Σελίδα 24 από 28
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 25 Μαρ 2025, 23:19
από Communio Sancta
ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:22
Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω το πόιντ της συζήτησης.
Στο να τεκμηριώσει ποιοι ξέρουν καλύτερα από τυριά;
Σοβαρά τώρα;
Καθόλου. Μονάχα που υπάρχει το αυτοκριτικό, έτσι το λέω, ρε παιδιά, έτσι το συνήθισα, από το είσαι άσχετος, εγώ τα ξέρω όλα καλύτερα και το λέω σωστά. Είναι γεγονός πως μεγάλωσα λέγοντας στην εφηβεία μου ένα σουβλάκι με γύρο. Τώρα λέω, ένα τυλιχτό με γύρο, ένα πιτόγυρο, μια πίτα-γύρο. Κι αν πω σουβλάκι με γύρο θα αναγνωρίσω πως είναι τοπικός ιδιωμτισμός ή όπως αλλιώς λέγεται. Όχι πως όσοι το θεωρούν
λάθος είναι μαλάκες.
Το ελατήριο να γράψω αυτό το αρχικό post ήταν ένα video πουθ έδειχνε έναν ταχυφαγοεστιάτορα
sic να δείχνει την παρασκευή ενός club sandwich και να λέει βάλε και κασέρι εννοώντας φέρα τυρί για toast. Θυμήθηκα κι εγώ τους Βόρειους συγγενείς μου που το λέγαν έτσι, αν και ο ξάδερφός μου που είναι ταβερνιάρης στον Βορρά πια τα λέει τα τυριά με τ΄όνομά τους, θεωρώ στην εποχή μας καγκουριά να λες κασέρι όλα τα κίτρινα τυριά. Αλλά ΟΚ, μπορεί να το λες και να λες
μάλιστα κύριε, θέλω να διατηρήσω την ντοπιολιαλιά μου. Πώς λέω εγώ μπολωναίζ από νοσταλγία για τις λουτροπόλεις και την Αιδηψό του 80. Κι όταν είμαι στην πλατεία του χωριού μου και πίνω μπίρες θα πω στον κυρ Παύλο, θείο, πιάσε και μια ποικιλία κασεράκια για να κατέβει το ρευστόν, δεν θα κάνω τον εκ Παρισίων. Αλλά να συζητάμε σοβαρά ότι όλα είναι κασέρια ενώ δεν είναι, είναι αυτισμός ή κάτι άλλο.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 00:47
από ΓΑΛΗ
Communio Sancta έγραψε: 25 Μαρ 2025, 23:19
ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:22
Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω το πόιντ της συζήτησης.
Στο να τεκμηριώσει ποιοι ξέρουν καλύτερα από τυριά;
Σοβαρά τώρα;
Καθόλου. Μονάχα που υπάρχει το αυτοκριτικό, έτσι το λέω, ρε παιδιά, έτσι το συνήθισα, από το είσαι άσχετος, εγώ τα ξέρω όλα καλύτερα και το λέω σωστά. Είναι γεγονός πως μεγάλωσα λέγοντας στην εφηβεία μου ένα σουβλάκι με γύρο. Τώρα λέω, ένα τυλιχτό με γύρο, ένα πιτόγυρο, μια πίτα-γύρο. Κι αν πω σουβλάκι με γύρο θα αναγνωρίσω πως είναι τοπικός ιδιωμτισμός ή όπως αλλιώς λέγεται. Όχι πως όσοι το θεωρούν
λάθος είναι μαλάκες.
Το ελατήριο να γράψω αυτό το αρχικό post ήταν ένα video πουθ έδειχνε έναν ταχυφαγοεστιάτορα
sic να δείχνει την παρασκευή ενός club sandwich και να λέει βάλε και κασέρι εννοώντας φέρα τυρί για toast. Θυμήθηκα κι εγώ τους Βόρειους συγγενείς μου που το λέγαν έτσι, αν και ο ξάδερφός μου που είναι ταβερνιάρης στον Βορρά πια τα λέει τα τυριά με τ΄όνομά τους, θεωρώ στην εποχή μας καγκουριά να λες κασέρι όλα τα κίτρινα τυριά. Αλλά ΟΚ, μπορεί να το λες και να λες
μάλιστα κύριε, θέλω να διατηρήσω την ντοπιολιαλιά μου. Πώς λέω εγώ μπολωναίζ από νοσταλγία για τις λουτροπόλεις και την Αιδηψό του 80. Κι όταν είμαι στην πλατεία του χωριού μου και πίνω μπίρες θα πω στον κυρ Παύλο, θείο, πιάσε και μια ποικιλία κασεράκια για να κατέβει το ρευστόν, δεν θα κάνω τον εκ Παρισίων. Αλλά να συζητάμε σοβαρά ότι όλα είναι κασέρια ενώ δεν είναι, είναι αυτισμός ή κάτι άλλο.
