!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
Άβαταρ μέλους
Dr Socrates

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dr Socrates »

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Εναντίον
από Αναδημοσιεύσεις 12 Αυγούστου 2020

Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι.

Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας.

Είμαι εναντίον των χρηματικών επιχορηγήσεων. Σιχαίνομαι τους φτωχοπρόδρομους που απλώνουν το χέρι τους για παραδάκι. Οι χορηγίες μεγαλώνουν την μανία μας για διακρίσεις και τη δίψα μας για λεφτά· ξεπουλάνε την ατομική ανεξαρτησία μας.

Είμαι εναντίον των λογοτεχνικών συντάξεων. Προτιμώ να πεθάνω στην ψάθα, παρά να αρμέγω το υπουργείο -κι ας με άρμεξε το κράτος μια ολόκληρη ζωή. Γιατί να με ταΐζει το Δημόσιο επειδή έγραψα μερικά ποιήματα; Και γιατί να αφήσω το Κράτος να χωθεί ακόμη περισσότερο στη ζωή μου;

Είμαι εναντίον των σχέσεων με το κράτος και βρίσκομαι σε διαρκή αντιδικία μαζί του. Ποτέ μου δεν πάτησα σε υπουργείο και το καυχιέμαι. Η μόνη μου εξάρτηση από το κράτος είναι η εφορεία, που με γδέρνει.

Είμαι εναντίον των εφημερίδων. Χαντακώνουν αξίες, ανεβάζουν μηδαμινότητες, προβάλλουν ημετέρους, αποσιωπούν τους απροσκύνητους. Όλα τα μαγειρεύουν, όπως αυτές θέλουν. Δεξιές, αριστερές, κεντρώες -όλες το ίδιο σκατό.

Είμαι εναντίον των κλικών. Προωθούν τους δικούς τους· τους άλλους, όλους τους θάβουν. Όποιοι δεν τους παραδέχονται, καρατομούνται. Κυριαρχούν οι γλύφτηδες και οι τζουτζέδες. Δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια.

Είμαι εναντίον των κουλτουριάρηδων. Όλα τ’ αμφισβήτησαν, εκτός από τις τρίχες τους. Τους έχω μάθει για καλά. Xαλνούν τον κόσμο με την κριτική τους. Όλους τους βγάζουν σκάρτους και πουλημένους. Και μόλις πάρουν το πτυχίο, αμέσως διορίζονται στα υπουργεία· από παντού βυζαίνουν και ο ιδεαλισμός τους ξεφουσκώνει μέσ’ στα βολέματα του κατεστημένου.

Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.

Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο· φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετάμε το τσιγάρο μας στον δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα;…

Περιοδικό «Διαγώνιος» (Τεύχος 1, Ιανουάριος-Απρίλιος, 1979)
Πηγη https://ardin-rixi.gr/archives/3344
Άβαταρ μέλους
Dr Socrates

Re: Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος για την μιζέρια στα εθνικά ζητήματα (βίντεο)
από Άρδην - Ρήξη 23 Σεπτεμβρίου 2023
Αποσπάσματα από την εκπομπή Ένα βιβλίο ένα ταξίδι (TV 100). Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μιλά με τον Στέλιο Λουκά και συζητά για τα εθνικά μας ζητήματα, την ηττοπάθεια και την μιζέρια που διατρέχει την πολιτική κι όχι μόνο…
Πηγη https://ardin-rixi.gr/archives/252856

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Η Ελλάδα δεν σώζεται πια με τίποτε…
https://tvxs.gr/apopseis/arthra-gnomis/ ... me-tipote/
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Dr Socrates την 18 Σεπ 2024, 00:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Lord Brum
Phorum.gr user: coriander

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lord Brum »

Αλλη πουσταρα και μάλιστα κακιά αδερφή
Σκότωσε τον ζαίο που κρύβεις μέσα σου!
Άβαταρ μέλους
Dr Socrates

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αποκλειστική Συνέντευξη στον Μπάμπη Ιμβρίδη
https://zenithmag.wordpress.com/2011/05 ... %BF%CF%83/
Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα »

Lord Brum έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:31 Αλλη πουσταρα και μάλιστα κακιά αδερφή
Πάψε ιερόσυλε
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης »

Μετριοτατος ποιητής, κακός πεζογράφος, αξιοπρεπής εκδότης, άθλιος άνθρωπος.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.
Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα »

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 18 Σεπ 2024, 00:01 Μετριοτατος ποιητής, κακός πεζογράφος, αξιοπρεπής εκδότης, άθλιος άνθρωπος.
Σας τσούζει που σας είχε όλους στο χεσιμο
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Άβαταρ μέλους
Space_Passenger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Space_Passenger »

Νομιζω ο γεωργουσοπουλος ειχε πει για τον μακαριτη: Τα ποιηματά του είναι ένα Ωμέγα με υπογεγραμμενη.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Space_Passenger έγραψε: 22 Σεπ 2024, 15:01 Νομιζω ο γεωργουσοπουλος ειχε πει για τον μακαριτη: Τα ποιηματά του είναι ένα Ωμέγα με υπογεγραμμενη.
Μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
ιδίως κάτω από το ωμέγα
είναι κρίμα να εκλείψει
η πιο μικρή ασέλγεια
του αλφαβήτου μας

Ποίημα του Χριστιανόπουλου

Σιγά μην έλεγε τέτοια φράση ο Γεωργουσόπουλος
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp »

ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.
Άβαταρ μέλους
Space_Passenger

Beria έγραψε: 22 Σεπ 2024, 15:11 Σιγά μην έλεγε τέτοια φράση ο Γεωργουσόπουλος
Ρωτησα τον πατερα μου. Οντως το ειπε ή μαλλον το εγραψε στην εφημεριδα πριν καιρο. :wink
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Space_Passenger έγραψε: 22 Σεπ 2024, 15:31
Beria έγραψε: 22 Σεπ 2024, 15:11 Σιγά μην έλεγε τέτοια φράση ο Γεωργουσόπουλος
Ρωτησα τον πατερα μου. Οντως το ειπε ή μαλλον το εγραψε στην εφημεριδα πριν καιρο. :wink
Ο κύριος Τίποτα πήρε τον στίχο του Χριστιανόπουλου και τον έκανε τσιτατο;
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Space_Passenger

Beria έγραψε: 22 Σεπ 2024, 15:31 Ο κύριος Τίποτα πήρε τον στίχο του Χριστιανόπουλου και τον έκανε τσιτατο;
Ποιος ο Γεωργουσοπουλος ειναι ο "κυριος τιποτα"???? ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ. :e040:
Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ »

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 18 Σεπ 2024, 00:01 Μετριοτατος ποιητής, κακός πεζογράφος, αξιοπρεπής εκδότης, άθλιος άνθρωπος.
Κάπως έτσι.
Β΄ Εθνική...

Επί προσωπικού τώρα, του είχα στείλει κάποτε ένα γράμμα πικραμένο, ρεμπετολογικού περιεχομένου, για κάποια, προφανή στα μάτια μου, λαθροχειρία του. Και εκείνος, που δεν άφηνε τίποτε να πέσει κάτω, ουδέποτε απάντησε -έστω και για να με "στολίσει", κατά πώς συνήθιζε.
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης »

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 24 Σεπ 2024, 08:19
Κάπως έτσι.
Β΄ Εθνική...

Επί προσωπικού τώρα, του είχα στείλει κάποτε ένα γράμμα πικραμένο, ρεμπετολογικού περιεχομένου, για κάποια, προφανή στα μάτια μου, λαθροχειρία του. Και εκείνος, που δεν άφηνε τίποτε να πέσει κάτω, ουδέποτε απάντησε -έστω και για να με "στολίσει", κατά πώς συνήθιζε.
Προφανώς σε θεωρούσε ανάξιο να κάνει καν αυτό, τέτοια ψωνάρα ήταν. Έλεγε και κάτι ηλίθια ψέματα, πως ήταν κατά των μελοποιημένων ποιημάτων, και ο Κουγιουμτζής και ο Χατζιδάκις πήραν τους στίχους του χωρίς να τον ρωτήσουν. Από τον πολύ ναρκισσισμό του είχε γίνει εντελώς βλάκας, γιατί μόνο ένας βλάκας θα το πίστευε αυτό.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”