hellegennes έγραψε: 17 Μάιος 2023, 23:10 Όταν βγάζει 400 δις η Apple αυτά μετράνε στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά καταφανέστατα δεν είναι στ' αλήθεια εισόδημα που μοιράζεται σε όλους τους Αμερικάνους.
Σε όλους όχι ασφαλώς, σε αυτούς που είχαν κάποιο ρόλο στις δραστηριότητες της Apple (είτε μιλάμε για εργαζομένους, είτε για εργολάβους, είτε για προμηθευτές) ή σε μετόχους (άμα μιλάμε για μερίσματα) μεγάλο μέρος αυτών των 400 δις καταλήγει ως εισόδημα ναι. Θα συμφωνήσω φυσικά ότι όλο το ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε ατομικό/οικογενειακό εισόδημα, αλλά πολύ μεγάλο μέρος του είναι όντως.
Εδώ έχει στοιχεία από την αμερικάνικη στατιστική υπηρεσία για τα πραγματικά εισοδήματα.
median annual earnings for those who worked full-time, year round, was $56,287.
Αυτός ο αριθμός από μόνος του δεν λέει απολύτως τίποτα. Οι πλήρους απασχόλησης (σκέτο, όχι year round) είναι περίπου το μισό εργατικό τους δυναμικό, δηλαδή αναβαθμίζεις βάναυσα το πραγματικό μέσο εισόδημα, που είναι περίπου 45.000 (με βάση τα ίδια στοιχεία) κι αυτό αφορά περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού, οι υπόλοιποι έχουν από λιγότερο ως 0 είσοδημα.
Ακόμα και το 45.000 πάντως είναι σίγουρα πολύ μα πολύ μακριά από τις 85.000 κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Συγγνώμη αλλά στις ΗΠΑ έχουν ξεκολιαστεί οι επιχειρήσεις να κάνουν αθρόες απολύσεις ενώ αρκετές εξ'αυτών χρεοκωπούν.
Δεν επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο σε μια χώρα από τέτοιους παράγοντες?
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 18 Μάιος 2023, 23:50
Συγγνώμη αλλά στις ΗΠΑ έχουν ξεκολιαστεί οι επιχειρήσεις να κάνουν αθρόες απολύσεις ενώ αρκετές εξ'αυτών χρεοκωπούν.
Αυτος ο ισχυρισμος θα μπορουσε πολυ ανετα να χαρακτηριστει ως biased και ως εκ τουτου προκαλει αντιπαραθεσεις.
Εσυ ο ιδιος εχεις σχεση με τα χρηματοοικονομικα η εχεις επαφες με ατομα που ζουν κι εργαζονται εκει;
AlienWay έγραψε: 16 Μάιος 2023, 16:29
Εχουν αντιληφθεί, ότι το χρήμα βγαίνει απ' οτιδήποτε έχει ζήτηση (*) . Επομένως αν βλέπουν ότι οι επαναστατικές ιδέες πουλάνε, αυτές θα πουλήσουν. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ΚΑΜΙΑ άλλη χώρα το ίδιο καλά και μαγκιά τους. Πουλάνε και εξάγουν την ίδια τους την αυτοκριτική πολλές φορές.
(*) Ο εν λόγω κανόνας μόνο τώρα τελευταία δεν εφαρμόζεται, με το κίνημα go broke.
Εχω γνωρίσει άνθρωπο που φαντάζεται τις ΗΠΑ όπως στα Χολιγουντιανά σενάρια. Αυτός, κάτι ταινίες τύπου V for Vendetta, ή Fight Club, τις θεωρεί "αριστερές" και δεν του αρέσουν.
Ομως πρόκειται για το άκρον άωτον της επιχειρηματικότητας. Και της ελευθερίας.
Ποιά ελευθερία όμως, έχεις δει το φορολογικό τους κώδικα; Είχα την ατυχία μια φορά, όπως τον άνοιξα έτσι τον έκλεισα LOL
μιλάμε εγκυκλοπαίδεια μπριτάνικα
έχουνε κανόνες για ταπανταόλα, πιό εύκολα ξεμπερδεύεις με την αρχαιολογία+ΙΚΑ+Τσμέδε παρά με την εφορία τους
Δεν εχω την παραμικρη ιδεα πως λειτουργει η εφορια στις ΗΠΑ αλλα αν δεν με απατα η μνημη μου ο αρχιγκανκστερ Αλ Καπονε αρχικα
συνεληφθη για φορολογικες παραβασεις κι αργα αργα αρχισε να ξετυλιγεται το κουβαρι της παρανομης δρασης του και μαλιστα ο ιδιος
εμφανιζοταν ως επιπλοποιος.
