!!! DEVELOPMENT MODE !!!
ΗΘΙΚΉ ΚΑΙ ΕΠΙΒΊΩΣΗ..
ΗΘΙΚΉ ΚΑΙ ΕΠΙΒΊΩΣΗ..
" Ένας ιησουίτης μου έδωσε κάποτε ένα παράδειγμα: δύο άντρες κάθονται πάνω σε μία ξύλινη σχέδια που μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο . Ο ένας σπρώχνει τον άλλο και εκείνος πνίγεται. Αυτο τον κάνει ένοχο; όχι , γιατί αν κάποιος από τους δύο δεν είχε πεθάνει, θα είχαν χαθεί και οι δύο "
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΣΤΑΘΜΌΣ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
-
Menios_mikroulis
Re: ΗΘΙΚΉ ΚΑΙ ΕΠΙΒΊΩΣΗ..
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΦΑΣΗ ΠΑΕΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΦΑΣΗ ΠΑΕΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
- ksk
- Phorum.gr user: ksk
Τι σχέση έχει η ηθική με την επιβίωση;ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 30 Ιαν 2022, 18:10 " Ένας ιησουίτης μου έδωσε κάποτε ένα παράδειγμα: δύο άντρες κάθονται πάνω σε μία ξύλινη σχέδια που μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο . Ο ένας σπρώχνει τον άλλο και εκείνος πνίγεται. Αυτο τον κάνει ένοχο; όχι , γιατί αν κάποιος από τους δύο δεν είχε πεθάνει, θα είχαν χαθεί και οι δύο "
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
Παρατηρητής...
Επειδή ολόκληρη ή ζωή είναι αγώνας επιβίωσης, τελικά ή ηθική ως πεδίο που βρίσκεται;ksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:24Τι σχέση έχει η ηθική με την επιβίωση;ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 30 Ιαν 2022, 18:10 " Ένας ιησουίτης μου έδωσε κάποτε ένα παράδειγμα: δύο άντρες κάθονται πάνω σε μία ξύλινη σχέδια που μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο . Ο ένας σπρώχνει τον άλλο και εκείνος πνίγεται. Αυτο τον κάνει ένοχο; όχι , γιατί αν κάποιος από τους δύο δεν είχε πεθάνει, θα είχαν χαθεί και οι δύο "
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
- ksk
Θα σε απογοητεύσω αλλά πατάει επάνω σε κανόνες του ανθρώπινου συστήματος...θα μου πεις ότι οι κανόνες αυτοί τέθηκαν για την επιβίωση της κοινωνίας αλλά η διαφορά με την ιστορία σου είναι ότι εκεί κυριαρχεί το ατομικό ένστικτο της επιβίωσης ενώ η ηθική είναι λογική συλλογική επιβίωση...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:37Επειδή ολόκληρη ή ζωή είναι αγώνας επιβίωσης, τελικά ή ηθική ως πεδίο που βρίσκεται;ksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:24Τι σχέση έχει η ηθική με την επιβίωση;ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 30 Ιαν 2022, 18:10 " Ένας ιησουίτης μου έδωσε κάποτε ένα παράδειγμα: δύο άντρες κάθονται πάνω σε μία ξύλινη σχέδια που μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο . Ο ένας σπρώχνει τον άλλο και εκείνος πνίγεται. Αυτο τον κάνει ένοχο; όχι , γιατί αν κάποιος από τους δύο δεν είχε πεθάνει, θα είχαν χαθεί και οι δύο "
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
Παρατηρητής...
Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρονksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:54Θα σε απογοητεύσω αλλά πατάει επάνω σε κανόνες του ανθρώπινου συστήματος...θα μου πεις ότι οι κανόνες αυτοί τέθηκαν για την επιβίωση της κοινωνίας αλλά η διαφορά με την ιστορία σου είναι ότι εκεί κυριαρχεί το ατομικό ένστικτο της επιβίωσης ενώ η ηθική είναι λογική συλλογική επιβίωση...
