!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Κοινα Βαλκανικα εθιμα

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
zteo

Κοινα Βαλκανικα εθιμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo »

Στα Βαλκανια εγινε αυτο που περιγραφω σαν Οθωμανικη σαλατα.Στα χρονια της Οθωμανικης αυτοκρατοριας ο χωρος των Βαλκανιων ηταν ανοιχτος.Με αποτελεσμα οι φυλες να απλωθουν σε ολη την εκταση να συνυπάρξουν και να αλληλεπιδρασουν μεταξυ τους με αποτελεσμα να δημιουργηθει η ψευδαίσθηση ενος κοινου Βαλκανικου πολιτισμου.Η αλληλεπιδραση ομως δημιουργησε κοινα εθιμα που σημερα λιγο η πολλη ολα τα Βαλκανικα εθνοι τα θεωρουν κομματι του λαικου τους πολιτισμου.Δυο χαρακτηριστικα παραδειγματα ειναι η φουστανελα και η μουσικη.
Ιδιαιτερα στην μουσικη ειναι ανατριχιαστικο να ακους παραδοσιακα Ελληνικα,Αλβανικα,Ρουμανικα,Βουλγαρικα κτλ τραγουδια και στην ουσια να ακους παρομοιο ρυθμο με παρομοια μελωδια και να κυριαρχουν τα ιδια οργανα(κλαρινο,γκαιντα και σε μερικες περιοχες τα χαλκινα).
Το αξιοπεριεργο ποιο ειναι οτι απο αυτον τον ((Βαλκανικο πολιτισμο)) εξαιρεση αποτελουν οι σημερινοι Τουρκοι που δυσκολα μπορεις να βρεις κοινα χαρακτηριστικα με τους υπολοιπους Βαλκανιους.Και να σκεφτειται οτι για 400-600 χρονια κυβερνουσε ενα Τουρκικο φυλο οι Οθωμανοι.Μηπως ος=μως ειναι λαθος η αισθηση αυτη?
Τι αλλα λοιπον γνωστα η λιγοτερα γνωστα κοινα Βαλκανικα εθιμα γνωριζεται?
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Re: Κοινα Βαλκανικα εθιμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

Κοινα έθιμα με τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς υπάρχουν ..
Κοινα συμφέροντα ..υπάρχουν ;
Psekasma

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psekasma »

zteo έγραψε: 18 Μαρ 2019, 17:56
Ιδιαιτερα στην μουσικη ειναι ανατριχιαστικο να ακους παραδοσιακα Ελληνικα,Αλβανικα,Ρουμανικα,Βουλγαρικα κτλ τραγουδια και στην ουσια να ακους παρομοιο ρυθμο με παρομοια μελωδια και να κυριαρχουν τα ιδια οργανα(κλαρινο,γκαιντα και σε μερικες περιοχες τα χαλκινα).
εννοείς την παραδοσιακή μουσική

Αυτήν δεν είναι ίδια, υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στα Βαλκάνια, και δεν ακολουθεί τα σύνορα.

Για παράδειγμα:
ελληνική Θράκη και Βουλγαρία έχουν περίπου ίδια οργανα και ρυθμούς
Ήπειρος, με Αλβανία περίπου ίδια μουσική
Μακεδονία ιδια μουσική περίπου με Β.Μακεδονία
Θεσσαλία, Στερεά, Μωριάς περίπου ίδια μουσική
Κρήτη-Κάρπαθος, κάτι εντελώς ξεχωριστό (γι εμένα η πιο ωραία παραδοσιακή μουσική της Ελλάδος)
Η παραδοσιακή μουσική της Ρουμανίας μοιάζει με ουγγρική, δεν νομίζω οτι μοιάζει με κάποια παραδοσιακή μουσική της Ελλάδος.
Psekasma

Σέρβικη μουσική

Psekasma

Maejima

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maejima »

Το πόστ μου μπορεί να διαβαστεί ώς inflammatory αλλά είναι η αλήθεια, δεν αποτελεί απόπειρα τρολαρίσματος.

Τα βαλκάνια μπορούν να χωριστούν ώς δύο στρατόπεδα, εθνογραφικά, μουσικολογικά αλλά και όσον αφορά την κοσμοαντίληψή τους.

Γηγενείς (Έλληνες και Αλβανοί) εναντίων εισβολέων (Σλάβοι, Αβάροι, Κιπτσάκς, Πετσενέγκοι, κλπ, σε Βουλγαρία, Σερβία, Μονκυντόνια, κλπ).
kingstonian
Phorum.gr user: kingstonian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kingstonian »

Λογικο ειναι. Η γεωγραφική εγγυτητα δεν σημαινει και εθνικη. Ετσι πχ στο παζαρι στην Πριστινα αλβανοι σερβοι και βλάχοι και τουρκοι συμβιουσαν και ο ενας ακουγε την μουσικη του αλλου και εβαζε στοιχεια που του αρεσαν. Οι ίδιοι σερβοι και τουρκοι στο πλοντιβιβ ακουγαν βουλγαρικα και στη θρακη τουρκοι και βουλγαροι με ελληνες. Μια χαρα εχθροι ητανε αλλα γιαπρακια και ακανεδες χλαπακωναν ολοι.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”