Καλά, μην διαχωρίζεις και τόσο την επιρροή από την επιδραστικότητα, γιατί αφ' ενός αυτό ακριβώς κάνει ένας επιδραστικός, δηλαδή σε επηρεάζει αφ' ετέρου δε κι εσύ το χρησιμοποιείς σε άλλα ποστς σου εδώ (και λογικά, γιατί ισχύει).hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 14:27Ναι, βρε, δεν είναι λάθος να πεις ότι πλέον δεν έχει επιρροή πάνω σου, είναι λάθος όμως να πεις ότι δεν είναι επιδραστικός, γιατί γλωσσολογικά αυτό αναφέρεται σε τετελεσμένο γεγονός. Μπορείς να πεις "πλέον δεν έχει κάτι να μου δώσει ο Χ" ή "δεν έχει επιρροή πάνω μου πλέον", αλλά μην ξεχνάμε ότι η λέξη "επιδραστικός" είναι μεταφραστικό δάνειο, δεν προκύπτει από το ρήμα "επιδρώ". Επιδραστικός είναι αυτός που έχει αφήσει το στίγμα του σε κάτι, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Δηλώνει μια πάγια ιδιότητα, όπως ο βιασμένος, ο ορφανός, ο σημαδεμένος, ο Έλληνας. Δεν είναι κάποιος μη μόνιμος χαρακτηρισμός, όπως ο αγχώδης, ο περαστικός, ο όμορφος, ο λεπτός.Isildur έγραψε: 03 Οκτ 2024, 12:25Σου ξανάπα και πιο πάνω, ότι δεν θεωρώ πως έχεις άδικο σ' αυτό που λες, με τον τρόπο του το λες (παύλα περιορίζεις) δηλαδή. Όντως, για άτομα που επηρεάζουν πολύ κόσμο ή κάποιες γενικότερες έννοιες και πεδία, όπως πχ τον κινηματογράφο που ανέφερες, τις επιστήμες, τη λογοτεχνία κλπ κλπ, είναι σημαντικό να εξετάζουμε το συνολικό τους έργο ή έστω τι έχουν προσφέρει σε κάποια στιγμή της ζωής/καριέρας τους και τι αποτύπωμα έχουν αφήσει. Και εκεί, ναι, το λέμε έτσι όπως το αναφέρεις κι εσύ. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Όμηρος πέθανε πριν κοντά 3.000 χρόνια, ούτε αν στα γεράματά του είχε πχ ξεκουτιάνει και δεν ένιωθε να βάλει δυο αράδες στη σειρά. Ή, άλλο παράδειγμα, δεν εξετάζουμε το γεγονός ότι ο Ντόιλ από κάποια φάση της ζωής του κατάντησε ένας βαρεμένος ψέκας που έβλεπε νεράιδες και ξωτικά, η επιδραστικότητά του στους μετέπειτα συγγραφείς του λογοτεχνικού του είδους παραμένει ανεξίτηλη.hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 02:50
Δεν είναι γραμματικό το θέμα, νοηματικό είναι. Η επίδραση είναι τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ότι π.χ. η Τζούλι Άντριους είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ. Πλέον δεν παίζει, αλλά δεν έχει χάσει τον τίτλο επειδή σταμάτησε να εμφανίζεται. Ε, όταν πεθάνει το ρήμα θα γίνει "ήταν".
Το πόσο σε επηρεάζει όμως εσένα προσωπικά κάποιος είτε σ' ένα site ανταλλαγής απόψεων, είτε στο κοντινό σου περιβάλλον το θεωρώ λίγο διαφορετικό. Ναι, πάλι μπορείς να πεις ότι πχ ο τάδε δάσκαλός σου σε επηρέασε όταν ήσουν ξέρω 'γω 10 χρονών και ναι, φυσικά και αυτή η επιρροή μπορεί να σε ακολουθεί ακόμα και δεν διαγράφεται. Αλλά νομίζω πως δεν είναι καθόλου λάθος να πεις ότι τώρα πια δεν επιδρά καθόλου πάνω σου αυτός, για τους Χ ή Ψ λόγους.
Κατά τ' άλλα, είπαμε. Είναι θέμα ερμηνείας. Εσύ θεωρείς ότι είναι "μόνιμος" χαρακτηρισμός κι ότι ισχύει ακόμα και για κάποιον που σού έδωσε την θέση του στο λεωφορείο μια φορά πριν 18 χρόνια και που δεν τον ξανάδες ποτέ στη ζωή σου (που, θα ξαναπώ ότι ισχύει μόνο αν μιλάμε για συνολική δράση/προσφορά/έργο κλπ) εγώ λέω ότι δεν θεωρώ λάθος να πεις ότι κάποιος έπαψε πλέον να σε επηρεάζει, άρα δεν λειτουργεί επιδραστικά (πλέον), άρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι πια επιδραστικός πάνω σου.
Κύκλους κάνουμε (πάλι)...