Κοίτα γι αυτά τα νέα κινήματα δεν γνωρίζω πολλά. Δεν το έχω ψάξει και πολύ. Η αλήθεια πάντως είναι ότι διαφημίζονται. Είχα καθηγητή πολιτικών επιστημών που μας έκανε μαθήματα για το ΑΣΕΠ ( Αυτό αν θες θα το αναλύσουμε σε άλλο νήμα, δεν είναι ώρα τώρα), μας μιλούσε για νέες μορφές κινημάτων και πως περνάει κρίση ο θεσμός των κομμάτων. Οι νέοι σήμερα μας έλεγε ότι προτιμάν τις ΜΚΟ παρά τα κόμματα. Βέβαια ο συγκεκριμένος καθηγητής σπούδασε στην Γαλλία και στο Βέλγιο. Ίσως εκεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά εδώ στην Ελλάδα εγώ άλλα βλέπω. Παρ'όλο που δεν υπάρχει δικομματισμός , ακόμη υπάρχουν νέοι που γράφονται στα κόμματα, τριαντάρηδες κατεβαίνουν υποψήφιοι με το ΚΙΝΑΛ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο κόσμο πάντως εγώ βλέπω να οργανώνεται σε κόμματα παρά σε ΜΚΟ. Τουλάχιστον το 3% του εκλογικού σώματος είναι οργανωμένο σε κάποιο κόμμα. Δεν νομίζω πως ο αριθμός των ατόμων που είναι οργανωμένοι εθελοντές σε ΜΚΟ να ξεπερνάει ή να προσεγγίζει το 3% του εκλογικού σώματος.πατησιωτης έγραψε: 17 Φεβ 2021, 14:03Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ντεμί.pylothess έγραψε: 17 Φεβ 2021, 13:53 Σε αυτά που λες συμπεριλαμβάνεις και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς; Περιλαμβάνεις και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ,σε κάποια φάση είχε και τέτοιο ρόλο. Από τότε όμως που έγινε κυβέρνηση ,που συνεργάστηκε με τους "ακροδεξιούς" ΑΝ.ΕΛ.. που ψήφισε μνημόνια , έχασε την επιρροή του στον κόσμο της αριστεράς.Κοίταξε,επί ψυχρού πολέμου τα πράγματα ήσαν απλά.Υπήρχαν οι δυτικόφιλοι και οι ανατολικόφιλοι.Μετά έγινε μύλος διότι στη Δύση αναπτύχθηκαν τα δίκτυα Σόρος που έχουν υπονομευτικό και παρακρατικό ρόλο μέσα στις ίδιες τις δυτικές χώρες και καθοδηγούνται από ισχυρά συμφέροντα από τις χώρες αυτές.Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για όλα αυτά δεν μπορεί να την έχει πια εάν παρατήρησε τι έγινε στην ίδια την Αμερική όπου κινήθηκε ο μηχανισμός των αντιφάδων για να ανατρέψει τον πρόεδρο και να φέρει έναν άλλο.Οταν ξέρουμε πια ότι οι αντιφάδες κινούνται από το Δημοκρατικό Κόμμα και τους χρηματοδότες του μέσα στην Αμερική υπάρχει καμμιά αμφιβολία τι ρόλο παίζουν αυτοί στην Ελλάδα ή αλλού;
Oπότε πλέον τμήματα της παραδοσιακής πολιτικής τάξης στην Ελλάδα προτιμούν να είναι τα ανατρεπτικά στοιχεία μαντρωμένα στον Περισσό με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν με ένα τηλέφωνο με τον Κουτσούμπα παρά να είναι τηλεκατευθυνόμενα από τον Σόρος.Φυσικά κατά πόσον μπορεί να παίξει ο Κουτσούμπας τον ρόλο αυτό ή ο Αλαβάνος παλιότερα είναι άλλο ζήτημα.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ έχει κατηγορηθεί για σεχταρισμό και δογματισμό. Ότι είναι προσκολλημένο σε ιδεολογικά στεγανά. Για παράδειγμα θυμάσαι ,το λεγόμενο κίνημα της πατάτας; Θυμάσαι τι είχε γράψει ο Ριζοσπάστης ; Η εκπομπή Ράδιο Αρβύλα τους σατίριζε. Εγώ στην αρχή νόμιζα ότι ήταν προβοκάτσια επειδή είχα συμπάθεια για το κόμμα. Αλλά μπήκα από περιέργεια στην εφημερίδα , τον "Ριζοσπάστη" να το ελέγξω. Όντως , τα έγραφε έτσι όπως έλεγαν η εκπομπή Ράδιο Αρβύλα. Εδώ ρε συ , το ΚΚΕ έπαθε αλλεργικό σοκ ,σε κάτι που στο κάτω κάτω λειτουργούσε απλά με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης , οι νόμοι της ελεύθερης αογράς ,παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες . Θα μπορούσε άραγε να έχει καλή σχέση με τα εναλλακτικά κινήματα;
Για το ΚΚΕ , κάθε τι που δεν στοχεύει στην όξυνση της ταξικής πάλης και την ανάδειξη των κοινωνικοοικονομικών αιτιών που γεννούν ένα φαινόμενο είναι αποπροσανατολιστικό . Είναι οπορτουνιστικό , θέλει να διοχετεύσει την λαϊκή οργή σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκίνησε ως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και είναι περισσότερο ευεπίφορο ως προς τις νεωτερίζουσες ιδέες.Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό και σήμερα.