alekhine έγραψε: 26 Μαρ 2020, 12:19
Fever Pitch(1997)
αυτα που μου εμειναν ηταν
α)το μαλλι του Colin Firth(σε λιγο και το δικο μου ετσι θα μοιαζει)
β) η ταινια βρωμαει απο την οθονη καψιμο
γ) [user]Tarkovsky[/user] αν δεν την εχεις δει ξεκινα να κατεβαζεις χτες - αν την εχεις δει πες γνωμη
Ήμουν Αγγλία το 1993, μήνες μετά που βγήκε και ξεπούλησε το βιβλίο (ευτυχώς, καθώς σύμφωνα με τον Ρόκο η ελληνική μετάφραση είναι άθλια).
Ο Χόρνμπι έγραψε και το σενάριο της ταινίας, στηριζόμενος απλώς σε κάποια βασικά στοιχεία από το αυτοβιογραφικό πρωτότυπο: κεντρική ιδέα, χαρακτήρες, πλοκή σε αρχή και τέλος. Έτσι, ουσιαστικά χάνεται η
συνεχής σύνδεση της ζωής του ήρωα με την Άρσεναλ και προβάλλεται μόνον η
άρρηκτη σχέση τους. Στο βιβλίο,
κάθε μα κάθε ευχάριστη ή δυσάρεστη στιγμή της ζωής του Πολ έχει συνδεθεί ή και έχει προκύψει από το συγκεκριμένο ματς που η Άρσεναλ έδωσε εκείνες τις μέρες (εντός ή εκτός έδρας και φυσικά με εκείνον να μην λείπει από την κερκίδα). Όμως, πιστή απόδοση του μπεστ σέλερ θα εκτόξευε τον προϋπολογισμό του φιλμ επί 3 ή 4, οπότε κρατήθηκαν μόνο κάποια επεισόδια από την παιδική ηλικία (ώστε να φαίνεται το πώς ξεκίνησε ο όλος ψυχαναγκασμός με την ομάδα), παραλήφθηκαν τα ενδιάμεσα χρόνια και η πλοκή εστιάζει στο παρόν - υπερτονίζοντας ταυτόχρονα το affair με το θηλυκό.
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια έξοχη απόδοση της αρρώστιας κάποιων αρσενικών με την αγαπημένη τους/μας ομάδα. Και επίσης, δεν παύει να είναι μια γλυκύτατη κομεντί. Με τον Κόλιν Φερθ υποδειγματικό ως αυτιστικό οπαδό - ρόλο που αποκλείεται να αποδώσει με τέτοια επιτυχία κάποιος άσχετος με ποδόσφαιρο. Και δυνατά νοσταλγικό σάουντρακ.