!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Φωτογραφική μνήμη

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
casper quantum

Re: Φωτογραφική μνήμη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από casper quantum »

Εντομεταξύ εγώ έχω χάλια μνήμη αλλά σε αυτά που ανέφερα είμαι καλή.
Ελληγενή εσύ πώς το εξηγείς δηλαδή; Εκτός από τα γενικά που λες. (Όχι εσύ, σίγουρα δεν είναι άποψη δική σου).
Κάποια παραδείγματα; Το συνδέεις και με το IQ? Δηλαδή θέμα κληρονομικότητας, εξάσκησης και λαιφστάιλ επίσης;
Ιδεολόγος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ιδεολόγος »

https://www.cognifit.com/el/plasticidad-cerebral

"Η πλαστικότητα του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητα του νευρικού συστήματος να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του καθ 'όλη τη ζωή του, ως αντίδραση στην ποικιλομορφία του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα στην ψυχολογία και στις νευροεπιστήμες, δεν είναι εύκολο να οριστεί. Χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικά επίπεδα στο νευρικό σύστημα: μοριακές δομές, αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση και στη συμπεριφορά. "

Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει τους νευρώνες να αναγεννηθούν τόσο ανατομικά και λειτουργικά και να σχηματίσουν νέες συναπτικές συνδέσεις. Η νευρωνική πλαστικότητα αντιπροσωπεύει την ικανότητα του εγκεφάλου να συνέλθει και να αναδιαρθρωθεί . Αυτή η προσαρμοστικότητα στο νευρικό σύστημα επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακτήσει διαταραχές ή βλάβες , και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αλλαγών που προκαλούνται από ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson, γνωστική βλάβη, νόσο του Αλτσχάιμερ , dislexia, ΔΕΠΥ, αϋπνία ενηλίκων, παιδική αϋπνία , etc…

Διαφορετικές ομάδες από νευροεπιστήμονες και γνωστικούς ψυχολόγους που μελετούν τις διαδικασίες της συναπτικής πλαστικότητας και της νευρογένεσης έχουν δείξει ότι η σειρά των κλινικών ασκήσεων για την ενίσχυση του εγκεφάλου του Cognifit βοηθά στη προώθηση της δημιουργίας νέων συνάψεων και νευρωνικών κυκλωμάτων σε θέση να αναδιοργανώσουν και να ανακτήσουν τη λειτουργία στην κατεστραμμένη περιοχή και τη διαβίβαση των αντισταθμιστικών δεξιοτήτων . Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου ενεργοποιείται και ενισχύεται με την εφαρμογή αυτού του κλινικού προγράμματος των ασκήσεων παρέμβασης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα νευρωνικό δίκτυο συνεχώς αφού υποστεί την κατάλληλη γνωστική διέγερση.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχουμε ενδείξεις ότι επηρεάζουν την μνήμη, όπως η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών, το κάπνισμα, κτλ.

Η εργασία παίζει επίσης ρόλο. Θυμάμαι που είχα διαβάσει μια μελέτη που έδειχνε ότι άλλαζε η δομή του εγκεφάλου των οδηγών ταξί που αναγκάζονταν να μάθουν απέξω μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Φαντάζομαι τώρα με τα GPS αυτό θα αποτελεί αρχαίο παράδειγμα.

Π.χ. προσωπικά επειδή κάνω πολλούς υπολογισμούς, μπορώ να προσθέσω μεγάλη λίστα αριθμών κοιτώντας την για ελάχιστο χρόνο. Δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει αυτό. Απλά θυμάμαι την σειρά.

Η μνήμη και το IQ -δηλαδή όπως ορίζεται το IQ- είναι αλληλένδετα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος »

δέν είναι μνήμη αυτό απλά ψαρεμα από το πηγάδι της λήθης.
Κάποιοι είναι καλοί ψαράδες κάποιοι λιγότερο. Όσο καλύτερος είσαι
τόσο ποιο κοντά και η α-λήθεια.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Άβαταρ μέλους
ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ
Ὁ ἴδιος ἀρνεῖται κάθε τίτλο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΛΙΝΟΣΟΦΙΣΤΗΣ »

