Dorian έγραψε: 28 Μάιος 2024, 12:18
foscilis έγραψε: 28 Μάιος 2024, 11:42
Dorian έγραψε: 28 Μάιος 2024, 09:25
δασικό μπορείς να δεις στους δασικούς χάρτες , δεν ξέρω αν είναι τελικοί παντού.
https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension
Δεν εισαι υποχρεωμένος να καθαρίσεις οποιοδήποτε χωράφι νομίζω, μόνο όσα είναι εντός σχεδιου πολεων, και καθορισμένων οικιστικών ζωνών
Υπάρχουν 2 έννοιες της δασικής νομοθεσίας που και οι δύο έχουν σχέση με το ερώτημα του Στάθη:
1) δασική έκταση σύμφωνα με τους online χάρτες = δεν πειράζεις απολύτως τίποτα, είναι οικοσύστημα κλπ ακόμα κι αν δεν έχει ούτε μισό δέντρο. Μπορείς βέβαια αν θες να μαζέψεις κουκουνάρια πευκοβελόνες ή τίποτα πεσμένα ξερόκλαδα καθαρά σαν καλός Σαμαρείτης, αλλά δεν υποχρεούσαι.
2) δασικά είδη (πεύκα, βελανιδιές, πουρνάρια, σχίνοι) = δε μπορείς να τα κόψεις χωρίς άδεια αλλά μπορείς (και πρέπει) να απομακρύνεις ξερόκλαδα, να καθαρίσεις μικρά φυτάκια από τον υποώροφο και να τα κλαδέψεις. Αν είναι εκτός σχεδίου δε χρειάζεται άδεια για να τα κλαδέψεις ενώ αν είναι εντός χρειάζεται άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Αν θες να τα κόψεις τελείως, χρειάζεται άδεια από το δασαρχείο. Εδώ και 2-3 χρόνια μπορείς απλά να ενημερώσεις το δασαρχείο ότι είναι αυτά κι αυτά τα φυτά στην ιδιοκτησία μου (με κάτοψη εννοείται) και θέλω να τα κόψω γιατί είναι υπερβολικά γέρικα/γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς/γιατί ξεράθηκαν. Κι αν δεν ασχοληθεί 20 μέρες το δασαρχείο, προχωράς.
οτι ρωτούσε για τον καθαρισμό από ξερόχορτα κλπ. Από ότι κατάλαβα είναι για οικόπεδα και κήπους εντός σχεδίου πόλεων ή οριων οικισμών. Χωράφι εκτός των παραπάνω και να χτίζεται δεν είσαι υποχρεωμένος ετσι νομίζω δηλαδή. θα εχεις ξερω εγώ 20 στρέμματα ελιες στις ερημιές και πρέπει να πας να κόβεις χόρτα; Για δασικό θεωρητικά δεν αγγίζεις τίποτα τώρα τι νόημα έχει εκεί η ιδιοκτησία είναι αλλο ερώτημα, οπότε δεν ασχολείσαι. Τώρα ο συνδυασμός και δασικό και εντός σχεδίου πολης ή οικισμού είναι για δυνατούς λύτες τι πρέπει να κάνεις.
Υπάρχει δασικό εντός σχεδίου πόλης (δασική έκταση εννοώ), είναι ένα τρίγωνο οικόπεδο επί της Μαραθώνος, 250 μέτρα από το σπίτι μου το οποίο έχει σπίτι με τσιμεντωμένη αυλή εκτός από μία συκιά. Το σπίτι στο μεταξύ δεν είναι κανένα καινούριο, είναι τουλάχιστον από το 1960 εκεί.
Πλάκα θα έχει να πάνε να του την πούνε που δεν κλαδεύει τη συκιά
Αλλά προσεξε: άλλο δασική έκταση, άλλο έκταση με δασικά είδη. Αυτό είπα εγώ.
Δλδ ένα πεύκο ή ένας σχίνος που έχεις στην αυλή σου ακόμα κι αν είσαι καράκεντρο, είναι δασικό είδος και προστατεύεται, δε μπορείς να το κάνεις ό,τι θες.
Αντιστρόφως, μια δασική έκταση ακόμα κι αν είναι εντελώς γυμνή δε μπορείς να της κάνεις τίποτα, δε μπορείς ας πούμε να πας και να φυτέψεις πεύκα.