Αν βεβαια αυτα που γραφω ειναι λαθος μπορεις πολυ απλα να μου το επισημανεις.
Αυτος ο ισχυρισμος θα μπορουσε πολυ ανετα να χαρακτηριστει ως biased και ως εκ τουτου προκαλει αντιπαραθεσεις.
Εσυ ο ιδιος εχεις σχεση με τα χρηματοοικονομικα η εχεις επαφες με ατομα που ζουν κι εργαζονται εκει;
Επισης καλωσηρθες πισω.
Ευχαριστώ.
Δε νομίζω πως υπάρχει bias σε ότι αφορά γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα. Οι απολύσεις και οι χρεωκοπίες στις ΗΠΑ είναι υπαρκτές και
συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης.
Επισης καλωσηρθες πισω.
Ευχαριστώ.
Δε νομίζω πως υπάρχει bias σε ότι αφορά γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα. Οι απολύσεις και οι χρεωκοπίες στις ΗΠΑ είναι υπαρκτές και
Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της τράπεζας Silicon Valley Bank που κατέρρευσε η
έχουν ως σημείο εκκίνησης την παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε απο την κατάρρευση της
Lehmann Brothers;
Επισης καλωσηρθες πισω.
Ευχαριστώ.
Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της τράπεζας Silicon Valley Bank που κατέρρευσε η
έχουν ως σημείο εκκίνησης την παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε απο την κατάρρευση της
Lehmann Brothers;
Είναι αδύνατο να αποδοθεί ένα οικονομικό γεγονός σε μία και μόνο αιτία αλλά σε κάθε περίπτωση από το 2008 και μετά έχουν ναυαγήσει πολλές
αμερικανικές εταιρείες.
hellegennes έγραψε: 17 Μάιος 2023, 23:10 Όταν βγάζει 400 δις η Apple αυτά μετράνε στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά καταφανέστατα δεν είναι στ' αλήθεια εισόδημα που μοιράζεται σε όλους τους Αμερικάνους.
Σε όλους όχι ασφαλώς, σε αυτούς που είχαν κάποιο ρόλο στις δραστηριότητες της Apple (είτε μιλάμε για εργαζομένους, είτε για εργολάβους, είτε για προμηθευτές) ή σε μετόχους (άμα μιλάμε για μερίσματα) μεγάλο μέρος αυτών των 400 δις καταλήγει ως εισόδημα ναι. Θα συμφωνήσω φυσικά ότι όλο το ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε ατομικό/οικογενειακό εισόδημα, αλλά πολύ μεγάλο μέρος του είναι όντως.
Εδώ έχει στοιχεία από την αμερικάνικη στατιστική υπηρεσία για τα πραγματικά εισοδήματα.
median annual earnings for those who worked full-time, year round, was $56,287.
Αυτός ο αριθμός από μόνος του δεν λέει απολύτως τίποτα. Οι πλήρους απασχόλησης (σκέτο, όχι year round) είναι περίπου το μισό εργατικό τους δυναμικό, δηλαδή αναβαθμίζεις βάναυσα το πραγματικό μέσο εισόδημα, που είναι περίπου 45.000 (με βάση τα ίδια στοιχεία) κι αυτό αφορά περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού, οι υπόλοιποι έχουν από λιγότερο ως 0 είσοδημα.
Ακόμα και το 45.000 πάντως είναι σίγουρα πολύ μα πολύ μακριά από τις 85.000 κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Το ένα είναι median, το άλλο είναι average. Το average είναι αρκετά παραπάνω. Όταν μιλάμε για νοικοκυριά υπάρχουν χίλιες δυο περιπτώσεις και υπό-περιπτώσεις. Κάποιος εκατομμυριούχος μπορεί να τρώει από τα έτοιμα και να έχει μηδενικό εισόδημα (αυτό ισχύει πολύ συχνά για συνταξιούχους με πολλές αποταμιεύσεις που καθυστερούν να κάνουν αίτηση για σύνταξη). Πολλοί παντρεμένοι με παιδιά είναι και φοιτητές και εργάζονται παρτ-ταιμ. Όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα προφανώς συντηρούνται από κάπου ή έχουν αρκετή καβάτζα ώστε να μην χρειάζεται να δουλέψουν παραπάνω. Δύσκολο να βάλεις όλες τις περιπτώσεις σε ένα τσουβάλι, οπότε είτε μιλάμε για 45Κ είτε για 56Κ τα νούμερα είναι ενδεικτικά σε ατομικό επίπεδο. Μιλάμε για χώρα με 3,5% ανεργία. Όποιος θέλει να δουλέψει παραπάνω για να βγάλει περισσότερα μπορεί, δεν τον εμποδίζει κανένας.
