Μα με την άποψη του Δοξιάδη είναι που διαφωνώ, για το λόγο που εξήγησα.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:10Ε, αν δεν σε απασχολεί, τότε προς τί η παρέμβαση;Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:52Μα δε με απασχολεί. Σημασία έχει τι εννοεί σήμερα ο Τάκης όταν τη λέει.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:49
Δεν τίθεται θέμα ετυμολογίας αλλά ερμηνείας.
Οπότε, πάμε πάλι.
Τι θεωρείς ότι εννούσε ο Παύλος;
Στην τελική, ας πει ο "Τάκης" τι εννοεί, αν αυτό έχει σημασία για σένα. Θα πεις αν συμφωνείς με τον Τάκη και όλα θα πάνε καλά.
Το δικό μου ερώτημα πάντως αφορούσε σε μια συγκεκριμένη άποψη, του Απόστολου Δοξιάδη.
Κατανοητόν;
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Ο νεκρός δεδικαίωται (;)
- Dwarven Blacksmith
Re: Ο νεκρός δεδικαίωται (;)
Η ερμηνεία που δίνεις εσύ ποια είναι;Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:25Μα με την άποψη του Δοξιάδη είναι που διαφωνώ, για το λόγο που εξήγησα.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:10Ε, αν δεν σε απασχολεί, τότε προς τί η παρέμβαση;Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 13:52
Μα δε με απασχολεί. Σημασία έχει τι εννοεί σήμερα ο Τάκης όταν τη λέει.
Στην τελική, ας πει ο "Τάκης" τι εννοεί, αν αυτό έχει σημασία για σένα. Θα πεις αν συμφωνείς με τον Τάκη και όλα θα πάνε καλά.
Το δικό μου ερώτημα πάντως αφορούσε σε μια συγκεκριμένη άποψη, του Απόστολου Δοξιάδη.
Κατανοητόν;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Dwarven Blacksmith
Το εξήγησα, δεν με ενδιαφέρει η ερμηνεία του Δοξιάδη επί του Παύλου αλλά η ερμηνεία του Δοξιάδη για το πώς ορίζεται η σημασία μιας φράσης.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:29Η ερμηνεία που δίνεις εσύ ποια είναι;Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:25Μα με την άποψη του Δοξιάδη είναι που διαφωνώ, για το λόγο που εξήγησα.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 14:10
Ε, αν δεν σε απασχολεί, τότε προς τί η παρέμβαση;
Κατανοητόν;
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Ο παλιός εαυτός, πριν τον βάπτισμα, πέθανε. Σε αυτόν τον νεκρό αναφέρεται ο Απ. Παύλος.6.6 τοῦτο γινώσκοντες, ὅτι ὁ παλαιὸς ἡμῶν ἄνθρωπος συνεσταυρώθη ἵνα καταργηθῇ τὸ σῶμα τῆς ἁμαρτίας, τοῦ μηκέτι δουλεύειν ἡμᾶς τῇ ἁμαρτίᾳ· 6.7 ὁ γὰρ ἀποθανὼν δεδικαίωται ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
Δεν πιστεύω πως ισχύει για τον Ααρών Αβουρή ... 
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Δώσε τον δικό σου ορισμό/ερμηνεία της συγκεκριμένης φράσης.Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:32Το εξήγησα, δεν με ενδιαφέρει η ερμηνεία του Δοξιάδη επί του Παύλου αλλά η ερμηνεία του Δοξιάδη για το πώς ορίζεται η σημασία μιας φράσης.ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:29Η ερμηνεία που δίνεις εσύ ποια είναι;Dwarven Blacksmith έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:25
Μα με την άποψη του Δοξιάδη είναι που διαφωνώ, για το λόγο που εξήγησα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
δεδικαίωται: έχει ελευθερωθεί, έχει πάψει να αμαρτάνει
Είναι λυμένο το ζήτημα αιώνες τώρα...
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Η αμαρτία είναι θρησκευτική έννοια. Εννοώ ότι για την ίδια ακριβώς πράξη, οι χ θα το κρίνουν ως χρέος και οι ψ ως αδίκημα.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 17:49 δεδικαίωται: έχει ελευθερωθεί, έχει πάψει να αμαρτάνει
Κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο είναι σε ποιον δίνεται η ηθική αναφορά.
Αν είναι κάποιος άθεος, θα κριθεί από τους ανθρώπους, αν είναι πιστός της οποιασδήποτε θρησκείας, θα κριθεί από τον θεό.
Κι επειδή ο Παύλος ήταν Χριστιανός, το "δεδικαίωται" δεν το εκλαμβάνω ως δικαίωση του νεκρού από τους ανθρώπους αλλά ως απαλλαγή από το κατηγορητήριο των ανθρώπων, γιατί η τελική κρίση θα δοθεί από τον θεό.
