hellegennes έγραψε: 07 Ιουν 2024, 12:43
Καραμελίτσα έγραψε: 07 Ιουν 2024, 12:22
hellegennes έγραψε: 07 Ιουν 2024, 12:19
Εγώ που δεν είμαι μαθηματικά αναλφάβητος θα σου πω ότι η Καραμελίτσα λέει βλακείες. Η πολιτική άποψη μιας πλατφόρμας, όπως ενός κόμματος, δεν έχει τιμές που ανήκουν στο σύνολο των φυσικών αριθμών (Ν), έχει τιμές που ανήκουν στο σύνολο των ακεραίων (Ζ). Αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα των απόψεών τους μπορεί να είναι αρνητικό
για κάθε κόμμα. Η ψήφος όμως είναι θετική, σημαίνει συγκατάθεση, δεν μπορεί να πάρει αρνητικές τιμές.
Αποχή λοιπόν, μαθηματικά, σημαίνει η απόρριψη όλων των κομμάτων που ο ψηφοφόρος αθροίζει τις απόψεις τους ως μικρότερες του μηδενός (0).
Φυσικά υπάρχει η φιλοσοφική άποψη της ψήφου που λέει ότι το μη χείρον βέλτιστον, οπότε από δυο κόμματα με αρνητικό άθροισμα επιλέγεις αυτό που είναι πιο κοντά στο 0, αλλά πραγματικά βρίσκω αυτήν την άποψη βδελυγματική. Όχι, δεν προτιμώ να φάω ένα κιλό σκατά αντί για δύο κιλά και να λέω, εντάξει μωρέ, καλύτερα να φάω 1 κιλό σκατά, αυτό θα επιλέξω.
Έλεος. Η απόσταση μεταξύ οποιωνδήποτε πραγμάτων είναι πάντα θετικός αριθμός.
Καταρχήν δεν ισχύει αυτό. Ούτε στην ΘτΣ ισχύει ούτε στην μιγαδική ανάλυση και υπάρχουν και κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις που δεν ισχύει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Στον ευκλείδειο χώρο, η απόσταση δυο ακεραίων είναι πάντα θετική, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί μια χαρά να είναι αρνητικό. Ψήφος σημαίνει endorsement, που σημαίνει θετική τιμή. Αλλά ένα κόμμα με -40 και ένα κόμμα με -20 είναι αμφότερα αρνητικά, όσο κι αν έχουν απόσταση +20.
Αν στο ερώτημα "τι προτιμάς, να έρθει κάποιος να σου κλέψει 40 ευρώ ή κάποιος άλλος να σου κλέψει 20 ευρώ;" απαντάς "τον δεύτερο, που θα μου κλέψει 20 ευρώ" και όχι "κανέναν", είσαι άξιος της μοίρας σου. Το πρόβλημα είναι ότι επηρεάζεις εμάς τους υπόλοιπους.
Πρόσεξε, αν προσωπικά θεωρείς ότι αυτό που ψηφίζεις έχει θετικό πρόσημο απόψεων, δεν είναι πρόβλημα. Εσύ πιστεύεις ότι θα βελτιωθεί κάτι, έστω και ελάχιστα. Μπράβο σου. Πρόβλημα είναι όταν και ο ίδιος θεωρείς ότι δεν θα βελτιωθεί κάτι και τους ψηφίζεις έτσι κι αλλιώς.
Μάλιστα. Δηλαδή για σένα οι επιλογές είναι 2: ή είναι κάποιος φουλ σύμφωνος με ένα κόμμα, έναν χώρο γενικότερα και πάει και ψηφίζει (ευλογημένος και δικαιολογημένος) ή δεν έχει βρει τίποτα έστω κοντά στις θέσεις του ανάμεσα σε τόσες δεκάδες κόμματα και απέχει (επίσης δικαιολογημένος). Οποιοσδήποτε είναι κάπου ανάμεσα, ή πάει και ψηφίζει τέλος πάντων ό,τι είναι πιο κοντά σ' αυτό που πιστεύει (ή προσδοκά) είναι για κρέμασμα, επειδή "επηρεάζει εσάς τους υπόλοιπους". Όπου "εσείς οι υπόλοιποι" είστε όσοι δεν μπορείτε να βρείτε ένα κόμμα έστω σχετικά "καλό", να πάτε να το ψηφίσετε.
Μήτσε, καλά κάνεις κι έχεις την άποψή σου για το θέμα, δεν λέω και κάνε ό,τι γουστάρεις. Αλλά αν πιστεύεις ότι το κούνημα του δαχτύλου είναι κακιά πρακτική, μην κάνεις κι εσύ το ίδιο και μάλιστα ακόμα πιο έντονα.
Επίσης, πάρε σε κάποια στιγμή μια απόφαση για το ποιος είναι ο λόγος που δεν πας να ψηφίσεις. Δεν έχεις βρει κάποιον να σε εκφράζει 100%; Δεν θες να λείψεις για 2-3 ώρες από την θαλπωρή του μαγαζιού σου που περνάς σούπερ-ντούπερ; Δεν γουστάρεις να πληρώνεις βενζίνη για να εκλέγεις λαμόγια; Τι απ' όλα;
(ναι, ξέρω... πολιτικό θέμα κλπ, αλλά το OP ακόμα έχει σχόλιό μου και στα άλλα που είπα απέφυγες να απαντήσεις, οπότε...)