!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Η ψυχολογία του άθεου

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Η ψυχολογία του άθεου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Στύγιος έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:36
Λοξίας έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:27
ΓΑΛΗ έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:20 {...}
Κ.Κ.
Κάτι που πέρισι με εκνεύριζε αφάνταστα στην κρατική τηλεόραση, ήταν που είχαν βάλει κάνα δυο σουσούδες και διαφήμιζαν κάτι για τον Καβάφη (δεν θυμάμαι τι -κάποια εκδήλωση;) και τον αποκαλούσαν "ο Κάπα Καβάφης"!

Μέχρι και εκνευρισμένο email έστειλα και, φυσικά, με έγραψαν κανονικά...
Άκου ο Κάπα Καβάφης! :011:

Offtopic βέβαια, αλλά σιγά το topic... :lol:

Γω έκανα κανονικά μάθημα φέτος με Καβάφη- αγαπημένος ποιητής- και τους έδειξα με προτζέκτορα ,αφήγηση και άρεσε στους μαθητές η παρουσίαση.

Στο ΕΠΑΛ βέβαια παλιότερα είχα αντιδράσεις: " μεγάλη πουστάρα" και τέτοια, οπότε δεν πέτυχε το εγχείρημα.
Κατά μία έννοια, έχουν δίκιο. Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΥΣΤΑΡΑ. :D
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Λοξίας έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:42
ΓΑΛΗ έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:34
Κάτι που πέρισι με εκνεύριζε αφάνταστα στην κρατική τηλεόραση, ήταν που είχαν βάλει κάνα δυο σουσούδες και διαφήμιζαν κάτι για τον Καβάφη (δεν θυμάμαι τι -κάποια εκδήλωση;) και τον αποκαλούσαν "ο Κάπα Καβάφης"!

Εγώ το γράφω έτσι γιατί η γραφή του είναι τόσο χαρακτηριστική που θεωρώ σχεδόν ασέβεια να γράφω ολόκληρο το όνομα του. :lol:
Δεν έχω ένσταση για το Κ.Κ. στον γραπτό λόγο. Είναι αποδεκτό. Σαν απλή συντομογραφική υπενθύμιση.
Αλλά στον προφορικό λόγο ρε παιδί μου; Στον προφορικό; Επιτρέπεται να λες "Κάπα Καβάφης"; Είναι δηλωτικό ότι ΔΕΝ ξέρεις το όνομά του.
Ακόμα και έτσι να στο έδωσαν στο κείμενο, δεν μπορείς να τον αποκαλείς "Κάπα Καβάφης", λες και είναι φίρμα ειδών υγιεινής...
Μπορεί να μην ήξεραν το όνομα βρε Λοξία. Ή να νόμιζαν ότι όντως τον έλεγαν Κάπα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

ΓΑΛΗ έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:43
Στύγιος έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:36

Γω έκανα κανονικά μάθημα φέτος με Καβάφη- αγαπημένος ποιητής- και τους έδειξα με προτζέκτορα ,αφήγηση και άρεσε στους μαθητές η παρουσίαση.

Στο ΕΠΑΛ βέβαια παλιότερα είχα αντιδράσεις: " μεγάλη πουστάρα" και τέτοια, οπότε δεν πέτυχε το εγχείρημα.
Κατά μία έννοια, έχουν δίκιο. Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΥΣΤΑΡΑ. :D
Και τι πρόβλημα είχαν με αυτή την πουσταρα τον Καβαφη ;
Δεν υπήρχε περίπτωση να τους ζητήσει να τον γάμ..σουν ...

