Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους! https://dev.phorum.com.gr/
Ορέστης 35 έγραψε: 17 Μαρ 2019, 01:13Οσον αφορα τα ζωικα βιολογικα προιοντα, υπαρχει σαφης υπεροχη ποιοτητας σε αυγα και κρεας.
Καθόλου. Δεν το ισχυρίζονται ούτε οι παραγωγοί αυτό.
Το ισχυριζομαι εγω. Εχω δοκιμασει ολες τις μαρκες αυγων που εχει το σουπερ και τα βιολογικα καθε μαρκας ειναι καλυτερα απο ολα τα μη βιολογικα.
Απο κρεατα εχω φαει βιολογικο κοτοπουλο και ηταν πιο νοστιμο απο το συνηθισμενο συμβατικης παραγωγης.
Το ισχυρίζεσαι εσύ, γνωρίζοντας ποιο είναι τι. Πάω στοίχημα ότι θα σου ήταν αδύνατον να τα ξεχωρίσεις αν κάποιος τα ανακάτευε σε μια αβγοθήκη. Φυσικά έχεις προδιάθεση να το πιστέψεις. Απλά δεν ισχύει, έχουν αποδείξει όλες οι γαμημένες έρευνες ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα σε βιολογικά και μη.
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 02:16
από hellegennes
Αγις έγραψε: 17 Μαρ 2019, 02:06
Εχεις ενημερωθει για το ποιες είναι οι προυποθεσεις για να πάρει χαρακτηρισμο ενα κοτοπουλο ελευθερας βοσκης η βιολογικο η οτι αλλο ;
Το οτιδήποτε. Δεν ξέρει. Είπα ότι έχω προσωπική πείρα, αλλά μάλλον το προσπέρασε.
Το ισχυριζομαι εγω. Εχω δοκιμασει ολες τις μαρκες αυγων που εχει το σουπερ και τα βιολογικα καθε μαρκας ειναι καλυτερα απο ολα τα μη βιολογικα.
Απο κρεατα εχω φαει βιολογικο κοτοπουλο και ηταν πιο νοστιμο απο το συνηθισμενο συμβατικης παραγωγης.
Εχεις ενημερωθει για το ποιες είναι οι προυποθεσεις για να πάρει χαρακτηρισμο ενα κοτοπουλο ελευθερας βοσκης η βιολογικο η οτι αλλο ;
Πρεπει να ζησει ενα μερος της ζωης του εχοντας προσβαση σε ανοιχτο χωρο και οι τροφες του να ειναι βιολογικες αν προκειται για βιολογικο κοτοπουλο.
Ερευνησε τις προυποθέσεις αναλυτικα - βιολογικο είναι επιτυχημενο σαν ονομασια αλλα δεν ειναι οτι φαντασιωνεται οποιος το ακουει.
Ερευνησε και τις προυποθέσεις για το '' ελευθερας βοσκης''
Εναλλακτικα να διαβαζεις τι γραφει ο Χελης .
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 02:35
από Ορέστης 35
Παιδια δε θα με τρελλανετε με τις προυποθεσεις. Ξερω πολυ καλα τι τρωω και μπορω να το ξεχωρισω με κλειστα τα ματια.
Για την ακριβεια το εχω κανει με κοτοπουλα που εχει ψωνισει η μανα μου. Τεραστια η διαφορα αναμεσα στο κοτοπουλο της Βαρβακειου που ειναι χαλια και του κοτοπουλου Μιμικος για παραδειγμα.
Καντε ενα γρηγορο και οικονομικο πειραμα αυριο> Αγοραστε αυγα Τσαουση βιολογικα και συμβατικα απο τον Σκλαβενιτη. Ζητηστε απο καποιον να τα βρασει και να σας τα καθαρισει ωστε να μην ξερετε ποιο ειναι ποιο. Τεραστια η διαφορα.
Τωρα αν οι διαφορες στην ποιοτητα οφειλονται στις προυποθεσεις καλλιεργειας που επιβαλλει η πιστοποιηση ως βιολογικο δεν το γνωριζω. Ειναι εξισου πιθανο επειδη προκειται για προιοντα με premium τιμη, οι παραγωγοι να φροντιζουν να εχουν ανωτερη ποιοτητα ωστε ο καταναλωτης να εχει εναν παραπανω λογο να τα προτιμησει. Αυτο υποθετω μπορει να γινει και με μεθοδους που δεν σχετιζονται με την βιολογικοτητα του προιοντος.
