!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Ερωτήσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις σχετικά με τη σχεδίαση και λειτουργία του Phorum.com.gr

Συντονιστές: Spiros252, Συντονιστές

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Re: Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 »

Δηλαδή εννοείς οι δισκογραφικές π.χ. να κερδίζουν για 5 χρόνια και μετά τα κέρδη όλα στον τραγουδιστή , συνθέτη, στιχουργό κ.ά.?
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Διχάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα – Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και οι επιπτώσεις στα ΜΜΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Ναι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

Spiros252 έγραψε: 05 Μάιος 2019, 23:27 Δηλαδή εννοείς οι δισκογραφικές π.χ. να κερδίζουν για 5 χρόνια και μετά τα κέρδη όλα στον τραγουδιστή , συνθέτη, στιχουργό κ.ά.?
Οι δισκογραφικές κρατούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του υλικού που παράγουν.
Ο καλλιτέχνης, εφόσον διαφωνεί με τους όρους παραγωγής, δεν πηγαίνει στη δισκογραφική.

Όμως, όλοι ξέρουμε ότι θα πάει καθώς στην πράξη τα οφέλη στην καριέρα του αντισταθμίζονται με την όποια ζημία από την απώλεια των δικαιωμάτων. Οι δισκογραφικές, όχι μόνο παράγουν, αλλά και προωθούν τα έργα στο ευρύ κοινό.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 06 Μάιος 2019, 11:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Spiros252
Διαχειριστής

Αν οριστεί νομοθετικά αυτό, τα συμβόλαια με τέτοιους όρους θα κρίνονται καταχρηστικά. Ο νόμος υπερισχύει.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Να μην οριστεί τότε. Όποιος δεν θέλει deal με δισκογραφική ας τα ανεβάσει στο soundcloud. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Spiros252 έγραψε: 06 Μάιος 2019, 11:20 Αν οριστεί νομοθετικά αυτό, τα συμβόλαια με τέτοιους όρους θα κρίνονται καταχρηστικά. Ο νόμος υπερισχύει.
Δεν μπορεί να οριστεί νομοθετικά η αναγκαστική διατήρηση των δικαιωμάτων.
axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar »

Εσθήρ έγραψε: 27 Απρ 2019, 20:36 Δεν ειναι τοσο απλο.Σε ενα ακρως επιστημονικο αρθρο δεν ειναι δυνατον να το γραψουμε με δικα μας λογια.Εκτος αν αλλαξουμε 2 τελειες δηλαδη.Που παλι κοπυ πειστ θεωρειται,.
Σκεψου την περιοχη της φυσικης λεμε,με αρθρα για συμπαν κλπ.Αλλα γενικοτερα για επιστημονικα αρθρα.
Γενικες περιγραφες μπορουν να γραφτουν με αλλα λογια, χωρις αντιγραφη του πρωτοτυπου.

Περιγραφη 100% στο ιδιο επιπεδο του πρωτοτυπου δεν χρειαζεται, υπαρχει το πρωτοτυπο.
Εσθήρ έγραψε: 27 Απρ 2019, 20:36 Δεν καταννοω,εφοσον ο δημιουργος το εχει βαλει πχ στο μπλογκ του,αν με λινκ οδηγουμε στο μπλογκ του,και κοπυ,που ειναι το προβλημα;
Το προβλημα ειναι η δημοφιλια ενος σαιτ και οι οικονομικες παραμετροι γυρω απο την δημοφιλια. Εαν κοπιαρεις το αρθρο μου, δεν θα μπαινει στην δικη μου σελιδα ο χρηστης, οποτε μπορει να μην μπορω να βγαλω λεφτα απο πχ τις διαφημισεις. Αυτο ειναι καθολα αδικο, γιατι εγω εκανα τον κοπο να παρουσιασω πρωτοτυπη εργασια και οχι εσυ.
axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar »

koukouvagia έγραψε: 27 Απρ 2019, 18:29
axilmar έγραψε: 27 Απρ 2019, 18:21
koukouvagia έγραψε: 27 Απρ 2019, 17:57

Ας υποθέσουμε ότι φωνάζεις έναν μαραγκό να σου φτιάξει και να τοποθετήσει μια κουζίνα. Θα τον πληρώσεις, φυσικά, αλλά μία φορά. Την κουζίνα θα την πληρώσεις σύμφωνα με τα υλικά που θα επιλέξεις επί τα μέτρα συν τα έξοδα και τον προσωπικό κάματο του μαραγκού.
Δεν θα πληρώνεις τον μαραγκό κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς ένα ντουλάπι, ούτε η τιμή θα ανέβει αν για παράδειγμα την κουζίνα την χρησιμοποιούν και όσοι διαμένουν μαζί σου.
Έπειτα, μόλις περάσουν τα χρόνια και τη βαρεθείς, αν τη χαρίσεις σε κάποιον άλλον δεν θα έρθει να σου ζητήσει ο μαραγκός διαφυγόντα κέρδη.

