!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Δημόσιο ή Ιδιωτικό σχολείο (και γιατί);

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.

Δημόσιο ή Ιδιωτικό

Δημόσιο
37
61%
Ιδιωτικό
24
39%

Σύνολο ψήφων: 61

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Δημόσιο ή Ιδιωτικό σχολείο (και γιατί);

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

ST48410 έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:22
hellegennes έγραψε: 25 Φεβ 2023, 22:54 Γενικά το αν λειτουργεί το for profit μοντέλο στην παιδεία μπορεί κανείς να το διαπιστώσει πολύ εύκολα από την τριτοβάθμια, γιατί για την πρωτοβάθμια ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει.

Ε, δεν υπάρχει ούτε μισό γνωστό πανεπιστήμιο που να είναι ιδιωτικό. Δεν έχει βγει ποτέ κανένας γνωστός επιστήμονας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, πάω στοίχημα ότι κανείς εδώ μέσα δεν ξέρει να ονομάσει ούτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Δεν ξέρω το status των μεγάλων πανεπιστημίων και δεν θέλω να διαφωνήσω σε αυτό. Όμως μη νομίσει κάποιος που θα σε διαβάσει ότι όταν μιλάμε για καλό δημόσιο πανεπιστήμιο έξω, μιλάμε για κάτι που λειτουργεί όπως τα δικά μας εδώ.
Δεν ξέρω τι σχέση έχει αυτό που λες με αυτό που είπα. Μιλάμε για τελείως διαφορετικό θέμα συζήτησης. Εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που να είναι πουθενά στον χάρτη της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Μ' αυτό θέλω να δείξω ότι αποκλείεται το ιδιωτικό δημοτικό και γυμνάσιο να προσφέρουν καλύτερη εκπαίδευση από τα δημόσια γιατί πουθενά στην εκπαίδευση δεν λειτουργεί καλά το κερδοσκοπικό μοντέλο και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει κανένα σοβαρό, ιδιωτικό, κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Είναι όλα για τα μπάζα και η προσφορά τους στην εκπαίδευση είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Πετάχτηκε και ο δημόσιος υπάλληλος από κάτω σου για να μας πει ότι σε άλλες χώρες και τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα, πράγμα τελείως άσχετο γιατί δεν είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλά η χρηματοδότησή τους δεν είναι 100% δημόσια, έχουν μοντέλα αυτοχρηματοδότησης.

Για μένα αυτό το επιχείρημα είναι ταφόπλακα για τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Αν δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα στην τριτοβάθμια, που είναι πολύ πιο πρόσφορο το έδαφος, δεν γίνεται να λειτουργεί πουθενά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:47 Δεν ξέρω τι σχέση έχει αυτό που λες με αυτό που είπα.
Θέλω απλώς να επισημάνω ότι ο τίτλος "δημόσιο" μπορεί να σημαίνει ένα τελείως διαφορετικό πράγμα (σε θέματα τρόπου λειτουργίας, ποιότητας, μέσων κοκ) εδώ και κάπου αλλού. Άρα το να συσχετίσουμε Ελληνικό δημόσιο σχολείο με οτιδήποτε άλλο φέρει αυτόν τον τίτλο, δεν βοηθάει την συζήτηση.
hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:47 Μιλάμε για τελείως διαφορετικό θέμα συζήτησης. Εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που να είναι πουθενά στον χάρτη της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Μ' αυτό θέλω να δείξω ότι αποκλείεται το ιδιωτικό δημοτικό και γυμνάσιο να προσφέρουν καλύτερη εκπαίδευση από τα δημόσια γιατί πουθενά στην εκπαίδευση δεν λειτουργεί καλά το κερδοσκοπικό μοντέλο και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.
Ένα καλό σχολείο (ό,τι κι αν είναι) είναι προτιμότερο από ένα κακό σχολείο (πάλι ό,τι κι αν είναι). Και φυσικά υπάρχουν κάποια δημόσια σχολεία που είναι ανώτερα από κάποια ιδιωτικά αλλά προφανώς υπάρχει και το αντίστροφο. Το τονισμένο είναι μια γενίκευση και ως τέτοια δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Και η συνεπαγωγή που κάνεις κάπως τραβηγμένη.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Ερμής έγραψε: 25 Φεβ 2023, 15:03 Στον τρόπο διδασκαλίας. Πχ αυτό που είπε παραπάνω ο ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ πως η Χιλλ χρησιμοποιεί σύστημα μοντεσορι
Σύστημα "μοντεσόρι" είχε και η Χουρδάκη που πήγε ο δικός μου στα έιτις. Αυτό δεν λέει κάτι συγκεκριμένο, δείχνει απλώς μια νοοτροπία στη διδασκαλία. Αλλά ως σύστημα δεν θεωρείται πλέον πρωτοποριακό γιατί αφορά σε κάτι που άρχισε να εφαρμόζεται ή να γίνεται γνωστό στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το γενικό κόνσεπτ είναι να προσαρμόζεται η διδασκαλία βάσει του πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα παιδιά και όχι οι μεγάλοι. Τόσο στο πλαίσιο των μεγεθών (τραπέζια, καρεκλάκια κλπ) όσο και στην ψυχολογία.

