Σελίδα 16 από 28
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:50
από taxalata xalasa
Σέλευκας έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:43
Την λέξη φέτα για το τυρί ξέρουμε ποιος μαλάκας την εφηύρε κάπου στα 70;
αφου θελανε μια φετα τυρί και όχι όλο το τυρι...
μια φετα τυρι και μια φετα ψωμι...
έστι λέμε εμεις οι έλληνες το παραδοσιακό μας τυρί... με λατινικιά λέξη... τόσο έλληνες ειμαστε εμεις ο ρωμαίοι...
χορός!
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:52
από Communio Sancta
Το καλύτερο κασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα.

Κλαίω.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:53
από gassim
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:44
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:29
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 22:40
Όχι πολύ αργότερα, αρχές 90's. Η σύμφραση "κατσικίσια φέτα" υπάρχει και σήμερα και φανερώνει ότι δεν υπήρχε αυτή η στανταρισμένη εκδοχή του αιγοπρόβειου τυριού αποκλειστικά ως φέτα. Και φυσικά πριν γίνει ΠΟΠ, η αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου τυριού έπαιζε. Σήμερα είναι συγκεκριμένη η αναλογία και η υγρασία, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Αν δε, λέγατε "σκληρή" και "μαλακή" φέτα, τότε στάνταρ η σκληρή ήταν ή 100% κατσίκι ή σχεδόν, γιατί αυτό κάνει το τυρί σκληρότερο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ξέρεις αυτό αν δεν είσαι ο παραγωγός. Δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά διαφορετική γεύση που να σε κάνει να πεις "α, ναι, αυτό δεν έχει πρόβειο γάλα".
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Διαφορετική υφή έχει, γι' αυτό το ξέρατε ως "σκληρή φέτα". Δεν παίζει να καταλαβαίνεις την αναλογία κατσικίσιου-πρόβειου λευκού τυριού. Ελαφρώς διαφορετική γεύση έχει φυσικά αλλά ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις έχουν και όλες οι φέτες μεταξύ τους. Άλλο να έχουν δυο πράγματα διαφορετική γεύση και άλλο να έχουν χαρακτηριστική γεύση. Το κατσικίσιο τυρί δεν έχει χαρακτηριστική γεύση που να σε κάνει να το ξεχωρίζεις από το πρόβειο.
Εν πάση περιπτώσει, όπως σου είπαν κι άλλοι, ΔΕΝ λέμε όλα τα λευκά τυριά φέτα. Όποιος σου το είπε έκανε λάθος.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:54
από Beria
To καλύτερο μπεγλέρι είναι το κλειδί στο χέρι
Για κασέρι δεν ξέρω πλεον
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:54
από hellegennes
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:29
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι πριν γίνει ΠΟΠ η φέτα την έφτιαχναν με κατσικίσιο γάλα ή
αναμίγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο κτλ πάλι δεν προκύπτει από κάπου ότι λέμε ή λέγαμε ποτέ όλα τα λευκά τυριά φέτα.
Καταρχήν είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι η φέτα; Γιατί εδώ λες δεν προκύπτει ότι τα λέγαμε όλα "φέτα" ακόμη κι αν κάποτε αναμείγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο, που... εχμ... αυτό είναι η φέτα.
Πάμε από την αρχή: αρχικά όλα τα λευκά τυριά ανεξαρτήτως σύστασης ήταν "τυρί". Κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε η λέξη "φέτα" από το "μια φέτα τυρί". Επειδή όλα αυτά ήταν "τυρί", παρομοίως η λέξη "φέτα" περιέγραφε όλα αυτά, δηλαδή λευκά, ημίσκληρα τυριά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους με οποιαδήποτε αναλογία και κάποιες φορές με προσμείξεις αγελαδινού γάλακτος. Αρχικά όλα αυτά ήταν "τυρί" και από τον 19ο αιώνα και έπειτα είτε "τυρί" είτε "φέτα". Δεν υπήρχε κανένας λόγος να σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ονομασία προέλευσης ή τρόπου παρασκεύης ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί επινόηση νέας ονομασίας, είναι κυριολεκτικά από το "μια φέτα τυρί", όπως "μια φέτα ψωμί". Η λέξη φέτα υπήρχε ήδη στην γλώσσα.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:54
από taxalata xalasa
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο
παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα.

Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!
κλάψε!

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:55
από Communio Sancta
taxalata xalasa έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:54
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο
παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα.

Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!
κλάψε!
Παλιοκασέρι

ναι, ευχαριστώ.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:57
από Ερμής
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:55
taxalata xalasa έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:54
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο
παλιοκασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα.

Κλαίω.
τωρα ειναι σωστό...!
κλάψε!
Παλιοκασέρι

ναι, ευχαριστώ.
Και κάνει και χριτσι χριτσι
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:57
από taxalata xalasa
Beria έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:54
To καλύτερο μπεγλέρι είναι το κλειδί στο χέρι
Για κασέρι δεν ξέρω πλεον
είσαι ετυμος να δεχτεις την πραγματικότητα ή θα μείνεις στο πανγκιωνικό συνκόλλημα;
ρωτώ, διο,τι αν κι εφστροφος δειχνεις ανέτυμος...
ΥΓ. το υ ειναι σωστα γραμμένο εκει που ειναι...
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 23:58
από taxalata xalasa
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:57
Και κάνει και χριτσι χριτσι
είναι Χριτσιανικό!
αμην!

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2025, 00:04
από Communio Sancta
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:57
Και κάνει και χριτσι χριτσι

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2025, 00:08
από Νετο Γκουερινο
Communio Sancta έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:52
Το καλύτερο κασέρι για την πάστα είναι η παρμεζάνα.

Κλαίω.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι το κασέρι θα αρχίσεις να ψάχνεις στον γοογλη
Ιδέα δεν έχεις
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2025, 00:15
από gassim
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:54
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 23:29
Το κατσικίσιο τυρί έχει πολύ διαφορετική γεύση από την φέτα.
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι πριν γίνει ΠΟΠ η φέτα την έφτιαχναν με κατσικίσιο γάλα ή
αναμίγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο κτλ πάλι δεν προκύπτει από κάπου ότι λέμε ή λέγαμε ποτέ όλα τα λευκά τυριά φέτα.
Καταρχήν είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι είναι η φέτα; Γιατί εδώ λες δεν προκύπτει ότι τα λέγαμε όλα "φέτα" ακόμη κι αν κάποτε αναμείγνυαν κατσικίσιο με πρόβειο, που... εχμ... αυτό είναι η φέτα.
Πάμε από την αρχή: αρχικά όλα τα λευκά τυριά ανεξαρτήτως σύστασης ήταν "τυρί". Κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε η λέξη "φέτα" από το "μια φέτα τυρί". Επειδή όλα αυτά ήταν "τυρί", παρομοίως η λέξη "φέτα" περιέγραφε όλα αυτά, δηλαδή λευκά, ημίσκληρα τυριά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό τους με οποιαδήποτε αναλογία και κάποιες φορές με προσμείξεις αγελαδινού γάλακτος. Αρχικά όλα αυτά ήταν "τυρί" και από τον 19ο αιώνα και έπειτα είτε "τυρί" είτε "φέτα". Δεν υπήρχε κανένας λόγος να σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο γιατί δεν είναι ονομασία προέλευσης ή τρόπου παρασκεύης ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί επινόηση νέας ονομασίας, είναι κυριολεκτικά από το "μια φέτα τυρί", όπως "μια φέτα ψωμί". Η λέξη φέτα υπήρχε ήδη στην γλώσσα.
Τώρα εσύ αναφέρεσαι στο πώς βγήκε η λέξη φέτα τον 19ο αιώνα. Αρχικά έλεγες ότι στην Νότιο Ελλάδα λέμε ΤΩΡΑ όλα τα λευκά τυριά "φέτα".
Δύο πολύ διαφορετικά πράγματα που στο πρώτο μπορεί να έχεις δίκιο αλλά στο δεύτερο όχι.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2025, 00:55
από taxalata xalasa
βεβαια μπορουμε να παμε στον χέλι και να του ζητήσουμε μια φέτα κασέρι και θα καταλάβει τι εννοούμε...

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2025, 01:11
από Communio Sancta