Leporello έγραψε: 21 Φεβ 2025, 22:56
hellegennes έγραψε: 21 Φεβ 2025, 22:53
Leporello έγραψε: 21 Φεβ 2025, 17:08
Ρε τι να εξηγήσεις; Ποιός σου είπε ότι ο πελάτης πληρώνει και το κόστος; Ο πελάτης πληρώνει την τιμή του προϊόντος και τον ΦΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά του επιχειρηματία. Μπορεί να έχει κόστος ψηλό, μπορεί και να χαμηλό. Μπορεί να έχει κέρδος, μπορεί και ζημιά. Ο πελάτης πληρώνει την τιμή και από εκεί και πέρα, ο επιχειρηματίας διαχειρίζεται τα έξοδά του όπως αυτός νομίζει. Αντίθετα, ο ΦΠΑ που πληρώνει ο πελάτης δεν είναι λεφτά που μπορεί να διαχειριστεί ο επιχειρηματίας. Ο,τι πήρε θα το δώσει.
Π.χ. που ακόμη κι'εσύ θα μπορούσες να καταλάβεις: σύμβουλος επιχειρήσεων που πληρώνει το νοίκι του μόνο και δεν έχει κανένα άλλο έξοδο. Εκανε εισπράξεις 2.000 + ΦΠΑ 480. Ενοίκιο πλήρωσε 500 και προμήθεια στην τράπεζα 20. Στο τέλος, αποδίδει τον ΦΠΑ, 480 πήρε, 480 δίνει. Θα έπρεπε να αποδώσει διαφορετικό ΦΠΑ αν είχε ενοίκιο 800 και προμήθεια στην τράπεζα 0;
Ρε, τι μαλακίες λες; Ο ΦΠΑ δεν είναι ένα προκαθορισμένο νούμερο, είναι ποσοστιαίος φόρος. Ισχύει ακριβώς το ίδιο που ισχύει για το κόστος. Από την στιγμή που ο πελάτης πληρώνει την τελική τιμή, πληρώνει τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και το κόστος του προϊόντος.
Το ξέρω ότι δεν σ' αρέσει σαν συμπέρασμα, αλλά έτσι είναι. Ή θα πεις ότι το κόστος και ο ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος τον πληρώνει η επιχείρηση ή ότι τα πληρώνει όλα αυτά ο πελάτης. Δεν υπάρχει αυτή η μαλακία που λέτε που ξεχωρίζετε τον ΦΠΑ λες και είναι κάποιο στάνταρ ποσό που το προσθέτεις στο τέλος σαν καπάκι στην τιμή.
Όταν υπολογίζεις την τιμή πώλησης, υπολογίζεις ένα ποσοστιαίο κέρδος επί το κόστος αγοράς. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται και ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ.
Λες ανοησίες. Πες μου αν θέλεις στο παράδειγμα που έφερα, πόσος είναι ο ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει ο σύμβουλος επιχειρήσεων και πόσο σταθερό είναι το ποσοστό κέρδους του.
Το παράδειγμά σου είναι βλακώδες. Δεν έχουν καμμιά σχέση τα έξοδα της επιχείρησης με την συζήτηση. Για το κόστος των πωληθέντων μιλάμε. Αγοράζω κάτι, κάνει 1 ευρώ + 24 λεπτά ΦΠΑ και το πουλάω με ποσοστό 40% επί του κόστους, που περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματός μου για να βγάλω 31% μεικτό κέρδος προ διαχειριστικών, λογιστικών και λοιπών εξόδων. Ο πελάτης πληρώνει 1,74, που περιλαμβάνει τον ΦΠΑ, που θα αποδώσω στο κράτος, τον φόρο εισοδήματος, που θα αποδώσω στο κράτος και το κόστος του προϊόντος που θα αποδώσω στον προμηθευτή μου (το αν το έχω ήδη πληρώσει ή όχι είναι αδιάφορο, θα μπορούσα να το πάρω με πίστωση).
Άρα ο πελάτης έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος της επιχείρησής μου και το κόστος των πωληθέντων προϊόντων (ή υπηρεσιών).
Όλα πακέτο είναι. Ή θα πεις ότι οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν για τα προϊόντα και υπηρεσίες που πουλάνε ούτε για τον φόρο εισοδήματος, αφού λες ότι δεν πληρώνουν για τον ΦΠΑ, ή θα πεις ότι όλα αυτά τα πληρώνει η επιχείρηση.
Διάλεξε ένα απ' τα δύο. Και τα δυο σωστά είναι από διαφορετικές φιλοσοφικές θεωρήσεις.
Αλλά αυτό που λες εσύ και οι άλλοι βασιβούζουκοι, ότι τον ΦΠΑ τον πληρώνει ο πελάτης και όχι η επιχείρηση αλλά το κόστος πωληθέντων και τον φόρο εισοδήματος τον πληρώνει η επιχείρηση δεν βγάζει κανένα νόημα.