Δὲν τὸ ἔχω κἄν.
Κάποτε, μὲ τὸν φίλο μου Δημήτρη, κάναμε πολλὲς συζητήσεις ἐπ' αὐτοῦ.
Γνωρίζαμε ἄνθρωπο ποὺ ἦταν ἀπαραίτητος στὸ θέατρο γιατί θυμόταν αὐτομάτως (σὰν Η/Υ) ὅ,τι κι' ἄν τὸν ρωτοῦσες νὰ σοῦ ἀπαντήσει. Πῶς λέγεται κάποιο ἔργο, ποιός τὸ ἔπαιξε, πότε, ποῦ, πόσα πρόσωπα καὶ σκηνικὰ χρειάζεται, τί φοροῦσε ἡ πρωταγωνίστρια, μὲ ποιόν τἆχε ἐκείνη τὴν ἐποχή, τί γράψανε οἱ κριτικὲς...Αὐτὸς ἀνῆκε πρῶτα στὸ θέατρο Μουσούρη ἀλλὰ ὕστερα τὸν πῆρε ἰσοβίως ἡ Βουγιουκλά-
κη μαζύ της. Ρόλο τῆς προκοπῆς δὲν ἔπαιξε ποτέ, ἄς ἦταν καὶ πρῶτος κι' ἀσυναγώνιστος ρουφιάνος (καὶ αὐτὸ τὸ ταλέντο δὲν εἶναι ἄσχε-
το μὲ τὸ θέμα μνήμης· πρέπει νὰ θυμᾶσαι ξεκάθαρες λεπτομέρειες γιὰ νὰ τὶς διαστρέφεις ἀποτελεσματικῶς κατὰ βούλησιν).
Τὸ μέγα καλλιτεχνικὸ μειονέκτημα ποὺ τοῦ βρίσκαμε: παντελὴς ἔλλειψις στοχαστικότητος καὶ ἐσωτερικότητος.
Γιὰ νὰ μάθω τὰ λόγια ἑνὸς ρόλου, ἤμουν ὁ τελευταῖος ἱκανός. Τὸ τί, τὸ πῶς, ἡ ψυχολογία του μονάχα μοῦ ἐξασφάλιζε τὴν μνήμη.
* https://www.phorum.com.gr/images/smilie ... klinoi.gif
Ὁ ἴδιος ἀρνοῦμαι κάθε τίτλο.
Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

casper quantum έγραψε: 01 Ιουν 2018, 02:04 Τέλειο θέμα. Έχω και εγώ φωτογραφική μνήμη και πάντα αναρωτιόμουνα αν χρεισιμεύει κάπως ουσιαστικά.
Ωραία κασπερ. Ναι, ειναι πολύ χρήσιμο προσον αλλά για να σου μεινει κατι σε βαθος χρονου πρέπει να κανεις συνδεσεις. Απο οσα καταλαβα απο διαβασμα κι εδω η φωτογραφικη ειναι σορτ τερμ μονο. Νομιζω ενας λατινοαμερικανος συγγραφεας (Μπορχες;) ειχε γραψε ενα βιβλιο για ενα τυπο που δεν ξεχνουσε τιποτα, ποτε! Αυτο θα ήταν καταρα!
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

'γω θυμάμαι νούμερα. Πολλά νούμερα, συχνά εντελώς άχρηστα νούμερα, κάποια για μέρες, κάποια για εβδομάδες, κάποια για χρόνια και κάποια... απ' όσο μπορώ να θυμηθώ ότι θυμάμαι.

Σε κάποια εφαρμόζω μηχανισμούς, το καταλαβαίνω δηλαδή ότι το κάνω. Σε κάποια όχι, απλά μού πετάγονται μπροστά μου μόλις τα χρειαστώ. Ίσως κι εκεί υπάρχουν μηχανισμοί που δεν τους ξέρω, και νομίζω ότι απλά έχω και γαμώ το σύστημα αναζήτησης με indexes.

Θυμάμαι τηλέφωνα φίλων μου απ' το γυμνάσιο ακόμα (30-40 χρόνια πριν), κάποια απ' αυτά έχω να τα καλέσω από τότε.
Θυμάμαι τους αριθμούς των οχημάτων της μονάδας κατά την θητεία μου (οκ, ήμουν στο γραφείο κινήσεως, αλλά και πάλι... 5ψήφια και 6ψήφια ήταν, άσε που θυμάμαι και κάποιες πινακίδες πολιτικών αυτοκινήτων, πχ του υποδιοικητή... αλλά μόνο νούμερα, στα γράμματα σκαλώνω).
Θυμάμαι φυσικά όλες τις πινακίδες αυτοκινήτων της φαμίλιας, κολλητών μου κλπ. Η πιο παλιά ήταν ενός Citroen GS του πατέρα μου, που το πούλησε τέλη δεκαετίας '70.
Θυμάμαι την πρώτη-πρώτη μου αστυνομική ταυτότητα (κάπου 35 χρόνια πριν), εννοείται και τις επόμενες (πλην μίας, δεν ξέρω γιατί).
Θυμάμαι ακόμα τους αριθμούς από δύο πιστωτικές μου, η μία δεν ισχύει πια εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η δεύτερη περίπου 5-6.

Ανωμαλία... ξέρω. :102:

Μόνο την επέτειο γάμου μου μου ξεχνάω κάθε χρόνο γαμώτο.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Πέραν της φωτογραφικής μνήμης, το πρόβλημα με την ουσιαστική απομνημόνευση είναι ότι δεν κάνουμε ξεσκαρτάρισμα. Αποθηκεύουμε ατελείωτες πληροφοριες καθημερινά και το 99% αυτών είναι άχρηστες.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
shrike

Otto Weininger έγραψε: 01 Ιουν 2018, 12:20 Πέραν της φωτογραφικής μνήμης, το πρόβλημα με την ουσιαστική απομνημόνευση είναι ότι δεν κάνουμε ξεσκαρτάρισμα. Αποθηκεύουμε ατελείωτες πληροφοριες καθημερινά και το 99% αυτών είναι άχρηστες.
Αυτό!

