Το πιάτο Οκονομιακή είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα του Ανατέλοντως Ηλίου! Πρόκεται για μια απλή ομελέτα ή σφουγκάτο (από την αρχαία Βυζαντινή λέξη σφογγάτιον) με λογής λογής υλικά (ό,τι αγαπάει ή επιθυμεί ο καθένας!).
Η Οκονομιακή μαγειρεύεται με αλεύρι, αυγά, ψιλοκομμένο ξυνολάχανο, κάποιου είδους πρωτείνη που μπορεί να είναι τυρί και κρέας και μπόλικη αγάπη από την μαμά Ελλάδα!
Είναι ένα απλό και φθηνό πιάτο που κέρδισε σε δημοφιλία στην Ιαπωνία (Άπω Ιωνία) και διαδόθηκε από τους αρχικούς του εμπνευστές, τους Αϊνού (ή Ίωνες), οι οποιοι ήσαν οι γηγενείς της χώρας οταν μετα τον μεγάλο σεισμό του Κάντο το 1923 παρέστη η ανάγκη να σιτισθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με σχετικά λίγα μέσα.
Ετσι ήρθε η ώρα για ενα απλο και φθηνο πιάτο να γεμίσει τις κοιλιές των πεινασμένων Ιαπώνων - την Οκονομιακή!!
Περισσότερες πληροφορίες εδω:https://en.wikipedia.org/wiki/Okonomiyaki