Βρε, καλό μου παιδί, το μέσο είναι. Άσε τι μπορείς να κάνεις μ' αυτά. Όταν παραλληλίζεις με λέξεις, που είναι το μέσο του λόγου, θα πρέπει να το παραλληλίσεις με ήχους και χρώματα και όγκους, δεν μπορείς να το παραλληλίσεις με το επόμενο σκαλί που είναι τι μπορείς να κάνεις. Δες ξανά την κλίμακα:ST48410 έγραψε: 18 Μαρ 2021, 17:32 Την πηγαίνω εκεί γιατί είναι η ουσία του ζητήματος. Δες. Το υλικό της μουσικής σε μία εποχή δεν είναι ήχοι. Ομοίως το υλικό της ζωγραφικής σε μία εποχή δεν είναι χρώματα. Ούτε της γλυπτική όγκοι. Είναι το τι μπορείς να κάνεις με τους ήχους, τους όγκους ή τα χρώματα εκείνη την εποχή.
Εργαλείο: μολύβι/χαρτί, μουσικό όργανο, πινέλο
Μέσο: λέξεις, ήχοι, χρώματα
Το να μην καταλαβαίνεις τις λέξεις είναι το ίδιο με το να μην ακούς τους ήχους και να μην βλέπεις τα χρώματα, όχι με το να μην αντιλαμβάνεσαι τα καλλιτεχνικά και αισθητικά κριτήρια της εποχής. Αυτό είναι ένα βήμα παρακάτω.
Αυτό που βάζεις παραπάνω, π.χ. με τα δυο διαφορετικά μουσικά έργα που ονομάζεις τις διαφορές τους «διαφορετική γλώσσα» δεν είναι κυριολεκτικά διαφορετική γλώσσα, είναι μεταφορικά διαφορετική γλώσσα, όπως θα ήταν π.χ. για τον Κοραή διαφορετική γλώσσα ένα ποίημα του 21ου αιώνα, έστω κι αν κάθε λέξη του ποιήματος υπήρχε στην εποχή του και είχε την ίδια έννοια. Αυτό που δεν θα καταλάβαινε θα ήταν το περιεχόμενο και το προκείμενο, αλλά θα μπορούσε να διαβάσει μια χαρά το κείμενο και να καταλάβει πλήρως τι λέει.
Π.χ. στο παρακάτω δεν υπάρχει πρόβλημα γλώσσας, αλλά σαφώς ο Κοραής δεν θα καταλάβαινε την τύφλα του γιατί αναφέρεται σε καταστάσεις και συναισθήματα που καλλιεργήθηκαν αργότερα και δεν υπάρχει σημείο αναφοράς. Ούτε την ειρωνεία μπορεί να πιάσει ούτε καν ότι υπάρχει ειρωνεία και σε τι πράγματα αναφέρεται. Το κείμενο, όμως, μπορεί να το διαβάσει. Είναι κυριολεκτικά στην ίδια γλώσσα, μεταφορικά όμως σε μια άλλη, δηλαδή έχει έναν κώδικα πίσω της που δεν θα μπορούσε να τον σπάσει γιατί αναφέρεται σε πράγματα που δεν τα είχε ζήσει.
Spoiler
μα πριν δεθεί πάνω στη σούβλα του τ' αρνί,
θα φάω χύμα τον πατσά και θα αράξω στην ιτιά.
Κι εσύ βαμμένη μου λεπίδα βυσσινί,
θ' ανοίξεις άλλη μια πληγή,
στου χρυσαυγίτη το τσαρδί.
Τώρα πετώ κονσερβοκούτια στο τσαντήρι,
τώρα πετώ έναν σουγιά στην αορτή.
Νυστέρια μου παλιά, καινούργιε μου σουγιά,
σπρώχτε το αίμα και τη σφαίρα στο μυαλό,
για να με δείτε να κερνώ μια ρακή στον Ουκρανό.
Αυτό που θέλει να πει εδώ είναι ότι αυτή η διαφορά στην αισθητική αντίληψη δεν οφείλεται σε διαφορετικές τεχνικές δυνατότητες.Cecily Anne έγραψε: 18 Μαρ 2021, 17:43 Δεν καταλαβαίνω πώς πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί ίδιες τεχνικές και υλικά σε διαφορετικούς αιώνες, βγάζοντας από τη μέση την εξέλιξη. Δεν γράφω πουθενά αυτά που λες, ίσα ίσα σου εξηγώ ότι ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιεί ίδια χρώματα, εργαλεία και τεχνικές ανά τους αιώνες, γιατί η πρώτη ύλη διαφέρει, αυτή ήταν η ουσία αυτού που σου έγραψα στο παράδειγμα με τα χρώματα.
Ότι αν γυρίσεις με μια χρονομηχανή στον 5ο μ.Χ. αιώνα μπορείς να αναπαράγεις έργο του 18ου αιώνα, ακόμα κι αν τα χρώματα δεν είναι ίδια.