ΟΚ, αλλά το fuel pass το πήρες ή πηγαινοέρχεσαι με τα ΜΜΜ σαν κάνας πλεμπαίος;Πρετεντέρης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 22:27Δεν έχω ανάγκη να το κάνω. Εσυ πάλι δεν ξέρω.Ναύτης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 20:12Καλά. Κάνε τώρα αίτηση στο market pass μπας και πάρεις κάνα 10ευρω για να φας το σουσάμι απ' το κουλούρι.Πρετεντέρης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:37
Έπρεπε να εμείνει στο Όχι ο Τσιπρας, να έψαχνες για φαγητό στους κάδους.
Σε κάθε περίπτωση, πες ευχαριστώ στην Αγια ΕΕ που εριξε τις τιμές του αερίου και σου έδωσε ισχυρό νόμισμα που δεν πρόκειται να γίνει κωλοχαρτο σαν τη δραχμουλα, οπου οδηγούσε ο Μπαρουφακης σου. Επισης, στον Κυριάκο που έχει δώσει ένα σκασμό δισ απο τις επιδόσεις της οικονομίας.
Η εμμονή σου να υποστηρίζεις τον απατεώνα Μπαρουφακη που πήρε το χρυσο βατομουρο για τη χειρότερη διαπραγμάτευση του 2015 δειχνει ότι είσαι το χειρότερο είδος σανοφάγου, του Οχιτζη. Αυτή η εμμονή είναι ακόμα πιο κωμική, γιατί ο Μπαρουφακης σου είχε βγάλει τα ευρουλάκια του έξω, ενώ εσύ ο φουκαράς στηνοσουν για το 60αρι στην ουρά.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Σε καλή μεριά.
Re: Σε καλή μεριά.
- hellegennes
Για να μην δίνονται εντυπώσεις, έτσι ήταν και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. Δεν γεννηθήκαμε χθες, στην δεκαετία του '80 γεννηθήκαμε. Άλλωστε μια ματιά σε ταινίες της εποχής αρκεί για επιβεβαίωση.ST48410 έγραψε: 27 Φεβ 2023, 04:08να βάλουμε όμως μερικές παραμέτρους στην συζήτηση γιατί οι εποχές δεν είναι συγκρίσιμεςhellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 02:59 Χρειάζονται ή όχι, σίγουρα το πρώτο που χρειάζεσαι είναι το φαγητό. Αν δεν έχεις φαγητό δεν έχεις ούτε υπολογιστές ούτε τίποτα. Όχι δηλαδή ότι αξιοποιήσαμε ποτέ αυτά τα δυνητικά που λες, γιατί είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, την κατανάλωση και την ναυτιλία. Ούτε χώρα τεχνολογίας είμαστε ούτε βιομηχανίας ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Κανείς δε απ' αυτούς τους τομείς δεν επωφελήθηκε από το ότι μπορείς να πάρεις πιο εύκολα ipad και τέσλα.
Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αυτήν την στιγμή βιώνουμε μια απίστευτη κρίση εισοδήματος, που όμοιά της δεν είχαμε ζήσει ποτέ στην ζωή μας και δεν είμαστε ούτε σε πόλεμο ούτε σε κάποια έκτακτη κατάσταση, όπως ισχυρίζεσαι. Δεν έχει απολύτως καμμιά σχέση με τον πληθωρισμό της δραχμής, όποιος το λέει αυτό ή δεν θυμάται καθόλου καλά ή απλά είναι delusional.
* Την δεκαετία του 80 έπεφτε πολύ χρήμα στην αγορά από τα δανεικά. Σε τέτοιο βαθμό και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ξαναγίνει αυτό σήμερα.
* Υπήρχαν δουλειές. Δεν σου άρεσε κάτι; Πήγαινες αλλού. Με τίποτα δεν υπήρχε η σημερινή αίσθηση ότι μπορεί να μείνεις άνεργος και να αργήσεις να ξαναβρείς εργασία. Ότι πρέπει να υποκύπτεις στις απαιτήσεις κακών εργοδοτών κλπ
* Υπήρχαν ακόμα βιοτεχνίες. Λευκά είδη, ρούχα, παπούτσια. Για τα βασικά που χρειάζονταν για την επιβίωση δεν χρειαζόσουν τόσες εισαγωγές
* Αν βάλεις οποιονδήποτε νέο θεωρεί σήμερα ότι ζορίζεται, να ζήσει με τις ανέσεις μιας μέσης οικογένειας των 80, θα πάθει κατάθλιψη. 'Όχι κινητό, ασπρόμαυρη τηλεόραση που την κρατούσες 10-20 χρόνια, εισαγόμενα τρόφιμα σχετικά λίγα, ρούχα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, ελάχιστο χαρτζιλίκι για βόλτες, όχημα σπάνια, πολύ λιγότερα είδη προσωπικής περιποίησης.
