Στα φυτά όμως, υπάρχουν είδη τα οποία διαχωρίστηκαν από το εύρος της μεταβλητότητας που εμφανίζουν, με όριο που τέθηκε από τους ανθρώπους.BILLO έγραψε: 08 Ιούλ 2023, 03:29Η φυση των οργανισμων δεν ειναι χαοτικη αν μου επιτρεπεις, εκφραζεται μεσα απο καποιες λογικες και μπορει να αναδυεται μεσα απο το χαος αλλα αυτο ειναι αλλη υποθεση. Η λεξη προκυπτει απο την παρατηρηση αυτης της λογικης της φυσης. Η λεξη δεν ειναι ορισμενη στην καθε της λεπτομερια αλλα χρησιμοποιειται εμπειρικα και ανθρωποκεντρικα για να δειξει πραγματα που εμεις θεωρουμε οτι ακολουθουν εναν σχεδιασμο και μια διαφαινομενη ισορροπια και ταξη. Αν ας πουμε εγω καθομαι με το ποδια στο ταβανι και το κεφαλι κατω, ειναι δικη μου επιλογη και οχι του DNA αλλα καποιος μπορει ευκολα να πει πως δεν ειναι φυσιολογικη η συμπεριφορα μου, γιατι δεν ακολουθει τον σχεδιασμο μου και δεν ειναι ισορροπημενη. Η λεξη φυσιολογικο δεν οριζεται απο λεπτομερεις κανονες και κριτηρια που καθοριζουν τη φυσιολογικοτητα αλλα απο μια ευκολα παρατηρησιμη ταξη που σχετιζεται με τους οργανισμους και κατ επεκταση και την ταξη των φυσικων φαινομενων (δε χρησιμοποιειται προφανως μονο για τους ανθρωπους) . Οι λεξεις αυτες εχουν πολυ εμπειρικο υποβαθρο μεν αλλα ακουμπουν και σε αντικειμενικες παρατηρησεις. Υπαρχουν πραγματα καταφανως φυσιολογικα οπως η ετεροφυλοφιλια που ειναι σαφης μηχανισμος της αναπαραγωγης του ειδους, η λειτουργια του ανοσοποιητικου συστηματος που ειναι σαφης μηχανισμος κτλ και πραγματα που μπορει να χαρακτηριστουν φυσιολογικα αναλογα το πως το βλεπει κανεις, οπως ας πουμε το να τρωει καποιος μονο φρουτα η το να εχει καποιος μια πολυ μεγαλη μυτη που ομως δεν προξενει προβλημα και δεν ειναι απαραιτητα εξω απο τα πλαισια καποιου μηχανισμου. Εμεις οπως και να εχει χρησιμοποιουμε τη λεξη για να αξιολογησουμε αν κατι βρισκεται μεσα στην ταξη και στον σχεδιασμο των πραγματων με την εμπειρια μας σε μια κοινη συμβαση μεταξυ μας οπως ειπε ο χελης.AlienWay έγραψε: 08 Ιούλ 2023, 02:50Αρα η φύση μπορεί να είναι χαοτική, αλλά διέπεται επίσης από μια κανονικότητα, δηλαδή στις περισσότερες εκφάνσεις της υπάρχει ένας κανόνας.hellegennes έγραψε: 08 Ιούλ 2023, 02:17
Στην ανθρώπινη σύμβαση φυσιολογικό, ξαναλέω, είναι κάτι που εμπίπτει σε ένα πλαίσιο που έχουμε προκαθορίσει. Έτσι λοιπόν φυσιολογικό σε έναν οργανισμό είναι οποιαδήποτε έκφραση του DNA του. Αν κάτι δεν είναι μέσα σ' αυτές τις προδιαγραφές δεν είναι φυσιολογικό, όπως το να γεννηθείς με 3 δάχτυλα αντί για 5. Βέβαια, λάθη από αντιγραφές στο DNA συμβαίνουν, τις λέμε μεταλλάξεις και είναι ο λόγος που έχουμε εξέλιξη. Όμως σε επίπεδο μιας γενιάς αυτές οι μεταλλάξεις δεν αλλάζουν τίποτα ουσιώδες, οπότε δεν έχει νόημα από παρατηρησιακή πλευρά να πεις ότι δεν είναι φυσιολογικό. Η εξέλιξη είναι κι αυτή η ίδια μια αναδυόμενη ιδιότητα του DNA να μην είναι τέλειο στην αντιγραφή του. Εσύ μπορεί να έχεις μεταλλάξεις σε σχέση με το DNA των γονιών σου, αλλά στην πράξη δεν θα υπάρχει κάποια διαφορά στο πώς λειτουργεί και πώς είναι ο οργανισμός σου σε σχέση με τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα.
Μπορούμε λοιπόν να λέμε κανονικός αντί για φυσιολογικός.
Δηλαδή όταν η αλλαγή στο χαρακτηριστικό Χ γίνει μεγαλύτερη από μία συγκεκριμένη τιμή, τότε αποφασίσαμε ότι εμφανίζεται νέο είδος.
Αρα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα και τυποποιημένα στοιχεία στη φύση, αλλά υπάρχουν και τα χαοτικά.