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 02:53
από Chilloutbuddy
hellegennes έγραψε: 17 Μαρ 2019, 00:24
Πρώτον, ξέρω από προσωπική πείρα ότι η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου είναι για τα μπάζα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν ξέρω αλλού. Δεύτερον, μπορεί ένα προϊόν να πληροί τις προδιαγραφές βιολογικού και απλά να μην έχει σήμανση γιατί κοστίζει. Τρίτον, οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών είναι από μικροσκοπικές ως τελείως ανύπαρκτες. Στην ΕΕ, που τα προϊόντα ελέγχονται για τις ουσίες τους, δεν υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος από τρόφιμα. Τέλος, από διατροφική άποψη δεν έχουν καμμιά διαφορά. Αυτό είναι κάτι που πλέον παραδέχονται και οι παραγωγοί και οι σύνδεσμοι, γιατί η επιστημονική έρευνα το έχει αποδείξει.
Έχουμε μια μικρή επιχείρηση με βιολογικά στην Ελλάδα και αυτό που λές υπάρχει μεν άλλα εξαρτάται. Υπάρχει μια εταιρία πιστοποίησης (η "ΔΗΩ" νομίζω;) που σου δίνει και το κυκλάκι με τα αστεράκια της ΕΕ αν θες για εξαγωγές, και όντως κάνει ελέγχους. Έρχεται απροειδοποίητα και ελέγχει το χωράφι για λιπάσματα (επιτρέπεται μόνο θειάφι), ελέγχει και τους χώρους παραγωγής και συσκευασίας, και κάθε φορά που έχεις νέα συνταγή πρέπει να δώσεις δείγμα σε εργαστήριο για ανάλυση και μόλις επιστρέψει να τους την καταθέσεις. Εντάξει δεν είναι και αδύνατον να τους κοροϊδέψεις αλλά δεν είναι και εύκολο, και στην τελική γιατί να το ρισκάρεις. Κάποια εργαστήρια παίρνουν καλοπληρωμένες εύκολες δουλειές, πχ σου φέρνει κάποιος παραγωγός βιολογική ρίγανη και απλά την βάζεις σε κουτάκια και τα κλείνεις, και αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνει πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο αλλιώς χάνει όλη η ρίγανη την πιστοποίηση. Γιατί να το ρισκάρεις να χάσεις τέτοιες δουλειές. Άσε που παίρνει χρόνια να βρεις πελάτες που σε εμπιστεύονται, και αν χάσεις αυτή τη σχέση είσαι στο μηδέν μετά.
Αλλά ναι είναι κυρίως θέμα εμπιστοσύνης, αν θες βιολογικά καλό να παίρνεις από κάποιον που ξέρεις πώς δουλεύει. Κάποια συσκευαστήρια είναι όντως ένας αγρότης με 3 κατσαρόλες στην αυλή του, εκεί ο Θεός βοηθός.
Από κει και πέρα είναι και θέμα γεύσης, για μένα υπάρχει διαφορά στη γεύση μεταξύ βιολογικό-μη βιολογικό. Αν εσύ δε βρίσκεις τέτοια διαφορά (πολλοί δε βρίσκουν, κι εγώ πολλές φορές δε βρίσκω) ίσως για σένα να μην αξίζει όντως. Αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα πράγματα που έχω την εντύπωση ότι είναι πιό τιγκαρισμένα σε χημικά από άλλα. Πχ σταφύλι, ας μας πει κι ο Ερμής την εμπειρία του αλλά έχω δει πράματα που μου σηκώθηκε η τρίχα. Έχω δει Άγγλο έμπορο που ήρθε να παραγγείλει νωρίς, και βγάζει ο αγρότης έναν ξύλινο χάρακα με τρύπες, και η κάθε τρύπα ήταν μεγαλύτερη από την άλλη, και του λέει διάλεξε πόσο μεγάλη θες να είναι η ρώγα
Για να ξέρει πόσες ορμόνες να χώσει. Αλλά ειδικά στο σταφύλι είναι και τεράστιο θέμα γεύσης. Έχουμε ένα μικρό αμπέλι για μας, το οποίο μόνο το ποτίζουμε νεράκι τίποτα άλλο, και βγάζει κάτι ρώγες μικροσκοπικές. Ε αυτό το μέγεθος δεν πουλιέται εμπορικά, δεν το θέλει ο κόσμος. Αλλά είναι πεντανόστιμο. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω διαφορά σε πολλά πράγματα, γενικά η γεύση μου δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, αλλά στο σταφύλι συγκεκριμένα καταλαβαίνω πολύ.
