hellegennes έγραψε: 20 Ιουν 2018, 01:39
Είσαι μεγάλος μαλάκας αν λες στον οποιονδήποτε σε ΜΜΜ να σηκωθεί για να κάτσει άλλος. Δεν είναι θέση σου να λες στους άλλους τι θα κάνουν. Αν κάποιος θέλει να δώσει την θέση του είναι στην δική του ευχέρεια, όχι υποχρεώσή του. Αν εσύ νιώθεις υποχρέωση, να δίνεις την θέση σου. Αλλά σαφώς δεν έχεις δικαίωμα να πεις στους άλλους τι να κάνουν.
Οι θέσεις στα ΜΜΜ είναι για όλους τους επιβαίνοντες. Κανείς δεν έχει περισσότερο δικαίωμα από άλλον να καθίσει.
Όχι, εγώ εδώ διαφωνώ
κάπως, σαν πολίτης σου επιτρέπεται σε
κάποιες περιπτώσεις να κάνεις μια τέτοια παρατήρηση, με ωραιο τροοπο (βεβαια ο ωραιος τροπος δεν περνα παντα σε μερικους), δηλαδή, βλέπεις μια εγκυο ή εναν ετοιμόρροπο παππού να μπαινει σε λεωφορειο και να μην εχει να σταθει και διπλα μια παρεα ξυνει τα @@ της, εκει μπορεις να κανεις μια διακριτικη εστω παρατηρηση οτι, κοιτα, δεν ειναι ωραιο..
Και μιας και πιασαμε αυτο το παραδειγμα, θυμαμαι καποτε, μικρη, καθομουν σε ενα λεωφορειο, ημουν πτωμα και χαζευα-ως συνηθως-απο το παραθυρο (οταν χαζευω δεν παιρνω χαμπαρι τι γινεται γυρω μου), ξαφνικα ακουω εντονη συζητηση και ενας κυριος εχει αρχισει να με σχολιαζει επιδεικτικα οτι δεν σηκωνομαι να κατσει ο παπουλης-ιερεας που ειχε μπει μεσα και κοιταω δηθεν απεξω... Εγω κοκκινη απο την ντροπη και το ξαφνιασμα μαγκωνομαι ακομα πιο πολυ και μετα πεταγομαι.
Ο ιερεας δεν εβγαλε αχνα και μαλιστα μου εκανε και ενα πολυ ησυχο νευμα με το προσωπο να μην ταραχθω.
Λοιπον, ειχε εν μερει δικιο: ηταν αδικος να κρινει οτι εγω δεν ειχα δει τον παπου και ασχημο να μιλησει σε αυτον τον τονο και ειρωνικα. Ομως ειχε δικιο, σε περιπτωση που εγω οντως εσκεμμενα δεν εκανα την κινηση να προσφερω τη θεση μου...
Φυσικά, η σταση του ιερεα ηταν αυτη που ακομα την θυμαμαι με πολλή συγκινηση.
Μια αλλη περιπτωση, ειμαι στο λεωφορειο με τον πολυ πολυ μικρο ξαδελφο μου τον οποιο εχω παει βολτα στο Ζαπειο και γυρναμε με το λεωφορειο γιατι του αρεσε.
Το παιδακι ομως, ειχε κουραστει και κοιμοταν κανονικα ορθιο, κουτουλαγε. Ηταν θυμαμαι δυο νεαροι στα καθισματα και ειχαν πιασει την παρλα περι αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και τι αξια και τι μεγαλεια και τι ανωτεροτητα...και δεν ελεγε κανενας τους να σηκωθει να κατσει ο μικρος που ηταν ακριβως διπλα τους.
Εκει, μια χαρα μπορεις να κανεις μια παρατηρηση η οποια θα ωφελησει (ενταξει, θα τα εχεις παρει και κρανιο με την γαιδουρια ή την ηλιθιοτητα).
Και παλι, δειχνοντας αυτοσυγκρατηση και με τροπο που να μην βγαζεις απλα το αχτι σου (ανθρωπινο να συμβει, τωρα μιλαμε για ιδανικες συμπεριφορες οπως αυτες που πρεπει να εχει ενας Προεδρος, οπως κυριως την μεγαλοψυχια και την κατανοηση που εδειξε ο ιερεας στο πρωτο παραδειγμα)