!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Βασίλης Τσιτσάνης ..Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1915 και ''έφυγε'' σαν σήμερα το 1983
- ΜπλεΜπουμπυς
Βασίλης Τσιτσάνης ..Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1915 και ''έφυγε'' σαν σήμερα το 1983
Δυο μικρές ιστορίες γι αυτόν που θα μείνει αθάνατος για τα τραγούδια του..γι' αυτόν που ''ζει και βασιλεύει'' στην καθημερινότητά μας...
Ο Βασίλης Τσιτσάνης πριν τον πόλεμο ήταν στην ίδια στρατιωτική μονάδα με τον Χαριλαο Φλωρακη στο Τάγμα Τηλεγραφητών στη Θεσσαλονίκη !
Τότε πρωτογνωρίζονται και ξανασυναντώνται το 1940 στο Τάγμα Μηχανικών στα Γιαννιτσά, πριν αναχωρήσουν για το μέτωπο.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης διηγείται για τη ζωή τους στο Τάγμα Τηλεγραφητών: «Οταν πήγα εγώ στο Τάγμα, ο Τσιτσάνης ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στους φαντάρους. Συχνά τα βράδια μετά το προσκλητήριο πηδούσε τα συρματοπλέγματα με κάποιον άλλο και πήγαιναν στις ταβέρνες που ήταν γύρω από το στρατόπεδο και δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ. Με τον ίδιο τρόπο ξαναγύριζαν και ούτε γάτος ούτε ζημιά. Κάποια φορά όμως ο επιλοχίας τού έστησε καρτέρι και τον έπιασε στα πράσα, που πηδούσε το φράχτη. Την άλλη μέρα το πρωί στην αναφορά τον ρωτάει ο λοχαγός: "Τι γύρευες στα σύρματα τέτοια ώρα, Τσιτσάνη ;". Κι αυτός με χιούμορ και ετοιμόλογος του απαντά: "Ασυρματιστής δεν είμαι κυρ λοχαγέ; Πήγα να τα επιθεωρήσω, να δω αν είναι εντάξει"».
Με την απελευθέρωση «ανάσανε» όχι μόνο ο λαός αλλά και οι δημιουργοί της λαϊκής μουσικής. Στην εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», οργάνου του Γραφείου της ΚΟ Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 12 Μάη του 1945 αναγγέλλεται: «Από σήμερα Σάββατο στην ταβέρνα "Τ' Αμπέλι" παίζει ο Τσιτσάνης ». Η χαρά της λευτεριάς δεν κράτησε, δυστυχώς, πολύ. Οι ταγματαλήτες ξανακάνανε την τρομοκρατική εμφάνισή τους και στα λαϊκά μουσικομάγαζα της Θεσσαλονίκης. Το 1946 ο Τσιτσάνης αποφασίζει να κατεβεί, οριστικά, στην Αθήνα. Είναι, άλλωστε, ξακουστός. Αλλά και της Αθήνας τα μαγαζιά δεν τα αφήνουν σε ησυχία τα - πληρωμένα τώρα από την αγγλοκρατία και «εθνικόφρονα» - αποβράσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έγινε ένα βράδυ του 1949, στο μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», όπου έπαιζαν ο Τσιτσάνης με τη Σωτηρία Μπέλλου. Στο μαγαζί, βρίσκονται οι διαβόητοι Χίτες αδελφοί, Κατελαναίοι. Επιδείχνοντας τα όπλα τους, θορυβούν και ειρωνεύονται τη Σωτηρία Μπέλλου, την ώρα που τραγουδά. Εκείνη αντιδρά. Της φωνάζουν «Πες, μωρή παλιοκομμούνι το τραγούδι "Του αϊτού ο γιος"». Αντ' αυτού η πρώην αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, απαντά δεν το ξέρω και αρχίζει να λέει το τραγούδι του Τσιτσάνη , γραμμένο το 1947, «Κάποια μάνα αναστενάζει» (και στη στροφή που το τραγούδι λέει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη ξενιτιά» το παραφράζει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη Ικαριά»). Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Εκείνη δεν το έβαζε κάτω. Οι Χίτες την έβρισαν ελεεινά, τη χτύπησαν, της κουρέλιασαν τα ρούχα και αιμόφυρτη την πέταξαν στο πάτωμα της τουαλέτας. Η Μπέλλου έφυγε αιμόφυρτη. Κι ο Τζίμης είπε στην κομπανία «κοιτάξτε να βρείτε γυναίκα. Μου το είπαν καθαρά πως αν δε φύγει το κομμούνι θα μου το κάψουν το μαγαζί» .