ΥΓ. Θα φανεί αστείο στους νεώτερους αλλά σπάνια βρίσκαμε να αγοράσουμε μπανάνες![]()
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποιος συγκρίνει τον τωρινό πληθωρισμό με τον πληθωρισμό της δραχμής, δεν ξέρει τι συγκρίνει.Πρετεντέρης έγραψε: 27 Φεβ 2023, 08:25Δηλαδή, θα προτιμούσες με τον τωρινό πληθωρισμό να είχες δραχμή;hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 03:19Σαν πραγματιστής μιλάω. Με καθαρούς, σκληρούς αριθμούς. Η πτώση του πληθωρισμού από την δεκαετία του '80 ως σήμερα αντανακλά κυρίως την πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες. Ούτε στα τρόφιμα ούτε στα βιομηχανικά αγαθά. Έτσι, για να τελειώνουμε και μ' αυτήν την ιστορία.
Μπορείς να ισχυριστείς ότι η συναλλαγματική διαφορά θα έκανε μακροπρόθεσμα πιο απλησίαστα τα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά, αλλά κι αυτό μια υπόθεση είναι.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Λες ε.
Φαντάσου να ήταν και κανένα έμμισθο νουδομπότ ε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
- Πρετεντέρης
- Phorum.gr user: Φωτιά στα τόπια
Μα δε με ενδιαφέρει να συγκρίνω. Η συνεχώς υποτιμώμενη δραχμή του 2023 θα είχε ακόμα πιο μικρή αγοραστική δύναμη σε σχέση με το ευρώ κατά το ποσοστό της υποτιμησης. Άρα, πληθωρισμός 15% στα τρόφιμα με ευρώ πολύ προτιμοτερος από πληθωρισμό τουλάχιστον ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, με υποτιμημενη δραχμή. Με αλλα λογια πληθωρισμος και αγοραστικη δυναμηΤουρκιας. Αυτό είναι που αποφεύγεις να απαντήσεις.hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 12:26Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποιος συγκρίνει τον τωρινό πληθωρισμό με τον πληθωρισμό της δραχμής, δεν ξέρει τι συγκρίνει.Πρετεντέρης έγραψε: 27 Φεβ 2023, 08:25Δηλαδή, θα προτιμούσες με τον τωρινό πληθωρισμό να είχες δραχμή;hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 03:19
Σαν πραγματιστής μιλάω. Με καθαρούς, σκληρούς αριθμούς. Η πτώση του πληθωρισμού από την δεκαετία του '80 ως σήμερα αντανακλά κυρίως την πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες. Ούτε στα τρόφιμα ούτε στα βιομηχανικά αγαθά. Έτσι, για να τελειώνουμε και μ' αυτήν την ιστορία.
Μπορείς να ισχυριστείς ότι η συναλλαγματική διαφορά θα έκανε μακροπρόθεσμα πιο απλησίαστα τα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά, αλλά κι αυτό μια υπόθεση είναι.
Ζήτω ο Μπαρτζωκισμός!
- Πρετεντέρης
- Phorum.gr user: Φωτιά στα τόπια
Ρε συ, ούτε συτό το έχω ανάγκη. Το ίδιο και ο Μπαρουφας σου.Ναύτης έγραψε: 27 Φεβ 2023, 09:52ΟΚ, αλλά το fuel pass το πήρες ή πηγαινοέρχεσαι με τα ΜΜΜ σαν κάνας πλεμπαίος;Πρετεντέρης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 22:27Δεν έχω ανάγκη να το κάνω. Εσυ πάλι δεν ξέρω.Ναύτης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 20:12
Καλά. Κάνε τώρα αίτηση στο market pass μπας και πάρεις κάνα 10ευρω για να φας το σουσάμι απ' το κουλούρι.
