The Age of Aquarius έγραψε: 13 Ιούλ 2020, 21:07
Λεγεών έγραψε: 13 Ιούλ 2020, 18:05
στην πλέον βασική δουλειά του σερβιτόρου οι υπάλληλοι επαφίονται στα σχεδόν υποχρεωτικά προφορολογημένα φιλοδωρήματα των πελατών
Τρομερό πράγμα. Ακόμη και σε μέτρια εστιατόρια μαζικής κατανάλωσης όπως τα Red Lobster, οι σερβιτόροι/ες αναγκάζονται να κάνουν τους καραγκιόζηδες προκειμένου να πάρουν κάτι παραπάνω από το 10%
Ξέρεις όμως, δεν τους λυπάμαι. Έχω διαβάσει και συμμετάσχει σε πολλά τέτοια νήματα σε ξένα φόρουμ, έχω βρεθεί και δύο φορές απέναντι και το έχω δει με τα μάτια μου. Θεωρώ αυτό που κάνουν ταξική προδοσία, να περιμένουν δηλαδή από εμένα, που είμαι επίσης εργαζόμενος και μπορεί να βγάζω και λιγότερα από αυτούς (χωρίς πλάκα), να ξοδέψω ένα εξτρά 20% του λογαριασμού μου ενώ έχω ήδη φορολογηθεί για τα χρήματα μου, ώστε αυτοί να έχουν ένα living wage που δεν τους δίνει το εστιατόριο που τους έχει για σερβιτόρους.
Καταλαβαίνω πως στις ΗΠΑ το να είναι κάποιος σερβιτόρος δεν είναι ακριβώς δουλειά στα πλαίσια του εστιατορίου το οποίο πρέπει να πληρώσει τον εργαζόμενο του (2.13$ την ώρα τους δίνουν), αλλά είναι κάτι σαν ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται στον χώρο του εστιατορίου, σε καλωσορίζει, σε φροντίζει, σου φέρνει το φαγητό από την κουζίνα για να μην πας να το πάρεις εσύ, κάπως έτσι περίεργα το έχουν στο μυαλό τους, waiting tables το λένε και είναι και πολύ επικερδές γιατί δεν πληρώνουν φόρο στο φιλοδωρημένο εισόδημα τους. Θυμάμαι πριν κάτι χρόνια στην OKC να συζητάμε με συναδέλφους και να δίνουμε 15% τιπ, δηλαδή κάπου στα 35$. Η κοπέλα τα τσέπωσε, και φεύγοντας την είδαμε να μπαίνει σε ένα ωραίο muscle car που είχε καθώς σχόλαγε, και να φεύγει.
Και όταν τους το λες αυτό, ότι δηλαδή ζητάνε την ελεημοσύνη του πελάτη αντί να ζητάνε από τους εργοδότες τους να τους πληρώνουν περισσότερο, αντί να ζητάνε minimum wage, να ζητήσουν τέλος πάντων κάτι, απαντάνε με παπαριές του τύπου "αφού έτσι είναι το σύστημα ρε φίλε, φιλοδώρησε τον εργαζόμενο αλλιώς μόνο αυτός χάνει αν δεν αφήσεις τιπ, αν δεν θέλεις να φιλοδωρήσεις τότε να μην πηγαίνεις να φας έξω", δηλαδή σου ζητάνε να διαιωνίσεις το ήδη υπάρχον σύστημα γιατί δεν θέλουν να αλλάξει κάτι ή να ζητήσουν από τα αφεντικά τους το οτιδήποτε. Μόνοι τους όμως παραδέχονται ότι βγάζουν καλά λεφτά, ειδικά οι πιο καλοί και έμπειροι από αυτούς, και ακριβώς γι' αυτό δεν θέλουν να αλλάξει κάτι.
Πριν χρόνια κάποια εστιατόρια τόλμησαν να αυξήσουν τις τιμές τους για να μην αναγκάζεται ο πελάτης να φιλοδωρεί, απλά να πληρώνει τον λογαριασμό του,
και έπεσαν έξω επειδή οι σερβιτόροι έφευγαν, έβλεπαν πως δεν έβγαζαν καλά λεφτά και πήγαιναν αλλού.
Αυτό το περίεργο, τρελό και εχθρικό προς τον πελάτη πράγμα μόνο στις ΗΠΑ ισχύει, όλος ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος πληρώνει κανονικά τους σερβιτόρους του και έχει το τιπ σαν κάτι που μπορεί να δώσει ο πελάτης αν το θελήσει, εκτός και αν πας σε high end εστιατόρια όπου ΟΚ, ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να το δώσεις.