Είμαι φιλελεύθερος και αντί ρατσιστής με τους πουστηδες βάση της αρχής
ΜΑΚΡΥΆ ΑΠΌ τον δικό μου κ-λο και ας μπει όπου μπεί .. :smt005:
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας »

ΓΑΛΗ έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:45 Μπορεί να μην ήξεραν το όνομα βρε Λοξία. Ή να νόμιζαν ότι όντως τον έλεγαν Κάπα.
Γκρρ...μην κοροϊδεύεις και συ... :P
the comet the course the tail

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail »

εγώ όπως έχω πει και παλιότερα, ξαναλέω ότι αν υπάρχει θεός, να κατέβει κάτω να του "μπιπ" ό,τι έχει και δεν έχει. τώραμέσως. :102:
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

the comet the course the tail έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:58 εγώ όπως έχω πει και παλιότερα, ξαναλέω ότι αν υπάρχει θεός, να κατέβει κάτω να του "μπιπ" ό,τι έχει και δεν έχει. τώραμέσως. :102:
Αν υπάρχει Θεός ή Θεοί θα πρέπει να δικαστεί ή δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ..

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 03 Μάιος 2021, 23:00
the comet the course the tail έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:58 εγώ όπως έχω πει και παλιότερα, ξαναλέω ότι αν υπάρχει θεός, να κατέβει κάτω να του "μπιπ" ό,τι έχει και δεν έχει. τώραμέσως. :102:
Αν υπάρχει Θεός ή Θεοί θα πρέπει να δικαστεί ή δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ..
:+1: :goodpost:
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Άγριο αγόρι. Σωστός Τιτάνας

Let them make the first mistake. We make the last move.

νύχτα έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:29 Όποιος πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό θεό.
Όποιος δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό άνθρωπο.

φράση από τη Γκέμμα που με είχε προβληματίσει
"...Όποιος πιστεύει αλλά και δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ζωντανό το νόμο της φύσης. Απλά, καταληπτά, και στα μέτρα του ανθρώπου ζει το θαύμα του κόσμου"

o Λιαντίνης μάλλον ήταν επηρεασμένος από την κβαντομηχανική. :bored:

:bored:
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

the comet the course the tail έγραψε: 04 Μάιος 2021, 00:02
νύχτα έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:29 Όποιος πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό θεό.
Όποιος δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ένα νεκρό άνθρωπο.

φράση από τη Γκέμμα που με είχε προβληματίσει
"...Όποιος πιστεύει αλλά και δεν πιστεύει στο θεό, έχει μέσα του ζωντανό το νόμο της φύσης. Απλά, καταληπτά, και στα μέτρα του ανθρώπου ζει το θαύμα του κόσμου"

o Λιαντίνης μάλλον ήταν επηρεασμένος από την κβαντομηχανική. :bored:

.

Η τήν τελική φυσική καί εύλογη παραδοχή του..........Δέν ξέρω..... :p2:

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 »

Ποια πιστεύετε ότι είναι η ψυχολογία του άθεου;
Εξαρτάται από τα πιο πρόσφατα συμβάντα της ζωής του.

Γιατί ένα άτομο να δηλώνει άθεος;
Διότι είναι πεπεισμένο ότι δεν υπάρχει Θεός ή Θεοί.

Ποιο το κίνητρο του;
Το να μην πιστεύει κάποιος στο Θεό δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο κίνητρο.

Ποια είναι τα παιδικά τους βιώματα;
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά παιδικά βιώματα. Δεν υπάρχει ισχυρή σχέση του αθεϊσμού με τα παιδικά βιώματα. Όταν είσαι παιδί δεν έχεις τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για να ερευνήσεις το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε είναι από τα κύρια ενδιαφέροντά σου.

Οι συνήθειες τους;
Όποιεσδήποτε όπως και ενός θρησκευόμενου ανθρώπου με εξαίρεση τις θρησκευτικές δραστηριότητες.

Είναι πατριώτες;
Η αγάπη για την πατρίδα δεν εξαρτάται από την πίστη ή τη μη πίστη στο Θεό.