Σε κάθε περίπτωση, πες ευχαριστώ στην Αγια ΕΕ που εριξε τις τιμές του αερίου και σου έδωσε ισχυρό νόμισμα που δεν πρόκειται να γίνει κωλοχαρτο σαν τη δραχμουλα, οπου οδηγούσε ο Μπαρουφακης σου. Επισης, στον Κυριάκο που έχει δώσει ένα σκασμό δισ απο τις επιδόσεις της οικονομίας.
Η εμμονή σου να υποστηρίζεις τον απατεώνα Μπαρουφακη που πήρε το χρυσο βατομουρο για τη χειρότερη διαπραγμάτευση του 2015 δειχνει ότι είσαι το χειρότερο είδος σανοφάγου, του Οχιτζη. Αυτή η εμμονή είναι ακόμα πιο κωμική, γιατί ο Μπαρουφακης σου είχε βγάλει τα ευρουλάκια του έξω, ενώ εσύ ο φουκαράς στηνοσουν για το 60αρι στην ουρά.
Ζήτω ο Μπαρτζωκισμός!
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Να πούμε και για το μαξιλάρι τότεΠρετεντέρης έγραψε: 26 Φεβ 2023, 22:27 ...Επισης, στον Κυριάκο που έχει δώσει ένα σκασμό δισ απο τις επιδόσεις της οικονομίας...
Τα λεφτά που μοιράζει ο Μητσοτάκης είναι της ΕΕ, σιγά μην τα δημιούργησε η ψοφοδεής ελληνική οικονομία.
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Οι μπανάνες είχαν ειδικό φόρο, γι' αυτό ήταν ακριβές.ST48410 έγραψε: 27 Φεβ 2023, 04:08να βάλουμε όμως μερικές παραμέτρους στην συζήτηση γιατί οι εποχές δεν είναι συγκρίσιμεςhellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 02:59 Χρειάζονται ή όχι, σίγουρα το πρώτο που χρειάζεσαι είναι το φαγητό. Αν δεν έχεις φαγητό δεν έχεις ούτε υπολογιστές ούτε τίποτα. Όχι δηλαδή ότι αξιοποιήσαμε ποτέ αυτά τα δυνητικά που λες, γιατί είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, την κατανάλωση και την ναυτιλία. Ούτε χώρα τεχνολογίας είμαστε ούτε βιομηχανίας ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Κανείς δε απ' αυτούς τους τομείς δεν επωφελήθηκε από το ότι μπορείς να πάρεις πιο εύκολα ipad και τέσλα.
Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αυτήν την στιγμή βιώνουμε μια απίστευτη κρίση εισοδήματος, που όμοιά της δεν είχαμε ζήσει ποτέ στην ζωή μας και δεν είμαστε ούτε σε πόλεμο ούτε σε κάποια έκτακτη κατάσταση, όπως ισχυρίζεσαι. Δεν έχει απολύτως καμμιά σχέση με τον πληθωρισμό της δραχμής, όποιος το λέει αυτό ή δεν θυμάται καθόλου καλά ή απλά είναι delusional.
* Την δεκαετία του 80 έπεφτε πολύ χρήμα στην αγορά από τα δανεικά. Σε τέτοιο βαθμό και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ξαναγίνει αυτό σήμερα.
* Υπήρχαν δουλειές. Δεν σου άρεσε κάτι; Πήγαινες αλλού. Με τίποτα δεν υπήρχε η σημερινή αίσθηση ότι μπορεί να μείνεις άνεργος και να αργήσεις να ξαναβρείς εργασία. Ότι πρέπει να υποκύπτεις στις απαιτήσεις κακών εργοδοτών κλπ
* Υπήρχαν ακόμα βιοτεχνίες. Λευκά είδη, ρούχα, παπούτσια. Για τα βασικά που χρειάζονταν για την επιβίωση δεν χρειαζόσουν τόσες εισαγωγές
* Αν βάλεις οποιονδήποτε νέο θεωρεί σήμερα ότι ζορίζεται, να ζήσει με τις ανέσεις μιας μέσης οικογένειας των 80, θα πάθει κατάθλιψη. 'Όχι κινητό, ασπρόμαυρη τηλεόραση που την κρατούσες 10-20 χρόνια, εισαγόμενα τρόφιμα σχετικά λίγα, ρούχα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, ελάχιστο χαρτζιλίκι για βόλτες, όχημα σπάνια, πολύ λιγότερα είδη προσωπικής περιποίησης.
