλημα; Και μάλιστα σε εποχές που δεν είχαν το Ίντερνετ για να αντλήσουν πληροφορίες και επεξηγήσεις.
Ο σκοπός του σχολείου είναι να σου διδάξει τα βασικα σε κάθε κλάδο μόρφωσης ή επιστήμης , για πιο προχωρημένα επίπεδα γνώσεις υπάρχει ή εξειδίκευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Κατά δεύτερον σε παλαιότερες εποχές τα μαθήματα στο σχολείο δεν ήταν τόσα πολλά ίσα σήμερα πχ δεν υπήρχε πληροφορική ή κοινωνιολογία στα χρόνια που πήγαινα εγώ στο σχολείο πριν 45 χρόνια ..
Οπότε τα αρχαία ελληνικά σαν γλώσσα μπορεί να είχε άλλη προτεραιότητα από αυτή που έχει σήμερα ..

Το ζητούμενο δεν είναι να καταργηθεί το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ή των λατινικών αλλά πόσες ώρες μπορεί να ασχοληθεί ένας μαθητής λυκείου ή γυμνασίου με αυτά και σε τι προτεραιότητα σε σχέση με άλλα μαθήματα
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

Ασέβαστος έγραψε: 23 Απρ 2021, 10:57
nemo έγραψε: 23 Απρ 2021, 10:10 Ασεβαστε κόψε τις παπαριές -δεν έχω ιδέα απο αρχαία αλλά το να μάθει κανείς είναι ένα μέσο που θα λειτουργήσει
τον εγκέφαλο και θα του προσδώσει ικανότητες που δεν θα μπορεί απο πουθενά αλλού να τις βρει
από το γυμνάσιο θα πρέπει οι μαθητές να υποχρεούνται να μάθουν οσα περισσότερα μπορούν -ακόμη και με βια
η μαθηση με το ζορι, και ειδικα με τη βια, ειναι ο καλυτερος τροπος να κανεις καποιον να σιχαθει τη μαθηση, και κατ επεκταση να μη μαθει τιποτα. :102:
Αλλη μια παπαρια ενος συνειδητού πασοκου οταν λεω βια εννοω υποχρεωτικη μαθηση αλλιως δεν παιρνει κανενας αξιολογηση
για ανώτερες σπουδές τα υπόλοιπα τα είπαν και άλλοι
-οποτε βαλε τον μπομπιρα που εχεις να στρωσει τον κωλο του στο διαβασμα
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

sharp έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:06
Beria έγραψε: 22 Απρ 2021, 10:15
Οι Ισραηλινοί επανακατασκεύασαν την εθνική τους γλωσσα μετά την δημιουργία κράτους, γιατί έπρεπε να εγκαταλείψουν τις γλώσσες της σκλαβιάς (Γίντις και Λαντινο)
Δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα με την προφορά.
Τα βιβλικά κείμενα τα διάβαζαν και τα άκουγαν χωρίς διακοπη επί 2000 χρόνια.

Απλώς καθάρισαν τη γλώσσα τους από τις γερμανικές προσμίξεις (Γίντις) και τις ισπανικές (Λαντινο)
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:09

Ο σκοπός του σχολείου είναι να σου διδάξει τα βασικα σε κάθε κλάδο μόρφωσης ή επιστήμης , για πιο προχωρημένα επίπεδα γνώσεις υπάρχει ή εξειδίκευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Κατά δεύτερον σε παλαιότερες εποχές τα μαθήματα στο σχολείο δεν ήταν τόσα πολλά ίσα σήμερα πχ δεν υπήρχε πληροφορική ή κοινωνιολογία στα χρόνια που πήγαινα εγώ στο σχολείο πριν 45 χρόνια ..
Οπότε τα αρχαία ελληνικά σαν γλώσσα μπορεί να είχε άλλη προτεραιότητα από αυτή που έχει σήμερα ..

Το ζητούμενο δεν είναι να καταργηθεί το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ή των λατινικών αλλά πόσες ώρες μπορεί να ασχοληθεί ένας μαθητής λυκείου ή γυμνασίου με αυτά και σε τι προτεραιότητα σε σχέση με άλλα μαθήματα
το ζήτημα είναι πως τα διδάσκουν αν αλλάξουν τρόπο θα γίνουν πιο ευχάριστα όπως μια ξένη γλωσσα
sharp

Δεν είναι θέμα ωρών. Οι παλαιότεροι έκαναν καθαρεύουσα στο σχολείο και είχαν τους περισσότερους γραμματικούς τύπους των Αρχαίων έτοιμους. Οι σημερινοί πρέπει να τους μάθουν εκ νέου. Επί πλέον έχουν την ταλαιπωρία του συστήματος τονισμού που επίσης παλαιότερα το μάθαιναν από την Α' Δημοτικού στη γλώσσα τους.
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

nemo έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:15

το ζήτημα είναι πως τα διδάσκουν αν αλλάξουν τρόπο θα γίνουν πιο ευχάριστα όπως μια ξένη γλωσσα
Γνώμη μου χωρίς να ειμαι εκπαιδευτικός , μπορούν να έχουν οι μαθητές του Λυκείου μία ώρα μάθημα καθε εβδομάδα ή δεύτερη εβδομάδα αρχαία ελληνική γλώσσα ,μόνο σαν γλώσσα κι όχι σαν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και να διδάσκονται μεταφρασμένα τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας περισσότερες ώρες από την πρώτη γυμνασίου
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα Λατινικά