Γιατί στα άυλα προϊόντα θα έπρεπε να είναι διαφορετικά και όταν βάζεις στο σπίτι σου πχ ένα dvd σου γράφει πως απαγορεύεται η παρακολούθηση με άλλα άτομα; Γιατί είναι κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και όταν ανοίγεις κάθε φορά το ντουλάπι της κουζίνας σου δεν είναι κλοπή πνευματικής και σωματικής εργασίας του μαραγκού;

Πέρα από αυτό, ασφαλώς δεν υποστηρίζω να μην πληρώνονται όσοι εργάζονται σε αϋλες μορφές εργασίας, αλλά δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο και εν προκειμένω, νομίζω, πως πρέπει να ρίξουμε πολύ φως σ' αυτές τις γκρίζες ζώνες, όπως αυτή που τόνισες εσύ με το τοματάκι και αυτή που τόνισα εγώ.
Γιατί τα άυλα προϊόντα μπορούν να αντιγράφουν εύκολα, το ντουλάπι όχι. Και γιατί το ντουλάπι έχει φτιαχτεί για σένα, όχι για όλους.

Ψυχραιμία.

Το λινκινκ θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

Το κοπι-πειστ δεν θα επιτρέπεται. Εάν δεν αντιγραψετε το πρωτότυπο και εκφραστείτε με δικά σας λόγια, μπορείτε να αναφερθείτε σε οτιδήποτε.

Το πρόβλημα ήταν η αντιγραφή χωρίς άδεια. Ούτε το λινκινκ ούτε η πρωτότυπη και περιγραφή θίγονται με αυτά τα άρθρα.

Φτιάχτηκε για εμένα, αλλά δε χρησιμοποιούνται μόνο από εμένα.
Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαραγκών, η αντιγραφή ιδεών πάει σύννεφο. Σίγουρα δεν γίνεται με την ίδια ευκολία, δίνοντας μονάχα δύο εντολές, αλλά γίνεται.
Εννοουμε για designs που ειναι σπεσιαλ για εσενα.

Και επειδη γινεται, τι παει να πει; οτι ειναι και ΟΚ;
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Dwarven Blacksmith έγραψε: 06 Μάιος 2019, 11:23 Να μην οριστεί τότε. Όποιος δεν θέλει deal με δισκογραφική ας τα ανεβάσει στο soundcloud. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;
Αυτό που περιέγραψα είναι μια χαρά deal. Η δισκογραφική γιατί να είναι κάτι παραπάνω από εργολάβος;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

hellegennes έγραψε: 06 Μάιος 2019, 12:41
Dwarven Blacksmith έγραψε: 06 Μάιος 2019, 11:23 Να μην οριστεί τότε. Όποιος δεν θέλει deal με δισκογραφική ας τα ανεβάσει στο soundcloud. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;
Αυτό που περιέγραψα είναι μια χαρά deal. Η δισκογραφική γιατί να είναι κάτι παραπάνω από εργολάβος;
Διότι η απώλεια των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη αντισταθμίζεται από τις οικονομικές και κοινωνικές ωφέλειες της δουλειάς που κάνει η δισκογραφική, υποθέτω.
Πχ. από την προώθηση της δουλειάς ο καλλιτέχνης επωφελείται παράγοντας διαφημίσεις, έχοντας σπόνσορες, απολαμβάνοντας έσοδα περιοδιών και άλλων ζωντανών εμφανίσεων, τηλεοπτικές προβολές, πιθανές συμμετοχές σε τηλεοπτικά σποτς ή οτιδήποτε άλλο.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουδείς τον αναγκάζει να στραφεί σε δισκογραφικές εταιρίες ή τυποεκδοτικές, αντίστοιχα. Πολλοί καλλιτέχνες προτιμούν το youtube ή ακόμα και την δική τους μουσική ή άλλη καλλιτεχνική παραγωγή.

