Εδώ δε ξέρεις τι μέρος του λόγου είναι το "ποιος". Σου είπα ότι τα άλλα που είπες τονίζονται όταν είναι ερωτηματικά γιατί προφανώς έχουν κι άλλες χρήσεις:
Το ποιος όταν είναι ερωτηματικό τονίζεται ή δεν τονίζεται;
Εδώ αναρωτιέσαι γιατί το μου τονίζεται ενώ δεν είναι ερωτηματικό:
Ο πατέρας μου, είπε να πάτε για μπάνιο.
Ο πατέρας μού είπε να πάτε για μπάνιο.
Το δεύτερο μου, δεν είναι ερωτηματικό.
Αφενός στο μονοτονικό που ισχύει δεν τονίζεται, συζητήσιμο το αν θα έπρεπε γιατί άμα πάμε τους κανόνες με τον ήχο θα είχαμε άλλο σύστημα, αλλά εσένα δε σ' ενδιαφέρει ο ήχος και μιλάγαμε για το τι ισχύει. Αφετέρου το "μου" δεν είναι σύνδεσμος δεν εισάγει κάτι. Σου είπα για δύο συνδέσμους που τονίζονται όταν είναι τέτοιοι κι εσύ επειδή είσαι βλαξ νόμιζες ότι κάθε λέξη για να τονιστεί πρέπει να είναι ερωτηματική. Το "ή" τονίζεται για ποαράδειγμα για διαφορετικούς λόγους για να τονίζει από το άρθρο. Το ότι του "που" τονίζεται όταν είναι ερωτηματικό δεν σημαίνει ότι γενικά οτιδήποτε πρέπει να είναι τέτοιο για να τονίζεται, παιδί μου. Για αυτό θα έπρεπε να διδασκόμαστε Λογική στο σχολείο. Βέβαια εσύ δε πήγες ούτως ή άλλως για αυτό δεν ήξερες ότι το "ποιος" είναι ερωτηματική αντωνυμία.
ritzeri έγραψε: 29 Δεκ 2018, 13:31
Επίσης να μας πεις γιατί τονίζεται το που στην παρακάτω εκφραση
"τον παίρνεις πού και πού. "
Και γιατί τονίζεται το πως όταν μπαίνει θαυμαστικό, πχ
" πώς βαριέμαι τους βλάκες!! "
Στο πρώτο, γιατί είναι κι αυτό στους κανόνες. Ισχύει για αυτή την έκφραση παγιωμένα, όπως και για το "πώς και πώς".
http://users.sch.gr/parantoniou/askisei ... 4ask16.htm
Το δεύτερο ακόμα ένα ρεσιτάλ βλακείας. Το "πως" στο "πώς βαριέμαι τους βλάκες
είναι ερωτηματικό στούρνε, δεν είναι ειδικός σύνδεσμος. Ξαναλέω αγόρι μου, Δημοτικό πήγες;
Πώς βαριέμαι τους βλάκες! =
Πόσο πολύ βαριέμαι τους βλάκες! Δε σημαίνει
Ότι βαριέμαι τους βλάκες.
Δε ξέρεις να κάνεις στοιχειώδη συντακτική ανάλυση.
Συνοψίζω: Πέρα από τις λογικές αρχές που αγνοείς, δε ξέρεις τι είναι η ερωτηματική αντωνυμία, δε μπορείς να ξεχωρίσεις ειδικό σύνδεσμο από ερωτηματικό επίρρημα, δε ξέρεις ποιο μέρος του λόγου είναι τι, δε ξέρεις στοιχειώδες συντακτικό και πας να μας κάνεις μαθήματα για τη γλώσσα.