Το πραγματικό μέσο εισόδημα για το 1/3 των νοικοκυριών είναι πάνω από 100Κ, το οποίο είναι πιο ουσιώδες νούμερο διότι οι άνθρωποι ζούνε σε νοικοκυριά και αυτό είναι πιο ενδεικτικό της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και σε ατομικό επίπεδο. Πχ άμα ο σύζυγος βγάζει 200Κ και η σύζυγος μηδέν (ή αντίστροφα) και τα δύο παιδιά μηδέν, αυτό δεν πάει να πει ότι τα τρία από τα τέσσερα άτομα πεθαίνουν της πείνας επειδή έχουν μηδενικό εισόδημα. Κάπως έτσι βγαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι άπορο σε ατομικό επίπεδο.
Επισης καλωσηρθες πισω.
Ευχαριστώ.
Πάντα χρεοκοπούν εταιρείες. Σε ποιες εταιρείες αναφέρεσαι; Οι διάφορες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν κάνει απολύσεις είχαν κάνει και τρελές προσλήψεις πριν από ένα χρόνο, πολύ περισσότερες από τις πρόσφατες απολύσεις. Η Google πχ τα τελευταία δύο χρόνια προσέλαβε 50Κ επιπλέον άτομα και πρόσφατα απέλυσε 12Κ. Παρομοίως και οι άλλες μεγάλες. Είναι κρίση αυτό; Μάλλον δεν υπολόγισαν καλά την ζήτηση του προϊόντος τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: 19 Μάιος 2023, 01:02
Οι απολύσεις και οι χρεωκοπίες στις ΗΠΑ είναι υπαρκτές και
Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι κάτω από 3%.
Αυτή τη στιγμή έξω από το σπίτι μου σε ακτίνα 1,5 χλμ υπάρχουν τουλάχιστον 20 αγγελίες για πρόσληψη προσωπικού με καθαρό μισθό 1.500-2000 $ για σχεδόν part time απασχόληση.
Οι πτυχιούχοι ενός μέσου Πανεπιστημίου βρίσκουν δουλειά εντός λίγων μηνων σε ποσοστό άνω του 85%.
Το ένα είναι median, το άλλο είναι average. Το average είναι αρκετά παραπάνω. Όταν μιλάμε για νοικοκυριά υπάρχουν χίλιες δυο περιπτώσεις και υπό-περιπτώσεις. Κάποιος εκατομμυριούχος μπορεί να τρώει από τα έτοιμα και να έχει μηδενικό εισόδημα (αυτό ισχύει πολύ συχνά για συνταξιούχους με πολλές αποταμιεύσεις που καθυστερούν να κάνουν αίτηση για σύνταξη). Πολλοί παντρεμένοι με παιδιά είναι και φοιτητές και εργάζονται παρτ-ταιμ. Όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα προφανώς συντηρούνται από κάπου ή έχουν αρκετή καβάτζα ώστε να μην χρειάζεται να δουλέψουν παραπάνω. Δύσκολο να βάλεις όλες τις περιπτώσεις σε ένα τσουβάλι, οπότε είτε μιλάμε για 45Κ είτε για 56Κ τα νούμερα είναι ενδεικτικά σε ατομικό επίπεδο. Μιλάμε για χώρα με 3,5% ανεργία. Όποιος θέλει να δουλέψει παραπάνω για να βγάλει περισσότερα μπορεί, δεν τον εμποδίζει κανένας.
