enaon έγραψε: 01 Ιούλ 2018, 20:05
shrike έγραψε: 30 Ιουν 2018, 09:46
Chilloutbuddy έγραψε: 30 Ιουν 2018, 08:44
oύτε ένα δεν έχω δει
τι μάρκες έχετε ρε συ?
Κοίτα, μέχρι πριν λίγα χρόνια, που ο κύριος όγκος δραπανοκατσάβιδων που πουλιόντουσαν ήταν έως 12βολτα, ίσχυε αυτό. Μόνο τα μεγαλύτερα (από 14.4 και πάνω) έβγαιναν σχεδόν στάνταρ με κρούση. Σ' αυτά με μικρότερο βολτάζ, τα 12βολτα ήταν μοιρασμένα με τα περισσότερα να είναι χωρίς, στα ακόμα μικρότερα σχεδόν κανένα δεν είχε κρούση.
Αλλά αυτό μέχρι πριν κάποια χρόνια, όπως λέω. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαλείων που πουλιέται είναι είτε μικρά-κόμπακτ (10.8V) στα οποία όντως δεν παίζει η κρούση -αλλά είναι και τα λιγότερα σε πωλήσεις- και μετά πηδάμε κατ' ευθείαν στα 18V, στα οποία η κρούση είναι στανταράκι.
Δωδεκάρια και δεκατεσσάρια κλπ πρακτικά δεν πουλιούνται πλέον, ή τέλος πάντων είναι πολύ σπάνια. Όπως και τα πολύ μεγάλα (φτάνουν μέχρι 54V).
εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος και να χρειάζεται εργαλείο πιο δυνατό απο το 10.8v, τα 18v είναι για να βάλεις κομπρεσέρ ή να δουλεύεις ώρες.
Γενικά παιδιά, αν ένα σπίτι έπρεπε να έχει μόνο ένα δράπανο, εγώ θα έλεγα να είναι 10.8 παλμικό, αυτό που έχει την κρούση δηλαδή κάθετα στον άξονα, αν του βάλεις και καλά τρυπάνια δεν το σταματάει τίποτα.
εγώ εμπειρικά ξέρω οτι ένα 10.8 μακίτα impact wrench με αυτά τα τρυπάνια, κόβει καλύτερα πέτρα και τσιμέντο από ότι ένα απλό κρουστικό ηλεκτρικό με μπος μπλε μύτες.
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... UTF8&psc=1
Δεν πάει έτσι. Τα μικρά (10.8 & 12) είναι κόμπακτ εργαλεία, μια χαρά για βιδώματα και ψιλοτρυπήματα. Τα σύγχρονα 18βολτα, ακόμα και αρκετά "ερασιτεχνικά" (δεν αναφέρομαι σε κινεζιές σούπερ μάρκετ) μπορούν πλέον να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα του ρεύματος. Κάτι που πριν χρόνια γινόταν μόνο με πολύ ακριβά επαγγελματικά. Οπότε, πολλοί τα παίρνουν για αυτονομία, αφού γλυτώνεις από το καλώδιο, αλλά με δύναμη ισάξια ενός νορμάλ δραπάνου ρεύματος.
Για αυτό που λες με τα παλμικά τώρα, παίζει η εξής παρεξήγηση. Υπάρχουν τα impact όπως λες που έχουν παλμό για το βίδωμα και υπάρχουν και αυτά που έχουν καστάνια βιδώματος. Στα μάτια ενός άσχετου (ή καλύτερα, στα αυτιά του), αυτά τα δυο μοιάζουν να είναι το ίδιο πράγμα, κυρίως λόγω ήχου. Στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετα το ένα με το άλλο. Τα παλμικά, μόλις ζοριστούν ανεβάζουν τη ροπή τους (τα νιουτόμετρα) για να μπορούν να βιδώσουν σε ζόρικα υλικά ή πιο χοντρές βίδες (ιδανικό για αυτοδιάτρητες σε χοντρή λαμαρίνα ή σε κοιλοδοκούς, για μπουλόνια κλπ). Τα άλλα με την καστάνια, μόλις ζοριστούν απελευθερώνουν την περιστροφή για να μην βιδώσουν παραπάνω (αυτό είναι ιδανικό για να βάζεις πχ νοβοπανόβιδες σε ξύλο, να βιδώνεις σε βύσματα κλπ κλπ). Ο ήχος μοιάζει ίδιος, γι' αυτό και γίνεται μπέρδεμα συχνά, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Για έναν ερασιτέχνη που ασχολείται με διάφορες κατασκευές, χρειάζονται και τα δυο. Αν θες να έχεις μόνο ένα από τα δύο,
συνήθως στο σπίτι πιο χρήσιμο είναι το δεύτερο, αυτό με την καστάνια, παρά το πρώτο.