!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Φωτογραφική μνήμη

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
lolek1

Re: Φωτογραφική μνήμη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lolek1 »

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan »

:o :o :o
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri »

Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 21:10 Πολύ θα ήθελα να είχα!

Εικόνα
γιατι?
που στο καλό μπορει να χρειαστεί?

και τι θα ήσουν διατεθειμένος να θυσιάσεις ως αντάλλαγμα?
Άβαταρ μέλους
Daje

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Daje »

Εμενα μου συμβαινει με τις γκομεναρες αυτο.
Μπορω να δω 100 και θυμαμαι τι στηθος, τι μπουτια, τι οπισθια κλπ ειχαν και οι 100.
https://i.imgur.com/p7krvsa.jpg
Πρόεδρος του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
Ωραίο πρωτάθλημα ρε κατσικοειδή φυστικοβουτηρομένα λοβοτομημένα καγκουροειδή κατσίκια!
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 21:45
Ναι Οττο, αυτο λεω κι εχω δει κι εγω στο σχολειο. Παιδί που έβλεπε τη σελιδα 2 λεπτά και τη θυμότανε απέξω για το τεστ. Αυτο ακριβώς.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που λειτουργεί αυτό. Τουλάχιστον σε μένα. Δεν είναι πάντα τόσο λειτουργικό όσο φαντάζεσαι, εκτός κι αν μιλάμε για επίπεδα νοημοσύνης σαν το limitless :lol:

Από τις δικές μου εμπειρίες θα σου δώσω μερικά παραδείγματα :

1. Μέσα σε ένα βράδυ έπρεπε να απομνημονεύσω 200+ φόρμουλες ούτως ώστε την επόμενη μέρα στο τεστ, μόλις δω την φόρμουλα να γράψω από κάτω το όνομά της. Πις οφ κέικ. Από το πρωί είχα πάρει τετράγωνα χαρτάκια, μπροστά σχεδίασα τις φόρμουλες και πίσω το όνομα. Μέσα σε 2 ώρες τις είχα απομνημονεύσει όλες. Το πρωί, σηκώθηκα στις 5:30. Ήπια καφέ, έφαγα και διαπίστωσα ότι έχω χάσει πολλές. Έκανα το ίδιο πράγμα για άλλες 2 ώρες. Στις 9 ήταν το τεστ. έγραψα σωστές και τις 30. Άρα λειτούργησε. Μέχρι το βράδυ είχα ξεχάσει τις περισσότερες. Αλλά η δουλειά έγινε.

2. Μάθημα για εξέταση : Φαρμακευτική νομοθεσία. Μπλα μπλα και με ελάχιστα πολύπλοκα προς απομνημόνευση. Ώρα εξέτασης προφορικού 9 το πρωί. Ξύπνησα στις 6, έκανα καφέ, έφαγα (το επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό). Κατά τις 7 άρχισα να διαβάζω απλή ανάγνωση τις 50 σελίδες των σημειώσεων. Όχι πολύ γρήγορα, αλλά ούτε και με νορμαλ ρυθμό. Τελείωσα και πήγα για την εξέταση. Έδωσα γύρω στις 10. Πέρασα και μάλιστα με καλο βαθμό. Η δουλειά έγινε και πάλι.