Εάν αυτό δεν ισχύει γιατί να πρέπει να υποστήριζω ένα συλλογικό συμφέρον το οποίο ΔΕΝ με καλύπτει;
Δεν θεωρείτε στάση ορθολογικού ατόμου αυτή, οπότε δεν μπορεί ληφθεί ως βάση για μια ανάλυση.ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:57Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρονksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:54Θα σε απογοητεύσω αλλά πατάει επάνω σε κανόνες του ανθρώπινου συστήματος...θα μου πεις ότι οι κανόνες αυτοί τέθηκαν για την επιβίωση της κοινωνίας αλλά η διαφορά με την ιστορία σου είναι ότι εκεί κυριαρχεί το ατομικό ένστικτο της επιβίωσης ενώ η ηθική είναι λογική συλλογική επιβίωση...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:37
Επειδή ολόκληρη ή ζωή είναι αγώνας επιβίωσης, τελικά ή ηθική ως πεδίο που βρίσκεται;
Εάν αυτό δεν ισχύει γιατί να πρέπει να υποστήριζω ένα συλλογικό συμφέρον το οποίο ΔΕΝ με καλύπτει;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
- ksk
Μα πάντα το συλλογικό είναι επάνω από το ατομικό...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:57Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρονksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:54Θα σε απογοητεύσω αλλά πατάει επάνω σε κανόνες του ανθρώπινου συστήματος...θα μου πεις ότι οι κανόνες αυτοί τέθηκαν για την επιβίωση της κοινωνίας αλλά η διαφορά με την ιστορία σου είναι ότι εκεί κυριαρχεί το ατομικό ένστικτο της επιβίωσης ενώ η ηθική είναι λογική συλλογική επιβίωση...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:37
Επειδή ολόκληρη ή ζωή είναι αγώνας επιβίωσης, τελικά ή ηθική ως πεδίο που βρίσκεται;
Γιατι υπάρχουν οι ποινές και οι ενοχές...
Παρατηρητής...
Εξαρτάται από το τι εννοούμε "ατομικό".ksk έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:26Μα πάντα το συλλογικό είναι επάνω από το ατομικό...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:57Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρονksk έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:54
Θα σε απογοητεύσω αλλά πατάει επάνω σε κανόνες του ανθρώπινου συστήματος...θα μου πεις ότι οι κανόνες αυτοί τέθηκαν για την επιβίωση της κοινωνίας αλλά η διαφορά με την ιστορία σου είναι ότι εκεί κυριαρχεί το ατομικό ένστικτο της επιβίωσης ενώ η ηθική είναι λογική συλλογική επιβίωση...
Εάν αυτό δεν ισχύει γιατί να πρέπει να υποστήριζω ένα συλλογικό συμφέρον το οποίο ΔΕΝ με καλύπτει;![]()
Γιατι υπάρχουν οι ποινές και οι ενοχές...![]()
Γιατί είναι άλλο να πετάξεις έξω από τη βάρκα έναν άσχετο και άλλο το παιδί σου.
Όπως είναι και χαζό να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ότι αυτός είναι ο δυνατός που θα πετάξει τον άλλο από την βάρκα, οπότε η επιλογή -και οι αντίστοιχοι προβληματισμοί για την ηθική- είναι αμιγώς δικό του θέμα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- ksk
Μείνε στο νήμα...ΓΑΛΗ έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:31Εξαρτάται από το τι εννοούμε "ατομικό".ksk έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:26Μα πάντα το συλλογικό είναι επάνω από το ατομικό...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:57
Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρον
Εάν αυτό δεν ισχύει γιατί να πρέπει να υποστήριζω ένα συλλογικό συμφέρον το οποίο ΔΕΝ με καλύπτει;![]()
Γιατί είναι άλλο να πετάξεις έξω από τη βάρκα έναν άσχετο και άλλο το παιδί σου.
Όπως είναι και χαζό να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ότι αυτός είναι ο δυνατός που θα πετάξει τον άλλο από την βάρκα, οπότε η επιλογή -και οι αντίστοιχοι προβληματισμοί για την ηθική- είναι αμιγώς δικό του θέμα.![]()
Και...βγάλε τα εισαγωγικά από το ατομικό...
Υ.Γ Υπάρχει δίλλημα αν είσαι με το παιδί σου; Έλεος δλδ...Ο κάθε πρόγονος φροντίζει τον απόγονο ενστικτωδώς για την επιβίωση του είδους...
Μην αρχίσεις με εξαιρέσεις...
Παρατηρητής...
