!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πιο επιδραστικοί χρήστες του phorum

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Re: Πιο επιδραστικοί χρήστες του phorum

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur »

hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 14:27
Isildur έγραψε: 03 Οκτ 2024, 12:25
hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 02:50

Δεν είναι γραμματικό το θέμα, νοηματικό είναι. Η επίδραση είναι τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ότι π.χ. η Τζούλι Άντριους είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς του παλιού Χόλιγουντ. Πλέον δεν παίζει, αλλά δεν έχει χάσει τον τίτλο επειδή σταμάτησε να εμφανίζεται. Ε, όταν πεθάνει το ρήμα θα γίνει "ήταν".
Σου ξανάπα και πιο πάνω, ότι δεν θεωρώ πως έχεις άδικο σ' αυτό που λες, με τον τρόπο του το λες (παύλα περιορίζεις) δηλαδή. Όντως, για άτομα που επηρεάζουν πολύ κόσμο ή κάποιες γενικότερες έννοιες και πεδία, όπως πχ τον κινηματογράφο που ανέφερες, τις επιστήμες, τη λογοτεχνία κλπ κλπ, είναι σημαντικό να εξετάζουμε το συνολικό τους έργο ή έστω τι έχουν προσφέρει σε κάποια στιγμή της ζωής/καριέρας τους και τι αποτύπωμα έχουν αφήσει. Και εκεί, ναι, το λέμε έτσι όπως το αναφέρεις κι εσύ. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Όμηρος πέθανε πριν κοντά 3.000 χρόνια, ούτε αν στα γεράματά του είχε πχ ξεκουτιάνει και δεν ένιωθε να βάλει δυο αράδες στη σειρά. Ή, άλλο παράδειγμα, δεν εξετάζουμε το γεγονός ότι ο Ντόιλ από κάποια φάση της ζωής του κατάντησε ένας βαρεμένος ψέκας που έβλεπε νεράιδες και ξωτικά, η επιδραστικότητά του στους μετέπειτα συγγραφείς του λογοτεχνικού του είδους παραμένει ανεξίτηλη.

Το πόσο σε επηρεάζει όμως εσένα προσωπικά κάποιος είτε σ' ένα site ανταλλαγής απόψεων, είτε στο κοντινό σου περιβάλλον το θεωρώ λίγο διαφορετικό. Ναι, πάλι μπορείς να πεις ότι πχ ο τάδε δάσκαλός σου σε επηρέασε όταν ήσουν ξέρω 'γω 10 χρονών και ναι, φυσικά και αυτή η επιρροή μπορεί να σε ακολουθεί ακόμα και δεν διαγράφεται. Αλλά νομίζω πως δεν είναι καθόλου λάθος να πεις ότι τώρα πια δεν επιδρά καθόλου πάνω σου αυτός, για τους Χ ή Ψ λόγους.
Ναι, βρε, δεν είναι λάθος να πεις ότι πλέον δεν έχει επιρροή πάνω σου, είναι λάθος όμως να πεις ότι δεν είναι επιδραστικός, γιατί γλωσσολογικά αυτό αναφέρεται σε τετελεσμένο γεγονός. Μπορείς να πεις "πλέον δεν έχει κάτι να μου δώσει ο Χ" ή "δεν έχει επιρροή πάνω μου πλέον", αλλά μην ξεχνάμε ότι η λέξη "επιδραστικός" είναι μεταφραστικό δάνειο, δεν προκύπτει από το ρήμα "επιδρώ". Επιδραστικός είναι αυτός που έχει αφήσει το στίγμα του σε κάτι, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Δηλώνει μια πάγια ιδιότητα, όπως ο βιασμένος, ο ορφανός, ο σημαδεμένος, ο Έλληνας. Δεν είναι κάποιος μη μόνιμος χαρακτηρισμός, όπως ο αγχώδης, ο περαστικός, ο όμορφος, ο λεπτός.
Καλά, μην διαχωρίζεις και τόσο την επιρροή από την επιδραστικότητα, γιατί αφ' ενός αυτό ακριβώς κάνει ένας επιδραστικός, δηλαδή σε επηρεάζει αφ' ετέρου δε κι εσύ το χρησιμοποιείς σε άλλα ποστς σου εδώ (και λογικά, γιατί ισχύει).