Ο Βασίλης Τσιτσάνης πριν τον πόλεμο ήταν στην ίδια στρατιωτική μονάδα με τον Χαριλαο Φλωρακη στο Τάγμα Τηλεγραφητών στη Θεσσαλονίκη !
Τότε πρωτογνωρίζονται και ξανασυναντώνται το 1940 στο Τάγμα Μηχανικών στα Γιαννιτσά, πριν αναχωρήσουν για το μέτωπο.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης διηγείται για τη ζωή τους στο Τάγμα Τηλεγραφητών: «Οταν πήγα εγώ στο Τάγμα, ο Τσιτσάνης ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στους φαντάρους. Συχνά τα βράδια μετά το προσκλητήριο πηδούσε τα συρματοπλέγματα με κάποιον άλλο και πήγαιναν στις ταβέρνες που ήταν γύρω από το στρατόπεδο και δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ. Με τον ίδιο τρόπο ξαναγύριζαν και ούτε γάτος ούτε ζημιά. Κάποια φορά όμως ο επιλοχίας τού έστησε καρτέρι και τον έπιασε στα πράσα, που πηδούσε το φράχτη. Την άλλη μέρα το πρωί στην αναφορά τον ρωτάει ο λοχαγός: "Τι γύρευες στα σύρματα τέτοια ώρα, Τσιτσάνη ;". Κι αυτός με χιούμορ και ετοιμόλογος του απαντά: "Ασυρματιστής δεν είμαι κυρ λοχαγέ; Πήγα να τα επιθεωρήσω, να δω αν είναι εντάξει"».
Με την απελευθέρωση «ανάσανε» όχι μόνο ο λαός αλλά και οι δημιουργοί της λαϊκής μουσικής. Στην εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», οργάνου του Γραφείου της ΚΟ Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 12 Μάη του 1945 αναγγέλλεται: «Από σήμερα Σάββατο στην ταβέρνα "Τ' Αμπέλι" παίζει ο Τσιτσάνης ». Η χαρά της λευτεριάς δεν κράτησε, δυστυχώς, πολύ. Οι ταγματαλήτες ξανακάνανε την τρομοκρατική εμφάνισή τους και στα λαϊκά μουσικομάγαζα της Θεσσαλονίκης. Το 1946 ο Τσιτσάνης αποφασίζει να κατεβεί, οριστικά, στην Αθήνα. Είναι, άλλωστε, ξακουστός. Αλλά και της Αθήνας τα μαγαζιά δεν τα αφήνουν σε ησυχία τα - πληρωμένα τώρα από την αγγλοκρατία και «εθνικόφρονα» - αποβράσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έγινε ένα βράδυ του 1949, στο μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», όπου έπαιζαν ο Τσιτσάνης με τη Σωτηρία Μπέλλου. Στο μαγαζί, βρίσκονται οι διαβόητοι Χίτες αδελφοί, Κατελαναίοι. Επιδείχνοντας τα όπλα τους, θορυβούν και ειρωνεύονται τη Σωτηρία Μπέλλου, την ώρα που τραγουδά. Εκείνη αντιδρά. Της φωνάζουν «Πες, μωρή παλιοκομμούνι το τραγούδι "Του αϊτού ο γιος"». Αντ' αυτού η πρώην αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, απαντά δεν το ξέρω και αρχίζει να λέει το τραγούδι του Τσιτσάνη , γραμμένο το 1947, «Κάποια μάνα αναστενάζει» (και στη στροφή που το τραγούδι λέει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη ξενιτιά» το παραφράζει «ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη Ικαριά»). Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Εκείνη δεν το έβαζε κάτω. Οι Χίτες την έβρισαν ελεεινά, τη χτύπησαν, της κουρέλιασαν τα ρούχα και αιμόφυρτη την πέταξαν στο πάτωμα της τουαλέτας. Η Μπέλλου έφυγε αιμόφυρτη. Κι ο Τζίμης είπε στην κομπανία «κοιτάξτε να βρείτε γυναίκα. Μου το είπαν καθαρά πως αν δε φύγει το κομμούνι θα μου το κάψουν το μαγαζί» .
Οι ΗΠΑ θα πολεμανε την Ρωσια μεχρι τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ουκρανο !
Re: Βασίλης Τσιτσάνης ..Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1915 και ''έφυγε'' σαν σήμερα το 1983
Εγώ τους ξέρω τους Κατελαναίους για νονούς της νύχτας, νταβατζήδες και υπόκοσμο του κερατά.