Το πραγματικό μέσο εισόδημα για το 1/3 των νοικοκυριών είναι πάνω από 100Κ, το οποίο είναι πιο ουσιώδες νούμερο διότι οι άνθρωποι ζούνε σε νοικοκυριά και αυτό είναι πιο ενδεικτικό της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και σε ατομικό επίπεδο. Πχ άμα ο σύζυγος βγάζει 200Κ και η σύζυγος μηδέν (ή αντίστροφα) και τα δύο παιδιά μηδέν, αυτό δεν πάει να πει ότι τα τρία από τα τέσσερα άτομα πεθαίνουν της πείνας επειδή έχουν μηδενικό εισόδημα. Κάπως έτσι βγαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι άπορο σε ατομικό επίπεδο.
Καμμία σχέση, δεν μετράνε έτσι αυτά. Δεν υπολογίζονται ως άποροι τα εξαρτώμενα μέλη ενός νοικοκυριού.
Αυτό που αναφέρεις για το μέσο εισόδημα μόνο του 1/3 επίσης δεν είναι ενδεικτικό για τίποτα. Πρέπει να συνοδεύεται από στατιστικές χρέους ανά νοικοκυριό και δείκτη οικονομικής ανισότητας. Επιπροσθέτως δεν έχει νόημα να αναφέρεις νούμερα σε καθαρά δολάρια, χρειάζεσαι στάθμιση PPP. Π.χ. στην Ελλάδα η αγοραστική δύναμη του ευρώ είναι περίπου διπλάσια του δολαρίου ΗΠΑ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αυτή τη στιγμή έξω από το σπίτι μου σε ακτίνα 1,5 χλμ υπάρχουν τουλάχιστον 20 αγγελίες για πρόσληψη προσωπικού με καθαρό μισθό 1.500-2000 $ για σχεδόν part time απασχόληση.
Οι πτυχιούχοι ενός μέσου Πανεπιστημίου βρίσκουν δουλειά εντός λίγων μηνων σε ποσοστό άνω του 85%.
Οι δείκτες ανεργίας δεν σημαίνουν πολλά χωρίς παράθεση των αστερίσκων. Στην πραγματικότητα το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας δεν δουλεύει κι αυτός είναι ο πληθυσμός που δεν δουλεύει καθόλου. Στην πράξη είναι πολύ περισσότεροι γιατί στις στατιστικές εργασίας μετράνε κι αυτούς που δούλεψαν μια ώρα στο διάστημα αναφοράς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Να και ένας που ξέρει. Παρομοίως και εδώ.
Για ορισμένα πράγματα είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατον να βρεις άνθρωπο να σου κάνει την δουλειά. Έχεις επιχειρήσει να προσλάβεις licensed ηλεκτρολόγο; Όχι μόνο να έρθει να δει την δουλειά, αλλά να δεχτεί να την κάνει κιόλας; Εκεί να δεις δράματα. Για χαμοδουλειές ούτε λόγος φυσικά.
Οι δείκτες ανεργίας δεν σημαίνουν πολλά χωρίς παράθεση των αστερίσκων. Στην πραγματικότητα το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας δεν δουλεύει κι αυτός είναι ο πληθυσμός που δεν δουλεύει καθόλου. Στην πράξη είναι πολύ περισσότεροι γιατί στις στατιστικές εργασίας μετράνε κι αυτούς που δούλεψαν μια ώρα στο διάστημα αναφοράς.
Το θέμα δεν είναι αν κάποιος δουλεύει ή πόσο. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει ντε και καλά να δουλεύεις καν ή να δουλεύεις τόσες ώρες. Αυτό που μετράει είναι αν αυτοί που θέλουν να δουλέψουνε μπορούν να βρούνε δουλειά. Άμα ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει και δεν έχει ανάγκη να δουλέψει, προφανώς δεν μετριέται στο εργατικό δυναμικό.
hellegennes έγραψε: 19 Μάιος 2023, 03:16
Εγώ σου λέω τι βιώνω καθημερινώς. Και τι βλέπω γύρω μου.
Ανεργία ουσιαστικά δεν υπάρχει στις ΗΠΑ.
Τώρα, η συζήτηση για τη ζωή στις ΗΠΑ έχει πολλές παραμέτρους και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιχειρηματολογήσει υπέρ.
Αλλά το θέμα έχει πολλές πτυχές, σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι για τα 3/4 του πληθυσμού η ζωή δεν είναι άσχημη, για το 50% δε είναι καλή ως πολύ καλή. Αρκεί να ακολουθείς το αμερικανικό μοτίβο ζωής και να αρκείσαι σε αυτό, κάτι που για τους νοτιοευρωπαίους δεν είναι αυτονόητο.