Γιαννης- μελβουρνη έγραψε: 26 Φεβ 2025, 13:10Φίλε μου, καταλαβαίνω απόλυτα την οπτική σου.micmic έγραψε: 26 Φεβ 2025, 12:46 Δε νομίζω ότι υπάρχουν βιβλία που μου άλλαξαν την σκέψη. Το οποιοδήποτε βιβλίο συνετέλεσε φυσικά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά ακόμα και βιβλία που σε έκαναν να σκεφτείς διαφορετικά όταν τα διάβαζες, δε νομίζω ότι έχουν την δύναμη να σου αλλάξουν την σκέψη μακροπρόθεσμα. Σε αντίθεση πχ με μια σχέση (έστω και σύντομη), ένα ταξίδι, ένα ατύχημα κτλ, που για μένα αυτά έχουν την δυνατότητα να σε κάνουν όντως να σκεφτείς διαφορετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάντως παρόλο που παλιότερα είχα διαβάσει αρκετά φιλοσοφικά και λογοτεχνικά "στάνταρ", μετά από τόσα χρόνια περιέργως θεωρώ ότι το βιβλίο που είχε την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου ήταν "Ο Θαυμαστός Κόσμος των Ζώων" (η δεκάτομη εγκυκλοπαίδεια)Και αυτό το λέω απολύτως σοβαρά. Δηλαδή για να πάρουμε ένα μικρό μόνο κομμάτι, η εξιστόρηση της ζωής και του θανάτου των άγριων ζώων καθαρά περιγραφικά και επιστημονικά, από μόνη της μου έδωσε απαντήσεις που δεν τις έδωσαν φιλοσοφικά και λογοτεχνικά βιβλία.
Συμφωνώ ότι οι εμπειρίες της ζωής – μια σχέση, ένα ταξίδι, ένα ατύχημα – έχουν τη δύναμη να μας αλλάξουν βαθιά.
Τα βιβλία ίσως δεν μας μεταμορφώνουν ακαριαία, αλλά λειτουργούν αθροιστικά, διαμορφώνοντας τη σκέψη μας σταδιακά.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εσύ ο ίδιος τελικά επηρεάστηκες από ένα βιβλίο, και μάλιστα μια εγκυκλοπαίδεια για τα ζώα! Αυτό δείχνει πως η γνώση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε.
Άλλωστε, πολλά φιλοσοφικά βιβλία έχουν γραφτεί με την παρατήρηση της φύσης.
Τι ήταν αυτό που σε επηρέασε περισσότερο από το “Θαυμαστό Κόσμο των Ζώων”;
Πρώτα απ'όλα συνειδητοποιείς την τεράστια ποικιλία ζωής και μέσω κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ ζώων (πχ οδοντικών τύπων) αποκτάς μια πιο "πρακτική" αντίληψη της εξέλιξης, που σε κάνει να κατανοήσεις ότι ως άνθρωπος δεν είσαι και ιδιαίτερα μοναδικός, απλά το πιο "εξελιγμένο" (με καθαρά ανθρώπινα κριτήρια είδος). Από εκεί μπορείς να ασχοληθείς και περισσότερο με animal behavior, όπου μάλλον εκεί είναι το μεγαλύτερο σοκ, δηλαδή βλέπεις συμπεριφορές που τις θεωρούσες καθαρά ανθρώπινες να υπάρχουν ακόμα και σε μη-θηλαστικά. Δεν είναι μακριά και ένα πέρασμα από την παρασιτολογία, όπου βλέπεις πώς μια χρόνια παρασίτωση μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει τον χαρακτήρα του ανθρώπου, δηλαδή να μεταβάλλει αυτό το οποίο οι περισσότεροι θεωρούν το πιο σταθερό στοιχείο πάνω τους. Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον για όποιον θέλει να το ψάξει περαιτέρω, πχ ξέρατε ότι το εμβόλιο της γρίππης επηρεάζει την κοινωνικότητά σας ή ότι αν κάνετε fecal transplant για θεραπεία ενός γαστρεντερολογικού προβλήματος πιθανόν να αλλάξει δραματικά ο χαρακτήρας σας;
Μετά απ'αυτό, βλέποντας τον κύκλο της ζωής και το τί θεωρείται "επίτευγμα" για κάποιο ζώο, πώς αντιμετωπίζεται το κάθε ζώο από τους συντρόφους του σε όλα τα στάδια της ζωής του, τί έχει "σημασία" και τί όχι για διαφορετικές μορφές ζωής, παίρνεις μια εντελώς ξεχωριστή ιδέα για το "νόημα της ζωής" και για το τί και πώς αξίζει να "κυνηγήσεις" όσο ζεις. Δεν θα βγάλουν όλοι τα ίδια συμπεράσματα από την παρατήρηση της φύσης, αλλά πάντως κάτι σημαντικό πιστεύω πως θα πάρουν.
Ύστερα υπάρχουν και οι ζωές αυτών που ασχολήθηκαν με τη μελέτη των ζώων (ή και με το κυνήγι, που κάποτε δεν είχε πολύ μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο). Αυτές είναι από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που μπορεί κανείς να διαβάσει με βάση τα δικά μου κριτήρια (πχ Goodall, Fossey, Selous, Pretorius, van Lawick, Osa Johnson, Corbett και άπειροι άλλοι).
Και πολλά άλλα τέλος πάντων.