3. Εδώ την πατήσαμε. Και θα σου εξηγήσω και τον λόγο. Λίγες μέρες πριν να κατέβω Ελλάδα για Χριστούγεννα βγάζει ημερομηνία γύρω στις 20/12 η Φυσιολογία. Δεν είχα σκοπό να το δώσω,οπότε δεν είχα πάρει καν χαμπάρι πότε είχε βγει η ημερομηνία. Είχα δυο μέρες. Λέω "πάω να το κλέψω το μάθημα". Ανοίγω το βιβλίο και αρχίζω την ανάγνωση σαν να διαβάζω μυθιστόρημα. Όλη την ημέρα και όλη την επόμενη. Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Η Φυσιολογία, πέραν του ότι ήταν πολύ μεγάλη ύλη (καμιά 500αρια σελίδες καθαρού διαβάσματος αν βγάλεις εικόνες κλπ) είναι και φουλ πολύπλοκη. Δεν είναι απλό μπλα μπλα, έχει πολλές λεπτομέρειες,ονόματα, μηχανισμούς ενώ η καθηγήτρια λάτρευε τις μικτές ερωτήσεις και τις ερωτήσεις παγίδες. Συν του ότι σε κάποιες φάσεις διύλιζε τον κώνωπα. Ατάραχος εγω, αφού δεν είχα να χάσω κάτι, έρχεται η σειρά μου και κάθομαι.
Μου κάνει πρώτη ερώτηση και αρχίζω χείμαρρος να απαντάω. Με σταματάει. Με ρωτάει "γιατί αυτό έτσι ; Γιατί γιουβέτσι ; Για σχεδίασέ το μου. Για πες αναλυτικά τον μηχανισμό". Τόμπολα. Με μπλόκαρε. Και εδώ αρχίζει η "μαγεία" της φωτογραφικής μνήμης. Άρχισα να κοιτάω το τραπέζι ώστε να μην με αποσπά τίποτα και στο μυαλό μου έφερα -το πιστεύεις ή όχι- το ίδιο το βιβλίο. Το ξεφύλλιζα μες στο μυαλό μου. Το είχα εικόνα ξεκάθαρη. Το διάβαζα. Πέρασα το μάθημα ; Όχι φυσικά. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να μου αφιερώσει η καθηγήτρια 2-3 ώρες και παράλληλα να ανέχεται ένα τύπο που φαινόταν να είναι σε νιρβάνα και άνα 5λεπτο έδινε και μια απάντηση ή μέρος αυτής. Εν τέλει, δυο μήνες μετά το διάβασα κανονικά, το έμαθα και πέρασα.
Εδώ λοιπόν δεν λειτούργησε η φάση, γιατί δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια. Δεν ήμουν σπίτι με φίλους να παίζουμε.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αλλά τα πιο σημαντικά ήταν αυτά τα τρία.

Let them make the first mistake. We make the last move.

don't speak
Γενική Γραμματέας Συντονισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από don't speak »

Εικόνα
Ούτε 16 ΜΒ δεν έχεις; :roll:
Και XD; :e040:

Έχω μια και μου λείπει ο reader, usb 3.0 διαθέτεις να κάνεις τον reader; :P
Άβαταρ μέλους
Yochanan

Φίλε σε πιστεύω - μου φαίνεται οντως μαγεία αλλά γενικά η ανθρώπινη ποικιλομορφια ειναι πολυ μεγάλη οπότε υπάρχουν περιθώρια για πολλά που δεν μας φαίνονται δυνατα σε πρωτη ματια. Και μου αρέσει που έχεις και συναίσθηση των ορίων αυτου του πράματος. Γενικά δεν είμαι του ανεξήγητου αλλά το συγκεκριμένο παίζει και δεν ξερω αν ειναι και ανεξηγητο. Το βίντεο λεει οτι ειναι χρήσιμο προσον και σε περιπτώσεις μάχης οπότε υπάρχει εξελικτικος μηχανισμος πισω απο αυτη τη ιστορια.

Στα αγγλικά λέγεται eidetic memory (από το ελληνικο ειδα) και υπάρχει ιστορια αν ισχύει στο φωτογραφικο σκελος (το πληρως φωτογραφικο) οπου μαλλον δεν ισχύει αλλά γίνεται ανακατασκευη πολυ πιο πιστη στο RAM απο οτι στους περισσοτερους.

Στο RAM (short term memory) βασίζεται και το φαινομενο του ντεζαβου, οπου κατι που ειναι να παει στο μπαφερ του ΡΑΜ παει κατευθειαν σκληρο δισκο και πηζεις μεχρι να βρεις απο που το θυμάσαι!
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
[42]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από [42] »

εγώ για να θυμάμαι αριθμούς χρησιμοποιώ κάποιο αλγόριθμο ή τους σχετίζω με κάποιες μνήμες μου. π.χ. ένα τηλ μπορεί να είναι μια σειρά διψήφιων, όπως 69 και η ημερομηνία γέννησης του τάδε, και 42 και αυξάνουμε το πιο σημαντικό ψηφίο κατά 2 μειώνουμε το λιγότερο σημαντικό κατά 1, κλπ, κ.ο.κ.
Άβαταρ μέλους
Yochanan

