!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ο νεκρός δεδικαίωται (;)

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Ο νεκρός δεδικαίωται (;)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

«Ο νεκρός δεδικαίωται»: Ο Απόστολος Δοξιάδης εξηγεί την παρερμηνεία της φράσης

Με ανάρτησή του ο Απόστολος Δοξιάδης εξηγεί την παρερμηνεία της φράσης «Ο νεκρός δεδικαίωται»

Η ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη:

Πολλές ανοησίες ακούμε, όποτε υπάρχει ευκαιρία, χάρη στην παρεξηγημένη έκφραση “ο αποθανών δεδικαίωται”, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σαν να σημαίνει ότι αυτός που πεθαίνει δικαιώνεται — και άρα δεν πρέπει να τον κρίνουμε. Αυτός ο παράλογος ισχυρισμός οφείλεται απλώς σε άγνοια. Η πλήρης πρόταση, από την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Απόστολου Παύλου (6:7) είναι “o γαρ απoθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας”. Το ρήμα “δεδικαίωται” σημαίνει στην Κοινή, την γλώσσα της Καινής Διαθήκης, “απαλλάσσεται”, “λυτρώνεται”. H δε ερμηνεία του χωρίου, κατά την έγκυρη μετάφραση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, είναι ότι στον αποθανόντα “η αμαρτία δεν έχει πια καμιά εξουσία”, κοινώς ο νεκρός δεν μπορεί πια να αμαρτήσει. Αυτό είναι όλο. Ούτε άφεση σημαίνει, ούτε συγχώρεση. Οι άνθρωποι κρίνονται από τι έκαναν όσο ζούσαν, όχι αφού πέθαναν. Και κανενός ο θάνατος δεν τον εξαγνίζει από τις πράξεις της ζωής του.

https://dailypost.gr/parapolitika/o-nek ... is-frasis/

--------------------

Συμφωνείτε;

Εγώ διαφωνώ και δίνω άλλη ερμηνεία αλλά το θέτω προς συζήτηση, ίσως να κάνω λάθος.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Re: Ο νεκρός δεδικαίωται (;)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Μια φράση σημαίνει αυτό που εννοεί αυτός που τη χρησιμοποιεί. Το τι λέει η ετυμολογία είναι άλλο θέμα.
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:46 Μια φράση σημαίνει αυτό που εννοεί αυτός που τη χρησιμοποιεί. Το τι λέει η ετυμολογία είναι άλλο θέμα.
Δεν τίθεται θέμα ετυμολογίας αλλά ερμηνείας.

Οπότε, πάμε πάλι.

Τι θεωρείς ότι εννούσε ο Παύλος;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba »

ΝΔ διανοηση και τα μυαλα στα καγκελα.
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:49
Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:46 Μια φράση σημαίνει αυτό που εννοεί αυτός που τη χρησιμοποιεί. Το τι λέει η ετυμολογία είναι άλλο θέμα.

Οπότε, πάμε πάλι.

Μα δε με απασχολεί. Σημασία έχει τι εννοεί σήμερα ο Τάκης όταν τη λέει.
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:42 «Ο νεκρός δεδικαίωται»: Ο Απόστολος Δοξιάδης εξηγεί την παρερμηνεία της φράσης

Με ανάρτησή του ο Απόστολος Δοξιάδης εξηγεί την παρερμηνεία της φράσης «Ο νεκρός δεδικαίωται»

Η ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη:

Πολλές ανοησίες ακούμε, όποτε υπάρχει ευκαιρία, χάρη στην παρεξηγημένη έκφραση “ο αποθανών δεδικαίωται”, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σαν να σημαίνει ότι αυτός που πεθαίνει δικαιώνεται — και άρα δεν πρέπει να τον κρίνουμε. Αυτός ο παράλογος ισχυρισμός οφείλεται απλώς σε άγνοια. Η πλήρης πρόταση, από την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Απόστολου Παύλου (6:7) είναι “o γαρ απoθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας”. Το ρήμα “δεδικαίωται” σημαίνει στην Κοινή, την γλώσσα της Καινής Διαθήκης, “απαλλάσσεται”, “λυτρώνεται”. H δε ερμηνεία του χωρίου, κατά την έγκυρη μετάφραση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, είναι ότι στον αποθανόντα “η αμαρτία δεν έχει πια καμιά εξουσία”, κοινώς ο νεκρός δεν μπορεί πια να αμαρτήσει. Αυτό είναι όλο. Ούτε άφεση σημαίνει, ούτε συγχώρεση. Οι άνθρωποι κρίνονται από τι έκαναν όσο ζούσαν, όχι αφού πέθαναν. Και κανενός ο θάνατος δεν τον εξαγνίζει από τις πράξεις της ζωής του.

https://dailypost.gr/parapolitika/o-nek ... is-frasis/

--------------------

Συμφωνείτε;

Εγώ διαφωνώ και δίνω άλλη ερμηνεία αλλά το θέτω προς συζήτηση, ίσως να κάνω λάθος.
Δεν ξέρω ποιος είναι ο Απόστολος Δοξιάδης αλλά δεν δείχνει να έχει έφεση στα ελληνικά για να κάνει τέτοια μετάφραση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp »

hellegennes έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:00

Δεν ξέρω ποιος είναι ο Απόστολος Δοξιάδης αλλά δεν δείχνει να έχει έφεση στα ελληνικά για να κάνει τέτοια μετάφραση.
ενα ΝΔ σαπακι ειναι

ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:52
ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:49

Οπότε, πάμε πάλι.

