Σαββάτιος έγραψε: 17 Αύγ 2024, 10:03
Τα λεξικά επιβεβαίωσαν εμένα... Ο Λιγαρίδης είναι ξεκάθαρος: Είμαστε Ρωμαίοι που λεγόμαστε και Γραικοί και φαινόμαστε σαν Έλληνες! Χώνεψέ το!
Άσ' τον να λέει, και να ήμασταν (Θεός φυλάξει) δεν ξαναγινομαστε, ουφ
Αν έχεις καβλες όμως, το ΨΝΑ έχει ευρύχωρο κήπο, εκεί μπορείς να το φωνάζεις το " Είμαστε Ρωμαίοι" όσο θες, παρέα με τον Ναπολέοντα
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Τα λεξικά επιβεβαίωσαν εμένα... Ο Λιγαρίδης είναι ξεκάθαρος: Είμαστε Ρωμαίοι που λεγόμαστε και Γραικοί και φαινόμαστε σαν Έλληνες! Χώνεψέ το!
Αν έχεις καβλες όμως, το ΨΝΑ έχει ευρύχωρο κήπο, εκεί μπορείς να το φωνάζεις το " Είμαστε Ρωμαίοι" όσο θες, παρέα με τον Ναπολέοντα
Καλά από αυτά που έγραψα και από την θέση του μέσου (οποιουδήποτε) συνομιλητή μου συμπέρανες ότι θεωρώ ότι είμαστε Ρωμαίοι; Εγώ δεν έγραψα ότι:
Τώρα για τους Νεοέλληνες. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο εθνοτικές ιδεολογίες (που ναι εκφράζουν δυο εθνότητες όπως την Τουρκοκρατία). Από τη μιά είναι οι συνειδητοποιημένοι νεοελληνιστές (πολύ μικρή μειονότητα που δημιουργήθηκε λόγω πραγματικής ιστοριογνωσίας). Αυτοί πρεσβεύουν ένα εξορθολογισμένο νεοελληνικό ταυτοτικό σχήμα στο οποίο το «εμείς» αρχίζει από το 1821 μ.Χ. με μια απώτερη (ελληνόφωνη) ρωμαϊκή και αρχαιοελληνική καταγωγή. Από την άλλη ειναι οι διηνεκείς νεοελληνιστές οι οποίοι θεωρούν τους Νεοέλληνες και τους [αρχαίους] Έλληνες τον ίδιο λαό (το «εμείς» αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα). Αυτοί χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: τους βυζαντινιστές που εξελληνίζουν την Ρωμανία έτσι ώστε να ενώσουν τους αρχαίους με τους Νέους Έλληνες και τους αρχαιόπληκτους που αποβάλλουν την Ρωμανία και ανεξάρτητα με το τι λένε στα λόγια και στα κείμενά τους, στη πραγματικότητα βλέπουν τους ελληνογενείς Ρωμαίους ως υπνώττοντες Έλληνες που έγιναν απλά Χριστιανοί και έχασαν την ταυτότητά τους την οποία αναβίωσαν κάποιοι λόγιοι της ύστερης «βυζαντινής» περιόδου και της Τουρκοκρατίας. Μέσω του Νεοελληνικού Διαφωτισμού σύμφωνα με τους τελευταίους ξύπνησε ο «κοιμώμενος Ελληνισμός» (παραμύθι ωραίας κοιμωμένης ανεξάρτητα από το αν παραδέχεται ο αυτός που το αφηγείται ότι είναι τέτοιο ή όχι...). Οι τελευταίοι αυτοπαρουσιάζονται ως μέλη της ομάδας των συνειδητών νεοελληνιστών αλλά δεν είναι...
Αν αναφέρεσαι στη στα περί ελληνικής απώτερης συλλογικής καταγωγής τότε μιλάμε για απώτερη συλλογική ελληνική καταγωγή. Οι «Βυζαντινοί» γνώριζαν (και πράγματι είχαν) ότι πολλοί Ρωμαίοι σε συγκεκριμένες περιοχές ήταν ελληνογενείς και ότι οι μόνοι αυσονογενείς πραγματικά ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες.
Ποιός είναι αυτός ο Ναπολέοντας;
Αυτή είναι η αντρίκεια απάντηση: Ναι οι ελληνόφωνοι, παλαιότερα, ήταν Ρωμαίοι, τώρα είμαστε [νεο]Έλληνες και έτσι γουστάρω και χαίρομαι που αλλάξαμε από Ρωμαίοι σε Νεοέλληνες. Όχι να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει ότι το πρώτο δεν ισχύει.