Από τότε, έχουν ήδη γίνει τεράστια βήματα στο θέμα της παιδικής εκπαίδευσης και ψυχολογίας, που είναι πλέον προσιτά στον οποιονδήποτε.

Και σίγουρα δεν παίζει εκεί η σύγκριση γιατί είναι κάτι που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς/νηπιαγωγεία/δημοτικά.

Αλλού είναι το θέμα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros »

ST48410 έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:00
Ένα καλό σχολείο (ό,τι κι αν είναι) είναι προτιμότερο από ένα κακό σχολείο (πάλι ό,τι κι αν είναι). Και φυσικά υπάρχουν κάποια δημόσια σχολεία που είναι ανώτερα από κάποια ιδιωτικά αλλά προφανώς υπάρχει και το αντίστροφο. Το τονισμένο είναι μια γενίκευση και ως τέτοια δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Και η συνεπαγωγή που κάνεις κάπως τραβηγμένη.
παμε παλι,σε ολα τα μεγαλα πανεπιστημια πληρωνεις.
Αν το δημοσιο σχολειο δεν ειναι selective ( να μπαινεις με εξετασεις δηλαδη) οι πιθανοτητες ειναι το σχολειο στο οποιο πληρωνεις να καλυπτει τις αναγκες σου καλυτερα απο το σχολειο που δεν πληρωνεις ( αλλιως δεν θα το επελεγες και δεν θα πληρωνες για την επιλογη σου)

ΟΚ, αν εχεις αποτυχει στις εξετασεις για τα πανεπιστημια που δεν πληρωνεις, μετα πας σε δευτερης διαλογης πανεπιστημιο του εξωτερικου που το πτυχιο σου εξασφαλιζει να πουλας κωλοχαρτα στην οικογενειακη επιχειρηση, προφανως δεν εισαι σε θεση να κρινεις.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:47 Μ' αυτό θέλω να δείξω ότι αποκλείεται το ιδιωτικό δημοτικό και γυμνάσιο να προσφέρουν καλύτερη εκπαίδευση από τα δημόσια γιατί πουθενά στην εκπαίδευση δεν λειτουργεί καλά το κερδοσκοπικό μοντέλο και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.
Αυτό το ξέρουν οι γονείς που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο και για κάποιο μυστήριο λόγο, μετανιώνουν για την απόφαση τους και ψάχνουν κάτι διαφορετικό, ακόμη και αν δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

ST48410 έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:00
:smt023
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

Έχω δει και κάτι άλλο. Το περιβάλλον στα ιδιωτικά μεταβάλλεται λιγότερο σε σχέση με τα δημόσια.

Δηλαδή. Γράφεις το παιδί σε ένα δημοτικό που έχεις πληροφορίες ότι λειτουργεί σωστά. Αλλάζει ο άξιος διευθυντής και σε μερικούς μήνες το ίδιο σχολείο με πάνω κάτω τους ίδιους εκπαιδευτικούς, έχει γίνει προβληματικό. Σε ιδιωτικό έχεις πιο σπάνια τέτοιες διακυμάνσεις. Αν γράψεις το παιδί σου σε καλό ιδιωτικό στην Α΄δημοτικού, το πιο σύνηθες είναι να πάει το έργο με τον ίδιο τρόπο και στις επόμενες τάξεις.
Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

hellegennes έγραψε: 25 Φεβ 2023, 22:54 Γενικά το αν λειτουργεί το for profit μοντέλο στην παιδεία μπορεί κανείς να το διαπιστώσει πολύ εύκολα από την τριτοβάθμια, γιατί για την πρωτοβάθμια ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει.

