Ο ενδιαφέρων-η ενδιαφέρουσα-το ενδιαφέρον, ο επιμένων, το συμφέρον, ο επιβλέπων, ο υφέρπων-η υφέρπουσα-το υφέρπον. Αλλά όλα αυτά στη δημοτική θεωρούνται επίθετα, όπως είπες.hellegennes έγραψε: 28 Δεκ 2020, 15:59 Φυσικά και υπάρχει. Ο επιζών, ο αγνώμων, ο κυβερνών, ο αιτών, ο γράφων, ο ειδήμων...
Είναι λίγες και στερεότυπες οι χρήσεις, γιατί έχουν αντικατασταθεί από επίθετα (έτσι κι αλλιώς οι μετοχές στην δημοτική έχουν επιθετική χρήση), αλλά υπάρχουν.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Πού είσαι Beria;
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Re: Πού είσαι Beria;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Γιατί γράφεις καθαρεύουσα;hellegennes έγραψε: 28 Δεκ 2020, 15:59 Φυσικά και υπάρχει. Ο επιζών, ο αγνώμων, ο κυβερνών, ο αιτών, ο γράφων, ο ειδήμων...
Συνεπέστατος είμαι. Επιβεβαιώνεται ότι η δημοτική δεν αρκεί.Νταρνάκας έγραψε: 28 Δεκ 2020, 16:22Αν θέλεις να είσαι συνεπής σ' αυτά που λες, δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσεις τη λέξη που μεγέθυνα. Το "θεωρώ" είναι καθαρά καθαρευουσιάνικος όρος που (όπως και τόσοι άλλοι) κάποια στιγμή εισήχθη στο λεξιλόγιο της δημοτικής για να το εμπλουτίσει. Δεν υπήρχε μέχρι τότε στη δημοτική. Ή μάλλον για την ακρίβεια, η δημοτική είχε διασώσει το "θωρώ" ως κατευθείαν απόγονο του αρχαίου "θεωρώ", αλλά με σημασία διαφορετική από εκείνη που είχε το ρήμα αυτό στην καθαρεύουσα.sharp έγραψε: 27 Δεκ 2020, 22:36
Αυτό δεν έγραψα; Ότι το νοσούντες είναι λάθος στη επίσημη γλώσσα του Ελληνικού Κράτους, που είναι η δημοτική. Το κακό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος το θεωρεί δημοτική και επειδή το νοσών δεν του πάει το λέει στον ενικό νοσούντας. Πολλοί θα σού πουν ότι έτσι είναι το σωστό στην δημοτική.
Εσύ από την άλλη με ποιο κριτήριο κατατάσεις το "θεωρώ" στις λέξεις που δεν ανήκουν στη δημοτική και θεωρείς μια χαρά δημοτικίστικα τα επιβλέπων και υφέρπων. Σαν τύπος το θεωρώ μπορεί να απορροφηθεί, είναι ένα ρήμα σαν όλα τα άλλα. Το υφέρπων δεν νομίζω να το έλεγε κανείς ποτέ στην καθομιλουμένη, ούτε και σήμερα.
-
πατησιωτης
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Εάν του πείς ότι αυτά είναι δάνεια από την καθαρεύουσα θα σου πει όχι είναι γνήσια δημοτική και τελικά αφού πρόκειται για παραλλαγή της ίδιας γλώσσας οτιδήποτε θα μπορεί να θεωρηθεί ως δημοτική.sharp έγραψε: 28 Δεκ 2020, 16:37Γιατί γράφεις καθαρεύουσα;hellegennes έγραψε: 28 Δεκ 2020, 15:59 Φυσικά και υπάρχει. Ο επιζών, ο αγνώμων, ο κυβερνών, ο αιτών, ο γράφων, ο ειδήμων...
![]()
Ισως πρέπει να πας αντίθετα : πες μου μια παρόμοια μετοχή ρήματος που ΔΕΝ υπάρχει στην καθαρεύουσα.
Νοσών και ασθενών υπάρχει,αρρωσταίνων έχει ακούσει ποτέ κανείς;
- Λίνο Βεντούρα
γαμών και δέρνωνπατησιωτης έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:27 πες μου μια παρόμοια μετοχή ρήματος που ΔΕΝ υπάρχει στην καθαρεύουσα.
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
- hellegennes
Το ότι μια γλώσσα μπορεί να δανείζεται όρους από το παρελθόν της ή από άλλες γλώσσες ή να δημιουργεί νεολογισμούς με βάση προηγούμενες ρίζες δεν σημαίνει ότι δεν είναι πια η ίδια γλώσσα.sharp έγραψε: 28 Δεκ 2020, 16:44Συνεπέστατος είμαι. Επιβεβαιώνεται ότι η δημοτική δεν αρκεί.Νταρνάκας έγραψε: 28 Δεκ 2020, 16:22Αν θέλεις να είσαι συνεπής σ' αυτά που λες, δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσεις τη λέξη που μεγέθυνα. Το "θεωρώ" είναι καθαρά καθαρευουσιάνικος όρος που (όπως και τόσοι άλλοι) κάποια στιγμή εισήχθη στο λεξιλόγιο της δημοτικής για να το εμπλουτίσει. Δεν υπήρχε μέχρι τότε στη δημοτική. Ή μάλλον για την ακρίβεια, η δημοτική είχε διασώσει το "θωρώ" ως κατευθείαν απόγονο του αρχαίου "θεωρώ", αλλά με σημασία διαφορετική από εκείνη που είχε το ρήμα αυτό στην καθαρεύουσα.sharp έγραψε: 27 Δεκ 2020, 22:36
Αυτό δεν έγραψα; Ότι το νοσούντες είναι λάθος στη επίσημη γλώσσα του Ελληνικού Κράτους, που είναι η δημοτική. Το κακό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος το θεωρεί δημοτική και επειδή το νοσών δεν του πάει το λέει στον ενικό νοσούντας. Πολλοί θα σού πουν ότι έτσι είναι το σωστό στην δημοτική.
