!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Στυλό ή στιλό,Ρωσσία ή Ρωσια

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Re: Στυλό ή στιλό,Ρωσσία ή Ρωσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:17
Thor1 έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:05
fagano3 έγραψε: 07 Απρ 2018, 15:29 Ερωτησεις.

1. Ποια ειναι η σωστη ορθογραφια σημερα.Στυλο ή στιλο.Ρωσσια ή Ρωσια;

2. Πως μπορουμε να ξερουμε ποια ειναι η σωστη ορθογραφια;Η μονη επιλογη ειναι η παρουσα σχολικη γραμματικη;Στην Γερμανια υπαρχει το duden και το ινστιτουτο που αποφασιζει για την γραμματικη,ορθογραφια.Στην Ισπανια υπαρχει η βασιλικη ακαδημια ΡΑΕ.Στην Ελλαδα ποιος αποφασιζει και που μπορουμε να το βρουμε στο ιντερνετ;Ξερω οτι υπαρχει η ακαδημια Αθηνων και το κεντρο ελληνικης γλωσσας αλλα ουτε εχω καταλαβει ποιος ειναι υπευθυνος για τι, οπως και δεν βρισκω μια επισημη σελιδα για την σωστη επισημη ορθογραφηση των λεξεων.

3.Το στυλο παρουσιαζεται ως ακλιτο προφανως επειδη ειναι ξενη λεξη.Ειναι ομως αυτο πραγματικο κριτηριο;Το στυλο εχει καταληξη που κλινεται στα ελληνικα.Π.χ. αυγο,αυγα.Αντιστοιχα εχουμε ξενες λεξεις π.χ. πολλες ιταλικες που κλινονται.Λεμε ολοι πηραμε δυο ζευγαρια μποτες.Δεν εχω ακουσει ποτε πηρα δυο ζευγαρια μποτα.Γιατι να λεμε δυο στυλο και οχι δυο στυλα τοτε;Μηπως τελικα το κριτηριο ειναι απλως να ειναι καινουρια ξενη λεξη;
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «ο στύλος».
http://glossaellinili.blogspot.gr/2010/ ... st_14.html
Και εμπιστεύεσαι για θέματα ορθογραφίας ένα blog που λέγεται glossaellinili; :lol:
Εδώ η ετυμολογία είναι προφανής οπότε δεν έχει σημασία πώς ονομάζεται το μπλογκ
Stylograph > Στυλογράφος
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

Thor1 έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:19 μα η λεξη ειναι αντιδανειο της ελληνικης.
Που διαφωνεις;
Δεν διαφωνώ, αντιδάνειο είναι (έστω και μέσω Τρικάλων αν και δεν το αναλύει το blog).
Απλά μου έκανε εντύπωση η ορθογραφία του ονόματος του blog, όταν το blog ασχολείται με... την ορθογραφία.

Edit: αυτό που λέει κι ο Μπέριας, από το αγγλικό Stylograph το πήραν οι Γάλλοι, από το λατινικό stylus, απ' το ελληνικό στύλος κλπ.

Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor »

ναι απ'το ελληνικο ''στύλος ''προερχεται.
Αλλα οπως λεει και το μπλογκ,αν μια ξενη λεξη υπαρχει για πολυ καιρο στη γλωσσα μας,δεν ειναι αδοκιμο να κλινεται.
Ας πουμε,οι καμερες.
Υπαρχουν δυο τροποι να αποδοθει ορθογραφικα μια ξενη λεξη,η οπτικη αντιγραφη,δηλαδη οσο πλησιεστερα γινεται,π.χ., το τραινο απ'το train και ο δευτερος τροπος η απλοποιηση,δηλαδη στο προηγουμενο παραδειγμα το τρενο.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Άβαταρ μέλους
shrike

Thor1 έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:39 ναι απ'το ελληνικο ''στύλος ''προερχεται.
Αλλα οπως λεει και το μπλογκ,αν μια ξενη λεξη υπαρχει για πολυ καιρο στη γλωσσα μας,δεν ειναι αδοκιμο να κλινεται.
Ας πουμε,οι καμερες.
Υπαρχουν δυο τροποι να αποδοθει ορθογραφικα μια ξενη λεξη,η οπτικη αντιγραφη,δηλαδη οσο πλησιεστερα γινεται,π.χ., το τραινο απ'το train και ο δευτερος τροπος η απλοποιηση,δηλαδη στο προηγουμενο παραδειγμα το τρενο.
Νομίζω ότι έχει να κάνει και με το κόλλημα που έχει ο καθένας. Εννοώ, πώς έχει συνηθίσει.

Εγώ, ας πούμε, έχω κολλήσει και γράφω κάποιες λέξεις όπως τις είχα μάθει 30 και 40 χρόνια πριν και ό,τι και να λένε οι κανόνες, δύσκολα αλλάζω την ορθογραφία τους. Για παράδειγμα, γράφω πάντα "τραίνο" ή "ντοκυμαντέρ" από εισαγόμενες λέξεις, ή "αυγό" και "κτίριο" από ελληνικές.