Κατά τ' άλλα, είπαμε. Είναι θέμα ερμηνείας. Εσύ θεωρείς ότι είναι "μόνιμος" χαρακτηρισμός κι ότι ισχύει ακόμα και για κάποιον που σού έδωσε την θέση του στο λεωφορείο μια φορά πριν 18 χρόνια και που δεν τον ξανάδες ποτέ στη ζωή σου (που, θα ξαναπώ ότι ισχύει μόνο αν μιλάμε για συνολική δράση/προσφορά/έργο κλπ) εγώ λέω ότι δεν θεωρώ λάθος να πεις ότι κάποιος έπαψε πλέον να σε επηρεάζει, άρα δεν λειτουργεί επιδραστικά (πλέον), άρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι πια επιδραστικός πάνω σου.

Κύκλους κάνουμε (πάλι)...
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 12:29 Καλά, μην διαχωρίζεις και τόσο την επιρροή από την επιδραστικότητα, γιατί αφ' ενός αυτό ακριβώς κάνει ένας επιδραστικός, δηλαδή σε επηρεάζει αφ' ετέρου δε κι εσύ το χρησιμοποιείς σε άλλα ποστς σου εδώ (και λογικά, γιατί ισχύει).
Δεν κατάλαβα τι θες να πεις εδώ. Διαχωρίζω την επιρροή από την επιδραστικότητα γιατί είναι διαφορετικά πράγματα. Κάποιος που ασκεί επιρροή πάνω σου δεν είναι influential, είναι influencer. Δεν είναι διαχρονικός χαρακτηρισμός, είναι πάντα παροντικός. Η επιρροή είναι σημασιολογικό δάνειο*, το ίδιο και η λέξη επήρεια. Η ελληνική λέξη είναι επίδραση και σημαίνει κάτι που έχει συμβεί, όχι κάτι που συμβαίνει (γι' αυτό βρίσκεται αυτό το "επί" εκεί).
Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 12:29 Κατά τ' άλλα, είπαμε. Είναι θέμα ερμηνείας. Εσύ θεωρείς ότι είναι "μόνιμος" χαρακτηρισμός κι ότι ισχύει ακόμα και για κάποιον που σού έδωσε την θέση του στο λεωφορείο μια φορά πριν 18 χρόνια και που δεν τον ξανάδες ποτέ στη ζωή σου (που, θα ξαναπώ ότι ισχύει μόνο αν μιλάμε για συνολική δράση/προσφορά/έργο κλπ) εγώ λέω ότι δεν θεωρώ λάθος να πεις ότι κάποιος έπαψε πλέον να σε επηρεάζει, άρα δεν λειτουργεί επιδραστικά (πλέον), άρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι πια επιδραστικός πάνω σου.

Ναι, αλλά οι λέξεις έχουν συγκεκριμένο ορισμό, δεν είναι φρούτα για να δηλώνει ο καθένας την προτίμησή του. Η λέξη είναι αγγλική και σημαίνει αυτόν που είχε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μετρήσιμη επίδραση σε κάτι (στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην πολιτική, στην ηθική, στην θρησκεία, στον τρόπο σκέψης των επόμενων γενεών, κτλ). Άλλο influential και άλλο influencer. Επιδραστικός είναι το πρώτο και είναι μόνιμος χαρακτηρισμός. Η ελληνική λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο*.

* Σημασιολογικό δάνειο και μεταφραστικό δάνειο είναι ξέχωρα πράγματα. Το πρώτο αφορά λέξη που υπάρχει στο λεξιλόγιο αλλά αποκτά νέα σημασία από σύνδεση με ξένη λέξη, άρα δανειζόμαστε την έννοια και την δίνουμε σε υπάρχουσα λέξη (σ' αυτήν την περίπτωση γαλλικό influence>επιρροή), ενώ το δεύτερο είναι νέα λέξη του λεξιλογίου που προκύπτει από μορφολογική μετάφραση ξένης λέξης (σ' αυτήν την περίπτωση influential>επιδραστικός). Αυτή η λέξη δηλαδή δεν υπήρχε πριν στο λεξιλόγιο αλλά σχηματίστηκε από ελληνική ρίζα (επίδραση).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Συμφωνώ με τον Isildur.

Στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, η επιρροή και η επιδραστικότητα από το χ ή ψ άτομο, ουσιαστικώς είναι οι ίδιες έννοιες. Μπορεί η "επιδραστικότητα" να εκλαμβάνεται ως κάτι πιο δυναμικό που εκφράζεται με δράση/αντίδραση αλλά επιδραστικός μπορεί να είναι κάποιος που προκαλεί ένα χ συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό) χωρίς αυτό το συναίσθημα ή αξιολόγηση της χ ή ψ θέσης να εκδηλώνεται άμεσα.

