Cecily Anne έγραψε: 24 Οκτ 2020, 17:16
Προβληματικά σημεία:
1. Με χαλάει άπειρα το γεγονός ότι συνυπολογίζουν ζευγάρια που δηλώνουν χρήστες προφυλακτικών, αλλά μπορεί να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Το δείγμα είναι πολύ κακό Χέλη.
2. Δεν μπορούν να υπολογίσουν το ποσοστό των γυναικών που υπερβάλλουν στη χρήση προφύλαξης, για να χρεώσουν την εγκυμοσύνη στην "κακή" αντισύλληψη.
Λοιπόν, αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι υπάρχει το theoretical failure rate, το οποίο ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει τη σωστή χρήστη του μέσου προφύλαξης και τη συνεχή επίσης χρήση και είναι κοντα στο 2% , αλλά υπάρχει και το use failure rate, όπου φτάνει και στο 18% ο ΧΡΙΣΤΟΣ και η μάνα του.
ΜΛΚ μου, ευτυχώς ήλεγξα τα αβγά μου πριν κάτι μήνες, γιατί θα πάθαινα εγκεφαλικό που δεν έχω γκαστρωθεί με τόσα χρόνια σεξ.
Δέχομαι τις επιφυλάξεις σου. Βασικά δεν τις δέχομαι απλώς, αγαλλιάζει η ψυχή μου που επιτέλους βλέπω έλλογες και ενδιαφέρουσες αντιρρήσεις σε δεδομένα που φέρνω στο φόρουμ. Γιατί τον τελευταίο καιρό βλέπω μόνο κομματικές και ιδεοληπτικές αντιρρήσεις, όπου ο άλλος π.χ. σχεδιάζει καμπύλες πάνω στα δεδομένα που θα ήταν αδύνατον να έχουν περισσότερη μέση απόκλιση και μου λέει «να, μια εκθετική αύξηση».
Όντως, υπάρχουν στοιχεία που αφήνουν πολύ ανοιχτά τα ενδεχόμενα που αφήνεις και ιδίως την χρέωση της εγκυμοσύνης σε «κακή» αντισύλληψη. Ιδιαίτερα συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση δύο δεδομένα: ότι στους φτωχούς και στους μη λευκούς τα ποσοστά είναι σημαντικά μεγαλύτερα, πράγμα ύποπτο. Εκεί που χωλαίνει λίγο αυτή η θεωρία είναι ότι θα έπρεπε αυτό το φαινόμενο να ελαττώνεται όσο απελευθερώνεται η κοινωνία και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στα συγκριτικά μεταξύ δεκαετιών· τουναντίον.
Nομίζω όμως ότι ταυτόχρονα υποτιμάς βάναυσα το ποσοστό αποτυχίας στις νεαρές ηλικίες. Κι επειδή το ποσοστό αποτυχίας στρεβλώνεται ιδιαίτερα από το σεξ στις μικρότερες ηλικίες, όσο μικρότερος είναι ο μέσος όρος πρώτης σεξουαλικής επαφής σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αποτυχίας. Κι αυτό συμβαδίζει με τα δεδομένα της εν λόγω μελέτης.
Σε μένα δεν έχει συμβεί ποτέ, απ' όσο ξέρω τουλάχιστον*, έχει συμβεί όμως σε συγγενικά και γνωστά μου πρόσωπα. Γενικά είναι λιγότερο σπάνιο απ' όσο νομίζεις.
* όσο περνάνε τα χρόνια τόσο μικραίνει η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια παρελθοντική μου ερινύα να μου πει «να, ο γιόκας σου!»