Ασέβαστος έγραψε: 27 Ιούλ 2021, 13:16
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 27 Ιούλ 2021, 12:23
Έχεις δίκιο. Έπρεπε να επισημάνω ότι αναφέρομαι στις πόλεις.
Κατά τα λοιπά, συμφωνούμε. Κεντρικός σχεδιασμός ώστε τα αυτοκίνητα να κατανέμονται με βάση τις ανάγκες, όπως των ορεινών περιοχών που αναφέρεις, και όχι να αγοράζει ο κάθε καράμπαμπας μεγάλο αυτοκίνητο ως αντιστάθμισμα του μικρού πουλιού του.
εδω το προβλημα ειναι το ποιος θα κρινει ποιες ειναι οι δικιες μου αναγκες, και με ποια κριτηρια.
οποιος κι αν ειναι, αποκλειεται να ξερει καλυτερα απο μενα τις δικιες μου αναγκες, οποτε η κριση του θα ειναι απο σκατα στην καλυτερη περιπτωση, μεχρι εντελως-τελειως σκατα.
οποτε καπιταλισμος, γιατι καλυτερα να εχουμε 1000 ψωνια με μικρο πουλι και μεγαλο αυτοκινητο, παρα να ειμαστε ολοι δυσαρεστημενοι με την επιλογη που εκανε καποιος αλλος για εμας.
Νομίζω, πως το σχόλιό σου, αυτό εστιάζει στο point της κουβέντας μας. Το πόσο θέλουμε τον κομμουνισμό και το πόσο μπορούμε να τον έχουμε αναλύονται σε δύο υποερωτήματα: α) Πόσο πρόθυμοι είμαστε να εγκαταλείψουμε το εγώ για το εμείς και β) Πόσο πρόθυμοι είμαστε να αγωνιστούμε και να υποφέρουμε ακόμα ακόμα για αυτό το εμείς.
Στην Ελλάδα του 2021 έχω την εντύπωση πως έχουν μεγαλώσει πολλά ευτραφή καλοζωισμένα εγώ. Ακόμα και όπου λείπει το ευ ζην με καταναλωτικούς όρους, αναπτύσσεται μία ατομιστική εγωιστική νοοτροπία που οδηγεί εν πολλοίς σε παραβατικές συμπεριφορές. Μέσα σε
αυτό το πλαίσιο, δε μπορεί να υπάρξει ο κομμουνισμός.
Είναι αμφίβολο αν μπορούν να υπάρξουν καν νησίδες σοσιαλισμου, με τη πολύ ευρύτερη έννοια του όρου«Κοιτάω να μην ενοχλώ τους διπλανους
μου» ή «Κοιτάω να βοηθήσω τους διπλανούς μου». Συνήθως όταν κάποιος λέει «Εγω ξέρω τις ανάγκες μου και θα τις ικανοποιήσω όπως γουστάρω»
δεν είναι σε θέση καν να αναπτύξει «σοσιαλιστική» συμπεριφορά μέσα στα όρια που καθορίζονται (όταν καθορίζονται και αν) από το παρόν καπιταλιστικό σύστημα.