Να τονίσω ότι η εκμετάλλευση δικαιωμάτων δεν έχει μόνο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχη εκμετάλλευση υπάρχει πχ στην Εγνατία Οδό (ή Αττική Οδό) από τους εργολάβους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης σε μέρη της οδού επί 25-40 χρόνια (διόδια).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 07 Μάιος 2019, 08:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

stavmanr έγραψε: 07 Μάιος 2019, 08:13
Διότι η απώλεια των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη αντισταθμίζεται από τις οικονομικές και κοινωνικές ωφέλειες της δουλειάς που κάνει η δισκογραφική, υποθέτω.
Πχ. από την προώθηση της δουλειάς ο καλλιτέχνης επωφελείται παράγοντας διαφημίσεις, έχοντας σπόνσορες, απολαμβάνοντας έσοδα περιοδιών και άλλων ζωντανών εμφανίσεων, τηλεοπτικές προβολές, πιθανές συμμετοχές σε τηλεοπτικά σποτς ή οτιδήποτε άλλο.
Έλα. Άρα όταν κάνω διαφήμιση στην επιχείρησή μου, η διαφημιστική να παίρνει ποσοστό απ' τα κέρδη μου;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

hellegennes έγραψε: 07 Μάιος 2019, 08:27
stavmanr έγραψε: 07 Μάιος 2019, 08:13

Έλα. Άρα όταν κάνω διαφήμιση στην επιχείρησή μου, η διαφημιστική να παίρνει ποσοστό απ' τα κέρδη μου;
Θα μπορούσε, αν το συμφωνούσατε.
Αυτό που πρέπει να σε απασχολησει είναι το ερώτημα: γιατί στη δική σου δουλειά σχεδόν ΠΟΤΕ δεν θα συμφωνούσες να το κάνεις, ενώ στις τέχνες γίνεται σχεδόν ΠΑΝΤΑ;

* Υποσημειώνω ότι η προώθηση του έργου και του καλλιτέχνη είναι μέρος της δουλειάς μίας δισκογραφικής. Άλλες εργασίες είναι η παραγωγή, η διάθεση χώρων και προσωπικού, η τύπωση του έργου κλπ.
Spiros252
Διαχειριστής

Παλιά ο ΟΤΕ αν φιλοξενούσες την ιστοσελίδα σου στην ΟΤΕΝΕΤ απαιτούσε να παίρνει προμήθεια 30% (αν θυμάμαι καλά) από τυχόν διαφημιστικά μπανερ που θα βάλεις. Είχα πάει τότε εκ μέρους ενός πελάτη μας που ήθελε να φτιάξει ένα ελληνικό πόρταλ. Έμεινα άναυδος με αυτό που άκουσα μιας και ήξερα ότι παντού στον κόσμο η φιλοξενία της ιστοσελίδας δεν είχε καμία σχέση με τυχόν κέρδη της από διαφημίσεις ή άλλες δραστηριότητες.
.
Stephen Hawking
Άβαταρ μέλους
hellegennes

stavmanr έγραψε: 07 Μάιος 2019, 08:31 Θα μπορούσε, αν το συμφωνούσατε.
Αυτό που πρέπει να σε απασχολησει είναι το ερώτημα: γιατί στη δική σου δουλειά σχεδόν ΠΟΤΕ δεν θα συμφωνούσες να το κάνεις, ενώ στις τέχνες γίνεται σχεδόν ΠΑΝΤΑ;

* Υποσημειώνω ότι η προώθηση του έργου και του καλλιτέχνη είναι μέρος της δουλειάς μίας δισκογραφικής. Άλλες εργασίες είναι η παραγωγή, η διάθεση χώρων και προσωπικού, η τύπωση του έργου κλπ.
Γιατί είναι επιτυχημένο λόμπι. Τι άλλο, δηλαδή; Έχεις ιδέα πόσες φορές πέτυχε η Ντίσνεϋ να δοθεί παράταση στο χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων, όταν κόντευαν να λήξουν τα δικαιώματα του Μίκυ Μάους;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

hellegennes έγραψε: 07 Μάιος 2019, 17:34
stavmanr έγραψε: 07 Μάιος 2019, 08:31 Θα μπορούσε, αν το συμφωνούσατε.

Γιατί είναι επιτυχημένο λόμπι. Τι άλλο, δηλαδή;
Μα δεν είσαι υποχρεωμένος να πας σε δισκογραφική, όπως καί στη δουλειά σου δεν είσαι υποχρεωμένος να πας σε διαφημιστή...
Έχεις ιδέα πόσες φορές πέτυχε η Ντίσνεϋ να δοθεί παράταση στο χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων, όταν κόντευαν να λήξουν τα δικαιώματα του Μίκυ Μάους;
Νομίζω μία.
Με έναν νόμο του Κονγκρέσου που εκεκτείνει γενικά τα πνευματικά δικαιώματα από 28*2=56 χρόνια σε (28+17)*2=90 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι όλοι οι δημιουργοί και ιδιοκτήτες πνευματικών δικαωιμάτων μπορούν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους εφ 'ορου ζωής.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Phorum.com.gr - Διαδικτυακή κοινότητα”