Λοιπόν:ST48410 έγραψε: 28 Ιουν 2020, 11:51Το γέλιο δεν πήγαινε σε σένα. Πήγαινε για τις καταλήξεις. Αυτά που λες είναι πολύ ωραία και τα ασπάζεται η μοντέρνα παιδαγωγική. Οι συνεργατικές μέθοδοι ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην πραγματικότητα του σχολείου καθημερινά. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι αποσκοπούν σε ενήλικες που μόνο θα συνεργάζονται και δεν θα αριστεύουν στον τομέα του ο καθένας. Και το θέμα του νήματος είναι πολύ συγκεκριμένο.Σωκράτης έγραψε: 28 Ιουν 2020, 04:17
Ειρωνείες άνευ ουσίας.
Μαθηματικές ασκήσεις με συνεργασία ολόκληρης της τάξης. Συλλογικό διάβασμα και συζήτηση. Καταμερισμός εργασιών, απόδοση ρόλων, βοήθεια μεταξύ μαθητών. Όλα αυτά νοούνται καλύτερα ως παιδεία. Όχι το κυνήγι της πρωτιάς. Δεν είναι παιδεία τότε είναι πρωτάθλημα.
Όλες οι παραπάνω επιστήμες ασκούν γοητεία. Δεν θα μ' ενδιέφερε να αριστεύσω. Ούτε να βάλω το όνομα μου σε κάποια θεωρία. Ούτε να είμαι αυτός που ανακάλυψε πρώτος κάτι. Παρά με τη συμμετοχή μου να έχει κάνει ένα εξελικτικό βήμα η επιστημονική κοινότητα και κατ' επέκταση η ανθρωπότητα.
Ποιος είχε επιθυμία για αριστεία, ο Αϊνστάιν ή ο Λενάρντ. Πόσο συμπαθής είναι ο ένας και πόσο ο άλλος;
Η ερώτηση προς εσένα είχε το εξής νόημα. Ο Παρθενώνας χτίστηκε με την συμμετοχή πολλών χτιστών, ωστόσο χωρίς Φειδία δεν έχεις Παρθενώνα. Έτσι απλά. Μπορεί να έχεις ένα ναό του σωρού, Παρθενώνα όμως όχι. Και όπως δεν έχεις Παρθενώνα δεν έχεις εκατομμύρια άλλα βήματα στην εξέλιξη του ανθρώπου που δεν ήρθαν από συλλογικές προσπάθειες αλλά από πολύ φωτεινά μυαλά. Γίνεται και σωστά, η υπόθεση ότι σπουδαίες αλλαγές δεν έρχονται ξεκάρφωτα αλλά ως αποτέλεσμα μακρόχρονων διαδικασιών ότι αν δεν υπήρχε ο Χ να το κάνει, θα ερχόταν ο Ψ κάποια στιγμή. Ωστόσο πάλι θέλεις ένα ιδιαίτερο μυαλό (τον Ψ) να πραγματοποιήσει το βήμα που φέρνει τρομακτικές αλλαγές. Πάμε στην ερώτηση. Έχεις συνεργατικές δράσεις που να επιφέρουν ανάλογης σημασίας βήματα στην εξέλιξη του ανθρώπου; Ποιες είναι αυτές;
Μη μου πεις η τάδε μάχη γιατί πολύ εύκολα αποδεικνύεται ότι ο στατηγικός νους του Θεμιστοκλή πχ παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από την θέληση και το πάθος εκατοντάδων πολεμιστών.
Λοιπόν;
1) Χωρίς Φειδία έχεις Παρθενώνα
2) Αλλά δεν έχει σημασία η λάθος ιστορική αναφορά. Ας πούμε ότι έλεγες για τους πραγματικούς σχεδιαστές. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να έχεις Παρθενώνα χωρίς τη "συμμετοχή των χτιστών" όπως το ανέφερες. Και δεν καταλαβαίνω πως έκανες μια απλή αναφορά και θεωρείς τόσο αβίαστα εύλογο οι μπορείς ή πρέπει να τους ξεπεράσεις. Τον ισχυρισμό σου από την αντίστροφη γιατί δεν τον επεξεργάζεσαι; πες μου τώρα το βαθμό αλήθειας που έχεις ο ισχυρισμός σου συγκριτικά με το αντίστροφο. Ξέρω ότι θα πεις "Ναι δεν έχεις παραθενώνα χωρίς τους χτίστες, αλλά δεν έχεις πιο πολύ
χωρίς τον σχεδιαστή. Υπάρχει πιο πολύ σε κάτι τέτοιο; Και το ορίζει αυτό το πιο πολύ; Μήπως ότι εργάτες θα βρούμε κι άλλους; Μα κι άλλους να βρεις πάλι εργάτες θα είναι που χωρίς αυτούς Παρθενώνας δεν γίνεται.
3) Τα προηγούμενα απλά αναγνωρίζουν τον ισχυρισμό σου ως έγκυρο κι απαντούν στη λογική του. Όμως για μένα είναι άκυρος να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση που κάνουμε και μάλιστα ως αντεπιχείρημα της συνεργατικότητας. Ο σχεδιαστής είναι μέρος της ομάδας με καταμερισμένο ρόλο. Γιατί το ταυτίζεις με την αριστεία; Αυθαίρετη αντιστοίχιση είναι.
Χρησιμοποίησες και την έννοια του "λαμπρού μυαλού". Αυτό πάλι τι σχέση έχει με το διάλογο μου με την κυρία που προανέφερα; Αυτή είπε για προσπάθεια. Το λαμπρό μυαλό είναι αποτέλεσμα προσπάθειας ή γενετικής προδιαγραφής οπότε πιο κατάλληλη λέξη θα ήταν το "Ταλέντο";
Τέλος η ειρωνία που είπα δεν αφορούσε μόνο το εικονίδιο που έβαλες. Αφορούσε πιο πολύ την αναφορά στις καταλήψεις και μιλάμε για ξεφτίλα της συζήτησης που εσύ μια χαρά αγκαλιάζεις. Τι πρόβλημα έχεις με τις καταλήψεις και όποιο κι αν είναι αυτό τι σχέση έχει με την άποψη μου ότι η αριστεία είναι επίπλαστη αξία και πολύ οπισθοδρομική;