Ε, δεν υπάρχει ούτε μισό γνωστό πανεπιστήμιο που να είναι ιδιωτικό. Δεν έχει βγει ποτέ κανένας γνωστός επιστήμονας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, πάω στοίχημα ότι κανείς εδώ μέσα δεν ξέρει να ονομάσει ούτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
ΜΙΤ, Yale, Stanford, Harvard. 100% ιδιωτικά. Δεν ταυτίζεται το non-profit με το μη-ιδιωτικό. Είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς μετόχους.

Ο λόγος που δε δουλεύει το μοντέλο κέρδους στην τριτοβάθμια είναι η έρευνα. Κανένας ιδιώτης δε θα επενδύσει σε έρευνα στο βαθμό και στα αντικείμενα που έχει η τριτοβάθμια.

Στη δευτεροβάθμια αυτό δεν υπάρχει, οπότε δεν υπάρχει και εμπόδιο. Προφανώς όμως, όταν δεν δίνεις μέρισμα μπορείς να επενδύεις καλύτερα στην εκπαίδευση και έχεις άλλα ωφέλη. Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα, Κολλέγιο, Μωραϊτης, Πιρς, Ανατόλια είναι μη κερδοσκοπικά. Νομίζω ότι από τα τοπ ιδιωτικά μόνο ο Μαντουλίδης είναι κερδοσκοπικό.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Καραμελίτσα την 26 Φεβ 2023, 13:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Z
Άβαταρ μέλους
hellegennes

ΓΑΛΗ έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:09
hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:47 Μ' αυτό θέλω να δείξω ότι αποκλείεται το ιδιωτικό δημοτικό και γυμνάσιο να προσφέρουν καλύτερη εκπαίδευση από τα δημόσια γιατί πουθενά στην εκπαίδευση δεν λειτουργεί καλά το κερδοσκοπικό μοντέλο και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.
Αυτό το ξέρουν οι γονείς που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο και για κάποιο μυστήριο λόγο, μετανιώνουν για την απόφαση τους και ψάχνουν κάτι διαφορετικό, ακόμη και αν δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση; :lol:
Δεν ξέρω κάποιον που να έχει μετανιώσει την επιλογή του για δημόσιο σχολείο, ξέρω κάποιους που έχουν μετανιώσει το αντίθετο βέβαια.

Στο μεταξύ ο Δημόσιος Υπάλληλος πάλι σκίζει τα ρούχα του που σπούδασε σε μια σχολή Γ΄ διαλογής γιατί μόνο αυτή τον δέχτηκε και προσπαθεί να βγάλει χολή εναντίον επιχειρηματιών που άνοιξαν ΔΙΚΗ τους επιχείρηση αφού σπούδασαν σε κορυφαία σχολή της επιλογής τους (μιας και τους δέχτηκαν όλες); :lol:

Είναι αξιοσημείωτο πόσο τον τσούζει τον Ταλαίπωρο αυτό. Τόσα χρόνια κι ακόμη δεν το έχει ξεπεράσει και το πετάει σε άσχετα θέματα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Καραμελίτσα έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:16

ΜΙΤ, Yale, Stanford, Harvard. 100% ιδιωτικά. Δεν ταυτίζεται το non-profit με το μη-ιδιωτικό. Είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς μετόχους.
Είπαμε για κερδοσκοπικά μοντέλα. Το ποιος τα ίδρυσε δεν έχει σημασία, είναι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Δεν έχουν μετόχες, δεν έχουν σκοπό το κέρδος.
Καραμελίτσα έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:16 Ο λόγος που δε δουλεύει το μοντέλο κέρδους στην τριτοβάθμια είναι η έρευνα. Κανένας ιδιώτης δε θα επενδύσει σε έρευνα στο βαθμό και στα αντικείμενα που έχει η τριτοβάθμια.
Lol! What? Έναν σκασμό λεφτά δίνουν εταιρείες ανά τον κόσμο για πανεπιστημιακές έρευνες. Το πολύ-πολύ, αν αυτός ήταν ο λόγος, ένα τέτοιο πανεπιστήμιο να μην είχε περίεργες σπουδές, όπως gender studies ή ξέρω 'γώ μεσαιωνική ρωσική λογοτεχνία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 12:47
Bocconi, με το καλημέρα. Δω δίπλα στην Ιταλία.