Τα υπόλοιπα είναι σημειολογικές αναλύσεις.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 04 Οκτ 2024, 13:12, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Isildur

hellegennes έγραψε: 04 Οκτ 2024, 12:53
Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 12:29 Καλά, μην διαχωρίζεις και τόσο την επιρροή από την επιδραστικότητα, γιατί αφ' ενός αυτό ακριβώς κάνει ένας επιδραστικός, δηλαδή σε επηρεάζει αφ' ετέρου δε κι εσύ το χρησιμοποιείς σε άλλα ποστς σου εδώ (και λογικά, γιατί ισχύει).
Δεν κατάλαβα τι θες να πεις εδώ. Διαχωρίζω την επιρροή από την επιδραστικότητα γιατί είναι διαφορετικά πράγματα. Κάποιος που ασκεί επιρροή πάνω σου δεν είναι influential, είναι influencer. Δεν είναι διαχρονικός χαρακτηρισμός, είναι πάντα παροντικός. Η επιρροή είναι σημασιολογικό δάνειο*, το ίδιο και η λέξη επήρεια. Η ελληνική λέξη είναι επίδραση και σημαίνει κάτι που έχει συμβεί, όχι κάτι που συμβαίνει (γι' αυτό βρίσκεται αυτό το "επί" εκεί).
hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 18:26 Επιδραστικός όσον αφορά το άτομό σου (γιατί αυτό είναι το θέμα του νήματος) είναι κάποιος που έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι.
:102:

Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 12:29 Κατά τ' άλλα, είπαμε. Είναι θέμα ερμηνείας. Εσύ θεωρείς ότι είναι "μόνιμος" χαρακτηρισμός κι ότι ισχύει ακόμα και για κάποιον που σού έδωσε την θέση του στο λεωφορείο μια φορά πριν 18 χρόνια και που δεν τον ξανάδες ποτέ στη ζωή σου (που, θα ξαναπώ ότι ισχύει μόνο αν μιλάμε για συνολική δράση/προσφορά/έργο κλπ) εγώ λέω ότι δεν θεωρώ λάθος να πεις ότι κάποιος έπαψε πλέον να σε επηρεάζει, άρα δεν λειτουργεί επιδραστικά (πλέον), άρα μπορείς να πεις ότι δεν είναι πια επιδραστικός πάνω σου.

Ναι, αλλά οι λέξεις έχουν συγκεκριμένο ορισμό, δεν είναι φρούτα για να δηλώνει ο καθένας την προτίμησή του. Η λέξη είναι αγγλική και σημαίνει αυτόν που είχε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μετρήσιμη επίδραση σε κάτι (στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην πολιτική, στην ηθική, στην θρησκεία, στον τρόπο σκέψης των επόμενων γενεών, κτλ). Άλλο influential και άλλο influencer. Επιδραστικός είναι το πρώτο και είναι μόνιμος χαρακτηρισμός. Η ελληνική λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο*.
Άρα, είναι και γραμματικό το θέμα και όχι απλώς νοηματικό;

Και επειδή το κουράσαμε λίγο και κάνουμε κύκλους όπως είπα, να πω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ αυτό που λες, αν μού δείξεις κάπου, κάποιον ορισμό είτε από ελληνικό λεξικό ή από αγγλικό με τον ορίτζιναλ όρο που δανειστήκαμε, που να λέει αυτό που λες εδώ. Ότι δηλαδή "η λέξη επιδραστικός σημαίνει αυτόν που είχε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μετρήσιμη επίδραση σε κάτι". Ειλικρινά σού το λέω, ούτε κόντρα σού πάω ούτε σε ειρωνεύομαι ούτε τίποτα (και το ξες αυτό, φαντάζομαι). Αν ισχύει, θα έχω μάθει κάτι ακόμα, τόσο απλά. Όσο όμως το πράμα παραμένει σε επίπεδο ερμηνείας από τον καθένα μας, θα μού επιτρέψεις να έχω την άποψη που είπα πιο πάνω.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ των ρημάτων "επιδρώ" και "επηρεάζω".
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Isildur

ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:14 Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ των ρημάτων "επιδρώ" και "επηρεάζω".
Πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ή, έστω, ότι τις χρησιμοποιούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (άσχετα τι λέει το λεξικό, αν λέει κάτι άλλο δηλαδή, δεν το 'ψαξα).

