Σουβλίτσα έγραψε: 04 Ιούλ 2018, 15:09
Πετρούκιε (χρόνια σου πολλά και για τις προάλλες, δεν ευκαιρισα να σου ευχηθώ!), αφού ξεπεράσω ένα εχμμ ποιντάκι που πήγες να κανεις με τα της Θρησκείας....(

) θα σου πω οτι βασικά, εκεί που ξεκίνησες να μιλάς για σόγια είπα (για μια ακόμη φορά): αυτός ο άνθρωπος είναι ο άνθρωπός μου!
Δεν θα επεκταθώ με παραδείγματα αλλά εφόσον το πρώτο περιβαλλον μας είναι το σόι (στις περισσότερες περιπτώσεις) από εκεί παίρνουμε και μας μένουν πολλά.
Δεν ξέρω να υπολογίσω εγώ τον "βαθμό κακότητας" του καθενός ούτε να αξιολογήσω επακριβώς σε ποιά βάση φαίρεται όπως φαίρεται, εαν είναι μοχθηρία ή μια βαθύτερη ανασφάλειά του που τον κάνει να επιτίθεται επικρίνοντας ωστε να καλύψει βαθύτερες δικές του ανασφάλειες και ελλείψεις όμως σίγουρα, και στις δύο περιπτώσεις κρύβεται βαθύτατος εγωισμός, αυτό είναι που έχω παρατηρήσει εμπειρικά.
Προσωπικά, όπως είπα, μπούχτησα φίλε και κυρίως θλίβομαι πολύ (όταν μιλάμε για περιπτώσεις που ο άλλος δεν είναι κάποιος τυχαίος που συνάντησες στον δρόμο) και κάπου νοιώθω μέσα μου μια απελπισία του στυλ: τί να κάτσω τώρα να έχω πάρε δώσε και επαφές, αφού δεν καταλαβαίνει, θα αρχίσει πάλι τα δικά του.
Αυτό όμως που με ενδιαφέρει, είναι αυτό που είπα λίγο πριν: είτε από κακότητα πραγματική είτε από βαθειά ανασφάλεια είτε από υπερβάλλοντα ζήλο να διορθώνει τα κακώς κείμενα γύρω του, είναι ή δεν είναι ένας κρυφός εγωισμός αυτός που πυροδοτεί αυτήν την επαναλαμβανόμενη στάση?
Δηλαδή, με χαμηλότερα επίπεδα εγωισμού, θα έφτανε κάποιος να γίνεται μονίμως επικριτικός με τους ανθρώπους γύρω του (πολλώ δε μάλλον τους κοντινούς του ανθρώπους) και κατ'επέκταση ενοχλητικός, προσβλητικός κτλ?
Γιατί καμιά φορά, λες, οκ, έχει μια παραξενιά και μπορείς ξέρω γω να την παραβλέψεις και να διατηρήσεις την σχέση, γιατί ξέρω γω είναι βαθύτατα ανασφαλής για τον τάδε και τον δείνα λόγο.
Εαν στο υπόβαθρο, είναι ο εγωισμός του που τα κάνει αυτά, τί περιθώρια μπορείς να δώσεις ωστε να διατηρήσεις μια κάποια επαφή η οποία να μπορεί ακόμη να λέγεται σχέση?
Δεν ξέρω, εγώ έχω επιλέξει να απομακρυνθώ, δεν ξέρω εαν αυτό είναι το ηθικά ή πρακτικά σωστό.
Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, έχω ακούσει πράγματα ακόμα και για το πώς "θα πρέπει" (με όλη την σαλτσολογία κτλ) να αντιμετωπίζει κάποιος πχ καρκινοπαθής την ασθένειά του και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την ζωή του και έχω κρατηθεί να μην πετάξω άτομα από το παράθυρο...
Σοβαρά, σε σκέφτηκα και τρόμαξα μην έφυγες 13 μέρες πίσω και μετά άντε να σε μαζέψουμε

Αφού είναι όλα καλά δεν πειράζει, μεσρι μποκού και καθυστερημένα. Την θρησκεία ξέχνα την, απλά στα παραδείγματα που έχω στο μυαλό μου, υπάρχει και ο τακτικός εκκλησιασμός. Δεν σημαίνει πως όλοι οι θρησκευόμενοι λειτουργούν έτσι, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι τους το κάνει, ένα άλλο γίνεται παραπάνω ανεκτικό από ότι πρέπει και πιάνει λεβελ αγιοσύνης. Είναι που εστιάζει ο καθένας μάλλον.
Όλα τα άτομα που γνώρισα και άνηκαν σε αυτό το είδος ,έχουν σαν κοινό γνώρισμα πως δεν είναι διαλλακτικά και κατ επέκταση δεν σέβονται ότι δεν συμβαδίζει με το δικό τους τρόπο ζωής. Και το κράξιμο που τρως εσύ για τα Χριστιανικά, υποθέτω όχι μόνο on line αλλά και στην κανονική ζωή σου, γίνεται από τέτοιους ανθρώπους. Αν το αντιστρέψουμε και ο μαχητικός αθεισμός, άλλο το δεν πιστεύω και δεν με απασχολεί το θεμα αφού δεν ζω σε θεοκρατική χώρα, εμπεριέχει την ίδια επίκριση.
Η κατάσταση δεν είμαι σίγουρος πως προέρχεται από εγωπάθεια. Αν είσαι αληθινά εγωκεντρικός συνήθως βλέπεις τους συνανθρώπους σου σαν κατσαρίδες και δεν ασχολείσαι. Πιθανότερο θεωρώ το αίσθημα κατωτερότητας και μια δυναμική αντίδραση του ατόμου να το αποβάλει, που εκδηλώνεται και με τέτοιες καταστάσεις. Επίσης, ούτε η κακία είναι απαραίτητη. Έχω δει σουπερ τοξικούς τύπους, να εκδηλώνουν μεγάλη αλληλεγγύη στα χθεσινά θύματα τους που με άφησε μαλάκα! Τι ψυχολογικούς συνειρμούς κάνουν, άγνωστο.Να σε κάνω καλά, για να σε ρίξω πάλι;
Στο πως πρέπει να αντιδρά ο άλλος,η απομάκρυνση είναι αυτονόητη(αν και εγω ρε πστ μου, είμαι ανίκανος να ρίξω πόρτα σε κανέναν,μπορώ να πω όμως το πως νιώθω) και σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνεις στην διαδικασία να απολογηθείς.
Νομίζω πως η επίκριση είναι το αντίθετο της αγάπης. Το σε αγαπώ, αλλά θέλω να σε αλλάξω στα όλα σου, δεν είναι αγάπη, το πολύ πολύ να είναι κόλλημα με ένα είδωλο που δεν υπάρχει. Εδώ εξαιρώ αυτή του γονιού προς το παιδί του, τουλάχιστον μέχρι μια ηλικία. Εκεί στον φόβο σου να μην γίνει καμιά μη αναστρέψιμη στραβή, μπορεί να πεις και να κάνεις πολλά σκληρά πράγματα, αλλά είναι από αληθινό ενδιαφέρον,έτσι το βλέπω τώρα που παραμεγάλωσα,αλλά θα ήθελα πολύ να μου τα έλεγαν με άλλο τρόπο για να έπιαναν και τόπο,γιατί τζάμπα πήγαν. Αγάπη= αποδοχή.
Υ.Γ. Τώρα είδα τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφε ο Ελβετος. Στο πρώτο σκέλος περι Ναρκισσισμού συμφωνώ απόλυτα. Στα περι τελειομανούς όχι. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται από ενδιαφέρον, ούτε η δικιά σου ζωή επηρεάζει το δικό τους τέλειο.