Από που έχεις την πληροφορία ότι ήταν Χίτες;
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας
Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων
- Μαυροβασίλης
Re: Βασίλης Τσιτσάνης ..Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1915 και ''έφυγε'' σαν σήμερα το 1983
μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
Ο Τσιτσάνης σκότωσε το Ρεμπέτικο, και δημιούργησε αυτό που έγινε μετά ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Τεράστιος, έγραψε τη Συννεφιασμένη Κυριακή, βεβαίως, Το Μη Μου Ξαναφύγεις Πια, Το Παλιόσπιτο, αλλά έγραψε και τον Ντράκουλα.
Ordem e Progresso.
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Συνεργάτης της Ειδικής Ασφαλείας επί Κατοχής:Chainis έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:45 Εγώ τους ξέρω τους Κατελαναίους για νονούς της νύχτας, νταβατζήδες και υπόκοσμο του κερατά.
src="http://efimeris.nlg.gr/ns/..%5Coutput/64_24270_-1.pdf"
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
- Golden Age
Θυμάμαι σε μια εκπομπή, είχα δει δηλώσεις του, όπου επέκρινε τον Καζαντζίδη για "αλλοίωση του ελληνικού τραγουδιού", με εισαγωγή ξένων ανατολικών ρυθμών. 
26/12/2019
Τρίκαλα: Ένα μεγάλο ψηφιδωτό του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ένα ψηφιδωτό του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη κοσμεί από την παραμονή των Χριστουγέννων το Μουσείο Τσιτσάνη, και συγκεκριμένα τη μία όψη του τ. διοικητηρίου των παλιών φυλακών Τρικάλων.
Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, η οποία δίνει μια άλλη αίσθηση στον επισκέπτη του Μουσείου.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, δείχνει, απεικονίζει, προβάλλει, τον Βασίλη Τσιτσάνη που ανέδειξε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι στη θέση που του αρμόζει στην καρδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Επί μήνες οι δημιουργοί του, Μιχάλης Κουφογιάννης και Γιώργος Κουρμέτζας το προετοίμαζαν με τις χιλιάδες ψηφίδες και τα συνολικά 18 τ.μ. που αυτό καταλαμβάνει. Η προσφορά των δύο Τρικαλινών πριν μερικούς μήνες είχε γίνει με χαρά δεκτή από τον Δήμο Τρικκαίων, καθώς είχαν ήδη δημιουργήσει άλλο ψηφιδωτό, στο «λιμανάκι» του Ληθαίου ποταμού.

Ο Δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει και το «Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών». Πρόκειται σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για ένα ψηφιακό διαδραστικό μουσείο, αφιερωμένους στους άλλους πέντε Τρικαλινούς στυλοβάτες της λαϊκής μας μουσικής, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Σαμολαδά, Χρήστο Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Μητροπάνο.
https://gr.euronews.com/2019/12/26/trik ... -trikkaiwn
Τρίκαλα: Ένα μεγάλο ψηφιδωτό του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ένα ψηφιδωτό του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη κοσμεί από την παραμονή των Χριστουγέννων το Μουσείο Τσιτσάνη, και συγκεκριμένα τη μία όψη του τ. διοικητηρίου των παλιών φυλακών Τρικάλων.
Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, η οποία δίνει μια άλλη αίσθηση στον επισκέπτη του Μουσείου.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, δείχνει, απεικονίζει, προβάλλει, τον Βασίλη Τσιτσάνη που ανέδειξε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι στη θέση που του αρμόζει στην καρδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Επί μήνες οι δημιουργοί του, Μιχάλης Κουφογιάννης και Γιώργος Κουρμέτζας το προετοίμαζαν με τις χιλιάδες ψηφίδες και τα συνολικά 18 τ.μ. που αυτό καταλαμβάνει. Η προσφορά των δύο Τρικαλινών πριν μερικούς μήνες είχε γίνει με χαρά δεκτή από τον Δήμο Τρικκαίων, καθώς είχαν ήδη δημιουργήσει άλλο ψηφιδωτό, στο «λιμανάκι» του Ληθαίου ποταμού.

