ST48410 έγραψε: 21 Νοέμ 2021, 15:45
πατησιωτης έγραψε: 21 Νοέμ 2021, 08:14
Πως αμφότεροι δηλαδή;Δεν πρόκειται για διαδηλώσεις αλλά για καταστροφές και λεηλασίες.Έχεις ένα φίλο ή συγγενή που έχει ένα μαγαζί στην περιοχή που καίνε τα μαγαζιά και ο κυβερνήτης έχει αποσύρει την αστυνομία (όπως ο Παυλόπουλος που για τον λόγο αυτό έγινε πρόεδρος δημοκρατίας

) και σου λέει έλα να με βοηθήσεις γιατί θα μου κάψουν το μαγαζί.
Δεν έχεις λόγο να βρίσκεσαι εκεί;κατά τη γνώμη μου και λόγο έχεις και δικαίωμα να πυροβολήσεις αυτόν που πάει να καταστρέψει το μαγαζί.
Το αν θα το βρεις το δίκιο εξαρτάται βέβαια από την πολιτική κατάσταση που μπορεί να ευνοεί ή όχι τις λεηλασίες.
Στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια υπήρχαν πολλά άρθρα που επέκριναν την "απάθεια" των τότε Αμερικανών και Ευρωπαίων που έβλεπαν να γίνεται μπροστά τους ένα έγκλημα και έπαιρναν τηλέφωνο την αστυνομία λέγοντας δεν είναι δική μου δουλειά και επαινούσαν την τότε ελληνική νοοτροπία που όταν φώναζε κάποιους κλέφτης κλέφτης έτρεχαν όλοι να τον πιάσουν.
Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν άρθρα που επαινούν τον ληστή κοσμηματοπωλείου Ζακ που σκοτώθηκε και δημιουργούν κλίμα για την καταδίκη των ιδιοκτητών που λήστεψε ενώ το μαγαζί τους είναι κλειστό από τότε που έγινε το συμβάν.Έχει πολιτικοποιηθεί το έγκλημα υπέρ των εγκληματιών και το ίδιο έγινε και με τους γύφτους προ ημερών.Είναι θέμα συγκυρίας.
Οι λεηλασίες πέρυσι στην Αμερική ήσαν υποκινούμενες από αυτούς που είναι σήμερα στην κυβέρνηση και για αυτό φρικάρουν με την αθώωση αυτού που σκότωσε τους κακοποιούς.
Το "στημένο" της υπόθεσης δεν είναι άλλο από τον αμερικανικό νόμο που προβλέπει δικαστήρια ΕΝΟΡΚΩΝ από την περιοχή που τελέσθηκε το κάθε έγκλημα.Δηλαδή ατυχώς για τον Μπάιντεν ή το Χόλλυγουντ που είναι μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ή για τα κανάλια της Νέας Υόρκης οι ένορκοι ήσαν κάτοικοι της Κενόσα που έζησαν τα περυσινά συμβάντα και είδαν τις mostly peaceful

διαδηλώσεις που έκαψαν την πόλη τους.
Για να το φέρω λίγο στα δικά μας μέτρα, φαντάσου ότι επιτρέπεται ελεύθερα η οπλοφορία και οπλοκατοχή στην Ελλάδα και έχουμε τα επετειακά επεισόδια της 8ης Δεκεμβρίου. Αν μου έλεγε φίλος ότι θα πάει οπλισμένος να προστατέψει το μαγαζί του στα Εξάρχεια, θα τον παρότρυνα να το κλείσει με βαρύ ρολό και να κάτσει σπίτι. Όταν κατεβαίνεις με όπλο σε χώρο που θα γίνουν φασαρίες και μάλιστα έχουν οπλισμό οι μπαχαλάκηδες, είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί να πυροβολήσεις. Προσωπικά θα ήθελα να το αποφύγω με κάθε κόστος αν και καταλαβαίνω την αγωνία αυτών που βλέπουν τις επετειακές καταστροφές κάθε χρόνο αφού κινούμαι καθημερινά σ'αυτές τις γειτονιές.
Γενικώς εγώ τους αστυνομικούς δεν τους αποκαλώ μπάτσους, ούτε τους θεωρώ γουρούνια αλλά από την άλλη μεριά έχω και την απαίτηση να προστατέψουν τις περιουσίες και να μην χρειαστεί να αναλάβει ένοπλη δράση ο πολίτης.
Μα ακριβώς γι ´αυτό θα πήγαινε ο υποθετικός φίλος σου. Δεν είναι ηλίθιοι όσοι θα πήγαιναν και αν δεν πάνε, είναι γιατί ξέρουν ότι η πολιτεία τους γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Και επειδή ξέρει ότι τα χέρια της αστυνομίας είναι παράλυτα. Κατά τα άλλα, το να απαιτεις από τους αστυνομικούς να προστατέψουν τις περιουσίες, απαιτώντας ταυτόχρονα και εγγυήσεις για τη σωματική ακεραιότητα των μπαχαλάκηδων (και δεν υπαινίσσομαι να πυροβολείς ό,τι περπατάει τριγύρω με αυτό) είναι παράλογο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντα υπερέχει το δίκαιο των μπαχαλάκηδων στη βία, γιατί έτσι. Και το έχουμε συζητήσει χίλιες φορές αυτό.
Με λίγα λόγια, για να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα, η καθημερινότητα στην Ελλάδα είναι σαφέστατη προσομοίωση του σημείου που έπιασε πικ στις ΗΠΑ ο μπουλουμουτζίδικος ακτιβισμός. Είναι μια χρόνια και όχι δίμηνη φάση. Και φυσικά παίζουν απόλυτα διαφορετικές ποινές. Εννόω ότι αν έκανε ο kyle, το ίδιο ακριβώς εδώ, ακόμη και αν τον έκριναν ένοχο θα έπαιρνε ποινή για πλημμέλημα ανήλικου (και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό) ενώ στις ΗΠΑ πιθανόν η ποινή να ήταν ισόβια γιατί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ανηλικότητα αλλά και τα ισόβια τελείως διαφορετικά.
Οπότε, τι ακριβώς να συγκρίνουμε;