Πήρε χώμα λέει, έβαλε νερό, φύσηξε... τσουπ, να σου ο μάγκας έτοιμος.
Ε, βαλ' του κι ένα defragment button εκεί να τον συμπληρώσεις!

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Εγώ έχω αυτό που λένε γρήγορο διάβασμα. Διαβάζω δηλαδή διαγωνίως μια σελίδα

Είναι πολύ καλό για διάβασμα άρθρων και ύλης για εξετάσεις. ~Είναι κατάρα για λογοτεχνικό διάβασμα επειδή είναι αυτόματο, δεν το ελέγχεις.
Δεν ευχαριστιέσαι τίποτα.

Κάποια στιγμή, πριν από χρόνια είδα ένα άρθρο που εξηγούσε το γρήγορο διάβασμα και ήταν ακριβώς αυτό που κάνω: Διαβάζεις (ξεδιαλέγεις) τις κρίσιμες λέξεις κάθε γραμμής και συνεχίζεις διαγώνια στην επόμενη γραμμή κοκ

Θυμάμαι πάρα πολλές άχρηστες ή μάινορ πληροφορίες, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχω φωτογραφική μνήμη. Σε ανθρώπους δεν δουλεύει καθόλου. Με χαιρετάει κόσμος (με πολλή θέρμη συχνά και με το μικρό μου όνομα) και δεν έχω ιδέα ποιος είναι.

Θυμάμαι όμως -στα ξαφνικά- ολόκληρες παραγράφους από κείμενα, ιστορικές χρονολογίες και μικρές λεπτομέρειες από ελάσσονα ιστορικά γεγονότα
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Το να έχεις πολύ καλή μνήμη είναι κατάρα.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
omg kai 3 lol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από omg kai 3 lol »

The Woman Who Can Remember Every Day Of Her Life From Birth

θυμάται απο την 12η μέρα αφοτου γεννηθηκε κι εφυγε απο το μαιευτηριο!

https://www.news.com.au/lifestyle/healt ... a11d2e6b17
Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος »

Beria έγραψε: 01 Ιουν 2018, 12:25 Σε ανθρώπους δεν δουλεύει καθόλου. Με χαιρετάει κόσμος (με πολλή θέρμη συχνά και με το μικρό μου όνομα) και δεν έχω ιδέα ποιος είναι.
Δεν αισθάνεσαι λίγο αμήχανα-άσχημα εκείνη τη στιγμή;
και γω τόχω, αρχες αλτσχάιμερ.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Άβαταρ μέλους
shrike

Beria έγραψε: 01 Ιουν 2018, 12:25 Εγώ έχω αυτό που λένε γρήγορο διάβασμα. Διαβάζω δηλαδή διαγωνίως μια σελίδα

Είναι πολύ καλό για διάβασμα άρθρων και ύλης για εξετάσεις. ~Είναι κατάρα για λογοτεχνικό διάβασμα επειδή είναι αυτόματο, δεν το ελέγχεις.
Δεν ευχαριστιέσαι τίποτα.

Κάποια στιγμή, πριν από χρόνια είδα ένα άρθρο που εξηγούσε το γρήγορο διάβασμα και ήταν ακριβώς αυτό που κάνω: Διαβάζεις (ξεδιαλέγεις) τις κρίσιμες λέξεις κάθε γραμμής και συνεχίζεις διαγώνια στην επόμενη γραμμή κοκ

Θυμάμαι πάρα πολλές άχρηστες ή μάινορ πληροφορίες, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχω φωτογραφική μνήμη. Σε ανθρώπους δεν δουλεύει καθόλου. Με χαιρετάει κόσμος (με πολλή θέρμη συχνά και με το μικρό μου όνομα) και δεν έχω ιδέα ποιος είναι.

Θυμάμαι όμως -στα ξαφνικά- ολόκληρες παραγράφους από κείμενα, ιστορικές χρονολογίες και μικρές λεπτομέρειες από ελάσσονα ιστορικά γεγονότα
Ρε συ Μπέρια! Ακριβώς έτσι! Στον τρόπο διαβάσματος αναφέρομαι.

Σε λογοτεχνικά, ξες πόσες φορές πιέζω τον εαυτό μου να διαβάσει αργά κάτι, επειδή ακριβώς πηδάει το μάτι συνεχώς;
Ή, πόσες φορές έχω αναγκαστεί να γυρίσω και να ξαναδιαβάσω μια παράγραφο ή ολόκληρη σελίδα, είτε επειδή απλώς το "ένιωσα" ότι την πέρασα στα γρήγορα, είτε (συχνότερα) επειδή βλέπω μια πληροφορία παρακάτω που δεν μου λέει κάτι, και καταλαβαίνω ότι κατά το "σκανάρισμα" κάτι μού ξέφυγε.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria »

Το χειρότερο είναι αυτός ο ψυχαναγκασμός να προσπαθείς να διαβάσεις αργά και να μην μπορεις
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”