Πολύ μπλαμπλα για το τίποτα,
ζάχο μου.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 00:57
από ΓΑΛΗ
Από βλογημένα ή ανεβλαβή κασεροειδή στο πχόρουμ, άλλο τίποτα στην τελική.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 01:23
από hellegennes
Communio Sancta έγραψε: 25 Μαρ 2025, 23:19
Aλλά να συζητάμε σοβαρά ότι όλα είναι κασέρια ενώ δεν είναι, είναι αυτισμός ή κάτι άλλο.
Δεν συζητάμε σοβαρά. Λες μαλακίες, τις έχω καταρρίψει από την πρώτη σελίδα και γελοιοποιείσαι ως συνήθως επαναλαμβάνοντας σαν καθυστερημένος πράγματα που δεν ισχύουν.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 08:15
από Leporello
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 12:00
Saturn έγραψε: 22 Μαρ 2025, 11:52
Εμείς πάντως εις την πρωτεύουσα λέμε "κίτρινα τυριά"
Δεν πάμε βέβαια να ζητήσουμε να μας δώσουν κιτρινο τυρί αλλά γραβιερα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κτλ
Εγώ λέω, "πάω να πάρω τυριά" και ζητάω φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, και ό,τι άλλο. Σε καμία γλώσσα δεν είδα να λένε όλα τα κίτρινα τυριά ως ένα είδος.
Λάθος! Στα Σλαβομακεδόνικα (και νομίζω σε όλες τις σλαβικές γλώσσες γλώσσες των Βαλκανίων) τα άσπρα τυριά λέγονται сирење και τα κίτρινα кашкавал. Και τα δύο είναι και ονόματα συγκεκριμένων τύπων τυριών. Π.χ. η τυρόπιτα λέγεται бурек со сирење παρ'ό,τι δεν χρησιμοποιείται сирење αλλά урда, ένα άλλο είδος άσπρου τυριού.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 10:20
από Ασέβαστος
Beria έγραψε: 24 Μαρ 2025, 19:47
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 24 Μαρ 2025, 19:30
micmic έγραψε: 24 Μαρ 2025, 13:00
Δεν διάβασα τις προηγούμενες σελίδες αλλά είχα πάντα μια απορία: Τα μπλε τυριά που έχουν και λίγο υποκίτρινο μέσα ανήκουν στα κασέρια ή όχι;
.
Το αισθησιακό Μπλού Στείλτον εχει περισσό υποτέτοιο πουλές.....
.
[img]https://i.postimg.cc/4xM6h6Fy/Blue ... .jpg[/img]
Εν το μεταξί εχουν βγάλει και Καπνιστό Oak αλλα δε το φέρνουν οι ούστηδες.....
.
.
Αυτό το ζητάς ως
κασέρι με μούχλα στην νύφη του Θερμαϊκού;
κασερι μπλε.
κλινεται οπως και το πουτσες μπλε.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:01
από sys3x
Εμένανε πάντως το αγαπημένο μου είναι η παρμεζάνα.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:14
από Allah
taxalata xalasa έγραψε: 25 Μαρ 2025, 03:51
hellegennes έγραψε: 25 Μαρ 2025, 02:35
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 01:56
Λέει " αυτό που πιά λέμε Φέτα ".....γιατί οι παλιοί δεν έφτιαχναν τη σημερινή Φέτα.....
Και στην Κεφαλλονιά απότι θυμάμαι έγινε η 1η Τυροκομική Σχολή.....και φτιάχτηκε η σημερινή της μορφή.....
Αν πάντως η λέξη Φέτα δεν προυπήρχε σαν Ελληνική.....πιθανόν έχει δίκιο.....
Δεν έχει δίκιο γιατί η λέξη φέτα υπήρχε στο ελληνικό λεξιλόγιο από πολύ παλιότερα αλλά άρχισε να χρησιμοποιείται για το τυρί μόλις τον 19ο αιώνα και τέτοιο τυρί φτιάχνεται από την απώτερη αρχαιότητα. Ούτε νέα εφεύρεση είναι ούτε η λέξη φέτα εισήχθη στο λεξιλόγιο για να σημαίνει το τυρί.
Υπάρχει ελληνική λέξη που να αντιστοιχεί στην λέξη fetta / slice ?