[42] έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:35 εγώ για να θυμάμαι αριθμούς χρησιμοποιώ κάποιο αλγόριθμο ή τους σχετίζω με κάποιες μνήμες μου. π.χ. ένα τηλ μπορεί να είναι μια σειρά διψήφιων, όπως 69 και η ημερομηνία γέννησης του τάδε, και 42 και αυξάνουμε το πιο σημαντικό ψηφίο κατά 2 μειώνουμε το λιγότερο σημαντικό κατά 1, κλπ, κ.ο.κ.
Ωραίος! Ετσι κανω κι εγω αμα μου πουνε τηλ στο ξεκουδουνο και δεν εχω να γραψω. Μια φορά σε ενα απο αυτα τα μαθηματα (γτπ ήτανε αλλα τεσπα) μας είχανε βάλει κι ενα τεστ να διαβασουμε και να θυμηθουμε ενα τεράστιο νουμερο σε 30''.
71.421.283.542.495.663
[42]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από [42] »

Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:45
[42] έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:35 εγώ για να θυμάμαι αριθμούς χρησιμοποιώ κάποιο αλγόριθμο ή τους σχετίζω με κάποιες μνήμες μου. π.χ. ένα τηλ μπορεί να είναι μια σειρά διψήφιων, όπως 69 και η ημερομηνία γέννησης του τάδε, και 42 και αυξάνουμε το πιο σημαντικό ψηφίο κατά 2 μειώνουμε το λιγότερο σημαντικό κατά 1, κλπ, κ.ο.κ.
Ωραίος! Ετσι κανω κι εγω αμα μου πουνε τηλ στο ξεκουδουνο και δεν εχω να γραψω. Μια φορά σε ενα απο αυτα τα μαθηματα (γτπ ήτανε αλλα τεσπα) μας είχανε βάλει κι ενα τεστ να διαβασουμε και να θυμηθουμε ενα τεράστιο νουμερο σε 30''.
71.421.283.542.495.663
απλά ήθελα να πω ότι δεν έχω φωτογραφική μνήμη σε αριθμούς.
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:34 Το βίντεο λεει οτι ειναι χρήσιμο προσον και σε περιπτώσεις μάχης οπότε υπάρχει εξελικτικος μηχανισμος πισω απο αυτη τη ιστορια.
Με ενδιαφέρει αυτό. Ποιο βίντεο λες για να το δω ;

Σίγουρα πάντως, αν σπούδαζα νομική δεν θα αντιμετώπιζα καμία δυσκολία. Αλλά δεν ξέρω τι σκατά δικηγόρος θα γινόμουν αν πέρναγα όλα τα μαθήματα κατά αυτό τον τρόπο :lol:

Τελευταία χρόνια προσπάθησα να φτιάξω εσωτερικό αρχείο. Να κλείνω τα μάτια στο σπίτι χαλαρός, να μπαίνω στην φανταστική βιβλιοθήκη, να διαλέγω ένα βιβλίο και να το διαβάζω ή να ψάχνω πληροφορίες. Μέχρι στιγμής μου φαίνεται αδύνατο. Θα δούμε.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
Yochanan

Otto Weininger έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:49
Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 22:34 Το βίντεο λεει οτι ειναι χρήσιμο προσον και σε περιπτώσεις μάχης οπότε υπάρχει εξελικτικος μηχανισμος πισω απο αυτη τη ιστορια.
Με ενδιαφέρει αυτό. Ποιο βίντεο λες για να το δω ;

Σίγουρα πάντως, αν σπούδαζα νομική δεν θα αντιμετώπιζα καμία δυσκολία. Αλλά δεν ξέρω τι σκατά δικηγόρος θα γινόμουν αν πέρναγα όλα τα μαθήματα κατά αυτό τον τρόπο :lol:

Τελευταία χρόνια προσπάθησα να φτιάξω εσωτερικό αρχείο. Να κλείνω τα μάτια στο σπίτι χαλαρός, να μπαίνω στην φανταστική βιβλιοθήκη, να διαλέγω ένα βιβλίο και να το διαβάζω ή να ψάχνω πληροφορίες. Μέχρι στιγμής μου φαίνεται αδύνατο. Θα δούμε.
Είναι στο τέλος του βιντεου που ανέβασε ο Λολεκ - λογικά θα υπάρχουν και αλλα αντίστοιχα και υπάρχουνε κανα δυο πιθηκες τετοιοι που ειναι πολυ γνωστοι οποτε θα βρεις υλικο. Ψάξου και με Roman Room - εσύ θα γουστάρεις και γίνονται και memory olympiads etc. Eνας τονυ μπουζαν ειχε γραψει πολλα για μεμορυ δεβελοπμεντ και μαιντ μαπς αλλά ειναι λιγο φιγουρατζης (οχι σκιτζης αλλα κοιταει να πουλήσει). Πάντως απασχολεί το θέμα και επιστημονες ψυχολογους κλπ
casper quantum