Catholic University of Sacred Heart, επίσης εδώ δίπλα στην Ιταλία.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα »

hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:19
Καραμελίτσα έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:16

Είπαμε για κερδοσκοπικά μοντέλα. Το ποιος τα ίδρυσε δεν έχει σημασία, είναι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Δεν έχουν μετόχες, δεν έχουν σκοπό το κέρδος.
Καραμελίτσα έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:16 Ο λόγος που δε δουλεύει το μοντέλο κέρδους στην τριτοβάθμια είναι η έρευνα. Κανένας ιδιώτης δε θα επενδύσει σε έρευνα στο βαθμό και στα αντικείμενα που έχει η τριτοβάθμια.
Lol! What? Έναν σκασμό λεφτά δίνουν εταιρείες ανά τον κόσμο για πανεπιστημιακές έρευνες. Το πολύ-πολύ, αν αυτός ήταν ο λόγος, ένα τέτοιο πανεπιστήμιο να μην είχε περίεργες σπουδές, όπως gender studies ή ξέρω 'γώ μεσαιωνική ρωσική λογοτεχνία.
Ένας σκασμός δεν είναι αρκετά για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο research university, που υποτίθεται σε όλα τα πτυχία που δίνει οι διδάσκοντες είναι ερευνητές.

Και για να το ξαναπούμε, το ίδιο καθεστώς έχουν τα περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε ότι αφορά το μη κερδοσκοπικό μοντέλο.
Z
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

hellegennes έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:16
Είναι αξιοσημείωτο πόσο τον τσούζει τον Ταλαίπωρο αυτό. Τόσα χρόνια κι ακόμη δεν το έχει ξεπεράσει και το πετάει σε άσχετα θέματα.
Ο ταλαίπωρος είναι κλασσική περίπτωση τύπου που τέλειωσε την δημόσια εκπαίδευση και ανακάλυψε αίφνης τις χαρές των ιδιωτικών (με το αντίστοιχο "καμάρι") αλλά το θέμα είναι πολύ πιο γενικό.

Υπάρχουν όντως καλύτερα ιδιωτικά από τα δημόσια στην πράξη και όχι στη θεωρία (το τονίζω αυτό).

Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι τα εξωσχολικά φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, που είναι μία παράπλευρη αλλά καθόλου σπάνια πρακτική για τους μικρούς ή μεγαλύτερους μαθητές, σαφώς δεν είναι και η αποθέωση της δημόσιας παιδείας.

Εκτός αν ξέρεις πολλούς γονείς, που επειδή είναι φανατικοί της δημόσιας και δωρεάν :) εκπαίδευσης δεν θέλουν να ρίξουν χρήμα στο μύλο της ιδιωτικής (φορολογούμενης ή μη) πρωτοβουλίας.

Ή δεν ξέρεις περιπτώσεις πληρωμένων εργασιών για πτυχιακά ή μεταπτυχιακά από άτυπες εταιρίες, παροχής πληρωμένων εργασιών για τους παίδες της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros »

Καραμελίτσα έγραψε: 26 Φεβ 2023, 13:30
Και για να το ξαναπούμε, το ίδιο καθεστώς έχουν τα περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε ότι αφορά το μη κερδοσκοπικό μοντέλο.
επισης ολα ουσιαστικα τα ιδιωτικα σχολεια στο ΗΒ ειναι στα χαρτια μη κερδοσκοπικα/charities - για φορολογικους και αλλους λογους.
Θα πουμε οτι το Eton δεν ειναι ιδωτικο αλλα δημοσιο;
Οκ, ισως αν ειμαστε βλακες, για τους υπολοιπους λεω
Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ »

Σκεπτόμενος καθαρά ρεαλιστικά θα απαντούσα ιδιωτικό εφόσον οι γονείς είναι άνετοι οικονομικά και εφόσον το σχολείο
διαθέτει πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας το οποίο καθιστά μη αναγκαία την προσφυγή στις υπηρεσίες του φροντιστηρίου.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”