Σελίδα 4 από 23

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 17:36
από Niki
Τώρα θα σας πω δύο κολπάκια.
Όταν πήγα σήμερα για αμπελόφυλλα έκοψα πιο πολλά έκανα 500 ντολμαδάκια σήμερα και έχω και άλλα τόσα σε ένα πλαστικό δοχείο που τους έβαλα ξινό με νερό και αλάτι.
Το ξινό πρέπει να είναι σε σκόνη και κάθε λίτρο αλατόνερου θέλει ένα κουταλάκι του γλυκού ξινό.
Δηλαδή βράζουμε τα φύλλα τα κρυώνουμε τα βάζουμε στο πλαστικό δοχείο και μετά αλατόνερο με ξινό να τα σκεπάζει με αυτόν τον τρόπο αν τα έχεις και έξω από το ψυγείο διατηρούνται πάνω από μήνα.
Θα μου πεις γιατί όχι στην κατάψυξη .
Για δύο λόγους έτσι τα έχω ίσια έτοιμα για τύλιγμα σε σειρές και δεύτερον έτσι δεν σπάνε.
Το δεύτερο είναι η χτεσινή σαλάτα.
Σαλάτα όταν σερβίρουμε κανονίζουμε να είναι σε σαλατιέρα έτσι με το κουτάλι της σαλάτας βάζει ο καθένας στο πιάτο του όταν έχουμε καλεσμένους.

Αν μείνει σαλάτα που αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές κάνουμε κάποια πράγματα και δεν πετάμε τίποτα.

Θα σας τα γράψω σε λίγο αναλυτικά.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 17:55
από Niki
Ο σκελετός των περισσότερων σαλτσών είναι σκόρδο, κρεμμύδι , λίγο ελαιόλαδο ,ντομάτα τριμμένη , μυρωδικά π.χ βασιλικό , δυόσμος, και ξύδι.
Τί έχει από αυτά μία χωριάτικη.
Μία χωριάτικη έχει όλα τα συστατικά της σάλτσας εκτός από το σκόρδο αλλά έχει επι πλέον αγγουράκι και πιπεριές.
Τί κάνουμε.
Σουρώνουμε όλη την σαλάτα κρατάμε το λαδόξυδο και τα λαχανικά χώρια.
Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας.
Βγάζουμε αυτά που δεν ανήκουν στην σάλτσα.
Τα αγγουράκια και τις πιπεριές.
Τίς πιπεριές τις βάζουμε απευθείας στην κατάψυξη στο σακουλάκι που βάζουμε τις πιπεριές.
Τα αγγουράκια τα βράζουμε με ξύδι σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζουμε στο βάζο με τα αγγουράκια τουρσί που έχουμε φτιάξει.(θα πώ πως το φτιάχνουμε κάποια μέρα)
Τωρα έχουμε τα υλικά όλα όσα μπαίνουν σε μία σάλτσα.
Κοιτάμε οπτικά λίγες οι ντομάτες προσθέτουμε ντομάτα όλες μαζί στο πολυκόφτη και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε κρεμμύδι τα παίρνουμε όλα μαζί και τα ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη.
Δεν βάζουμε μυρωδικά εμέις φτιάχνουμε τον σκελετό.
Βάζουμε ένα τηγανάκι σωτάρουμε σκόρδο ,λίγο πελτέ το κρεμμύδι ρίχνουμε την ντομάτα που πολτοποιήσαμε ρίχνουμε το λαδόξυδο της σαλάτας και αφήνουμε να γίνει σάλτσα.
Δεν χρειάζεται να την γευτούμε τώρα στο αλάτι και αν χρειάζεται ζάχαρη αυτό θα το κάνουμε με το ζέσταμα και τα μυρωδικά.
Είπαμε φτιάχνουμε μια ουδέτερη σάλτσα.
Μετά την βάζουμε σε ένα βαζάκι (δεν χρειάζεται να την σφραγίσετε αεροστεγώς) απλά την βάζετε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι με μία κουταλιά ελαιόλαδο από πάνω.
Διατηρείται τουλάχιστον για 15 μέρες στο ψυγείο στην συντήρηση φτάνει να την καλύπτει το λάδι.
Με τα κατάλληλα μυρωδικά στο ζέσταμα έχετε μία σάλτσα για μακαρόνια ή για πίτσα.
Παράλληλα έχετε πιπεριές στην κατάψυξη πάντα και έχετε και αγγουράκι τουρσί πάντα.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:02
από Niki
the comet the course the tail έγραψε: 15 Μάιος 2020, 13:18
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 12:45
Παράλληλα μας έμεινε μία χωριάτικη σαλάτα από χτες θα σας δείξω και για αυτήν τι κάνω.
αν είχε κρεμμύδι μέσα και δεν το αφαίρεσες εγκαίρως, θεωρώ πως θα βρώμισε λίγο. :102:
Δεν θέλω να την φάω ξανά σαν σαλάτα αλλά να την κάνω σάλτσα.
Αντιθέτως δεν θα χρειαστώ ζωμό λαχανικών γιατί όλα τα λαχανικά έβγαλαν πολύτιμα ζουμιά μέσα.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:08
από Αγις
Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:10
από Niki
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:08 Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:17
από Αγις
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:08 Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
:smt005: :smt005: :smt005:
το γελιο για τις πανσετες - εμαθα τις καλες τις σπιτικες τις αποπανω τις ακριβες ...


ρωταω επειδη εφτιαξες 500 ντολμαδακια κολυμβητικα πατ κιουτ+ 500 καβατζα

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:18
από Niki
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:17
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:08 Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
:smt005: :smt005: :smt005:
το γελιο για τις πανσετες - εμαθα τις καλες τις σπιτικες τις αποπανω τις ακριβες ...