Με μία πιο κυνική προσέγγιση, σημαίνει αδιαφορία για την ανθρώπινη κρίση.
.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 19:57Η αμαρτία είναι θρησκευτική έννοια. Εννοώ ότι για την ίδια ακριβώς πράξη, οι χ θα το κρίνουν ως χρέος και οι ψ ως αδίκημα.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 17:49 δεδικαίωται: έχει ελευθερωθεί, έχει πάψει να αμαρτάνει
Αν είναι κάποιος άθεος, θα κριθεί από τους ανθρώπους, αν είναι πιστός της οποιασδήποτε θρησκείας, θα κριθεί από τον θεό.
Κι επειδή ο Παύλος ήταν Χριστιανός, το "δεδικαίωται" δεν το εκλαμβάνω ως δικαίωση του νεκρού από τους ανθρώπους αλλά ως απαλλαγή από το κατηγορητήριο των ανθρώπων, γιατί η τελική κρίση θα δοθεί από τον θεό.
.
ισως για τις ανθρωπινες μικροαμαρτιες ολων μας να υπαρχει η αδιαφορια για την ανθρωπινη κριση
αν ηταν για κατι μεγαλυτερο δεν νομιζω να αδιαφορει κανεις
το δεν θα αμαρτανει ξανα μου φαινεται πιο σωστο
Και ποιος κρίνει το τί είναι πταίσμα, πλημμέλημα ή κακούργημα; Η ανθρώπινη ή η θεία δικαιοσύνη;nemo έγραψε: 18 Ιαν 2025, 20:33ΓΑΛΗ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 19:57Η αμαρτία είναι θρησκευτική έννοια. Εννοώ ότι για την ίδια ακριβώς πράξη, οι χ θα το κρίνουν ως χρέος και οι ψ ως αδίκημα.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 17:49 δεδικαίωται: έχει ελευθερωθεί, έχει πάψει να αμαρτάνει
.
ισως για τις ανθρωπινες μικροαμαρτιες ολων μας να υπαρχει η αδιαφορια για την ανθρωπινη κριση
αν ηταν για κατι μεγαλυτερο δεν νομιζω να αδιαφορει κανεις
το δεν θα αμαρτανει ξανα μου φαινεται πιο σωστο
Γιατί στην τελική ο θέος για όσους πιστεύουν είναι ένας. Η ανθρώπινη κρίση για τη βαρύτητα του κάθε αδικήματος, αφορά σε δισεκατομμύρια απόψεις.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η ερμηνεία του Δοξιάδη, που αφορά σαφώς στη θρησκευτική ανάλυση έχει γίνει τσιτάτο που εκφέρουν οι θιγμένοι από το το "δεδικαίωται" για τον Σημίτη (χωρίς αναφορά στον Δοξιάδη) και μας εξηγούν ότι σημαίνει "απαλάσσεται".
https://periodista.gr/η-έλενα-ακρίτα-τα ... τον-κώστα/
https://www.kathimerini.gr/opinion/read ... dikaiotai/
Το ότι απαλάσσεται και από τη δική τους άποψη, ούτε καν τους περνάει από το μυαλό.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
η ηθικη της ανθρωπινης φυσης θα κρινει και εδω θα πω οτι δεν απαλασσεται κανενας
το τι θα κανει ο θεος ειναι δικο του θεμα
το τι θα κανει ο θεος ειναι δικο του θεμα
- hellegennes
Μάλιστα. Στα δικά σου ελληνικά λοιπόν "δεδικαίωται" σημαίνει "έχει πάψει να αμαρτάνει" και αυτό έχει λυθεί κιόλας εδώ και αιώνες.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 18 Ιαν 2025, 17:49 δεδικαίωται: έχει ελευθερωθεί, έχει πάψει να αμαρτάνει
Δηλαδή εδώ ο Παύλος ήθελε να πει κάτι αυτονόητο, λες, ότι ο νεκρός δεν μπορεί πια να αμαρτήσει γιατί είναι νεκρός, δεν μπορεί να φάει γιατί είναι νεκρός, δεν μπορεί να κατουρήσει γιατί είναι νεκρός κ.ο.κ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- Αλιόσα
- Phorum.gr user: Αλιόσα
lolBeria έγραψε: 18 Ιαν 2025, 15:16 O Παύλος είναι ο πρώτος Μωάμεθ
Είδε ότι οι χριστιανοί όχι μόνο δεν λυγίζουν στις διώξεις, αλλά δυναμώνουν και αποφάσισε να φτιάξει οργανωμένη θρησκεία.
- taxalata xalasa
απο της αμαρτίας δεδικαιώται ο αποθανόν γαρ... ύφαλος...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 393 Απαντήσεις
- 6955 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από stergiosbik
-
-