Aυτο ακριβως ετοιμαζομουν να γραψω.ΓΑΛΗ έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:31Εξαρτάται από το τι εννοούμε "ατομικό".ksk έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:26Μα πάντα το συλλογικό είναι επάνω από το ατομικό...ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2022, 22:57
Υποστήριζω το συλλογικό συμφέρον εάν εφόσον όταν και για όσο καιρό μέσα σε αυτό το συλλογικό συμφέρον βρίσκεται και το δικό μου ειδικό ατομικό συμφέρον
Όπως είναι και χαζό να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ότι αυτός είναι ο δυνατός που θα πετάξει τον άλλο από την βάρκα, οπότε η επιλογή -και οι αντίστοιχοι προβληματισμοί για την ηθική- είναι αμιγώς δικό του θέμα.![]()
Η εννοια της ηθικης μπαινει στο παιχνιδι οταν οι 2 αυτοι ανθρωποι εχουν καποια σχεση μεταξυ των ή τελοσπαντων γνωριζονται.
Οταν ειναι παντελως αγνωστοι, τοτε το ενστικτο της επιβιωσης ΔΥΝΑΤΑΙ να υπερβει την εννοια της ηθικης.
https://i.imgur.com/p7krvsa.jpg
Πρόεδρος του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
Ωραίο πρωτάθλημα ρε κατσικοειδή φυστικοβουτηρομένα λοβοτομημένα καγκουροειδή κατσίκια!
Πρόεδρος του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
Ωραίο πρωτάθλημα ρε κατσικοειδή φυστικοβουτηρομένα λοβοτομημένα καγκουροειδή κατσίκια!
Ψεύτικο δίλημμα, πρέπει να μάθω πρώτα γιατί οι δυο άνθρωποι βρέθηκαν στη σχεδία.
- ksk
Για να υπάρξει ο πειρασμός...1451 έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:47 Ψεύτικο δίλημμα, πρέπει να μάθω πρώτα γιατί οι δυο άνθρωποι βρέθηκαν στη σχεδία.
Παρατηρητής...
O Aineian έγραψε για "ατομικό" συμφέρον, όχι εγώ.ksk έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:34Μείνε στο νήμα...ΓΑΛΗ έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:31Εξαρτάται από το τι εννοούμε "ατομικό".ksk έγραψε: 01 Φεβ 2022, 15:26
Μα πάντα το συλλογικό είναι επάνω από το ατομικό...![]()
![]()
Και...βγάλε τα εισαγωγικά από το ατομικό...
Υ.Γ Υπάρχει δίλλημα αν είσαι με το παιδί σου; Έλεος δλδ...Ο κάθε πρόγονος φροντίζει τον απόγονο ενστικτωδώς για την επιβίωση του είδους...
Μην αρχίσεις με εξαιρέσεις...
Και η "επιβίωση του είδους" δεν είναι ατομικό θέμα. Απαιτεί συλλογικό και όχι ατομικό ένστικτο. Γράφω "ένστικτο" και όχι "ηθικές θεωρήσεις" έτσι; Ακόμη και τα ζώα* υπερασπίζονται την αγέλη τους.
*Και οι μάνες εγκαταλείπουν τα άρρωστα ή αδύναμα μωρά για να επιβιώσουν τα άλλα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Επειδή το ερώτημα ξεκίνησε από την μελέτηΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 30 Ιαν 2022, 18:10 " Ένας ιησουίτης μου έδωσε κάποτε ένα παράδειγμα: δύο άντρες κάθονται πάνω σε μία ξύλινη σχέδια που μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο . Ο ένας σπρώχνει τον άλλο και εκείνος πνίγεται. Αυτο τον κάνει ένοχο; όχι , γιατί αν κάποιος από τους δύο δεν είχε πεθάνει, θα είχαν χαθεί και οι δύο "
Από το βιβλίο του
ΕΝΤΥ ΝΤΕ ΒΙΝΤ
του ανωτέρω βιβλιου , επαναδιατυπωνω το ερώτημα
Εάν ησασταν Εβραίοι στο ΑΟΥΣΒΙΤΣ θα είχατε πρόβλημα να .. στείλετε άλλους ομοφυλους σας Εβραίους στους φούρνους, προκειμένου εσείς ως Εβραίος να δώσετε την δική σας ζωή ;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 8 Απαντήσεις
- 370 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Bazoomba
-
- 74 Απαντήσεις