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 02:55
από hellegennes
Ορέστης 35 έγραψε: 17 Μαρ 2019, 02:35
Παιδια δε θα με τρελλανετε με τις προυποθεσεις. Ξερω πολυ καλα τι τρωω και μπορω να το ξεχωρισω με κλειστα τα ματια.
Όχι, δεν μπορείς. Να, κάτι τέτοιο θα πάθαινες:
Είχαν κι ένα άλλο με μπανάνα, αλλά δεν το βρίσκω. Εκεί έκοβαν την μπανάνα -την ίδια μπανάνα- στην μέση και την μοίραζαν σε βιολογική και μη (ήταν απλή μπανάνα, φυσικά). Αντίστοιχα, ο κόσμος φαντασιωνόταν διαφορές.
hellegennes έγραψε: 17 Μαρ 2019, 00:24
Πρώτον, ξέρω από προσωπική πείρα ότι η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου είναι για τα μπάζα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν ξέρω αλλού. Δεύτερον, μπορεί ένα προϊόν να πληροί τις προδιαγραφές βιολογικού και απλά να μην έχει σήμανση γιατί κοστίζει. Τρίτον, οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών είναι από μικροσκοπικές ως τελείως ανύπαρκτες. Στην ΕΕ, που τα προϊόντα ελέγχονται για τις ουσίες τους, δεν υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος από τρόφιμα. Τέλος, από διατροφική άποψη δεν έχουν καμμιά διαφορά. Αυτό είναι κάτι που πλέον παραδέχονται και οι παραγωγοί και οι σύνδεσμοι, γιατί η επιστημονική έρευνα το έχει αποδείξει.
Έχουμε μια μικρή επιχείρηση με βιολογικά στην Ελλάδα και αυτό που λές υπάρχει μεν άλλα εξαρτάται. Υπάρχει μια εταιρία πιστοποίησης (η "ΔΗΩ" νομίζω;) που σου δίνει και το κυκλάκι με τα αστεράκια της ΕΕ αν θες για εξαγωγές, και όντως κάνει ελέγχους. Έρχεται απροειδοποίητα και ελέγχει το χωράφι για λιπάσματα (επιτρέπεται μόνο θειάφι), ελέγχει και τους χώρους παραγωγής και συσκευασίας, και κάθε φορά που έχεις νέα συνταγή πρέπει να δώσεις δείγμα σε εργαστήριο για ανάλυση και μόλις επιστρέψει να τους την καταθέσεις. Εντάξει δεν είναι και αδύνατον να τους κοροϊδέψεις αλλά δεν είναι και εύκολο, και στην τελική γιατί να το ρισκάρεις. Κάποια εργαστήρια παίρνουν καλοπληρωμένες εύκολες δουλειές, πχ σου φέρνει κάποιος παραγωγός βιολογική ρίγανη και απλά την βάζεις σε κουτάκια και τα κλείνεις, και αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνει πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο αλλιώς χάνει όλη η ρίγανη την πιστοποίηση. Γιατί να το ρισκάρεις να χάσεις τέτοιες δουλειές. Άσε που παίρνει χρόνια να βρεις πελάτες που σε εμπιστεύονται, και αν χάσεις αυτή τη σχέση είσαι στο μηδέν μετά.
Αλλά ναι είναι κυρίως θέμα εμπιστοσύνης, αν θες βιολογικά καλό να παίρνεις από κάποιον που ξέρεις πώς δουλεύει. Κάποια συσκευαστήρια είναι όντως ένας αγρότης με 3 κατσαρόλες στην αυλή του, εκεί ο Θεός βοηθός.
Από κει και πέρα είναι και θέμα γεύσης, για μένα υπάρχει διαφορά στη γεύση μεταξύ βιολογικό-μη βιολογικό. Αν εσύ δε βρίσκεις τέτοια διαφορά (πολλοί δε βρίσκουν, κι εγώ πολλές φορές δε βρίσκω) ίσως για σένα να μην αξίζει όντως. Αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα πράγματα που έχω την εντύπωση ότι είναι πιό τιγκαρισμένα σε χημικά από άλλα. Πχ σταφύλι, ας μας πει κι ο Ερμής την εμπειρία του αλλά έχω δει πράματα που μου σηκώθηκε η τρίχα. Έχω δει Άγγλο έμπορο που ήρθε να παραγγείλει νωρίς, και βγάζει ο αγρότης έναν ξύλινο χάρακα με τρύπες, και η κάθε τρύπα ήταν μεγαλύτερη από την άλλη, και του λέει διάλεξε πόσο μεγάλη θες να είναι η ρώγα
Για να ξέρει πόσες ορμόνες να χώσει. Αλλά ειδικά στο σταφύλι είναι και τεράστιο θέμα γεύσης. Έχουμε ένα μικρό αμπέλι για μας, το οποίο μόνο το ποτίζουμε νεράκι τίποτα άλλο, και βγάζει κάτι ρώγες μικροσκοπικές. Ε αυτό το μέγεθος δεν πουλιέται εμπορικά, δεν το θέλει ο κόσμος. Αλλά είναι πεντανόστιμο. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω διαφορά σε πολλά πράγματα, γενικά η γεύση μου δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, αλλά στο σταφύλι συγκεκριμένα καταλαβαίνω πολύ.