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από casper quantum »

Τέλειο θέμα. Έχω και εγώ φωτογραφική μνήμη και πάντα αναρωτιόμουνα αν χρεισιμεύει κάπως ουσιαστικά.
Καλά ειδικά με ιστορία, θεωρίες κτλ, αν και πάντα μισούσα την απομνημόνευση, το' χω. Εξετάσεις ιστορίας διάβαζα 2 ώρες πριν πάω να δώσω, έπαιρνα άριστα και όλοι νόμιζαν πως διάβαζα για καιρό. Στα μαθηματικά, φυσική κτλ, οκ, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν αρκεί η απομνημόνευση, κατανόηση θέλουνε όλα κυρίως (όπως ο Όττο που έλεγε για φυσιολογία και νομική, σίγουρα το μπλα μπλα με το που βγεις από την σχολή ή δώσεις μια εξέταση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το ξεχνάς, αλλά εκείνο που δεν ξεχνάς ή που σου μένει είναι το τι έχεις κατανοήσει πραγματικά και κυρίως πρακτικά, σε παραδείγματα, εξάσκηση κλπ. Η κριτική σκέψη που έχεις ή και καλλιέργησες). Απλά με είχε βοηθήσει στην απομνημόνευση τύπων, νόμων κτλ. Έγραφε κάτι ο καθηγητής στον πίνακα και στο επόμενο μάθημα όταν έπρεπε να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα του πίνακα ή των σημειώσεων για να απαντήσουμε κάτι ή να τον βοηθήσουμε να γράψει έναν νόμο/ταυτότητα κτλ, πάντα το θυμόμουνα και απορούσα και εγώ και οι υπόλοιποι.

Για πείτε και για την ακουστική μνήμη. Τις διαφορές στην χρησιμότητα κτλ. Πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά.
Και το να ακούς κάτι και να σου μένει στο μυαλό είναι εξίσου χρήσιμο. Ίσως και περισσότερο.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Εικόνα
Πολύ θα ήθελες να είχες 16 MB μνήμης;
Yochanan έγραψε: 31 Μάιος 2018, 21:20 Εχω γνωρίσει άτομα που είχανε ή λέγανε ότι είχανε και τους πιστευα γιατι θυμάμαι απίστευτα σκηνικά. Αλλά δεν ξέρω αν μαθαίνεται. Eντωμεταξύ είχα δοκιμάσει παλιότερα και κάτι μαθήματα για γρήγορη ανάγνωση (σπηντ ρηντινγκ) αλλά είναι μουφεξ.
Εννοείται πως είναι μούφα. Ούτε η φωτογραφική μνήμη υπάρχει. Υπάρχει απλά καλό και κακό μνημονικό και εξαρτάται από έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων που συνδέονται με το λάιφσταϊλ, την διατροφή, τις ώρες ύπνου, το είδος εργασίας και την κληρονομικότητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Otto Weininger έγραψε: 31 Μάιος 2018, 21:34 Από μικρός το είχα, από εκείνο το παιχνίδι που έπρεπε να βρούμε τα ζευγάρια εικόνων. Μου αρκούσε μια ματιά 1-2 δευτερόλεπτα και τα γύριζαν ανάποδα. Τα έβρισκα σχεδόν πάντα όλα με την μια και γρήγορα.

Ή αριθμούς. Έχω θυμηθεί μέχρι και 24 αριθμούς στην σειρά κοιτώντας τους μόλις 1-2 δεύερα.

Δεν ξέρω πως φαντάζεστε ότι είναι, αλλά κάθε φορά υπάρχει και άλλος μηχανισμός από πίσω. Τουλάχιστον για μένα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χιμπατζήδες το καταφέρνουν αυτό καλύτερα από εμάς:

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”