Βλήμα έγραψε: 18 Μάιος 2020, 17:09
Χέλι, έχω την αμυδρή εντύπωση ότι έχεις άδικο. Συνήθως, όταν λέω "αμυδρή εντύπωση" το χρησιμοποιώ ειρωνικά, είναι για περιπτώσεις που είμαι σίγουρος, αλλά σε αυτή την περίπτωση το χρησιμοποιώ κυριολεκτικά. Πριν δεκαπέντε χρόνια πήρα ένα εξάρι στο εμπορικό δίκαιο. Δεν ήταν δεκάρι, ήταν εξάρι. Δεν ασχολούμαι μ' αυτό συνέχεια, ασχολήθηκα για λίγο καιρό πριν δεκαπέντε χρόνια.
Όμως, από την μικρή εικόνα που έχω, αυτά που λες με ξενίζουν. Αυτό.
Τώρα πρόσφατα δηλαδή. Το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε νέα υγειονομική διάταξη. Ο λόγος ήταν ότι η παλιά ήταν σε αχρηστία, μιας και ήταν παρωχημένη και ξεπερασμένη από τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας.
Η ασφάλεια είναι μέρος του επαγγέλματός μου και σε αντίθεση με σένα, που διάβασες εμπορικό δίκαιο πριν 15 χρόνια, έχω διαβάσει χιλιάδες σελίδες σύγχρονων προτύπων ασφαλείας, κανονισμών της Ελλάδας και της ΕΕ.
Η υγειονομική διάταξη στην σύγχρονη εποχή ορίζει πολύ γενικά πράγματα και τα υπόλοιπα είναι υποχρέωση της επιχείρησης. Οτιδήποτε από την διαρρύθμιση, στα είδη καθαριστικών που χρησιμοποιούνται, τις θερμοκρασίες του χώρου, τον καθορισμό ζωνών, την πρόσβαση ανάλογα με την θέση του εργαζομένου ή των πελατών σε χώρους, στα μέτρα ασφαλείας ορίζονται από την επιχείρηση με βάση τα απαραίτητα πρότυπα όπου υπάρχουν ή τις διαδικασίες ασφαλείας που ορίζει η ίδια η επιχείρηση.
Η υγειονομική διάταξη ορίζει κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις, πουθενά δεν ορίζει μέγιστες απαιτήσεις και γενικά πουθενά στην ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχουν περιορισμοί στα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση. Αν η επιχείρηση ορίζει ότι μόνο ένα άτομο θα εξυπηρετείται ανά πάσα στιγμή, έτσι είναι και δεν χρειάζεται να το αιτιολογήσει πουθενά. Αν ορίσει ότι πρέπει να φοράς προστατευτική στολή για να εισέρθεις σε έναν χώρο, αυτό ισχύει. Η επιχείρηση έχει την υποχρέωση να παρέχει την στολή σ' αυτήν την περίπτωση.
Ωστόσο, είμαι ανοιχτός στην εμπειρία που έχεις αποκομίσει από το 6 που πήρες στο εμπορικό δίκαιο πριν 15 χρόνια. Θα ήθελα να μου δείξεις σε ποιο σημείο λέει οποιοσδήποτε νόμος του κράτους σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων ότι υπάρχουν μέγιστα όρια στα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής. Αν δεν γνωρίζεις τέτοιον νόμο ή δεν μπορείς να τον βρεις, αποδέξου ότι δεν υπάρχει.