Μπορεί σε κάποια προϊόντα να έχει σχέση με το μέγεθος της παραγωγής και την ποιότητα των υλών. Εκεί μπορεί να βρεις διαφορά στην γεύση. Αλλά η διαφορά στην γεύση υφίσταται έτσι κι αλλιώς μεταξύ διαφορετικών κλάσεων προϊόντων. Υπάρχουν ντομάτες τελείως άνοστες και ντομάτες να σου τρέχουν τα σάλια. Έχω δοκιμάσει και βιολογικές, αλλά δεν είδα ποτέ διαφορά. Οι περισσότερες ήταν για τον πούτσο. Εκτός εποχής προτιμώ υδροπονίας (η Δράμα έχει εξαιρετική παραγωγή), αν και σημαντικά ακριβότερες από τις άλλες.
Κι εγώ δεν ραντίζω τις ελιές μου ούτε βάζω χημικά λιπάσματα. Κάποτε τις είχα πιστοποιημένες (εξ ου και η εμπειρία). Αλλά είναι φύσει αδύνατον να ελέγξεις πλήρως π.χ. το μη ράντισμα, όταν όλοι οι γύρω σου ραντίζουν. Υπάρχει κι ένα πράγμα που λέγεται άνεμος.
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 03:09
από Chilloutbuddy
hellegennes έγραψε: 17 Μαρ 2019, 03:02
Μπορεί σε κάποια προϊόντα να έχει σχέση με το μέγεθος της παραγωγής και την ποιότητα των υλών. Εκεί μπορεί να βρεις διαφορά στην γεύση. Αλλά η διαφορά στην γεύση υφίσταται έτσι κι αλλιώς μεταξύ διαφορετικών κλάσεων προϊόντων. Υπάρχουν ντομάτες τελείως άνοστες και ντομάτες να σου τρέχουν τα σάλια. Έχω δοκιμάσει και βιολογικές, αλλά δεν είδα ποτέ διαφορά. Οι περισσότερες ήταν για τον πούτσο. Εκτός εποχής προτιμώ υδροπονίας (η Δράμα έχει εξαιρετική παραγωγή), αν και σημαντικά ακριβότερες από τις άλλες.
Κι εγώ δεν ραντίζω τις ελιές μου ούτε βάζω χημικά λιπάσματα. Κάποτε τις είχα πιστοποιημένες (εξ ου και η εμπειρία). Αλλά είναι φύσει αδύνατον να ελέγξεις πλήρως π.χ. το μη ράντισμα, όταν όλοι οι γύρω σου ραντίζουν. Υπάρχει κι ένα πράγμα που λέγεται άνεμος.
Mπράβο ναι, εμάς το χωράφι είναι σε λόφο και επιπλέον δεν υπάρχει τίποτα καλλιεργήσιμο γύρω γύρω, δεν έχει τέτοιο θέμα με τον άνεμο. Αλλά όντως όταν τελειώνει η ντομάτα τελειώνει, και συνήθως τελειώνει σε όλη την περιοχή, και μετά για σάλτσα πρέπει να αγοράσουμε πιστοποιημένη θερμοκηπίου από Κρήτη. Εκεί βασίζεσαι στην πιστοποίηση.
Ορέστης 35 έγραψε: 17 Μαρ 2019, 02:35
Παιδια δε θα με τρελλανετε με τις προυποθεσεις. Ξερω πολυ καλα τι τρωω και μπορω να το ξεχωρισω με κλειστα τα ματια.
Όχι, δεν μπορείς. Να, κάτι τέτοιο θα πάθαινες:
Είχαν κι ένα άλλο με μπανάνα, αλλά δεν το βρίσκω. Εκεί έκοβαν την μπανάνα -την ίδια μπανάνα- στην μέση και την μοίραζαν σε βιολογική και μη (ήταν απλή μπανάνα, φυσικά). Αντίστοιχα, ο κόσμος φαντασιωνόταν διαφορές.