Ζαποτέκος έγραψε: 17 Αύγ 2024, 13:30
Σε τι αναφέρεσαι ;
Ο Chronicle δεν αμφισβήτησε ότι οι συγχρονικοί ελληνιστές λέγονταν «νυν Έλληνες» και ζήτησε «ημικές» πηγές;
Για δείξε που ξεκινά ο διάλογος και το χωρίο που έφερες.
Δεν γνωρίζω πώς να παρπέμψω αμέσως στο σημείο με σύδεσμο. Ο Chronicle μου έγραψε:
Βρε βλάκα, τη φράση "«νῦν Ἕλληνες» δηλαδή ελληνιστές λόγιοι" πρέπει να τη βρεις σε ημική πηγή, όχι στο κεφάλι σου. Δεν ζεις στο βυζάντιο για να ερμηνεύεις κάτι χωρίς να το λένε οι ίδιοι.
Εγώ απάντησα:
Δεν σου φτάνουν οι «νῦν Ἔλληνες» του Καβάσιλα που παρουσίασες ως εθνοτικούς Έλληνες; Έλα κάποιους «Έλληνες» από τον Σχολάριο (όχι από αυτούς που διέστρεψες):
(Τόμος 4 σελ.406)
Όπως κάνεις με τους Γραικούς του Στιλβή που είναι οι Έλληνες πρώην ειδωλολάτρες και όχι Ορθόδοξοι όπως γελοιοποιείς την πηγή.
Στη φαντασία σου. Άλλη έννοια έχει ο «Γραικός» (αντίστοιχη του «Λατίνος») και άλλη ο «Έλληνας» στο συγκεκριμένο κείμενο. Αν οι «Γραικοί» ήταν οι ειδωλολάτρες Έλληνες γιατί μετά ονομάζει τους αρχαίους Έλληνες «παλαιούς Έλληνες»; Εκεί που θα εκχριστιανιστούν ντράπηκε να τους αποκαλέσει με το όνομά τους και εκεί που τους στολίζει με ασέλγεια θυμήθηκε να γράψει «Έλληνες»; Από πότε οι «Βυζαντινοί» αποκαλούν τους αρχαίους εθνοτικούς Έλληνες «Γραικούς»; Είδες κάποιο «Βυζαντινό» να γράφει για Γραικό Λεωνίδα, Αριστοτέλη, Πλάτωνα ή Μεγάλο Αλέξανδρο;
Ο Chronicle μετά έσκασε για τους «νυν Έλληνες»....
Δεν είμαι εγώ που σε ενημέρωσα ότι ο Βατάτζης είχε συμφωνήσει Ένωση με τον Πάπα;
Κατάλαβα. Μιλάς για τους "νυν Έλληνες" του Καβάσιλα. Έχει γίνει συζήτηση. Και έτσι να είναι ο Καβάσιλας μιλάει εναλλακτικά για σύμπαντες Αχαιούς και Θεσσαλούς, Μακεδόνες, Ευρωπαίους καὶ Ἀχαιούς ἄλλους. viewtopic.php?f=11&t=260&p=3345217&hili ... 2#p3345217
Δηλαδή φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχουν κανονικοί εθνοτικοί Έλληνες.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Κατάλαβα. Μιλάς για τους "νυν Έλληνες" του Καβάσιλα. Έχει γίνει συζήτηση. Και έτσι να είναι ο Καβάσιλας μιλάει εναλλακτικά για σύμπαντες Αχαιούς και Θεσσαλούς, Μακεδόνες, Ευρωπαίους καὶ Ἀχαιούς ἄλλους. viewtopic.php?f=11&t=260&p=3345217&hili ... 2#p3345217
Δηλαδή φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχουν κανονικοί εθνοτικοί Έλληνες.
Όχι βρε για του Σχολάριου μιλούσα. Η αφορμή της συζήτησης ήταν ο Στιλβής. Όσο για τον Καβάσιλα την θέση μου την έχω εκφράσει.
η αλληγορία του σπηλαίου του πλατωνα γραφτηκε για να σε μαθει την διαφορα του φαινομένου και του όντως / τῷ ὄντι και εσύ χορευεις τσιφτετελι σαν τουρκοσπορος πουσαι...
η αλληγορία του σπηλαίου του πλατωνα γραφτηκε για να σε μαθει την διαφορα του φαινομένου και του όντως / τῷ ὄντι και εσύ χορευεις τσιφτετελι σαν τουρκοσπορος πουσαι...