sport billy έγραψε: 29 Νοέμ 2019, 00:45
...
Έχω από το καλοκαίρι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εγκατάσταση των Αρμπερέσηδων στην Ιταλία και ειδικά στις συγκεκριμένες περιοχές που εγκαταστάθηκαν ήταν ουσιαστικά επαναπατρισμός.
Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Γράφοντας τις "Αποδείξεις Ιστοριών" ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλυλης, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στην καταγωγή των "Αλβανών". Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από την μετάφραση αυτού του έργου στα Αγγλικά, η οποία εκδόθηκε το 2014 (μεταφραστής είναι ο γνωστός ιστορικός Αντώνιος Καλδέλης).
Και για να μην βγάζουμε τα μάτια μας, ας δούμε παρακάτω το επισημασμένο κείμενο:
"...Αρχήν δ' ἐγώ ουδέ προσίεμαι τον λόγον, ως είησαν Ιλλυριών γένος οι Αλβανοί. Ως μέν ουν απ' Επιδάμνου και ούτοι ώρμηντο ες την προς έω χώραν της Ευρώπης επί Θετταλίαν τε αφικόμενοι και ἐπι Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν, ουκ ολίγα άττα της Μακεδονίας χωρία υφ' αυτοίς πεποιημένοι ώκουν, οίδα τε αυτός επιστάμενος, από πολλών τεκμαιρόμενος, και πολλών δη ακήκοα. Είτε μεν ουν από Ιαπυγίας, ως ένιοι φάσιν, ες Επίδαμνον διαβάντες επί την χώραν, ην υπηγάγοντο σφίσιν, άλλος άλλη αφίκοντο, είτε αυτού περί Επίδαμνον την αρχήν Ιλλυριών όμοροι προϊόντες κατά βραχύ κατέσχον την προς έω της Επιδάμνου χώραν, ούκ έχω, όπη συμβάλλωμαι ασφαλώς..."
Ας το μεταφράσουμε στα Ελληνικά (η Ρωμέηκα αν προτιμάτε, για τα Αγγλικά μπορείτε να δείτε την εκόνα)...
“...κατ’ αρχάς εγώ δεν συμφωνώ πως οι “Αλβανοί” προέρχονται απο τους Ιλλυριούς. Το ότι αυτοί, ξεκινώντας από την Επίδαμνο (Δυρράχιο), και προχωρώντας προς τα ανατολικά μέρη της Ευρώπης, έφθασαν στην Θεσσαλία και την Αιτωλία και την Ακαρνανία και έγιναν κύριοι πολλών τμημάτων της Μακεδονίας, το γνωρίζω ο ίδιος πολύ καλά, έχοντας φθάσει σ’ αυτό το συμπέρασμα από πολλά [που έχω εξετάσει] και πολλά άλλα που έχω ακούσει. Σχετικά με το εάν αυτοί ήλθαν στην Επίδαμνο από την Ιαπυγία (=Απουλία), όπως λένε μερικοί, κι από εκεί στην συνέχεια έφθασαν στα μέρη τα οποία στην συνέχεια κατέλαβαν, η εάν, όντας αρχικά γείτονες των Ιλλυριών στην περιοχή της Επιδάμνου, από εκεί προχωρώντας σταδιακά κατέλαβαν τα εδάφη ανατολικά της Επιδάμνου, δεν μπορώ να πώ τίποτα με ασφάλεια…”
Οι “Αλβανοί”, λέει ο Χαλκοκονδύλης, δεν προέρχονται, κατά την γνώμη του, από τους Ιλλυριούς κι αυτό στην ορολογία του Χαλκοκονδύλη σημαίνει πως οι Αλβανοί δεν προέρχονται από τους Σλάβους (ο Χαλκοκονδύλης χρησιμοποιεί τον όρο Ιλλυριοί στο έργο του για να αναφερθεί στους Σλάβους των δυτικών Βαλκανίων). Ο Χαλκοκονδύλης κάνει στην συνέχεια δύο διαπιστώσεις για τις οποίες είναι απολύτως σίγουρος, όπως λέει, με βάση συμπεράσματα στα οποία έχει φθάσει ο ίδιος κι από πληροφορίες που έχει ακούσει από άλλους:
α) ότι η επέκταση των “Αλβανών” στα Βαλκάνια ξεκίνησε από την περιοχή της πόλης της Επιδάμνου, δηλαδή του Δυρραχίου και
β) ότι αυτοί ξεκινώντας από την Επίδαμνο κινήθηκαν ανατολικά και έφθασαν στην Θεσσαλία, την Αιτωλία και την Ακαρνανία και επίσης έγιναν κύριοι πολλών εδαφών της Μακεδονίας στα οποία κατοίκησαν (ο όρος Μακεδονία όπως τον χρησιμοποιεί ο Χαλκοκονδύλης εδώ αναφέρεται στην Νέα Ήπειρο, την περιοχή δηλαδή βόρεια του ποταμού Αώου, μέχρι το Δυρράχιο).
Ο Χαλκοκονδύλης στην συνέχεια αναφέρει δύο πιθανές περιπτώσεις για την προέλευση των Αλβανών:
α) ότι οι Αλβανοί μετανάστευσαν στην Επίδαμνο απο την Απουλία της νότιας Ιταλίας, “όπως λενε μερικοί”, κι από εκεί κινήθηκαν ανατολικά η
β) πως οι Αλβανοί ζούσαν αρχικά σε κάποια περιοχή κοντά στην Επίδαμνο, όντας αρχικά γείτονες των Ιλλυριών (δηλαδή των Σλάβων) κι από εκεί κινήθηκαν ανατολικά, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια από τις δύο εκδοχές είναι η σωστή.
Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε πως ο Χαλκοκονδύλης, δηλώνοντας πως δεν μπορεί ο ίδιος να πει τίποτε με ασφάλεια για το εάν οι “Αλβανοί” ήλθαν στα Βαλκάνια από την Ιταλία και συγκεκριμένα την Απουλία
όπως έλεγαν “μερικοί” στις μέρες του, επιβεβαιώνει αφ' ενός την ύπαρξη αυτής της παράδοσης στην εποχή του (15ος αιώνας) και επίσης επιβεβαιώνει πως αυτή η εκδοχή δεν θεωρούνταν απίθανη την ίδια εποχή.