Σχετικά με τα αντιδάνεια τώρα και το κατά πόσο θα έπρεπε να γράφονται με τον πιο απλοποιημένο, δεν θα έγραφα ποτέ "μοτοσικλέτα" πχ.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Συγγνώμη, αλλά μ' αρέσει που όλοι συμφωνείτε ότι είναι αντιδάνειο, ενώ δεν υπάρχει καμμιά τέτοια απόδειξη. Η λέξη είναι από το λατινικό "stilus", το οποίο στις γλώσσες που το δανείστηκαν (αγγλικά, γαλλικά) πέρασε με ύψιλον (style, stylograph) από επίδραση του ελληνικού «στύλος». Όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν σχετίζονται (σε παλιότερες εποχές θεωρούνταν πιθανό να είναι δάνειο, όχι όμως πλέον).

Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για λέξη με κοινό ΠΙΕ πρόγονο, από όπου το ελληνικό στίξη/στίγμα/στίζω, που μοιάζει μακράν πιο λογικό, γιατί η αρχική λατινική λέξη αφορούσε γραφίδα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Thor

μπορει ναι,μπορει οχι.
Άβαταρ μέλους
Ηράκλειτος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηράκλειτος »

shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:28...Απλά μου έκανε εντύπωση η ορθογραφία του ονόματος του blog, όταν το blog ασχολείται με... την ορθογραφία...
Γω το κόβω για ψεκασμένο, http://glossaellinili.blogspot.gr/2017/ ... .html#more
shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:54Εγώ, ας πούμε, έχω κολλήσει και γράφω κάποιες λέξεις όπως τις είχα μάθει 30 και 40 χρόνια πριν...
Και βάλε...
Χου ρε παλιόγερε!
God.exe is missing. Universe will restart.
Άβαταρ μέλους
Thor

δεν αντιλεγω οτι φαινεται για ψεκασμενο,αλλα η συγκεκριμενη ερμηνεια που δινει για το στυλο,την εχω διαβασει κι αλλου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Thor1 έγραψε: 19 Απρ 2018, 15:51 μπορει ναι,μπορει οχι.
Τι είναι γλωσσικά πιο πιθανό; Να ονόμασαν οι Ρωμαίοι την γραφίδα από μια λέξη που σήμαινε «σκαλίζω/χαράζω/σημαδεύω» ή από μια λέξη που σήμαινε «κολόνα»;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Thor

κι η γραφιδα με κολονα μοιαζει.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Και με λουκάνικο μοιάζει εξίσου ή με πέος ή με οτιδήποτε έστω και αμυδρά κυλινδρικό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
shrike

hellegennes έγραψε: 19 Απρ 2018, 16:25 Και με λουκάνικο μοιάζει εξίσου ή με πέος ή με οτιδήποτε έστω και αμυδρά κυλινδρικό.
Ε, και; Όλα αυτά που λες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γραφίδες.
https://vimeo.com/158109128
Ηράκλειτος έγραψε: 19 Απρ 2018, 16:07
shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:28...Απλά μου έκανε εντύπωση η ορθογραφία του ονόματος του blog, όταν το blog ασχολείται με... την ορθογραφία...
Γω το κόβω για ψεκασμένο, http://glossaellinili.blogspot.gr/2017/ ... .html#more
shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:54Εγώ, ας πούμε, έχω κολλήσει και γράφω κάποιες λέξεις όπως τις είχα μάθει 30 και 40 χρόνια πριν...
Και βάλε...
Χου ρε παλιόγερε!
Σεβάσμιε, ντροπή! Παραφέρεσαι.

και με πατάς και 2-3 χρόνια, κωλόγερε

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

ποιος είσαι Shrike;
Φανερώσου
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
shrike

Beria έγραψε: 19 Απρ 2018, 21:07 ποιος είσαι Shrike;
Φανερώσου
Τι να φανερωθώ βρε Μπέρια; Λες και το κρύβω; :lol:

Αρκετοί απ' τα παλιά μέλη, ήδη με ξέρουν ή με κατάλαβαν. Ο Isildur είμαι (διόρθωση: ήμουν στο παλιό).
Από τους πιο νέους (στο παλιό, πάντα) με ξέρουν ελάχιστοι, αφού έμπαινα μια φορά κάθε μερικούς μήνες τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και δεν θεώρησα αναγκαίο να κάνω συστάσεις, ποιο θα ήταν το νόημα;

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

shrike έγραψε: 19 Απρ 2018, 21:13
Beria έγραψε: 19 Απρ 2018, 21:07 ποιος είσαι Shrike;
Φανερώσου
Τι να φανερωθώ βρε Μπέρια; Λες και το κρύβω; :lol:

Αρκετοί απ' τα παλιά μέλη, ήδη με ξέρουν ή με κατάλαβαν. Ο Isildur είμαι (διόρθωση: ήμουν στο παλιό).
Από τους πιο νέους (στο παλιό, πάντα) με ξέρουν ελάχιστοι, αφού έμπαινα μια φορά κάθε μερικούς μήνες τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και δεν θεώρησα αναγκαίο να κάνω συστάσεις, ποιο θα ήταν το νόημα;
Γειά σου Ισίλδουρα :wave:

μυρουδιά δεν είχα πάρει :oops:
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”