ΥΓ. Θα φανεί αστείο στους νεώτερους αλλά σπάνια βρίσκαμε να αγοράσουμε μπανάνες![]()
- hellegennes
Δεν αποφεύγω να το απαντήσω, είναι μια ερώτηση που δεν απαντιέται. Δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η πορεία της δραχμής επί ευρωζώνης.Πρετεντέρης έγραψε: 27 Φεβ 2023, 13:01Μα δε με ενδιαφέρει να συγκρίνω. Η συνεχώς υποτιμώμενη δραχμή του 2023 θα είχε ακόμα πιο μικρή αγοραστική δύναμη σε σχέση με το ευρώ κατά το ποσοστό της υποτιμησης. Άρα, πληθωρισμός 15% στα τρόφιμα με ευρώ πολύ προτιμοτερος από πληθωρισμό τουλάχιστον ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, με υποτιμημενη δραχμή. Με αλλα λογια πληθωρισμος και αγοραστικη δυναμηΤουρκιας. Αυτό είναι που αποφεύγεις να απαντήσεις.hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 12:26Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποιος συγκρίνει τον τωρινό πληθωρισμό με τον πληθωρισμό της δραχμής, δεν ξέρει τι συγκρίνει.Πρετεντέρης έγραψε: 27 Φεβ 2023, 08:25
Δηλαδή, θα προτιμούσες με τον τωρινό πληθωρισμό να είχες δραχμή;
Επιπροσθέτως, ο πληθωρισμός είναι άσχετος με την εγγενή αγοραστική δυναμή του νομίσματος. Πληθωρισμός 15% με ευρώ είναι το ίδιο με πληθωρισμό 15% με μάρκα, ίδιος με 15% πληθωρισμό με δραχμή. Ο πληθωρισμός δεν εξαρτάται από το νόμισμα, όσο αφορά την νομισματική επίδραση εξαρτάται μόνο από τις ισοτιμίες = τα εισαγόμενα αγαθά. Ούτε αυτό μπορείς να το προβλέψεις, δηλαδή κατά πόσο θα είχαμε υποτίμηση της δραχμής έναντι των άλλων νομισμάτων το 2022.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Εμείς γεννηθήκαμε πιο πριν και είχαμε δει από τότε τις άλλες δυτικές (και μερικές ανατολικές) χώρες. Πολύ μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα και οι δύο από την μία και την άλλη πλευρά.hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 12:25Για να μην δίνονται εντυπώσεις, έτσι ήταν και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. Δεν γεννηθήκαμε χθες, στην δεκαετία του '80 γεννηθήκαμε. Άλλωστε μια ματιά σε ταινίες της εποχής αρκεί για επιβεβαίωση.ST48410 έγραψε: 27 Φεβ 2023, 04:08να βάλουμε όμως μερικές παραμέτρους στην συζήτηση γιατί οι εποχές δεν είναι συγκρίσιμεςhellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 02:59 Χρειάζονται ή όχι, σίγουρα το πρώτο που χρειάζεσαι είναι το φαγητό. Αν δεν έχεις φαγητό δεν έχεις ούτε υπολογιστές ούτε τίποτα. Όχι δηλαδή ότι αξιοποιήσαμε ποτέ αυτά τα δυνητικά που λες, γιατί είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, την κατανάλωση και την ναυτιλία. Ούτε χώρα τεχνολογίας είμαστε ούτε βιομηχανίας ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Κανείς δε απ' αυτούς τους τομείς δεν επωφελήθηκε από το ότι μπορείς να πάρεις πιο εύκολα ipad και τέσλα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 27 Φεβ 2023, 13:43, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
-
talaipwros
Το 1991 η διαφορα Δυσης - Ελλαδος ηταν αντιστοιχη της διαφορας Ελλαδος -Αλβανιας. Οσοι βγαιναμε εξω απο το χωριο μας το βλεπαμε καθαρα.ST48410 έγραψε: 27 Φεβ 2023, 04:08να βάλουμε όμως μερικές παραμέτρους στην συζήτηση γιατί οι εποχές δεν είναι συγκρίσιμεςhellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 02:59 Χρειάζονται ή όχι, σίγουρα το πρώτο που χρειάζεσαι είναι το φαγητό. Αν δεν έχεις φαγητό δεν έχεις ούτε υπολογιστές ούτε τίποτα. Όχι δηλαδή ότι αξιοποιήσαμε ποτέ αυτά τα δυνητικά που λες, γιατί είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, την κατανάλωση και την ναυτιλία. Ούτε χώρα τεχνολογίας είμαστε ούτε βιομηχανίας ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Κανείς δε απ' αυτούς τους τομείς δεν επωφελήθηκε από το ότι μπορείς να πάρεις πιο εύκολα ipad και τέσλα.