"τυροπλακίδιον"
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:17
από Allah
taxalata xalasa έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:51
hellegennes έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:24
ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Μαρ 2025, 18:18
Υπάρχουν μαλακές και ημίσκληρες γραβιέρες.
Σκληρά τυριά είναι τα κεφαλοτύρια, μυζήθρες κλπ
Ό,τι μπορεί να παίξει και ως τριμμένο ή σε φέτες, θεωρείται ημίσκληρο.
Υπάρχουν γραβιέρες και κεφαλογραβιέρες που είναι πιο μαλακές στην υφή. Αυτό είναι θέμα ωρίμανσης. Ποτέ όμως δεν θεωρούνται ημίσκληρα τυριά, ανήκουν στα κατεξοχήν σκληρά τυριά.
Κασέρια λέμε τα ημίσκληρα τυριά. Το έχω γράψει ίσαμε 600 φορές.
το κεφαλοτύρι είναι κασέρι και δεν ειναι τυρί... κεφαλοκασέρι πρέπει να λέγεται...
η μυζήθρα είναι είδος τυριού. ανθότυρο...
Μέχρι να ωριμάσει και να αρχίσει να κιτρινίζει, τύπε. Μετά λέγεται ανθοκάσερο.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:22
από Zundapp
ειναι απλα θεμα ταυτισης
τα παλαια χρονια στα γνησια τα μπακαλικα, τα ορθοδοξα, οχι μινι μαρκετ τυπου Χελλεγενες που βρισκεις απο Γκοργκοτζολα μεχρι Αρχιδακια Βρυξελλων
το μονο που ειχες ως επιλογη ηταν το ΤΥΡΙ και το φτηνοτατο (τοτε) κασερι, το ιδιο και με τα αλλαντικα δυτικου τυπου
σαλαμι σκορδατο πιχι και ζαμπον τον πολτο Τουλιππ
ε, αυτα εμειναν
τι να κανουμε
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:29
από ΓΑΛΗ
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:22
ειναι απλα θεμα ταυτισης
τα παλαια χρονια στα γνησια τα μπακαλικα, τα ορθοδοξα, οχι μινι μαρκετ τυπου Χελλεγενες που βρισκεις απο Γκοργκοτζολα μεχρι Αρχιδακια Βρυξελλων
το μονο που ειχες ως επιλογη ηταν το ΤΥΡΙ και το φτηνοτατο (τοτε) κασερι, το ιδιο και με τα αλλαντικα δυτικου τυπου
σαλαμι σκορδατο πιχι και ζαμπον τον πολτο Τουλιππ
ε, αυτα εμειναν
τι να κανουμε
Όταν λες παλιά χρόνια τί εννοείς;
Και σε τί αναφέρεσαι; Σε πόλεις ή σε χωριά;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:37
από Zundapp
50-60
εγω που ειμαι 50ρης θυμαμαι στο χωριο, επι γλυκου ΠΑΣΟΚ, να λενε ζαμπονακι το Σβαν και το Τουλιππ (αφου ετσι εγραφε αποξω)
ρε μλκς εδω λεγαν Βισυ το μεταλλικο ξυνο νερο απο το Vichy
γενικα ξεκολνατε τον εγκεφαλο σας
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:53
από ΓΑΛΗ
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:37
50-60
εγω που ειμαι 50ρης θυμαμαι στο χωριο, επι γλυκου ΠΑΣΟΚ, να λενε ζαμπονακι το Σβαν και το Τουλιππ (αφου ετσι εγραφε αποξω)
ρε μλκς εδω λεγαν Βισυ το μεταλλικο ξυνο νερο απο το Vichy
γενικα ξεκολνατε τον εγκεφαλο σας
Καλά, επί γλυκού πασόκ έχω δει κι εγώ να τσακίζουν το σβαν ως μερακλίδικη αρχοντιά σε συμπλήρωμα για...σουτζουκάκια.
Οπότε ας αφήσουμε εκτός τη συγκεκριμένη γενιά, που έβλεπε ως κατιτίς ανώτερον ακόμη και αλεσμένες σκυλοτροφές όπως το σβαν.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:55
από Zundapp
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2025, 14:59
από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Zundapp έγραψε: 26 Μαρ 2025, 14:55
ναι αλλα τα λεγανε/τε ΖΑΜΠΟΝΑΚΙΑ
"ζαμπονάκι ζβαν" εμείς το λέγαμε, όχι σκέτο "ζαμπονάκι" (δεκαετία 1970, Πειραιάς)