Αν επιτρεψουν οι συνθηκες θα κανω εγω το πειραμα και θα το βιντεοσκοπησω.
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 04:15
από Αγις
Ο Ορεστης εχει αναπτυξει οξυτατο κριτηριο υγιεινης διατροφης περιδιαβαινοντας το αθηναικο κεντρο -τρεφομενος με οτι καλυτερο στα τρεντυ καταστηματα του με τις υψηλοτατες προδιαγραφες.
Τα απαιτουμενα ειναι για γελια - για να χαρακτηριστει καποιο κοτοπουλο ''βιολογικο'' - αλλα πιασαρικο οπως η σταβλισια μπριτζολα - και η ολιγαρκης αφθονια
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 04:21
από Ορέστης 35
Αγις έγραψε: 17 Μαρ 2019, 04:15
Ο Ορεστης εχει αναπτυξει οξυτατο κριτηριο υγιεινης διατροφης περιδιαβαινοντας το αθηναικο κεντρο -τρεφομενος με οτι καλυτερο στα τρεντυ καταστηματα του με τις υψηλοτατες προδιαγραφες.
Τα απαιτουμενα ειναι για γελια - για να χαρακτηριστει καποιο κοτοπουλο ''βιολογικο'' - αλλα πιασαρικο οπως η σταβλισια μπριτζολα - και η ολιγαρκης αφθονια
Τρωω ελαχιστα εξω και μαγειρευω-ψωνιζω απο την παιδικη ηλικια γιατι η μανα μου δουλευε και δεν μου τα ειχε ολα ετοιμα.
Αγις έγραψε: 17 Μαρ 2019, 04:15
Ο Ορεστης εχει αναπτυξει οξυτατο κριτηριο υγιεινης διατροφης περιδιαβαινοντας το αθηναικο κεντρο -τρεφομενος με οτι καλυτερο στα τρεντυ καταστηματα του με τις υψηλοτατες προδιαγραφες.
Τα απαιτουμενα ειναι για γελια - για να χαρακτηριστει καποιο κοτοπουλο ''βιολογικο'' - αλλα πιασαρικο οπως η σταβλισια μπριτζολα - και η ολιγαρκης αφθονια
Τρωω ελαχιστα εξω και μαγειρευω-ψωνιζω απο την παιδικη ηλικια γιατι η μανα μου δουλευε και δεν μου τα ειχε ολα ετοιμα.
Ελαχιστα - απλα μπορεις να κανεις συγκριτικο ποιο ειναι το καλυτερο μπουριτο σε ολα τα μαγαζια του κεντρου.
Μαγειρευεις - ψωνιζεις απο μικρος και ακομα δεν εμαθες τπτ . Κατορθωμα .
Αγις έγραψε: 17 Μαρ 2019, 04:15
Ο Ορεστης εχει αναπτυξει οξυτατο κριτηριο υγιεινης διατροφης περιδιαβαινοντας το αθηναικο κεντρο -τρεφομενος με οτι καλυτερο στα τρεντυ καταστηματα του με τις υψηλοτατες προδιαγραφες.
Τα απαιτουμενα ειναι για γελια - για να χαρακτηριστει καποιο κοτοπουλο ''βιολογικο'' - αλλα πιασαρικο οπως η σταβλισια μπριτζολα - και η ολιγαρκης αφθονια
Τρωω ελαχιστα εξω και μαγειρευω-ψωνιζω απο την παιδικη ηλικια γιατι η μανα μου δουλευε και δεν μου τα ειχε ολα ετοιμα.
Ελαχιστα - απλα μπορεις να κανεις συγκριτικο ποιο ειναι το καλυτερο μπουριτο σε ολα τα μαγαζια του κεντρου.
Μαγειρευεις - ψωνιζεις απο μικρος και ακομα δεν εμαθες τπτ . Κατορθωμα .
Τι ουισκυ πινεις αυτη τη στιγμη;
Re: Ποιό είναι το μεγαλύτερο ρεζίλι στην πάστα.
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαρ 2019, 04:59
από Αγις
Ορεστη - ετυχε να ζησω κ να ζω τον Γκραν Μαστερ του τυπου σου κ της τεχνικης - μου τον θυμιζεις εντονα σε ολα - αλλα δεν εισαι τπτ μπροστα του.
Αν κ οταν σου απανταω- ασχολουμαι καποιες φορες σε καποια θεματα ειναι επειδη διαβαζουν κ αλλοι .