ρωταω επειδη εφτιαξες 500 ντολμαδακια κολυμβητικα πατ κιουτ+ 500 καβατζα
Ε τί είναι 1000 αμπελόφυλλα ? Το κόψιμο η κούραση ή το βράσιμο?

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:20
από Cavaliere
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:08 Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
Το παλικάρι νηστικό θα μείνει; Ή ακόμα δεν βλέπεστε;

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:21
από Niki
Cavaliere έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:20
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:08 Niki
απορια
ποσους καλεσμενους θα εχεις για μεσημεριανο ;
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
Το παλικάρι νηστικό θα μείνει; Ή ακόμα δεν βλέπεστε;
Τελευταία ερώτηση που απαντώ επί προσωπικού ερωτήσεις θα απαντώ μόνο για την μαγειρική.
Ο αρραβωνιαστικός μου σπουδάζει τελειώνει φέτος κάνει διδακτορικό στο εξωτερικό.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:22
από Cavaliere
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:21
Cavaliere έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:20
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
Το παλικάρι νηστικό θα μείνει; Ή ακόμα δεν βλέπεστε;
Τελευταία ερώτηση που απαντώ επί προσωπικού ερωτήσεις θα απαντώ μόνο για την μαγειρική.
Ο αρραβωνιαστικός μου σπουδάζει τελειώνει φέτος κάνει διδακτορικό στο εξωτερικό.
Ωραία, η ώρα η καλή, μπράβο.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:23
από Αγις
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:18
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:17
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:10
Αν και είπα να μην σου απαντώ γιατί το παίζεις ξερόλας και συνέχεια ειρωνεύεσαι από τον καιρό που σε έπιασα λάθος με τις πανσέτες.
Θα σου γράψω τρεις εμείς και δύο καλεσμένοι τα πεθερικά μου γιατί ρωτάς;
Για να δούμε τι θα γράψεις.
:smt005: :smt005: :smt005:
το γελιο για τις πανσετες - εμαθα τις καλες τις σπιτικες τις αποπανω τις ακριβες ...


ρωταω επειδη εφτιαξες 500 ντολμαδακια κολυμβητικα πατ κιουτ+ 500 καβατζα
Ε τί είναι 1000 αμπελόφυλλα ? Το κόψιμο η κούραση ή το βράσιμο?
αμπελοφυλλα ;
διαβασα αυτο που εγραψες κ τρομαξα - λεω θα επεστρεψε ο αγαθος γιγαντας φαγανοταναλιας

''έκανα 500 ντολμαδάκια σήμερα και έχω και άλλα τόσα σε ένα πλαστικό δοχείο που τους έβαλα ξινό με νερό και αλάτι.''

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:24
από Cavaliere
Ερώτηση: Πώς συντηρούμε τα ντολμαδάκια; Στο λάδι;

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:25
από Niki
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:23
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:18
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:17

:smt005: :smt005: :smt005:
το γελιο για τις πανσετες - εμαθα τις καλες τις σπιτικες τις αποπανω τις ακριβες ...


ρωταω επειδη εφτιαξες 500 ντολμαδακια κολυμβητικα πατ κιουτ+ 500 καβατζα
Ε τί είναι 1000 αμπελόφυλλα ? Το κόψιμο η κούραση ή το βράσιμο?
αμπελοφυλλα ;
διαβασα αυτο που εγραψες κ τρομαξα - λεω θα επεστρεψε ο αγαθος γιγαντας φαγανοταναλιας

''έκανα 500 ντολμαδάκια σήμερα και έχω και άλλα τόσα σε ένα πλαστικό δοχείο που τους έβαλα ξινό με νερό και αλάτι.''
Άλλα τόσα αμπελόφυλλα.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:28
από Niki
Cavaliere έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:24 Ερώτηση: Πώς συντηρούμε τα ντολμαδάκια; Στο λάδι;
Πάλι με το ξινό αν θέλεις να τα συντηρήσεις πολλές μέρες αλλά τα κάνει λίγο ξινά.
Δηλαδή τα καλύπτεις με την σάλτσα τους βάζεις λάδι να τα καλύψει και προσθέτεις ξινό σε σκόνη.
Μετά τα βάζεις συντήρηση.
Το ξινό δεν το ρίχνεις έτσι σκέτο κρατάς λίγο από το λάδι που θα βάλεις και το διαλύεις μέσα σε αυτό μετά το ρίχνεις μέσα στο δοχείο με τα ντολμαδάκια.

Υ.Γ
Όμως πάλι θέλουν ψυγείο.

Re: Μαγειρική και οικονομία.

Δημοσιεύτηκε: 15 Μάιος 2020, 18:31
από Αγις
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:25
Αγις έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:23
Niki έγραψε: 15 Μάιος 2020, 18:18

Ε τί είναι 1000 αμπελόφυλλα ? Το κόψιμο η κούραση ή το βράσιμο?
αμπελοφυλλα ;
διαβασα αυτο που εγραψες κ τρομαξα - λεω θα επεστρεψε ο αγαθος γιγαντας φαγανοταναλιας

''έκανα 500 ντολμαδάκια σήμερα και έχω και άλλα τόσα σε ένα πλαστικό δοχείο που τους έβαλα ξινό με νερό και αλάτι.''
Άλλα τόσα αμπελόφυλλα.
παλι με μπερδευεις
προετοιμασες 500 αμπελοφυλλα κ ειχες αλλα 500 αμπελοφυλλα κανατζα ;
εφτιαξες 500 ντολμαδακια κ εχεις 500 αμπελοφυλλα καβατζα ;