Ααααν θα ήθελα να κάνω, ως άσχετος (το δηλώνω), έναν διαχωρισμό από την γκλάβα μου, θα έλεγα ότι το "επιδρώ" λειτουργεί πάντα ενεργητικά λόγω "δράσης", ενώ το "επηρεάζω" μπορεί να λειτουργεί με διάφορους τρόπους, ακόμα και ακούσια. Λέω εγώ τώρα, έτσι; Μην το πάρεις και στα σοβαρά, σκέψη της στιγμής ήταν.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:10
hellegennes έγραψε: 03 Οκτ 2024, 18:26 Επιδραστικός όσον αφορά το άτομό σου (γιατί αυτό είναι το θέμα του νήματος) είναι κάποιος που έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι.
Α, αυτό εννοείς. Ε, ναι, αφού χρησιμοποιώ παρελθόν εδώ. Αυτήν την λέξη θα χρησιμοποίησω γιατί μιλάμε για ανθρώπους. Είναι λίγο αφύσικο στα ελληνικά να πεις "έχει επιδράσει πάνω σου". Συνήθως αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούμε για άψυχα πράγματα και για καταστάσεις. Χρησιμοποιείται και για άτομα αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχει φυσικότητα στα ελληνικά.

Πρόσεξε όμως πως λέω "έχει επηρεάσει" όχι "επηρεάζει". Είναι μια αλλαγή που έχει συμβεί πάνω σου. Δεν μιλάω για ενέργεια που συμβαίνει αυτήν την στιγμή.
Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:10 Άρα, είναι και γραμματικό το θέμα και όχι απλώς νοηματικό;

Και επειδή το κουράσαμε λίγο και κάνουμε κύκλους όπως είπα, να πω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ αυτό που λες, αν μού δείξεις κάπου, κάποιον ορισμό είτε από ελληνικό λεξικό ή από αγγλικό με τον ορίτζιναλ όρο που δανειστήκαμε, που να λέει αυτό που λες εδώ. Ότι δηλαδή "η λέξη επιδραστικός σημαίνει αυτόν που είχε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μετρήσιμη επίδραση σε κάτι". Ειλικρινά σού το λέω, ούτε κόντρα σού πάω ούτε σε ειρωνεύομαι ούτε τίποτα (και το ξες αυτό, φαντάζομαι). Αν ισχύει, θα έχω μάθει κάτι ακόμα, τόσο απλά. Όσο όμως το πράμα παραμένει σε επίπεδο ερμηνείας από τον καθένα μας, θα μού επιτρέψεις να έχω την άποψη που είπα πιο πάνω.
Φυσικά θα σου επιτρέψω. Τι είμαι, δικτάτορας απόψεων; Απλά διαφωνούμε. Σε ελληνικό λεξικό δεν υπάρχει απ' όσο ξέρω. Είναι πολύ πρόσφατο δάνειο. Σε αγγλικά λεξικά θα βρεις πάνω από μια ερμηνεία γιατί σημαίνει δύο κύρια πράγματα (ισχυρός και επιδραστικός). Influential politician μπορεί να ειπωθεί για άτομο με μεγάλη ισχύ. Π.χ. influential ήταν η Μέρκελ στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:20
ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:14 Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ των ρημάτων "επιδρώ" και "επηρεάζω".
Πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ή, έστω, ότι τις χρησιμοποιούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (άσχετα τι λέει το λεξικό, αν λέει κάτι άλλο δηλαδή, δεν το 'ψαξα).

Ααααν θα ήθελα να κάνω, ως άσχετος (το δηλώνω), έναν διαχωρισμό από την γκλάβα μου, θα έλεγα ότι το "επιδρώ" λειτουργεί πάντα ενεργητικά λόγω "δράσης", ενώ το "επηρεάζω" μπορεί να λειτουργεί με διάφορους τρόπους, ακόμα και ακούσια. Λέω εγώ τώρα, έτσι; Μην το πάρεις και στα σοβαρά, σκέψη της στιγμής ήταν.
Το έχω ήδη αναφέρει, μάλλον δεν το διάβασες. :P
ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:08 Συμφωνώ με τον Isildur.

Στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, η επιρροή και η επιδραστικότητα από το χ ή ψ άτομο, ουσιαστικώς είναι οι ίδιες έννοιες. Μπορεί η "επιδραστικότητα" να εκλαμβάνεται ως κάτι πιο δυναμικό που εκφράζεται με δράση/αντίδραση αλλά επιδραστικός μπορεί να είναι κάποιος που προκαλεί ένα χ συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό) χωρίς αυτό το συναίσθημα ή αξιολόγηση της χ ή ψ θέσης να εκδηλώνεται άμεσα.

