Δες εδώ στο άρθρο που έβαλα τι γράφει:ΓΑΛΗ έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 14:44Αυτό που περιγράφεις, δεν είναι συγχώρεση αλλά αιτιολόγηση δηλαδή αποδοχή/κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο άλλος.- Casper - έγραψε: 22 Ιούλ 2020, 14:28 https://www.psychografimata.com/%CE%B7- ... %BF%CF%8D/
Ωραίο θέμα![]()
Θα συμφωνήσω με την Νάιδα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δουλειά με τον εαυτό μας. Την στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός είναι πάρα πολύ φρέσκο και ξαφνικό. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σκεφτούμε καθαρά ή να μας παρασύρει το συναίσθημα, η απογοήτευση, ο θυμός. Κάποια γεγονότα όμως θα μου πείτε πως είναι "καταδικάσιμα" (δεν βρίσκω την σωστή λέξη) και κάποιες συμπεριφορές, ιδιαίτερα αν είναι συνεχείς και αμετανόητες, πολύ μικρόψυχες και απάνθρωπες. Κάποια πράγματα σε κάνουν να "αρρωσταίνεις". Όμως όσο περισσότερο τα αναλύεις γίνεσαι χειρότερα γιατί εσύ μπορεί να μην λειτουργείς ή να μην συμφωνείς μ' αυτό τον τρόπο. Νομίζω πως βοηθάει να δεκτείς τον άλλον με όλα του τα ελαττώματα. Δεν λέω να δικαιολογήσεις. Απλά να αποδεκτείς το γεγονός πως δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι με σάπια ψυχή που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Να δεχτείς πως έτσι είναι η συμπεριφορά τους και δεν θα τους αλλάξεις εσύ. Κανείς δεν αλλάζει αν δεν το θέλει ο ίδιος και δεν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί και τον χαρακτήρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με το να τους συγχωρέσεις, θα συνεχίσεις να ανέχεσαι συμπεριφορές που σε πληγώνουν και σε αρρωσταίνουν. Μάθαινεις να βάζεις τα όριά σου. Με την συγχώρεση και την αποδοχή, ανακουφίζεσαι. Βγάζεις τα τοξικά συναισθήματα από μέσα σου. Αν συνεχίζεις όμως να αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν αρνητικά και δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, δεν σε ωφελεί και ιδιαίτερα.
Έτσι το σκέφτομαι προσωπικά και έτσι το βιώνω.
Νομίζω ότι αφορά περισσότερο στο ότι δεν νοιώθεις επιθυμία για ανταπόδοση/εκδίκηση γιατί θεωρείς ότι αυτό θα σε φέρει στο επίπεδο του.
Συγχώρεση, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει κατανοώ και συνεχίζω να αγαπώ και να εκτιμώ τον άλλον.
Το πάγωμα του συναισθήματος, δεν είναι συγχώρεση αλλά μια άτυπη διαγραφή του άλλου.
Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Virginia, Everett Worthington, ερευνούσε το θέμα της συγχώρεσης σχεδόν για μια δεκαετία, όταν η μητέρα του δολοφονήθηκε έπειτα από εισβολή στο σπίτι της. Αυτό το γεγονός έβαλε στη μεγαλύτερη δοκιμασία τις ερευνητικές υποθέσεις του για τη συγχώρεση. Η αστυνομία βρήκε το δολοφόνο, όμως ποτέ δεν αποδόθηκε η δικαιοσύνη, καθώς εκείνος δεν διώχθηκε ποινικά. Ο Worthington δήλωσε σχετικά: «Όπως αποδείχτηκε μπόρεσα να συγχωρέσω αυτόν τον άνθρωπο γρήγορα, αν σκεφτεί κανείς ότι στη σχολή είχα ένα καθηγητή που μου έβαλε Β και μου πήρε περίπου δέκα χρόνια για να τον συγχωρέσω. Είχα εφαρμόσει το μοντέλο της συγχώρεσης πολλές φορές, όμως ποτέ σ’ ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Μου πήρε πολλά χρόνια εξάσκησης για να μπορέσω να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο συγχώρεσης.»
Συγχωρείς αυτό που έκανε κάποιος αλλά δεν συνεχίζεις να τον εκτιμάς. Μπορεί μάλιστα και ποτέ να μην τον έχεις εκτιμήσει.