Αγαπούν την οικογένεια;
Συνήθως τη δική τους όπως σχεδόν κάθε άνθρωπος στον κόσμο αυτό ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή έλλειψης αυτού.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 22:00
stavmanr έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:40
Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 18:38 Η ίδια η έννοια του Θεού (δεν αναφέρομαι καν στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουν οι διαφορες θρησκείες) δε βγάζει και πολύ νόημα και είναι καταφανώς ανθρωποκεντρική.
Το αντίθετο.
Εφόσον ο Θεός αντανακλά τον "αιώνιο Λόγο" δηλαδή τη λογική που διέπει καί τον κόσμο αυτό, τότε είναι κάθε άλλο παρά ανθρωποκεντρικός.
Τι πάει να πει "υπερφυσικό" ον και "υπερφυσικός" δημιουργός;
Υπερφυσικό είναι αυτό που υπερβαίνει τη γνωστή φύση. Αν η φύση δεν παράγεται από μόνη της, κάποιος ή κάτι εκτός της φύσης την παράγει. Αυτός ή αυτό είναι "υπερφυσικό" αφού βρίσκεται έξω από αυτή.
Πριν από κάποιους αιώνες δεν ξέραμε για το μπιγκ μπανγκ και για διάφορους φυσικούς νόμους-δεν ανήκαν στη γνωστή σε μας φύση. Αυτό καθιστούσε το μπιγκ μπανγκ (και γενικά όλα όσα δε γνωρίζαμε μέχρι κάποια στιγμή "υπερφυσικά" ή "θεϊκά"; Οι πτυχές της φύσης που δε γνωρίζουμε ακόμη, είναι "υπερφυσικές";
Θα ήθελα τη δική σου άποψη σε αυτό. Μπορεί να είναι αυτό που δεν γνωρίζεις σήμερα "φυσικό" στη δική σου πραγματικότητα;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 04 Μάιος 2021, 10:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:56
stavmanr έγραψε: 03 Μάιος 2021, 21:22
Highlander έγραψε: 03 Μάιος 2021, 18:31 Δεν είναι πολύ περίπλοκο: πρόκειται για άτομα που δεν πιστεύουν σε κακής ποιότητας παραμύθια που απευθυνονταν σε ανθρώπους της προπροηγουμενης χιλιετίας.
Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν σε παραμύθια της προηγούμενης χιλιετίας. Ανεξαιρέτως.
Είτε σε άτομα, είτε σε στατιστικές, είτε σε θεούς και δαίμονες που ζουν μέσα σε αγάλματα, τα παραμύθια είναι χιλιοειπωμένα.

Το πρόβλημα είναι να βρεις πιο παραμύθι περιγράφει καλύτερα το σκοπό της ψυχής στον κόσμο αυτό. Διότι το μεγαλύτερο παραμύθι όλων είναι ότι δεν υπάρχει σκοπός κι ότι απλά ζει κανείς ασκόπως περιπλανώμενος.
Δε θεωρώ ότι χρειάζεται κανείς να θέσει ένα παραμύθι στη θέση της πραγματικότητας για να βρει κάποιον σκοπό.
Η "πραγματικότητα" είναι ένα παραμύθι, τόσο σε κάθε εποχή, όσο και σε κάθε τόπο, και πολύ περισσότερο σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Ο άνθρωπος ζει και τρέφεται μυθοπλαστικά. Είναι πολύ δημιουργικός για να τρώει και να πίνει απλά, σαν το ζαρκάδι.

Πραγματικότητα για κάθε άνθρωπο είναι το αποτέλεσμα της πραγματείας, δηλαδή της διερεύνησης του υπαρκτού. Κάθε άνθρωπος παράγει και βιώνει το δικό του υπαρκτικό σύνολο στον κόσμο αυτό, καθώς το πραγματεύεται μέσα από την εσωτερική του φιλοσοφική δραστηριότητα και την επικοινωνία με τους υπόλοιπους.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 03 Μάιος 2021, 23:00
Ε τότε ας καταδικάσουμε το Μπιγκ Μπανγκ και τις κβαντικές διαταραχές με το ίδιο κατηγορητήριο...

Τα επιχειρήματα των αθέων ήταν πάντοτε πολύ χειρότερα από τα επιχειρήματα ακόμα και των πιο αδαών πιστών.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”