Γιατί στο συγκεκριμένο θέμα η επιδραστικότητα αφορά καθαρά σε απόψεις και όχι χημικές αναλύσεις.

Οκ, χέλης είναι αυτός και μπορεί να ισχυρισθεί ότι ακόμη οι απόψεις προκαλούν συναισθήματα, που είναι αποτέλεσμα χημικών εγκεφαλικών διεργασιών και ντιλι ντίλι το καντήλι... :P
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Καταρχήν δεν μιλάμε για τα ρήματα εδώ. Νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας. Επιδρώ και επηρεάζω είναι συνώνυμες αλλά συνήθως το ένα χρησιμοποιείται για άψυχα πράγματα και το άλλο για έμψυχα. Συνήθως.

Ακριβώς το ίδιο πράγμα δεν σημαίνουν. Όταν λες "προσπαθώ να τον επηρεάσω" είναι νομίζω γλωσσικό παράπτωμα να το μετατρέψεις σε "προσπαθώ να επιδράσω πάνω του". Δεν λειτουργεί αυτό στα ελληνικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

επιδρω - αμεσο - δραστικο
επηρεαζω εμμεσο - κυμαινομενο
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Αγις έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:33
Το "επηρεάζομαι" τί είναι;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για την επιδραστικότητα ή επιρροή περσόνων του πχόρουμ.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Isildur

hellegennes έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:26
Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:10

Α, αυτό εννοείς. Ε, ναι, αφού χρησιμοποιώ παρελθόν εδώ. Αυτήν την λέξη θα χρησιμοποίησω γιατί μιλάμε για ανθρώπους. Είναι λίγο αφύσικο στα ελληνικά να πεις "έχει επιδράσει πάνω σου". Συνήθως αυτό το ρήμα το χρησιμοποιούμε για άψυχα πράγματα και για καταστάσεις. Χρησιμοποιείται και για άτομα αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχει φυσικότητα στα ελληνικά.

Πρόσεξε όμως πως λέω "έχει επηρεάσει" όχι "επηρεάζει". Είναι μια αλλαγή που έχει συμβεί πάνω σου. Δεν μιλάω για ενέργεια που συμβαίνει αυτήν την στιγμή.
Α, ΟΚ. Άρα είναι φρούτα τελικά και διαλέγουμε ποια μας αρέσουν και σε ποια περίπτωση, θενκς. :lol: :smt047

hellegennes έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:26
Isildur έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:10 Άρα, είναι και γραμματικό το θέμα και όχι απλώς νοηματικό;

Φυσικά θα σου επιτρέψω. Τι είμαι, δικτάτορας απόψεων; Απλά διαφωνούμε. Σε ελληνικό λεξικό δεν υπάρχει απ' όσο ξέρω. Είναι πολύ πρόσφατο δάνειο. Σε αγγλικά λεξικά θα βρεις πάνω από μια ερμηνεία γιατί σημαίνει δύο κύρια πράγματα (ισχυρός και επιδραστικός). Influential politician μπορεί να ειπωθεί για άτομο με μεγάλη ισχύ. Π.χ. influential ήταν η Μέρκελ στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεκτόν. Άρα, παραμένουμε στις επάλξεις και ανταλλάσσουμε ερμηνείες, αλληλοεπιδρώντας. :003:
Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:37
Αγις έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:33
Το "επηρεάζομαι" τί είναι;
απο ασθενες εως ισχυρο
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Άβαταρ μέλους
Isildur

ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:30

Το έχω ήδη αναφέρει, μάλλον δεν το διάβασες. :P
ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Οκτ 2024, 13:08 Συμφωνώ με τον Isildur.

Γιατί στο συγκεκριμένο θέμα η επιδραστικότητα αφορά καθαρά σε απόψεις και όχι χημικές αναλύσεις.

Οκ, χέλης είναι αυτός και μπορεί να ισχυρισθεί ότι ακόμη οι απόψεις προκαλούν συναισθήματα, που είναι αποτέλεσμα χημικών εγκεφαλικών διεργασιών και ντιλι ντίλι το καντήλι... :P
Ναι, έχεις δίκιο, μού διέφυγε αυτό το ποστ σου μεταξύ ανταλλαγής σχολίων (μου) με τον Χέλη. :smt023

Είδα μόνο το επόμενό σου.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”