Εβγαινες απο το αεροδρομιο του Ελληνικου και πηγαινες Heathrow π.χ. Αλλος πλανητης
Και ναι και όχι. Εγώ μεγάλωσα με μεταχειρισμένα ρούχα που έστελναν τα ξαδέλφια από την Αμερική κι όχι το αντίθετο. Εδώ μπήκαν οι τηλεοράσεις μαζικά στα σπίτια με 1-2 δεκαετίες καθυστέρηση. Το αυτοκίνητο εκεί είναι κάτι που είχε κάθε οικογένεια και κάποιες είχαν παραπάνω από ένα. Εδώ αυτά ήρθαν μετά και όχι επειδή είχαμε δραχμή αλλά επειδή δανειζόμασταν χωρίς αύριο και τα δίναμε στα εκάστοτε δικά μας παιδιά.hellegennes έγραψε: 27 Φεβ 2023, 12:25 Για να μην δίνονται εντυπώσεις, έτσι ήταν και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. Δεν γεννηθήκαμε χθες, στην δεκαετία του '80 γεννηθήκαμε. Άλλωστε μια ματιά σε ταινίες της εποχής αρκεί για επιβεβαίωση.
Γενικά η αγορά οποιασδήποτε εισαγόμενης συσκευής ήταν κάτι σημαντικό για το σπίτι και την οικογένεια. Δεν ήταν όπως τώρα που τα κάθε πιτσιρίκι έχει αλλάξει 3-4 κινητά πριν καν ενηλικιωθεί. Με δραχμή αυτό θα ήταν εντελώς αδύνατο.
Δηλαδή το να έχεις δικό σου νόμισμα και υψηλότατο πληθωρισμό παρείχε κάποιες ευκολίες, αλλά τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων. Επίσης δεν υπήρχε η Κίνα στο χάρτη με ότι σήμανε αυτό για την σταδιακή κατάρρευση των βιοτεχνιών και της εγχώριας παραγωγής.
Θέλω να πω ότι η όλη συζήτηση του πως μπορεί να ήμασταν σήμερα με δικό μας νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό δεν μπορεί να βασιστεί στο πως ήμασταν τότε. Υπήρχε ένας τελείως διαφορετικός κόσμος τριγύρω. Και το παραπέτασμα βεβαίως βεβαίως.
Εγώ πήγα Αγγλία 10 χρόνια αργότερα και είχαν ήδη αρχίσει τα έργα για τους Ολυμπιακούς. Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα τέτοια διαφορά. Το δε μετρό τους μου άφησε πολύ κακή εντύπωση αλλά και οι σιδηρόδρομοί τους γενικότερα.talaipwros έγραψε: 27 Φεβ 2023, 13:40 Το 1991 η διαφορα Δυσης - Ελλαδος ηταν αντιστοιχη της διαφορας Ελλαδος -Αλβανιας. Οσοι βγαιναμε εξω απο το χωριο μας το βλεπαμε καθαρα.
Εβγαινες απο το αεροδρομιο του Ελληνικου και πηγαινες Heathrow π.χ. Αλλος πλανητης
-
πατησιωτης
- Phorum.gr user: πατησιωτης
ST48410 έγραψε: 27 Φεβ 2023, 14:30 Το δε μετρό τους μου άφησε πολύ κακή εντύπωση αλλά και οι σιδηρόδρομοί τους γενικότερα.
Είναι του 19ου αιώνα και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορείς να εκσυγχρονίσεις μια παλιά υποδομή.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση