Fluffy έγραψε: 07 Αύγ 2020, 09:59
TOR έγραψε: 07 Αύγ 2020, 09:41
Fluffy έγραψε: 07 Αύγ 2020, 09:19
Εχω μελετήσει, που είναι το κακό;
Πουθενά!
Αφού μελετάς όμως, θα σε συμβούλευα να αναζητήσεις και την άποψη ανθρώπων που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι καλχόζ, διαφθορά, διώξεις, συγγενείς χαμένους στα γκούλαγκ, νυχτερινές εφόδους κρατικών υπηρεσιών σε σπίτια, πογκρόμ, εκτοπίσεις στη Σιβηρία, πείνα και άλλα πολλά.
Ο δογματισμός τον οποίο εκπέμπουν τα ποστ σου αποκλείεται να μείνει ο ίδιος ύστερα από μία κουβέντα με κάποιον από αυτούς τους ανθρώπους.
Fluffy έγραψε: 07 Αύγ 2020, 09:23
Αυτό το επιχείρημα προπαγανδιζόταν αντίστοιχα και απο τον αριστοτελη για τους δούλους στην αρχαιοτητα, ότι ήταν φύσει δουλοι αρα και θέσει. Η ιστορία όμως επέδειξε ότι είμαστε υποκείμενα. Π.χ. στην αρχαιότητα θα έλεγαν οι δουλοκτήτες πως αν θελετε καταργηση της δουλείας είναι νεραιδοιστορία και δεν γίνονται αυτά που λέτε.
Η ιστορία η ίδια τσακισε αυτό το επιχείρημα.
Και κάποιων άλλων τα επιχειρήματα τσάκισε η ιστορία πάντως. Ή εκεί δεν έχει σημασία;
1. κανεις δν είπε ότι όλα ήταν τέλεια, και αν βγαίνει δογματτισμος στο υφος των τοποθετησεων είναι λαθος εντυπωση, όμως εκεί δεν έκανε κουμαντο η αστικη ταξη. Επιχειρήθηκε σοσιαλιστικη οικοδομηση και είχε πολλα επιτευγματα σε κοινωνικες/ανθρωπιστικες κατακτησεις αλλα και τεχνολογικές. Φυσικά έχω μιλήσει και με ανθρωπους που έζησαν το σοσιαλισμό.
2. καθόλου, αυτό που τσακισε η ιστορια στην περιπτωση της ενωσης ήταναυτο το συνονθυλευμα σοσιαλισμου με αγοραιες μεταρρυθμίσεις.
1. Μιλάς για «λάθος εντύπωση» όταν σου λέω για δογματισμό, αλλά μόνος σου ακυρώνεις τον ισχυρισμό σου. Υπάρχει μία... απόσταση

(που βολικά «ξεχνάς») μεταξύ του «δεν ήταν όλα τέλεια» και της καταπάτησης κάθε έννοιας ελευθερίας στο όνομα μιας δήθεν ευημερίας που... θα ερχόταν κάποτε. Το ότι λες ότι δεν έκανε κουμάντο η αστική τάξη (και καμαρώνεις κιόλας) δείχνει ξανά πόσο δογματικά γράφεις, αφού ο τρόπος που λειτουργούσε η «νομενκλατούρα» του ΚΚΣΕ (μαζί με τους παρατρεχάμενούς της) ήταν πολύ χειρότερος από τις πρακτικές της αστικής τάξης στη Δύση. Δεν ξέρω τι «σοσιαλισμό» έζησαν αυτοί με τους οποίους μίλησες, αλλά αυτά που έχω ακούσει από δικούς μου ανθρώπους δεν αφήνουν σε εμένα καμία αμφιβολία για το πώς λειτουργούσε το καθεστώς. Και αυτοί οι άνθρωποι δε ζούσαν στις μεγάλες πόλεις, δεν ανήκαν στη «νομενκλατούρα» και δεν ήταν προνομιούχοι ούτε είχαν «πάρε-δώσε» με το ΚΚΣΕ. Ήταν αυτοί ακριβώς που το καθεστώς προπαγάνδιζε ότι προστάτευε (αγρότες, απλοί και φτωχοί καθημερινοί άνθρωποι της σοβιετικής υπαίθρου κτλ.). Άσ' το καλύτερα, σε εμένα που είχα συγγενείς που τα έζησαν από πρώτο χέρι δεν μπορείς να τα λες αυτά. Πήγαινε πες τα στους χρήσιμους αφελείς που φρόντιζε κατά καιρούς να πείθει ο κόκκινος φασισμός για να κάνει τις βρωμοδουλειές του (και που μετά χαρακτήριζε ως εχθρούς του κράτους και της εργατικής τάξης και τους ξεφορτωνόταν). Ή πήγαινε μια βόλτα από το πρώην ανατολικό μπλοκ και πες τα αυτά στους ντόπιους. Θα καλοπεράσεις.

Αλλά σε κάποιους σαν και του λόγου σου ξέρεις τι θα άξιζε; Να είχατε ζήσει οι ίδιοι σε αυτά τα κράτη και να είχατε δει μόνοι σας τη «γλύκα».
2. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Δηλαδή σε ποια περίοδο της ιστορίας της ΕΣΣΔ οι συνθήκες ήταν αυτές που έπρεπε για να γίνει πραγματικότητα το... άπιαστο όνειρο; Για πες. 70 χρόνια χόρτασε ο ρώσικος λαός και η μισή Ευρώπη από τα «πειράματά» σας. Το ότι ο άγριος καπιταλισμός που ακολούθησε την πτώση του «υπαρκτού» αποδείχτηκε ακόμα χειρότερος (στα οικονομικά δηλαδή, γιατί σε σχέση με τις ατομικές ελευθερίες ακόμα και αυτός ο άγριος καπιταλισμός πιθανότατα δεν ήταν χειρότερος) δεν απαλλάσσει τη «νομενκλατούρα» από τα εγκλήματά της.
Λες ότι διαβάζεις και μελετάς. Δοκίμασε να διαβάσεις και κανένα βιβλίο που λέει τα αντίθετα από όσα πιστεύεις. Υπάρχουν πολλά στην αγορά. Βλέπεις ο κακός καπιταλισμός και η απάνθρωπη αστική δημοκρατία επιτρέπουν να διαδίδονται ελεύθερα όλες οι απόψεις. Στην ΕΣΣΔ όμως είχαν βρει τη μία και μοναδική αλήθεια

και δεν άφηναν να ακούγονται άλλες απόψεις («πράβντα» στα ρώσικα σημαίνει... «αλήθεια»

).