Σελίδα 9 από 16
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 11:23
από Custom_F
Fluffy έγραψε: 06 Μαρ 2020, 19:21
Custom_F έγραψε: 06 Μαρ 2020, 18:12
Μαρεσει και ένα τυρί που έχει καρύδια μέσα. Δεν ξέρω πως το λένε.
Θα μπορούσα να ζήσω με τυριά κ ξηρούς καρπούς...
ΟΙ μερακληδες όταν παραγγελνουμε ντενεκεδες λεμε να μας κάνουν και από έναν με σκορδο και έναν με καυτερά.
Χα...
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 11:23
από Custom_F
don't speak έγραψε: 06 Μαρ 2020, 23:01
Custom_F έγραψε: 06 Μαρ 2020, 18:41
Δεμπαωπουθενα!
Εδώ θα κάτσω κ θα λέω ότι θέλω.
Και θα βάζω και μια κούπα παραπάνω τυρί στα μακαρόνια
Πεκορινο Αμφιλοχίας!!!!!!!

Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 11:48
από κυριος Μακης
Ρετζανο, πεκορινο, κομτε, γκρουγιερ, καμαμπερ(ωραιο και ψητο), οποιοδηποτε γαλλικο κατσικισιο(κατα προτιμηση με σταχτη γυρω γυρω), ροκφορ, στιλτον(στο ρεβε εδω το εχει σε βαζακι), χαλουμι και Ελλαδα φετα σε καθε τραπεζι για φαγητο.
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 12:30
από Cavaliere
taliban έγραψε: 07 Μαρ 2020, 00:22
μίστερ μαξ έγραψε: 06 Μαρ 2020, 23:12
Τα περισσοτερα τυρια, αν οχι όλα, είναι ανθυγειινά, με μεγάλες ποσοτητες κορεσμένων λιπαρων οξέων, αλατιου και θερμίδων. Τα δε ελληνικά, είναι τα χειρότερα. Το μονο τους θετικο ειναι οτι απο τις πολλές ορμόνες, είναι τίγκα και σε οιστρογόνα, και σε θυληκοποιούν χωρις να το καταλάβεις. Επηρρεάζει και το δημογραφικό, συνεισφέρει στον αγώνα για την εξαφάνιση του Ελ.
Αυτό με το υπερβολικό αλάτι ισχύει.
Ειδικά Παλιά που το έκαναν λυσα.
Η καταστροφή των νεφρών ήταν.
Η γιαγιά μου έκανε πολύ αλμυρό τυρί.
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 15:11
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
.
Στή Σίφνο όπως μπαινει τό καράβι....στο τελευταίο μαγαζί στη παραλία αριστερά....
εφαγα τήν πιό βελουδογαμάτη γεύση τυριού σε Τυροκροκέττα...
Δέ πίστευα τόση Τελειότητα.....
Οποιος ξέρει καμμιά ΚΑΛΗ συνταγή Τυροκοκέττας ας τη ρίξει....
Επίσης γαμάει και ρολά μελιτζάνας μέ ντομάτα φέτα φουρνιστά.....
.
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 17:39
από Tarkovsky
Ανδρέας έγραψε: 06 Μαρ 2020, 17:55
Σφέλα
Παράγεται στην Μάνη, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και οι ντόπιοι το ονομάζουν «τυρί της φωτιάς», εξαιτίας της έντονης και πιπεράτης γεύσης του. Είναι τυρί ΠΟΠ που μοιάζει με τη φέτα, καθώς παρασκευάζεται με αναθερμασμένη τυρόμαζα από αιγοπρόβειο γάλα και, συνήθως, ωριμάζει μέσα σε άλμη μέχρι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό λευκο χρώμα του και μάζα με μικρές τρύπες. Μπορεί όμως να ωριμάσει και εκτός άλμης, οπότε γίνεται σκληρή σαν κεφαλοτύρι. Παίρνει το όνομά του από τον τρόπο που κόβεται σε μικρές λωρίδες (σφέλες). Τρώγεται σαν ορεκτικό,ψητό στα κάρβουνα, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και συνταγές με κρέας ή λαχανικά. Επίσης μαζί με την τοπική λιχουδιά λαλάγγια, ως απλό συνοδευτικό τους ή και ως πλήρες γεύμα.
fixed και

Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 17:45
από Ανδρέας
Tarkovsky έγραψε: 07 Μαρ 2020, 17:39
Επίσης μαζί με την τοπική λιχουδιά
λαλάγγια, ως απλό συνοδευτικό τους ή και ως πλήρες γεύμα.[/color][/b]
fixed και
Ναι με 12 κιλά λαλάγγια και 3 κιλά σφέλα μπορεί να το πεις και κυρίως γεύμα!

Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 18:11
από Tarkovsky
panos291 έγραψε: 06 Μαρ 2020, 18:04
Υπάρχει στην Κρήτη και ένα εξαιρετικό καπνιστό τυρί, δεν θυμάμαι το όνομα του, αλλά άμα το βρω θα το γράψω. Ακριβό αλλά πολύ νόστιμο, ειδικά με λίγο μέλι.
μάλλον λες του Νταγιαντά του πρωτοπόρου (Ηράκλειο), αλλά πλέον υπάρχουν και αρκετές άλλες μονάδες
Το κάπνισμα ήταν παραδοσιακός τρόπος επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του κίτρινου τυριού στα ορεινά τυροκομεία (μητάτα), όταν το καλοκαίρι αποδεικνυόταν ιδιαίτερα θερμό. Φυσικά δεν υπήρχε μόνο στην Κρήτη, δες Μετσοβόνε και Μετσοβέλα (Ηπείρου). Σταδιακά εγκαταλείφθηκε ένεκα τεχνολογίας ψύξης και επειδή είναι μπελαλίδικος (2-3 επιπλέον φάσεις παρασκευής + ολοένα και δυσκολότερη η ανεύρεση συγκεκριμένων δέντρων για τη φωτιά). Τώρα αναβιώνει στο νησί ως γκουρμεδιά, αλλά όντως... γαμάτο εστί.
Γενικώς, κάθε κίτρινο τυρί ταιριάζει θανάσιμα με συνοδευτικό γλυκό (μέλι) ή ημίγλυκο (πεπόνι, σταφύλι κλπ - αλλά όχι και με την καρπούζα, ρε μάγκες, όχι με την καρπούζα, αυτή πάει μόνο με κάποια άσπρα...

) .
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 18:20
από Tarkovsky
Ανδρέας έγραψε: 07 Μαρ 2020, 17:45
Tarkovsky έγραψε: 07 Μαρ 2020, 17:39
Επίσης μαζί με την τοπική λιχουδιά
λαλάγγια, ως απλό συνοδευτικό τους ή και ως πλήρες γεύμα.[/color][/b]
fixed και
Ναι με 12 κιλά λαλάγγια και 3 κιλά σφέλα μπορεί να το πεις και κυρίως γεύμα!
τα λαλάγγια είναι σαν τα φιστίκια, όταν αρχίζεις δεν σταματάς, οπότε με τη σφέλα έχεις μια ελπίδα να γκώσεις και να σωθείς
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 18:22
από Ανδρέας
Tarkovsky έγραψε: 07 Μαρ 2020, 18:20
Ανδρέας έγραψε: 07 Μαρ 2020, 17:45
Tarkovsky έγραψε: 07 Μαρ 2020, 17:39
Επίσης μαζί με την τοπική λιχουδιά
λαλάγγια, ως απλό συνοδευτικό τους ή και ως πλήρες γεύμα.[/color][/b]
fixed και
Ναι με 12 κιλά λαλάγγια και 3 κιλά σφέλα μπορεί να το πεις και κυρίως γεύμα!
τα λαλάγγια είναι σαν τα φιστίκια, όταν αρχίζεις δεν σταματάς, οπότε με τη σφέλα έχεις μια ελπίδα να γκώσεις και να σωθείς
Μόνο που θα γκώσεις γενικώς!
Θα ξαναδεί ο απαυτός σου τουαλέτα μετά από μέρες!

Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 18:27
από Tarkovsky
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 18:44
από Σπύρος
Σπύρος έγραψε: 07 Μαρ 2020, 00:54
Πέραν αυτού του Σικελιάνικου με τρούφα, η ίδια εταιρία βγάζει πρόβειο με ρόκα, ελιές και μπούκοβο.
Στα Ελληνικά:
Η καλή φέτα είναι νούμερο ένα. Τυροκόμος που έχει εξαιρετική, έχει πρατήριο κοντά στις ελιές μου. Δεν το λέει φέτα διότι προφανώς έχει πολύ γίδινο γάλα. Ο μινιμαρκετάς που το φέρνει έχει και μια πολύ καλή πρόβεια φέτα από άλλο χωριό του ιδίου νομού. Την καλύτερο ανάλατη Κρητική γραβιέρα την είχα πάρει σε μαγαζί με Κρητικά προϊόντα. Ο μινιμαρκετάς που προανέφερα φέρνει και εξαιρετικό γίδινο τυρί τσαντίλας από Βόρεια Ελλάδα. Μετσοβόνε εννοείται αλλά και καλό λαδοτύρι. Θυμάμαι και ένα καλό γαλλικού τύπου μαλακό κατσικίσιο τυρί με κράνο από εταιρία που έδρευε στην Φθιώτιδα. Οι Βούλγαροι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται παράγοντας βουβαλίσια φέτα, αλλά και κατσικίσιο κασέρι. Το καλύτερο όμως τυρί ήταν η ολόπαχη γίδινη μυζήθρα που έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Από τα ξένα μου αρέσει το ροκφόρ, το Γαλλικό Έμενταλ(το μόνο αγελαδινό τυρί που μου αρέσει), το σεβρόν, και το Μαντσέγκο.

Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 19:28
από Tarkovsky
Για να πω την -πρώτη- αμαρτία μου, δεν μπορώ να φάω τυρί από μπαστούνι, δλδ σε φέτες.
Εννοώ δεν μπορώ να το φάω ως
σκέτο έδεσμα, ως τυρί-τυρί (ενώ μια χαρά το τρώω ως συστατικό τοστ/σάντουιτς).
Δεν μπορώ, λέμαι, δεν μπορώ!!!
Το εκ των προτέρων κόψιμο υποβιβάζει το τυρί μου, πολύ περισσότερο όταν γίνεται σε κάτι φετούλες της συμφοράς - το τυρί ΔΕΝ θέλει διαφάνεια, είναι τροφή διαπλεκόμενη.
Το στόμα δεν γεμίζει και δεν ευχαριστιέται και αντιδρά.
Θέλω να το κόβω ΕΓΩ το τυρί μου, θέλω να κόβω σε πυραμίδες το κεφαλοτύρι μου και σε χοντρές φολίδες δεινοσαύρου το κασέρι μου.
Και να το κόβω δύο δεύτερα πριν το καταναλώσω, άντε μέχρι 5 λεπτά πριν (εξαίρεση η γραβιέρα που θέλει κανά μισάωρο για το ιδανικό "λάδωμα").
Και το ανώτερο τυρί από όσα κόβουν με μηχανή τα Σ/Μ, π.χ το Τσένταρ (την είπα και τη δεύτερη, τρελαίνομαι για προϊόν αγγλικό

), να μου φετιάσεις από μπαστούνι... με γάααααμησες, ρε φίλε.
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 21:19
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
.
Το Αγγλικό Blue Stilton είναι το ευγενέστερο μουχλιασμένο
πού έχω φάει.....
Υπάρχει στό Ελλάντα....μπορείτε νά τό τεστάρετε....
.

- αρχείο λήψης.jpeg (6.6 KiB) Προβλήθηκε 1951 φορές
.
Re: Τυριά.
Δημοσιεύτηκε: 07 Μαρ 2020, 21:54
από alamo
Πέρα πολύ μακριά από ότι βάζει κάποιος τυριά με το λιγωτερο τριαντα πέντε ευρώ το κιλό, δείχνετε να εξομοιώνετε το γίδινο με το πρόβειο γάλα, τουλάχιστον τα ζώα τα ξεχωρίζεται; Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ τα διχηλα