Θα σου πω για Αγγλια που εχω δουλεψει σε δισκογραφικη. Κατι παρομοιο φανταζομαι ισχυει (θεωρητικα τουλαχιστον) και στην Ελλαδα.Ασέβαστος έγραψε: 08 Μάιος 2020, 11:50ναι ρε παιδι μου, αλλο ρωταω, υπαρχει καποια διαβαθμιση, καποιο κριτηριο;πατησιωτης έγραψε: 08 Μάιος 2020, 10:28Αυτά τα κανόνιζε η ΑΕΠΙ,η οποία είχε δεχθεί πολλές επιθέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησε και δημιούργησε έναν άλλο οργανισμό που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει πλήρως.Ασέβαστος έγραψε: 08 Μάιος 2020, 10:21
ρε σεις, λυστε μου μια απορια.
οως πληρονωνται απο τα "δικαιωματα". πως τα μοιραζονται. δηλαδη ο καφετζης πλερωνει ενα ετησιο ποσο για να εχει μουσικη στο μαγαζι του. ποιος αποφασιζει τι μερος απο αυτο το ποσο θα παει σε καθε "καλλιτεχνη" παιρνουν ολοι τα ιδια;
δηλαδη ο τυπος που εγραψε "τσικουλατα τσικιτα" παιρνει τα ιδια με τους κληρονομους του καββαδια; παει με την ποσοστητα, την αναγνωρισιμοτητα, τα τσαρτς; το "οχι δεν ειναι μαμα" ποσα κονομαει πληρωνει για την κακοποιηση που μας κανει;
ο χελης ποσα παιρνει για τα ποιηματα που εχει ανεβασει εδω;
Οταν κυκλοφορεις εναν "δισκο" και θελεις να παιρνεις λεφτα απο τα δικαιωματα (royalties) πρεπει να κανεις αιτηση και να γινεις μελος στη PRS (Performing Right Society) και MCPS (Mechanical-Copyright Protection Society). Ολοι οσοι θελουν να παρουν τα χρηματα πρεπει να γινουν μελη.
Οταν κυκλοφοφρεις τον δισκο λοιπον, υπαρχει μια online πλατφορμα στην οποιοα αναφερεις αναλυτικα (ονοματεπωνυμο, ρολος, κτλ) ολους οσους εχουν εργαστει για αυτον τον δισκο και δικαιουνται royatlies.
Καθε μηνα λοιπον ολοι οι ραδιοφωνικοι σταθμοι, καναλια, i-radios, κτλ στελνουν μια λιστα στη PRS με το playlist του προηγουμενου μηνα. Με βαση αυτο, η PRS μαζευει τα χρηματα απο τα μμε και τα διανεμει στους μουσικους, συνθετες, στοιχουργους κτλ.
Μια χαρα δουλευει το συστημα. Εχω δει και πολυ "μικρους καλλιτεχνες" να συγκεντρωνουν καποια ποσα.
Τουλαχιστον ετσι ηταν μεχρι πριν λιγα χρονια (τωρα ζω σε αλλη χωρα). Μπορει να εχει αλλαξει κατι τωρα τελευταια αλλα πανω-κατω αυτη ειναι η λογικη.