Ο Δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει και το «Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών». Πρόκειται σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για ένα ψηφιακό διαδραστικό μουσείο, αφιερωμένους στους άλλους πέντε Τρικαλινούς στυλοβάτες της λαϊκής μας μουσικής, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Σαμολαδά, Χρήστο Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Μητροπάνο.
https://gr.euronews.com/2019/12/26/trik ... -trikkaiwn
Αποδέχεσαι ευθύνη σου για κάθε πράξη στενού συγγενή ή φίλου σου;Μαυροβασίλης έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:56 μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
- Μαυροβασίλης
όχι αλλά τί εξέδρα είναι ετούτη; για το κώμα* λαίμαι που εξοστράκιζε κοινωνικά οποιονδήποτε ανανήψαντα/προγραφέντα μέχρι 5ου βαθμού συγγένειαςMaspoli έγραψε: 26 Δεκ 2019, 19:59Αποδέχεσαι ευθύνη σου για κάθε πράξη στενού συγγενή ή φίλου σου;Μαυροβασίλης έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:56 μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
απροπο, ο Βλάχος είναι μακράν ο αγαπημένος μου συνθέτης της περιόδου κι αν υπήρξε κομμυ τον τιμά ότι δεν ανακάτεψε την ιδεολογία με τη φιλία του
* το Ελ, που δεν είχε δυνατότητα για ΚΖ φυσικά
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
- Golden Age
Ο κουμπάρος είναι επιλογή.Maspoli έγραψε: 26 Δεκ 2019, 19:59Αποδέχεσαι ευθύνη σου για κάθε πράξη στενού συγγενή ή φίλου σου;Μαυροβασίλης έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:56 μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
Εσένα όλοι οι φίλοι σου είναι της ιδίας πολιτικής άποψης;Golden Age έγραψε: 28 Δεκ 2019, 00:01Ο κουμπάρος είναι επιλογή.Maspoli έγραψε: 26 Δεκ 2019, 19:59Αποδέχεσαι ευθύνη σου για κάθε πράξη στενού συγγενή ή φίλου σου;Μαυροβασίλης έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:56 μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
- Golden Age
Όχι όλοι. Αλλά άλλο (απλά) φίλος (που πολλές φορές είναι και κάτι διαχρονικό και προηγείται των προσωπικών πολιτικών ζημώσεων) και άλλο κουμπάρος που είναι επιλογή στενής συγγένειας.Maspoli έγραψε: 28 Δεκ 2019, 03:38Εσένα όλοι οι φίλοι σου είναι της ιδίας πολιτικής άποψης;
Εκτός κι αν με το Μουσχουντή ήτανε κολλητοί φίλοι απο παιδιά.
Πουθενά δεν υπάρχει-ούτε σε αυτά που έβαλε ο Μπουμπης ούτε κάπου αλλού απ' όσο ξέρω-ο ισχυρισμός ότι ο Τσιτσάνης ήταν κομμουνιστής με την έννοια του κομματικού μέλους ή την έννοια μιας κάποιας συγκεκριμένης δράσης. Υπάρχει όμως η έννοια του ανθρώπου που έβλεπε με συμπάθεια τον αγώνα του ΕΛΑΣ και το γεγονός ότι έγραψε μερικά τραγούδια γι' αυτόν τον αγώνα (όπως και το γεγονός της κρίσης του γενικότερο μουσικού του έργου) . Δεν έχει λοιπόν κάποιο νοημα να "αναρωτιέσαι" τι γνώμη είχε το ΚΚΕ για κάθε φίλο του ξεχωριστά. Δεν ασχολείται το ΚΚΕ με τις συναναστροφες του κάθε συμπαθούντα, ούτε τον κρίνει αποκλειστικά με αυτές.Μαυροβασίλης έγραψε: 27 Δεκ 2019, 23:58όχι αλλά τί εξέδρα είναι ετούτη; για το κώμα* λαίμαι που εξοστράκιζε κοινωνικά οποιονδήποτε ανανήψαντα/προγραφέντα μέχρι 5ου βαθμού συγγένειαςMaspoli έγραψε: 26 Δεκ 2019, 19:59Αποδέχεσαι ευθύνη σου για κάθε πράξη στενού συγγενή ή φίλου σου;Μαυροβασίλης έγραψε: 19 Ιαν 2019, 14:56 μπούμπυ, για τον κουμπάρο του Τσιτσάνη Μουσχουντή τί γνώμη έχει το κώμα;
απροπο, ο Βλάχος είναι μακράν ο αγαπημένος μου συνθέτης της περιόδου κι αν υπήρξε κομμυ τον τιμά ότι δεν ανακάτεψε την ιδεολογία με τη φιλία του
* το Ελ, που δεν είχε δυνατότητα για ΚΖ φυσικά
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 350 Απαντήσεις
- 10938 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Zundapp
-