Τώρα οσοι μαθητές έχουν σκοπό να γίνουν φιλόλογοι αλλάζουν τα δεδομένα
sharp

hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2021, 11:58 Μα δεν θες να μου αποδείξεις ότι για σένα δεν είναι ξένη γλώσσα. Δεν μου αρκεί να λες ότι δεν την βλέπεις σαν ξένη γλώσσα, πρέπει και να ισχύει.
Τόσο ξένη όσο είναι αυτή για έναν Άγγλο
That did in luf so lifly write, So schort, so quyk, of sentence hie...
ή αυτή για έναν Γερμανό
In sînen besten zîten, bî sînen jungen tagen, 23
(22) man mohte michel wunder von Sîvride sagen, 22
waz êren an im wüehse und wi schœne was sîn lîp.
sît heten in ze minne diu vil wætlichen wîp.
τηρουμένων των χρονικών αναλογιών φυσικά, γιατί μιλάμε για ακόμη 2.000 χρόνια πιο πίσω.

Και δεν είναι η γλώσσα παντού ίδια, άλλη γραφή ενός σοφιστή της Μ.Ασίας, άλλη η γλώσσα του Θουκυδίδη που γράφει σε Αττική διάλεκτο, άλλο ο Όμηρος που είναι σχεδόν ακαταλαβίστικος. Αν και μελετώντας τον, διαπιστώνεις πώς αυτές οι λέξεις πήραν τη μορφή που έχουν ακόμη και σήμερα, οπότε για ποια ξένη γλώσσα μιλάμε;
Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS »

sharp έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:19
Δεν είναι θέμα ωρών. Οι παλαιότεροι έκαναν καθαρεύουσα στο σχολείο και είχαν τους περισσότερους γραμματικούς τύπους των Αρχαίων έτοιμους. Οι σημερινοί πρέπει να τους μάθουν εκ νέου. Επί πλέον έχουν την ταλαιπωρία του συστήματος τονισμού που επίσης παλαιότερα το μάθαιναν από την Α' Δημοτικού στη γλώσσα τους.
Εντωμεταξύ τα λάθη (ορθογραφικά, γραμματικά) που κάνουν οι μεγαλύτεροι είναι 100 φορές χειρότερα από αυτά των νέων. Μιλαμε για τραγική κατάσταση. Όχι αρχαία ελληνικά, εδώ νεα ελληνικά δεν ξέρουν να γράψουν.
sharp

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 23 Απρ 2021, 12:22
Γνώμη μου χωρίς να ειμαι εκπαιδευτικός , μπορούν να έχουν οι μαθητές του Λυκείου μία ώρα μάθημα καθε εβδομάδα ή δεύτερη εβδομάδα αρχαία ελληνική γλώσσα ,μόνο σαν γλώσσα κι όχι σαν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και να διδάσκονται μεταφρασμένα τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας περισσότερες ώρες από την πρώτη γυμνασίου
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα Λατινικά

Τώρα οσοι μαθητές έχουν σκοπό να γίνουν φιλόλογοι αλλάζουν τα δεδομένα
Όταν δεν τα καταφέρνουν με τις πολλές ώρες, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρουν με λιγώτερες;

Ας τα βγάλουν εντελώς, όπως άλλωστε φαίνεται να επιθυμούν, ας βάλουν και τα Αγγλικά ως επίσημη γλώσσα όταν θα έχει φτάσει στο απροχώρητο το πράγμα κι ας αφελληνιστούν να τελειώνουμε. Να μείνουν τα Αρχαία στους ξένους φιλολόγους, καλύτερα θα τα διατηρήσουν.
sharp

hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2021, 11:58
Εάν κάτι είναι δύσκολο δεν συνεπάγεται ότι είναι ξένο. Δηλ. επειδή εγώ στα Γερμανικά δεν έχω δυσκολία κατανόησης σημαίνει ότι τα Γερμανικά δεν είναι ξένη γλώσσα; Πάντα ήταν και πάντα θα είναι.
Άβαταρ μέλους
Bill Hicks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks »

axilmar έγραψε: 23 Απρ 2021, 11:26 Δεν εχει κανενα νοημα η διδασκαλια των αρχαιων ελληνικων στο ευρυ κοινο, σαν γλωσσα. Τα κειμενα ειναι πολυτιμα και πρεπει να διδασκονται μεταφρασμενα.

Η καθαρευουσα ωστοσο μπορει να διδασκεται σαν γλωσσα, δεν μπορει και δεν πρεπει να υπαρχουν ελληνες που δεν την καταλαβαινουν στο μεγαλυτερο ποσοστο της, αφου μοιαζει πολυ με την δημοτικη.
:fp: :fp:
I have taken drugs before and I had a real good time... didn’t murder anybody, didn’t rob anybody, didn’t rape anybody... didn’t lose ONE fuckin’ job, laughed my ass off... and went about my day! :smt033
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”