Μα δε με απασχολεί. Σημασία έχει τι εννοεί σήμερα ο Τάκης όταν τη λέει.
Ε, αν δεν σε απασχολεί, τότε προς τί η παρέμβαση;

Στην τελική, ας πει ο "Τάκης" τι εννοεί, αν αυτό έχει σημασία για σένα. Θα πεις αν συμφωνείς με τον Τάκη και όλα θα πάνε καλά.

Το δικό μου ερώτημα πάντως αφορούσε σε μια συγκεκριμένη άποψη, του Απόστολου Δοξιάδη.

Κατανοητόν;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:42

Συμφωνείτε;

μ συμφωνω με τον δοξιαδη
ο θανατος δεν αναιρει τις αμαρτιες αλλα συμπληρωνω εγω-δεν θα πρεπει να κραταμε μνησικακία
σε ενα νεκρο ...εσυ τι υποστηριζεις ;
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

nemo έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:20

Συμφωνείτε;

μ συμφωνω με τον δοξιαδη
ο θανατος δεν αναιρει τις αμαρτιες αλλα συμπληρωνω εγω-δεν θα πρεπει να κραταμε μνησικακία
Περιμένω κι άλλες απόψεις.

Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση, είσαι ο μόνος που ήταν σαφής.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Συμφωνείτε;

μ συμφωνω με τον δοξιαδη
Καταρχήν "δικαιούμαι" δεν σημαίνει "απαλλάσσομαι" σε καμμιά εκδοχή της ελληνικής.

Η φράση αυτή αναφέρεται στην ανάσταση του Χριστού. Ο νεκρός, πλέον, μετά την θυσία του Ιησού, κατά την χριστιανική οπτική, δεν κρίνεται από τις αμαρτίες του· παύουν να τον βαραίνουν μετά θάνατον. Το πώς θα κριθεί από την Αγία Τριάδα στην επόμενη ζωή είναι άλλο κομμάτι. Η ψυχή του όμως είναι πλέον ελεύθερη, ενώ πριν την ανάσταση δεν ήταν, πάντα κατά την χριστιανική θεώρηση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
nemo

hellegennes έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:35

Συμφωνείτε;

μ συμφωνω με τον δοξιαδη
Καταρχήν "δικαιούμαι" δεν σημαίνει "απαλλάσσομαι" σε καμμιά εκδοχή της ελληνικής.

Η φράση αυτή αναφέρεται στην ανάσταση του Χριστού. Ο νεκρός, πλέον, μετά την θυσία του Ιησού, κατά την χριστιανική οπτική, δεν κρίνεται από τις αμαρτίες του· παύουν να τον βαραίνουν μετά θάνατον. Το πώς θα κριθεί από την Αγία Τριάδα στην επόμενη ζωή είναι άλλο κομμάτι. Η ψυχή του όμως είναι πλέον ελεύθερη, ενώ πριν την ανάσταση δεν ήταν, πάντα κατά την χριστιανική θεώρηση.
οκ το πιασαμε αυτο απο την αρχη ... πριν το θανατο επρεπε να λαβει την μετανοια απο τον παπα λεμε
αν δεν την ειχε λαβει δεν δικαιουται αφεση αμαρτιων ενα αυτο το αλλο τι εννοεις με την ελευθερη ψυχη
ενος αμαρτωλου; ..γιατι αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε η τιμωρια της κολασης --εξηγω την εννοια
γιατι απο γλωσσολογια δεν κατεχω και ουτε με ενδιαφερει
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

nemo έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:06
μ συμφωνω με τον δοξιαδη

οκ το πιασαμε αυτο απο την αρχη ... πριν το θανατο επρεπε να λαβει την μετανοια απο τον παπα λεμε
αν δεν την ειχε λαβει δεν δικαιουται αφεση αμαρτιων ενα αυτο το αλλο τι εννοεις με την ελευθερη ψυχη
ενος αμαρτωλου; ..γιατι αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε η τιμωρια της κολασης --εξηγω την εννοια
Εσύ πιστεύεις στην τιμωρία της κόλασης με τα καζάνια και τις φωτιές και του παράδεισου με τα ανθισμένα λιβάδια και τους χαρούμενους περιπατητές;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

O Παύλος είναι ο πρώτος Μωάμεθ
Είδε ότι οι χριστιανοί όχι μόνο δεν λυγίζουν στις διώξεις, αλλά δυναμώνουν και αποφάσισε να φτιάξει οργανωμένη θρησκεία.

Άλλωστε γράφει τις επιστολές του πριν καν γραφτούν τα Ευαγγέλια!
Δεν γνώρισε τον Ιησού, οπότε αυτό που φτιάχνει έχει αμυδρή σχέση με τις διδασκαλίες του.

Αναφορικά με τη φράση αυτή χρησιμοποιείται παροιμιωδώς και την αφήνω έτσι
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
nemo

ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:12
nemo έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:06

Εσύ πιστεύεις στην τιμωρία της κόλασης με τα καζάνια και τις φωτιές και του παράδεισου με τα ανθισμένα λιβάδια και τους χαρούμενους περιπατητές;
αν πιστευα κυριολεκτικα θα γινομουν μοναχος ή παπας ...αλλα μαρεσει να πιστευω οτι ο καθε "πουστης"
θα παρει στο τελος αυτο που του αξιζει
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”