Εσύ από την άλλη με ποιο κριτήριο κατατάσεις το "θεωρώ" στις λέξεις που δεν ανήκουν στη δημοτική και θεωρείς μια χαρά δημοτικίστικα τα επιβλέπων και υφέρπων. Σαν τύπος το θεωρώ μπορεί να απορροφηθεί, είναι ένα ρήμα σαν όλα τα άλλα. Το υφέρπων δεν νομίζω να το έλεγε κανείς ποτέ στην καθομιλουμένη, ούτε και σήμερα.
Θεωρώ αστείο να λέμε ότι το «θεωρώ» δεν είναι της δημοτικής.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Από την στιγμή που χρησιμοποιούνται στην δημοτική, είναι μέρος της δημοτικής. Δηλαδή τι θεωρείτε ότι είναι η δημοτική; Ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο στιγμιότυπο της γλώσσας που μιλούσε ο ελληνικός λαός; Γιατί συμπεριφέρεστε στην θέασή σας για την δημοτική με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεστε στην θέασή σας για την γλώσσα γενικότερα; Δηλαδή αρνούμενοι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπινων γλωσσών: την εξέλιξη και αναδιαμόρφωση του γραμματικού, συντακτικού και λεξιλογικού της ορίζοντα;πατησιωτης έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:27Εάν του πείς ότι αυτά είναι δάνεια από την καθαρεύουσα θα σου πει όχι είναι γνήσια δημοτική και τελικά αφού πρόκειται για παραλλαγή της ίδιας γλώσσας οτιδήποτε θα μπορεί να θεωρηθεί ως δημοτική.sharp έγραψε: 28 Δεκ 2020, 16:37Γιατί γράφεις καθαρεύουσα;hellegennes έγραψε: 28 Δεκ 2020, 15:59 Φυσικά και υπάρχει. Ο επιζών, ο αγνώμων, ο κυβερνών, ο αιτών, ο γράφων, ο ειδήμων...
![]()
![]()
Ισως πρέπει να πας αντίθετα : πες μου μια παρόμοια μετοχή ρήματος που ΔΕΝ υπάρχει στην καθαρεύουσα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Να συμπληρώσω Τουταγχαμών, τύπε.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:59γαμών και δέρνωνπατησιωτης έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:27 πες μου μια παρόμοια μετοχή ρήματος που ΔΕΝ υπάρχει στην καθαρεύουσα.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
Ab jetzt gehörst du nur mir
-
πατησιωτης
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Εγώ δεν αρνούμαι κάτι.Άλλοι φωνάζουν για τον νοσούντα και τις τίγρες.Εγώ εξηγώ γιατί υπάρχει αυτή η εξέλιξη και αναδιαμόρφωση.hellegennes έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:19 Γιατί συμπεριφέρεστε στην θέασή σας για την δημοτική με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεστε στην θέασή σας για την γλώσσα γενικότερα; Δηλαδή αρνούμενοι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπινων γλωσσών: την εξέλιξη και αναδιαμόρφωση του γραμματικού, συντακτικού και λεξιλογικού της ορίζοντα;
Νομίζω ότι ελήλυθεν η ώρα για το πάλαι ποτέ επικό:
«Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...»
«Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...»
- Λίνο Βεντούρα
Χαίρε Διγενή!Feindflug έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:20Να συμπληρώσω Τουταγχαμών, τύπε.Λίνο Βεντούρα έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:59γαμών και δέρνωνπατησιωτης έγραψε: 28 Δεκ 2020, 18:27 πες μου μια παρόμοια μετοχή ρήματος που ΔΕΝ υπάρχει στην καθαρεύουσα.
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Και υπό περαιτέρω ετυμολογική θεώρηση : "Τούτα -ν- γαμών"
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Θαρρώ έχουμε ξαναπεί ότι το παράθεμα είναι κατασκευασμένο και ουδέποτε ελέχθηΣτύγιος έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:27 «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...»
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Κατοχυρώθηκε σαν την "πενταήμερη" και εφόσον αναπαράγεται ,είναι δόκιμο πλέον κατά.. Μπαμπινιώτη.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:52Θαρρώ έχουμε ξαναπεί ότι το παράθεμα είναι κατασκευασμένο και ουδέποτε ελέχθηΣτύγιος έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:27 «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...»![]()
-
Γενιά της Αγαμίας
Καημενοι μαθητές του.....Στύγιος έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:59Κατοχυρώθηκε σαν την "πενταήμερη" και εφόσον αναπαράγεται ,είναι δόκιμο πλέον κατά.. Μπαμπινιώτη.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:52Θαρρώ έχουμε ξαναπεί ότι το παράθεμα είναι κατασκευασμένο και ουδέποτε ελέχθηΣτύγιος έγραψε: 29 Δεκ 2020, 13:27 «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε «σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας» και απαντησάντων «κλάσε μας τ' αρχίδια», απέδρασαν...»![]()
![]()
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 31 Απαντήσεις
- 973 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από EKPLIKTIKOS
-